Επιλεγμένες

Σχολικές

Εργασίες

 

Διατροφή και παράδοση
Αρκαδικές γεύσεις
του χθες και του σήμερα

 

 Δ.Σ. Περδικονερίου

Σχ. έτος 2001-02

 

   Αντί προλόγου
   Διατροφή και παράδοση
   Σημασία της λαϊκής
 παράδοσης και γεύσης
   Σκοπός - δραστηριότητες
 ΑΡΤΟΠΟΙΙΑ
   Ζυμωτό ψωμί
 σε ξυλόφουρνο
   Είδη ψωμιού
   Σε ώρα ανάγκης...
   Στις ευχάριστες στιγμές
   Εορταστικό ημερολόγιο
   Ψωμί και ορθοδοξία
   Το ψωμί στο τραπέζι
 της φτωχολογιάς
   Το ψωμί σήμερα
 ΖΥΜΑΡΙΚΑ
   Είδη παραδοσιακών
 ζυμαρικών
   Τα ζυμαρικά σήμερα
 ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ
   Είδη - παρασκευή των
   Τα τυροκομικά σήμερα
 ΧΟΙΡΙΝΑ
   Τα χοιρινά
 
   Μολογήματα
   Παροιμίες - ποίηση
   Παρατηρήματα - προλήψεις
   Λεξιλόγιο
 ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΓΕΥΣΗ
   "Σας συστηνόμαστε έτσι..."
   Ο Καραγκιόζης
 
   Ακροστιχίδες...
   Σχόλια μαθητών
   Ερωτηματολόγιο
   Αξιολόγηση
   Ομάδες εργασίας
   Βιβλιογραφία - ευχαριστίες

 

 Επιμέλεια - σύνταξη:

 Καγιούλη Βασιλική

 Αναγνωστόπουλος Κων/νος

 

 

 

 

Σχόλια από την εμπειρία των μαθητών


 

 Οι μαθητές κάνουν κάποια σχόλια από τις εμπειρίες που αποκόμισαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος.

"Νιώσαμε διασώστες της παράδοσης "ανιχνεύοντας τα χρονοντούλαπα της γιαγιάς και του παππού και φέρνοντας στην επιφάνεια πράγματα που τείνουν να εκλείψουν."

Γιώτα Μουστόγιαννη

 

"Ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία όταν η δημοσιογραφική μας ομάδα βρέθηκε δίπλα σε παραδοσιακούς τυροκόμους, στη γιαγιά που ζυμώνει, στη θεία που πλάθει και κόβει δίπλες και προσπαθεί να συγκεντρώσει χρήσιμες πληροφορίες".

Γιώτα Παπαγεωργίου

 

"Διαπιστώσαμε, ότι ήταν υπέροχα εκείνα τα χρόνια, τα προϊόντα αγνά, γευστικά, φρέσκα, φτιαγμένα με κέφι και μεράκι, από την παραγωγή στην κατανάλωση".

Γιώτα Τσιόγκα

 

"Ξύπνησα πρωί πρωί 

να ζυμώσω το ψωμί

 να φουρνίσω να το ρίξω

τηγανόψωμα να ψήσω

Μόλις βγήκε από το φούρνο

το λαχταριστό καρβέλι

πιο ζεστό θε να το φάμε

και ποτέ δε θα πεινάμε".

Μαρία Αθανασοπούλου

  

"Με την έρευνά μας αυτή βοηθήσαμε και εμείς να μην αποκοπούμε από το χθες, συνδέσαμε τις γενιές σεβόμενοι την παράδοση".

Ευδοκία Μπαλάση

 

"Η ενασχόλησή μας με τους παραδοσιακούς τρόπους παρασκευής των προϊόντων, μας δίδαξε πολλά για το παρόν και θα μας καθοδηγήσει στο μέλλον. Διαπίστωση μας είναι στο βωμό της υπερκατανάλωσης, της ποσότητας, των απαιτήσεων και της πολυτέλειας θυσιάζονται οι πατροπαράδοτες ελληνικές γεύσεις που πλούτιζαν κάποτε το παραδοσιακό τραπέζι".

Δημήτρης Μουστόγιαννης

 

"Ξεφουρνίσαμε" φρέσκο ψωμί, ζυμωτό με κόπο, "τυροκομήσαμε" γευστικά γαλακτοκομικά προϊόντα, "πλάσαμε" αγνά ζυμαρικά και μέσα από την έρευνα μας "στις ζωντανές πηγές" του χωριού μας. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ευαισθητοποιηθήκάμε αρκετά στο θέμα της υγιεινής διατροφής. Μήπως κι εσείς;"

Μουστόγιαννης Γιώργος

 

"Μέσα από την εργασία μας αυτή μας δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουμε με τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας για θέματα που μέχρι τώρα δεν μας εντυπωσίαζαν και τα θεωρούσαμε "ξεπερασμένα" και με καμία απολύτως αξία".

 

Μουστόγιαννης Κώστας

 

"Το θέμα με το οποίο ασχοληθήκαμε ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον στις μέρες μας όπου αμέτρητοι διατροφικοί κίνδυνοι μας απειλούν. Τα τελευταία δημοσιεύματα των εφημερίδων και οι συζητήσεις στα μέσα ενημέρωσης τα παρακολουθήσαμε απλά για ενημέρωση χωρίς να μας έχουν προβληματίσει ιδιαίτερα. Μετά από την εργασία μας αυτή, με το πλούσιο πληροφοριακό υλικό που συγκεντρώσαμε πολλά άλλαξαν στη διατροφή και τις συνήθειές μας".

Βαγγέλης Παπαγεωργίου.

 

"Όλοι όσοι μας βοήθησαν στη δουλειά μας αυτή, μίλησαν με πολύ σεβασμό για την αξία της παράδοσης γενικά και της παραδοσιακής γεύσης ειδικότερα. Αναπολούσαν τα δύσκολα αλλά όμορφα παιδικά τους χρόνια, μίλησαν για τον αγώνα τους, για επιβίωση και κυρίως "για ένα κομμάτι ψωμί" που για αυτούς ήταν η "ευλογία Θεού" κάτι που εμείς σήμερα δεν μπορούμε να το αντιληφθούμε αφού τίποτα δεν μας έλειψε ποτέ".

Γεωργία Τσίρμπα

 

 

 

[ Τουρισμός | Οικονομία | Πολιτισμός | Υπηρεσίες | Ενημέρωση | Όροι χρήσης | Επικοινωνία ]

Copyright © 2001-2005 - Φιλοξενία σελίδων Αρχική σελίδα