Επιλεγμένες

Σχολικές

Εργασίες

 

Διατροφή και παράδοση
Αρκαδικές γεύσεις
του χθες και του σήμερα

 

 Δ.Σ. Περδικονερίου

Σχ. έτος 2001-02

 

   Αντί προλόγου
   Διατροφή και παράδοση
   Σημασία της λαϊκής
 παράδοσης και γεύσης
   Σκοπός - δραστηριότητες
 ΑΡΤΟΠΟΙΙΑ
   Ζυμωτό ψωμί
 σε ξυλόφουρνο
   Είδη ψωμιού
   Σε ώρα ανάγκης...
   Στις ευχάριστες στιγμές
   Εορταστικό ημερολόγιο
   Ψωμί και ορθοδοξία
   Το ψωμί στο τραπέζι
 της φτωχολογιάς
   Το ψωμί σήμερα
 ΖΥΜΑΡΙΚΑ
   Είδη παραδοσιακών
 ζυμαρικών
   Τα ζυμαρικά σήμερα
 ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ
   Είδη - παρασκευή των
   Τα τυροκομικά σήμερα
 ΧΟΙΡΙΝΑ
   Τα χοιρινά
 
   Μολογήματα
   Παροιμίες - ποίηση
   Παρατηρήματα - προλήψεις
   Λεξιλόγιο
 ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΓΕΥΣΗ
   "Σας συστηνόμαστε έτσι..."
   Ο Καραγκιόζης
 
   Ακροστιχίδες...
   Σχόλια μαθητών
   Ερωτηματολόγιο
   Αξιολόγηση
   Ομάδες εργασίας
   Βιβλιογραφία - ευχαριστίες

 

 Επιμέλεια - σύνταξη:

 Καγιούλη Βασιλική

 Αναγνωστόπουλος Κων/νος

 

 

 

 

Το ψωμί στο τραπέζι στης φτωχολογιάς


 

"Τραπέζι δεν στρώνεται αν λείπει το ψωμί". Παλαιότερα όμως και κυρίως σε εποχές φτώχειας και ανέχειας ήταν το πλέον απαραίτητο. Λιγοστό το φαγητό των ανθρώπων τότε και προσπαθούσαν να χορτάσουν "προσφαΐζοντάς το" με ψωμί όπως: Το γνωστό μας ψωμοτύρι, ψωμί και ελιές, βραστόγαλο, καψαλιστό ψωμί με λάδι και ρίγανη, νεροτριψάνες με ζάχαρη, ψωμί με κρεμμύδι, στουμπανιστό και αλάτι, σκορδαλιά με μουσκεμένο ψωμί, αλάτι, ξύδι, σκόρδο, μπαζίνα με τριμμένο ψωμί και ξύδι, τραχανόσουπα με μπουκιές, ψωμί με λαδόξιδο.

 

 

 

 

[ Τουρισμός | Οικονομία | Πολιτισμός | Υπηρεσίες | Ενημέρωση | Όροι χρήσης | Επικοινωνία ]

Copyright © 2001-2005 - Φιλοξενία σελίδων Αρχική σελίδα