Επιλεγμένες

Σχολικές

Εργασίες

 

Υγεία - Έργο Σκόπα - Βρέθηκε στην Αρκαδία  

Υγιεινός τρόπος ζωής
μέσω
ισορροπημένης διατροφής

  

 ΕΙΣΑΓΩΓΗ
   Πρόλογος
   Σκοπός
   Προβληματισμός-αφόρμηση
 ΜΑΘΑΙΝΩ - ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ
   Προκαταρκτικές δράσεις
   Σχεδιασμός- έρευνα
   Γνώση και δημιουργία
   Σήμερα - παλιότερα
   Αφίσα - τραγούδι
   Τηλεοπτικό σποτ
   Δωδεκάλογος υγείας
   Ερωτηματολόγιο
   Προτάσεις
 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
   Στο σχολείο
   Στην κοινωνία
   Αξιολόγηση
 
   Συνοπτική αναφορά
   Video εκδήλωσης
   Φωτογραφικό υλικό
   Βιβλιογραφία

  

Εργασία των μαθητών

 της ΣΤ1 τάξης του

 5ου Δ.Σ. Τρίπολης

Απρίλιος 2003

 

 Υπεύθυνος Εργασίας:

 Χριστοδουλόπουλος Νικόλαος

 Δάσκαλος

 

 

 

 

 

Προκαταρκτικές δράσεις


 

Οι μαθητές από προηγούμενες τάξεις γνωρίζουν αρκετά για το θέμα της διατροφής. Στα μαθήματα "Εμείς και ο κόσμος", στη "Γλώσσα", στα "Μαθηματικά", στη "Γεωγραφία" και στην "Κοινωνική Αγωγή" έχουν πολλές φορές γίνει συζητήσεις για τη σωστή διατροφή.

Αξιοποιώντας την τάση των παιδιών για έρευνα, δράση και ανακοίνωση προσπαθήσαμε να ερευνήσουμε σε βάθος τον υγιεινό τρόπο ζωής, με την ισορροπημένη διατροφή. Προτείναμε στα παιδιά να επισκεφθούν με τους γονείς τους μεγάλα καταστήματα πώλησης προϊόντων διατροφής (σούπερ μάρκετ, λαϊκή αγορά). Τα παιδιά πρότειναν να επισκεφτούν τον παιδίατρό τους και να συζητήσουν μαζί του το ζήτημα της υγιεινής διατροφής. Ανταλλάξαμε σκέψεις και απόψεις και επιχειρήσαμε να ορίσουμε την έννοια της υγείας. Αναζητήσαμε τους παράγοντες που καθορίζουν και διαφυλάσσουν την υγεία. Καταγράψαμε αρκετούς παράγοντες και υπογραμμίσαμε τον παράγοντα "Διατροφή", σαν πρωταρχική βιολογική ανάγκη. Βασική παραδοχή όλων είναι ότι θα πρέπει όλοι να έχουμε τροφή. Διακρίναμε ομάδες ανθρώπων που τρέφονται ανεπαρκώς, που τρέφονται με κανονικές ποσότητες και ομάδες που τρέφονται υπερβολικά. Αναζητήσαμε τις επιπτώσεις που έχει η διατροφή στη σωματική, πνευματική και συναισθηματική κατάσταση των ανθρώπων και βρήκαμε ότι βρίσκονται σε άμεση επίδραση. Διακρίναμε τις αδύνατες οικονομικά ομάδες όπως οικονομικούς μετανάστες, άνεργους, άρρωστους, γέροντες, σεισμόπληκτους και βέβαια τα παιδιά του πολέμου και του τρίτου κόσμου, που έχουν περιορισμένες διατροφικές δυνατότητες. Αναγνωρίσαμε το δικαίωμα όλων στη ζωή και την τροφή. Θέσαμε σα βασική προϋπόθεση την καθιέρωση της παγκόσμιας ειρήνης όπως εκφράζεται μέσα από την Ολυμπιακή Ιδέα.

 

Είδαμε ότι οι περισσότεροι Έλληνες έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίζουν τη διατροφή τους με την εργασία τους. Μπορούμε να αισθανόμαστε τυχεροί, που έχουμε τη δυνατότητα να διαλέγουμε μέσα από μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων που μας εξασφαλίζει η παγκοσμιοποιημένη αγορά.

Αξιοποιούμε με τον καλύτερο τρόπο αυτό το πλεονέκτημα ή κάνουμε κατάχρηση; Τι και πώς τρώμε; Γιατί τρώμε;

Από τις σχετικές συζητήσεις προκύπτουν πολλά ερωτηματικά. Η δυναμική των ομάδων αναλαμβάνει να ερευνήσει και να βρει τις σχετικές απαντήσεις.

 

ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΩΝ

Δημητριακών: Περιέχουν πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, βιταμίνες και ανόργανα συστατικά.

Λαχανικών - Φρούτων: Περιέχουν υδατάνθρακες, βιταμίνες και ανόργανα συστατικά.

Κρέατος - Γάλατος: Περιέχουν πρωτεΐνες, λίπη και βιταμίνες.

Λιπών και ζαχάρων: Περιέχουν λίπη και υδατάνθρακες.

 Κλικ για μεγέθυνση

 

ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

Πρωτεΐνες: παράγουν νέους ιστούς, αντικαθιστούν τους φθαρμένους, ρυθμίζουν λειτουργίες του οργανισμού και πρέπει να παίρνουμε το 12% της ενέργειας που χρειαζόμαστε.

Υδατάνθρακες: Πρέπει να παίρνουμε το 58% της ενέργειας που χρειαζόμαστε. Αποθηκεύονται στους μύες, μειώνουν την εμφάνιση καρκίνου (φυτικές ίνες).

Λίπη: Πρέπει να παίρνουμε το 30% της ενέργειας που χρειαζόμαστε, οικοδομούν τα κύτταρα μας, συνθέτουν ιστούς, ρυθμίζουν λειτουργίες του οργανισμού και αποθηκεύονται στο σώμα μας.

Βιταμίνες: Βοηθούν τη σωστή λειτουργία του οργανισμού, διευκολύνουν την παραγωγή ενέργειας και βοηθούν στην άμυνα του οργανισμού.

Ανόργανα συστατικά: Βοηθούν στην οικοδόμηση των ιστών, διευκολύνουν τις λειτουργίες του οργανισμού, βρίσκονται σε όλες τις τροφές.

 

 

Ιδανικό βάρος για παιδιά: βρίσκω το ύψος μου σε μέτρα = Υ

ΙΔ.Β. = Υ * Υ * 17 ή 18 ή 19 ή 20.   (Δ.Ε.Υ., σελ. 170)

 


[ Αρχική | Τουρισμός | Οικονομία | Πολιτισμός | Υπηρεσίες | Ενημέρωση | Όροι χρήσης | Επικοινωνία ]

Copyright © 2001-2014 - Φιλοξενία σελίδων Αρχική σελίδα