Κερπινή

Αρκαδίας

 

Κεντρική σελίδα

Γενικά

Ιστορικά στοιχεία

Πληθυσμός

Εκκλησίες

Θρύλοι και παραδόσεις

Ανακοινώσεις - νέα

Φωτογραφίες

Συνδέσεις

 

English

English Language

 

 [Λοιπά χωριά]

 

 

Εκκλησίες


 

Το μικρό αυτό χωριουδάκι έχει πολλές εκκλησίες και προσκυνητάρια, πράγμα που μαρτυρά το έντονο θρησκευτικό συναίσθημα και τη βαθιά ευλάβεια των κατοίκων του, που είναι βαθιά συνδεδεμένα με τη ζωή τους.

 

 

Η Αγία Τριάδα

 Η Αγία Τριάδα

Η Αγία Τριάδα είναι η κεντρική εκκλησία του χωριού, που έχει κτιστεί το 1869. Είναι μια αρκετά μεγάλη εκκλησία, ρυθμού βασιλικής με τρούλο, κατασκευασμένη άρτια από σκαλιστή δίχρωμη πέτρα. Με την επιβλητική της παρουσία δημιουργεί ψυχική ανάταση, δεσπόζει στο χώρο και στο χρόνο και αποτελεί κέντρο ενότητας των Κερπινιωτών.

  

 

Η Παναγίτσα

 

Είναι μαι μικρή εκκλησία κτισμένη 1 μ. κάτω από τη γη, πιθανόν κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Βρίσκεται στο ΒΑ μέρος της Αγίας Τριάδος. Είναι αφιερωμένη στην Παναγία και εορτάζει στις 15 Αυγούστου.

 

 Η Παναγίτσα  

 

 

 

 

 Αη Γιώργης

Αγιος Γεώργιος

 

Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται δίπλα στο κοιμητήριο του χωριού. Παλιότερα ο Αγιος Γεώργιος γιορταζόταν με ιδιαίτερη λαμπρότητα. Οι προσκυνητές συνδύαζαν τη μέρα αυτή με διάφορα ήθη και έθιμα  (αγώνες με άλογα, τρέξιμο κ.α. ενώ ο νικητής έπαιρνε την πατροπαράδοτη κουλούρα) και τη θεωρούσαν ιδιαίτερα σημαντική.

  

 

Αγιος Δημήτριος

 

Είναι ένα όμορφο εκκλησάκι που κατασκευάστηκε το 1969 με δαπάνη του Βαγγέλη και της Σοφίας Νταλιακούρα, στο χωράφι τους.

Αγιος Δημήτριος

  

 

Αγιοθόδωρος

Αγιοθόδωρος

 

Οι αδελφοί Θεόδωρος και Μιχάλης Μπαλούρδα το 1971 έχτισαν το ωραιότατο αυτό εκκλησάκι απέναντι από το χωριό, στη Ν.Δ. του πλευρά.

 

 

Αγιοθανάσης

 

Χτίστηκε το 1926 από τους αδελφούς Κ. Σπηλιωτόπουλου. Βρίσκεται ψηλά στην κορυφή του ομώνυμου λόφου.

  

 

Ο Αγιοταξιάρχης

Αγιοταξιάρχης

 

Ανάμεσα στην Κερπινή και τις Oλομάδες και σε απόσταση περίπου 3 χιλιόμετρα από την Κερπινή βρίσκεται η εκκλησία του Αγιοταξιάρχη. Είναι κτισμένη μέσα σε μια μπαρουτοκαπνισμένη σπηλιά και τον καιρό της επανάστασης υπήρξε απόρθητο οχυρό των Ελλήνων.

  

 

Αγία Βαρβάρα

 

Ο ναός της Αγίας Βαρβάρας πιθανόν έχει κτιστεί το 1832, μια ημερομηνία που είναι χαραγμένη στη νότια είσοδό της. Χαρακτηριστικό είναι το δάπεδο του ναού όπου παριστάνεται ο δικέφαλος αετός φτιαγμένος από σκαλιστή άσπρη πέτρα. Η εκκλησία αυτή πανηγυρίζει την Τρίτη της Λαμπρής.   

Η Αγία Βαρβάρα στα Α. Καλύβια

  

  

Η Ζωοδόχος Πηγή

Ζωοδόχος Πηγή

 

Βρίσκεται στην περιοχή της Μαυρομαντηλού. Πανηγυρίζει την Παρασκευή μετά το Πάσχα. 

 

 

Προσκυνητάρια:

Αγιοβασίλης

Αγιασωτήρα

Αγιοδημήτρης

Αγιοκωνσταντίνος

Αγιώργης

Αγιολιάς

Αγιονικόλας

Αγιάννη γεφύρι

 

   

 

 

[ Τουρισμός | Οικονομία | Πολιτισμός | Υπηρεσίες | Ενημέρωση | Όροι χρήσης | Επικοινωνία ]

Copyright © 2001-2007 - Φιλοξενία σελίδων Αρχική σελίδα