Ίσαρη

Αρκαδίας

 

Κεντρική σελίδα

Γενικά

Ιστορικά στοιχεία

Σύλλογος Ισαραίων

Συνδέσεις

 

English

English Language

 

[Λοιπά χωριά]

 

 

Αγία Θεοδώρα

Λυκόσουρα
Λύκαιον Όρος

Αρχαία Μεγαλόπολη

Μοναστήρια

Λοιπά αξιοθέατα

 

 

 

 

 

Γενικά


 

 

Το Ίσαρι είναι μια κωμόπολη που βρίσκεται είκοσι χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Μεγαλόπολης. Είναι χτισμένο στην ανατολική πλευρά του Αι Λιά. Έχει υψόμετρο γύρω στα οκτακόσια μέτρα. Περιβάλλεται από καταπράσινους λοφίσκους, επίπεδες επιφάνειες και γραφικές κοιλάδες. Η αμφιθεατρική θέση του, η πλούσια βλάστηση και ο απέραντος ορίζοντάς του, του δίνει ξεχωριστή ομορφιά. Η γεωργία και η κτηνοτροφία απασχολούσε το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του, που ήταν και η κύρια πηγή των εισοδημάτων των.

 

Στα γράμματα, στις τέχνες και στο εμπόριο οι Ισαραίοι είχαν και έχουν ξεχωριστή και επιτυχημένη παρουσία. Το Ίσαρι ανέδειξε βουλευτές, πρυτάνεις, δικαστικούς, εκπαιδευτικούς, γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς, αστυνομικούς, καλλιτέχνες, βιομηχάνους, βιοτέχνες, εμπόρους και πολλούς δημοσίους λειτουργούς. Την αίγλη του αυτή το Ίσαρι διατήρησε μέχρι τον πόλεμο του '40. Μετά ακολούθησε κι αυτό την τύχη της Ελληνικής υπαίθρου. Η πολιτική αστάθεια της εποχής, η αδιαφορία της πολιτείας, η εσωτερική και εξωτερική μετανάστευση για αναζήτηση καλύτερης τύχης και άλλες αιτίες ήταν οι λόγοι της φθίνουσας πορείας, φτάνοντας σήμερα να είναι δημοτικό διαμέρισμα του δήμου Μεγαλόπολης. Το παρήγορο είναι ότι τα ξενιτεμένα παιδιά του δεν ξεχνούν το Ίσαρι και αυτό το αποδεικνύουν με το ενδιαφέρον τους και την προσφορά τους που την εκδηλώνουν με διαφόρους τρόπους.

 

Οι επισκέπτες, οι εκδρομείς, οι περαστικοί και οι προσκυνητές της Αγίας Θεοδώρας, παραμένοντας στο Ίσαρι και επισκεπτόμενοι τον Ξενώνα και τα άλλα παραδοσιακά και σύγχρονα καταστήματα θα έχουν την ευκαιρία και την καλή τύχη να απολαύσουν το μεγαλείο της καταπράσινης φύσης, την απεραντοσύνη του ορίζοντα και την παραδοσιακή φιλοξενία των Ισαραίων.

 

 

 

 

Μερική άποψη του χωριού- Χειμώνας 2002

 

 

Θέα από το χωριό

 

 

 

[ Αρχική | Τουρισμός | Οικονομία | Πολιτισμός | Υπηρεσίες | Ενημέρωση | Όροι χρήσης | Επικοινωνία ]

Copyright © 2001-2011 - Φιλοξενία σελίδων Αρχική σελίδα