Επιλεγμένες

Σχολικές

Εργασίες

 

Διατροφή και παράδοση
Αρκαδικές γεύσεις
του χθες και του σήμερα

 

 Δ.Σ. Περδικονερίου

Σχ. έτος 2001-02

 

   Αντί προλόγου
   Διατροφή και παράδοση
   Σημασία της λαϊκής
 παράδοσης και γεύσης
   Σκοπός - δραστηριότητες
 ΑΡΤΟΠΟΙΙΑ
   Ζυμωτό ψωμί
 σε ξυλόφουρνο
   Είδη ψωμιού
   Σε ώρα ανάγκης...
   Στις ευχάριστες στιγμές
   Εορταστικό ημερολόγιο
   Ψωμί και ορθοδοξία
   Το ψωμί στο τραπέζι
 της φτωχολογιάς
   Το ψωμί σήμερα
 ΖΥΜΑΡΙΚΑ
   Είδη παραδοσιακών
 ζυμαρικών
   Τα ζυμαρικά σήμερα
 ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ
   Είδη - παρασκευή των
   Τα τυροκομικά σήμερα
 ΧΟΙΡΙΝΑ
   Τα χοιρινά
 
   Μολογήματα
   Παροιμίες - ποίηση
   Παρατηρήματα - προλήψεις
   Λεξιλόγιο
 ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΓΕΥΣΗ
   "Σας συστηνόμαστε έτσι..."
   Ο Καραγκιόζης
 
   Ακροστιχίδες...
   Σχόλια μαθητών
   Ερωτηματολόγιο
   Αξιολόγηση
   Ομάδες εργασίας
   Βιβλιογραφία - ευχαριστίες

 

 Επιμέλεια - σύνταξη:

 Καγιούλη Βασιλική

 Αναγνωστόπουλος Κων/νος

 

 

 

 

Διατροφή και παράδοση


 Κλικ για μεγέθυνση (120ΚΒ)

   Ένας από τους βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία και τη φυσική κατάσταση του ανθρώπου είναι η διατροφή, η πρόσληψη δηλ. όλων των θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται ο οργανισμός για να συντηρηθεί και να αναπτυχθεί ομαλά και η καθιέρωση διατροφικών συνθηκών που θα προστατεύουν μακροπρόθεσμα τον οργανισμό. Για μια πλήρη και ισορροπημένη διατροφή απαιτείται η κατανάλωση ποικιλίας τροφίμων ώστε ο οργανισμός να παίρνει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται και η τήρηση του μέτρου.

Όλη την ενέργεια που χρειάζεται ο οργανισμός για να συντηρηθεί και να αναπτυχθεί και να δραστηριοποιηθεί προσλαμβάνεται από την τροφή. Την ενέργεια αυτή δίνουν οι υδατάνθρακες, τα λίπη και οι πρωτεΐνες, τα τρία θρεπτικά συστατικά των τροφίμων, τα οποία βρίσκονται σε διαφορετικές ποσότητες και αναλογίες στα τρόφιμα. Επομένως στο διαιτολόγιο μας πρέπει να περιέχονται όλα τα προϊόντα (δημητριακά, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, τυροκομικά κ.λ.π) και να υπάρχει ποικιλία τροφίμων.

Είναι όμως όλες οι τροφές κατάλληλες για τη διατροφή μας; Μήπως χρειάζεται να ακολουθούμε κάποιους κανόνες υγιεινής διατροφής (πρόσληψη τροφών κατευθείαν από τη φύση) για να έχουμε καλή υγεία, να προλάβουμε ασθένειες και να αποκτήσουμε καλές διατροφικές συνήθειες;

Περιθώρια βελτίωσης των διατροφικών συνηθειών υπάρχουν για κάθε άνθρωπο αρκεί να γίνει πιο συνειδητοποιημένος σχετικά με το είδος των τροφίμων που καταναλώνει, να αναρωτηθεί αν σ' αυτά περιλαμβάνονται τρόφιμα απ' όλες τις ομάδες και να εξετάσει αν υπάρχει ικανοποιητική ποικιλία σε κάθε ομάδα χωριστά.

Είναι αλήθεια ότι καταναλωτές και παραγωγοί στις μέρες μας διέρχονται μια σοβαρή διατροφική κρίση που τρομοκρατεί και προβληματίζει. Στο διατροφικό αδιέξοδο που οδηγούμαστε καθημερινά είναι αναγκαία η σοβαρή αντιμετώπιση της υγείας όλων μας. Δεν πρέπει να παύουμε να ανησυχούμε όταν περάσουν οι επικίνδυνες μέρες του "Ραδιοτηλεοπτικού βομβαρδισμού" περί τρελών αγελάδων, αφθώδους πυρετού κ.λ.π αλλά να γίνουμε υποψιασμένοι και απαιτητικοί καταναλωτές, υποστηρικτές της βιολογικής καλλιέργειας και παραγωγής.

