Χάρτης της Αρκαδίας

Αρκαδία

 

Αρχική σελίδα

Γενικά για την Αρκαδία

Χάρτης Αρκαδίας

Ιστορία

Πολιτική

Στατιστικά στοιχεία

Μετεωρολογικά στοιχεία

Συνδέσεις

 

English Language

 

 

 

 

 

Ιστορία

 

Προηγούμενη σελίδα

 

       Ο Πάνας, ο τραγόμορφος και τραγοπόδαρος θεός της υπαίθρου, γεννήθηκε στο όρος Κυλλήνη της Αρκαδίας. Ήταν ο καρπός του έρωτα του Ερμή προς μια νύμφη, κόρη του θνητού Δρύοπα. Ο Ερμής πήγε το μωρό στον Όλυμπο όπου οι άλλοι θεοί το ονόμασαν Πάνα, περιγελώντας τον για την εμφάνισή του. Ο Πάνας είχε τις ιδιότητες του βοσκού, του αγρονόμου και του κυνηγού. Φημιζόταν για τις ερωτικές του επιδόσεις. Έπαιζε το σουραύλι του και είχε σπουδαίες μαντικές ικανότητες. Αρχικά λατρευόταν ως θεός μόνο στην Αρκαδία. Κατά τον 5ο αι. π.Χ. η λατρεία του εξαπλώθηκε σε όλη την Ελλάδα. Λατρευόταν ακόμη στην Έφεσο της Μ. Ασίας στο όρος Λάτμο, στην Αίγυπτο, στην Αιθιοπία, όπου υπήρχε νησί του Πάνα και στις Ινδίες όπου αναφέρεται "πηγή του Πάνα".

      Εδώ στο μικρό οροπέδιο της θεϊκής γαλήνης και ομορφιάς αναπτύχθηκε ο αθλητισμός και η μουσική. Έγιναν οι πρώτοι αγώνες τα Λύκαια, πολύ πριν τους αγώνες στην Ολυμπία. Καλλιεργήθηκαν υψηλά ιδανικά, άνθισε η Αρκαδική σκέψη, πραγματοποιήθηκε το πρώτο κοινό των Αρκάδων και υψώθηκε το περίφημο Αρκαδικό ιδεώδες για τη ζωή. Οι Αρκάδες αθλητές αγωνίζονταν χωρίς να αναφέρεται το όνομα της ιδιαίτερης πατρίδας τους αλλά με το εθνικό τους όνομα, σαν Αρκάδες.

Ο Λυκάων απέκτησε πενήντα γιους και μια κόρη, την Καλλιστώ, που έκτισαν πόλεις, όπου ο καθένας θεωρούσε κατάλληλο τον τόπο.

 

      Ο γιος της Καλλιστούς, ο Αρκάς ανέλαβε την εξουσία στη χώρα Πελασγία, που μετονομάσθη σε Αρκαδία και οι κάτοικοί της ονομάστηκαν Αρκάδες αντί Πελασγοί. Ο Αρκάς έφερε στην Αρκαδία την καλλιέργεια του σιταριού, που διδάχτηκε από τον Τριπτόλεμο. Έμαθε τους ανθρώπους να φτιάχνουν το ψωμί, να υφαίνουν τα ενδύματά τους, να γνέθουν το μαλλί. Παντρεύτηκε   όχι θνητή γυναίκα αλλά μια νύμφη Δρυάδα.

Η κεντρική Αρκαδία που είναι κατ' εξοχήν ορεινή, κατείχε το τμήμα της ιερής για τους Αρκάδες περιοχής της, όπως το ελατοσκέπαστο Μαίναλο, που ήταν το ιερό του Πανός και αγαπητό καταφύγιο της Αρτέμιδος, το αρκαδικό όρος Κυλλήνη, που ήταν το γενέθλιο λίκνο του Ερμή, ο Χελμός αφιερωμένος στους υποχθονίους θεούς με τα ύδατα της Στυγός, το Λύκαιον όρος όπου εγεννήθη ο Λύκαιος Ζευς, έδιναν αληθινή δόξα και ιδιαίτερη  τιμή   στην Αρκαδία ώστε να θεωρείται "Arca deorum" (θεϊκή κιβωτός).

 

      Πράγματι στον περίφημο αυτό Αρκαδικό τόπο με τα μαγευτικά τοπία αλλά και τους τόπους λατρείας των ιερών και των οσίων του γένους μας, νιώθει κανείς περισσότερο ελεύθερος και δημιουργικός και κατά τον Εμ. Ρέπουλη " Τα όρη της και οι δασώδεις φαραγγές της αποπνέουν αέρα σιδηρούχον σφυρηλατούντα νεύρα θελήσεως εις τα τέκνα της, νου ευστροφίαν, οξύτητα αντιλήψεως, δραστηριότητα και ακαταπόνητον φιλοπονίαν."

 

Προηγούμενη σελίδα

 

 

 

- σελ. 4/4 -

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © 2001-2004 - Φιλοξενία σελίδων Η Αρκαδία στο internet