Επιλεγμένες

Σχολικές

Εργασίες

 

Διατροφή και παράδοση
Αρκαδικές γεύσεις
του χθες και του σήμερα

 

 Δ.Σ. Περδικονερίου

Σχ. έτος 2001-02

 

   Αντί προλόγου
   Διατροφή και παράδοση
   Σημασία της λαϊκής
 παράδοσης και γεύσης
   Σκοπός - δραστηριότητες
 ΑΡΤΟΠΟΙΙΑ
   Ζυμωτό ψωμί
 σε ξυλόφουρνο
   Είδη ψωμιού
   Σε ώρα ανάγκης...
   Στις ευχάριστες στιγμές
   Εορταστικό ημερολόγιο
   Ψωμί και ορθοδοξία
   Το ψωμί στο τραπέζι
 της φτωχολογιάς
   Το ψωμί σήμερα
 ΖΥΜΑΡΙΚΑ
   Είδη παραδοσιακών
 ζυμαρικών
   Τα ζυμαρικά σήμερα
 ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ
   Είδη - παρασκευή των
   Τα τυροκομικά σήμερα
 ΧΟΙΡΙΝΑ
   Τα χοιρινά
 
   Μολογήματα
   Παροιμίες - ποίηση
   Παρατηρήματα - προλήψεις
   Λεξιλόγιο
 ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΓΕΥΣΗ
   "Σας συστηνόμαστε έτσι..."
   Ο Καραγκιόζης
 
   Ακροστιχίδες...
   Σχόλια μαθητών
   Ερωτηματολόγιο
   Αξιολόγηση
   Ομάδες εργασίας
   Βιβλιογραφία - ευχαριστίες

 

 Επιμέλεια - σύνταξη:

 Καγιούλη Βασιλική

 Αναγνωστόπουλος Κων/νος

 

 

 

 

Σε ώρα ανάγκης..."προφουρνίζω"


 

Περιμένοντας το φρεσκοψημένο ψωμί, οι νοικοκυρές έψηναν μικρά ψωμάκια (πρόφουρνα) που έτρωγαν την ώρα που περίμεναν να ξεφουρνιστούν τα κανονικά ψωμιά όπως:

Σταχτοκουλούρα

Τη ζύμωναν με καθαρό αλεύρι, χωρίς προζύμι και την έψηναν στο παραγώνι. Ήταν άζυμο, πρόχειρο, λεπτό ψωμί που προλάβαινε κάτι βιαστικό ή αντιμετώπιζε την έλλειψη ψωμιού.

"Τη ζυμώναμε και τη χώναμε στη στάχτη κάτω από τη θράκα να ψηθεί, μας είπε η κυρα - Μαριγώ, μεριάζαμε κάθε τόσο τα κάρβουνα για να δούμε αν σκάζανε οι άκρες. Τη βγάζαμε, τη σκεπάζαμε με την ποδιά μας, την κόβαμε κομμάτια, δίναμε σε καθέναν το μερδικό του και την τρώγαμε με ωμό κρεμμύδι."

 

Τηγανόψωμο

Πρόχειρο ψωμί ανεβατό ή άζυμο. Πολλές φορές η νοικοκυρά κρατά λίγο από το ζυμάρι του ψωμιού, το ανοίγει πιτούλες, τις ρίχνει σε καυτό λάδι που έχει στο τηγάνι, φουσκώνουν και τρώγονται ζεστά. Τους ρίχνεις μέλι, κανέλα ή καρύδι τριμμένο.

Τα τηγανόψωμα μπορεί να γίνουν και με τυρί. Ανοίγεις δύο πιτούλες και τις τηγανίζεις σε καυτό λάδι.

Τηγανίτες ή λαλαγγίτες

Ανακατεύεις το αλεύρι με αλάτι, μαγιά και αυγό αν θέλεις. Ζυμώνεις ρευστή ζύμη και την αφήνεις να φουσκώνει. Ύστερα ρίχνεις τη ζύμη σε καυτό λάδι με κουτάλα κεραστή. Όταν ψηθούν τις πασπαλίζεις με ζάχαρη ή κανέλα.

 

 

 

 

[ Τουρισμός | Οικονομία | Πολιτισμός | Υπηρεσίες | Ενημέρωση | Όροι χρήσης | Επικοινωνία ]

Copyright © 2001-2005 - Φιλοξενία σελίδων Αρχική σελίδα