Μπορούμε όμως να ζήσουμε έξω από την οίκο- Τεχνοκρατία και να αρνηθούμε την υπερπαραγωγή και υπερκατανάλωση που μας οδηγεί στην κακή ποιότητα διατροφής και ζωής;

Ο άνθρωπος εξετράπη της "φυσικής του πορείας" και έχει αποδεχτεί τον απόλυτο "βιομηχανισμό" που ευθύνεται για όλα όσα συμβαίνουν σήμερα. Υπερκαταναλωτισμός και ερήμωση ή λιτή αφθονία και προστασία των εδαφών και της κατανάλωσης;

Η αλόγιστη χρήση των λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων καθώς και των μεταλλαγμένων τροφών οδηγούν σε προβληματισμό για την ποιότητα των τροφών που καταναλώνουμε και θεωρείται αναγκαίος ο συστηματικός έλεγχος του διατροφικού κύκλου και των προϊόντων που κυκλοφορούν.

Το ζητούμενο για όλους μας είναι: προϊόντα που στην κατανάλωση τους να είναι φιλική με το σώμα και την υγεία και η διαδικασία παραγωγής φιλική με το περιβάλλον. Φυσική, βιολογική καλλιέργεια και παραγωγή και όχι χημική. Βιολογική προϊόντα που παράγονται και συσκευάζονται χωρίς χημικές ουσίες, από ανθρώπους "όχι εκμεταλλευτές της γης" αλλά ανθρώπους που ξέρουν να τη δουλεύουν με γνώση και συνέπεια. Τότε μόνο η γη ανταποδίδει καθαρή θρεπτική ενέργεια.

Προϊόντα όπως σιτηρά, φρούτα, κρέατα, ζυμαρικά, όσπρια, λάδι τυροκομικά βιολογικά και στις ανάλογες ποσότητες μας εξασφαλίζουν Υγεία και Ισορροπία.

 

Απόδειξη:Ο υγιεινός και παραδοσιακός τρόπος διατροφής των προηγούμενων γενεών, πριν η γη "κουραστεί" από την αλόγιστη ανθρώπινη παρέμβαση και το περιβάλλον μολυνθεί επικίνδυνα, οδηγούσε σε υγεία, μακροζωία και ευτυχία.

Ανατρέχοντας σε περασμένες εποχές, θα διαπιστώσουμε ότι τα μέσα διατροφής διαφοροποιούνται συγκριτικά με το σημερινό μας διαιτολόγιο. Σε καθημερινή βάση εξασφαλίζονταν απλές φυσικές τροφές* (κατοχικό ημερολόγιο). Να πως θυμούνται τα παιδικά τους χρόνια, αναπολώντας το παρελθόν, οι γιαγιάδες μας:

"Εκείνα τα χρόνια ετρώγαμε χυλοπίτες, φασόλια, σαλιγκάρια, βορβούς, παστό και άμα δεν είχαμε λάδι φτιάχναμε χυλό και συγκάθια. Είμαστε γεροί, δουλεύαμε σκληρά και αντέχαμε". Απαιτείται μια ριζική αλλαγή πορείας με προσανατολισμό την επιστροφή στις ρίζες, επιστροφή στον παραδοσιακό τρόπο της Μεσογειακής διατροφής.

Στις μέρες μας γίνεται συχνά λόγος για ισορροπημένη δίαιτα, η οποία έχει σωστές αναλογίες των θρεπτικών συστατικών και περιλαμβάνει τις καλύτερες ποιοτικά από αυτές της Μεσογειακής δίαιτας η πυραμίδα της οποίας μας παρουσιάζει τα είδη των τροφίμων στα οποία βασίζεται μια σωστή διατροφή.

 

"Από τα στοιχεία θνησιμότητας του Παγκόσμιου Οργανισμού υγείας υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις πως η υγεία των μεσογειακών λαών επηρεάζεται από κάτι ασύνηθες. Όλο και περισσότερο γίνεται αποδεκτό ότι σημαντικά στοιχεία της Μεσογειακής διατροφής, και ειδικότερα η κατανάλωση ελαιόλαδου σε συνδυασμό με τα όσπρια και τα λαχανικά, προσφέρουν σε μεγάλο βαθμό προστασία από ένα μεγάλο φάσμα χρόνιων νοσημάτων. Αυτό είναι εμφανές στη δημοσίευση άρθρων σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά και στην οργάνωση πολλών συνεδρίων, τα τελευταία χρόνια, που επικεντρώνονται στο συγκεκριμένο θέμα.

Τα κοινωνικά, οικονομικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά της εποχής των προγόνων μας υπαγόρευαν τις διατροφικές τους συνήθειες και επιλογές. Οι σύγχρονες έρευνες δείχνουν ότι οι διατροφικές συνήθειες σε συνδυασμό με άλλες επιλογές τρόπου ζωής (π.χ καθημερινή σωματική άσκηση, αποχή από το κάπνισμα), προάγουν την υγεία."

Πηγή: Κυριάκος Αθανασίου - Αγωγή Υγείας

 

Η ευαισθητοποίηση μας για τη διατροφή και ο προσανατολισμός σε έναν παραδοσιακό τρόπο υγιεινής διατροφής μας οδήγησε στη διάσωση του παραδοσιακού τρόπου παρασκευής των προϊόντων που καθιέρωσε ο χρόνος και η ζωή, πριν χαθεί από το σημερινό τυποποιημένο τρόπο ζωής.

  

 

 

[ Τουρισμός | Οικονομία | Πολιτισμός | Υπηρεσίες | Ενημέρωση | Όροι χρήσης | Επικοινωνία ]

Copyright © 2001-2005 - Φιλοξενία σελίδων Αρχική σελίδα