Επιλεγμένες

Σχολικές

Εργασίες

 

Διατροφή και παράδοση
Αρκαδικές γεύσεις
του χθες και του σήμερα

 

 Δ.Σ. Περδικονερίου

Σχ. έτος 2001-02

 

   Αντί προλόγου
   Διατροφή και παράδοση
   Σημασία της λαϊκής
 παράδοσης και γεύσης
   Σκοπός - δραστηριότητες
 ΑΡΤΟΠΟΙΙΑ
   Ζυμωτό ψωμί
 σε ξυλόφουρνο
   Είδη ψωμιού
   Σε ώρα ανάγκης...
   Στις ευχάριστες στιγμές
   Εορταστικό ημερολόγιο
   Ψωμί και ορθοδοξία
   Το ψωμί στο τραπέζι
 της φτωχολογιάς
   Το ψωμί σήμερα
 ΖΥΜΑΡΙΚΑ
   Είδη παραδοσιακών
 ζυμαρικών
   Τα ζυμαρικά σήμερα
 ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ
   Είδη - παρασκευή των
   Τα τυροκομικά σήμερα
 ΧΟΙΡΙΝΑ
   Τα χοιρινά
 
   Μολογήματα
   Παροιμίες - ποίηση
   Παρατηρήματα - προλήψεις
   Λεξιλόγιο
 ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΓΕΥΣΗ
   "Σας συστηνόμαστε έτσι..."
   Ο Καραγκιόζης
 
   Ακροστιχίδες...
   Σχόλια μαθητών
   Ερωτηματολόγιο
   Αξιολόγηση
   Ομάδες εργασίας
   Βιβλιογραφία - ευχαριστίες

 

 Επιμέλεια - σύνταξη:

 Καγιούλη Βασιλική

 Αναγνωστόπουλος Κων/νος

 

 

 

 

Είδη ψωμιού


 

Σταρένιο (άσπρο ψωμί)

Κρίθινο (ψωμί των κατωτέρων τάξεων φτιαγμένο με κριθάρι)

Σίκαλης (ψωμί φτωχού)

Καλαμποκίσιο (μπομπότα φτιαγμένο με αλεύρι καλαμποκιού)

Σμιγάδι (σταρένιο και κρίθινο αλεύρι)

 

Ψωμί ανεβατό αραποσιτένιο

Επειδή η παραγωγή του σταριού πολλές φορές ήταν μικρή και δεν αρκούσε να βγάλει τη χρονιά η οικογένεια, καλλιεργούσαν και καλαμπόκι που έβγαινε και όψιμο. Το καθημερινό ψωμί, κυρίως στις άγονες περιοχές ήταν αραποσιτένιο μπομπότα ανεβατή ή λειψή.

Το αραποσιτένιο ψωμί ζυμώνεται όπως το σταρένιο αλλά ανακατεύουμε το αλεύρι με καυτό νερό, και το τοποθετούμε σε ταψιά λαδωμένα και πασπαλισμένα με αραβοσιτάλευρο. Γίνεται και καρβέλι αλλά απλώνει.

 Μπομπότα λειψή

Ζυμώνεται όπως η ανεβατή χωρίς προζύμι όμως, τοποθετείται σε λαδωμένα ταψιά και πασπαλίζεται με σουσάμι. Μένει πολλές ώρες για να φουσκώσει. Μπορεί να ψηθεί στο φούρνο ή στη θράκα στο τζάκι και σκεπάζεται με τη μπουγάνα (είδος τενεκεδένιου ταψιού) ή με τη χόβολη.

Μπουγάτσα

Υλικά

1 κιλό αλεύρι, 1ποτήρι λάδι, 1/2 ποτήρι νερό, 1 ποτήρι ζάχαρη, 1/2 ποτήρι κρασί, 1/2 φλιτζάνι ούζο, 1 κουταλάκι σόδα διαλυμένη σε χυμό μισού λεμονιού, κανελλογαρίφαλο.

Ζεσταίνουμε το λάδι και ρίχνουμε τα αλεύρι ανακατώνοντας το. Προσθέτουμε τα άλλα υλικά και ζυμώνουμε(ζυμάρι μαλακό). Τοποθετούμε το ζυμάρι σε ταψί, το κεντάμε με πιρούνι, αλείφουμε με λάδι και ψήνουμε για 1 ώρα.

 

 

 

 

 

[ Τουρισμός | Οικονομία | Πολιτισμός | Υπηρεσίες | Ενημέρωση | Όροι χρήσης | Επικοινωνία ]

Copyright © 2001-2005 - Φιλοξενία σελίδων Αρχική σελίδα