Χάρτης της Αρκαδίας

Αρκαδία

 

Αρχική σελίδα

Γενικά για την Αρκαδία

Χάρτης Αρκαδίας

Ιστορία

Πολιτική

Στατιστικά στοιχεία

Μετεωρολογικά στοιχεία

Συνδέσεις

 

English Language

 

 

 

 Γενικά 

Θέση

Ο νομός Αρκαδίας βρίσκεται στο κέντρο της Πελοποννήσου. Συνορεύει βόρεια με τους νομούς Κορινθίας και Αχαΐας, δυτικά με τους νομούς Ηλείας και Μεσσηνίας, νότια με το νομό Λακωνίας και ανατολικά βρέχεται από τον Αργολικό κόλπο.

Έχει έκταση 4.419 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμό 102.035* κατοίκους. 

 

* Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της απογραφής του 2001.

Πολιτική εξέταση

Πρωτεύουσα του νομού είναι η Τρίπολη και σημαντικές κωμοπόλεις το 'Αστρος, η Βυτίνα, η Δημητσάνα, τα Λαγκάδια, το Λεβίδι, το Λεωνίδιο, η Μεγαλόπολη, τα Τρόπαια.

Με το Νόμο 3852/2010, ΦΕΚ 87/Α/7-6-2010 (σχέδιο Καλλικράτης), συστάθηκαν στο νομό Αρκαδίας οι παρακάτω πέντε (5) δήμοι:

 

α/α

Δήμος

Έδρα Δήμου

1 Βόρειας Κυνουρίας στρος
2 Γορτυνίας Δημητσάνα
3 Μεγαλόπολης Μεγαλόπολη
4 Νότιας Κυνουρίας Λεωνίδιο
5 Τρίπολης Τρίπολη

  

Φυσικές ομορφιές

Το μεγαλύτερο μέρος του νομού είναι ορεινό με μεγαλύτερους ορεινούς όγκους το Μαίναλο με υψόμετρο 1981 μέτρα, που στην κορυφή του λειτουργεί χιονοδρομικό κέντρο (Οστρακίνα), ο Πάρνωνας και το Αρτεμίσιο.

Μεγάλες πεδινές εκτάσεις είναι το οροπέδιο της Τρίπολης και το λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης.

Ο Αλφειός ποταμός  αλλά και ο Λάδωνας με τον Ερύμανθο ακόμα και ο Λούσιος   συμβάλλουν  τα μέγιστα στην οικονομία του νομού.  Η λίμνη Τάκα είναι ένας σπουδαίος υδροβιότοπος, δίνοντας  τη δυνατότητα στους κατοίκους  των γειτονικών περιοχών να αρδεύουν τα κτήματά τους, ενώ η λίμνη του Μουστού αποτελεί ένα σημαντικό καταφύγιο αγρίων πτηνών στην περιοχή. Η τεχνητή λίμνη του Λάδωνα είναι πολύ σημαντική γιατί με τα νερά της κινείται το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο και αρδεύεται ολόκληρη η κοιλάδα.

Οι δαντελωτές ακτές της Κυνουρίας με τα πεντακάθαρα νερά και τις ομορφιές της φύσης, είναι πόλος έλξης τουριστών για το καλοκαίρι.

Οι σύγχρονες Ιαματικές πηγές των Λουτρών του Δήμου Ηραίας φιλοξενούν κάθε χρόνο μερικές εκατοντάδες λουομένων.

Οικονομία

Ο νομός οικονομικά βασίζεται στη γεωργία, στην κτηνοτροφία και στον τουρισμό. Στα δυο μεγάλα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος,  το υδροηλεκτρικό του Λάδωνα και το θερμοηλεκτρικό της Μεγαλόπολης, εργάζονται αρκετοί Αρκάδες. Το υπέδαφος είναι πλούσιο σε λιγνίτη (λεκάνη Μεγαλόπολης),  και μάρμαρο (Βυτίνα, Κάψια, Πάρνωνας).

Το ελατοδάσος του Μαινάλου προσφέρει απλόχερα την πολύ καλής ποιότητας ξυλεία.

Η αναπτυσσόμενη βιομηχανία του νομού στηρίζεται στην επεξεργασία προϊόντων της πρωτογενούς παραγωγής.

Σημαντικό ρόλο παίζουν ακόμα οι οικογενειακές επιχειρήσεις, όπως κατασκευής έργων λαϊκής τέχνης (ξυλόγλυπτα-υφαντά), παραδοσιακά προϊόντα (χυλοπίτες-τραχανάς κλπ), βιολογικά προϊόντα (κρασί-λάδι κά.)

Αρχαιολογικά μνημεία

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στους αρχαιολογικούς τόπους-θησαυρούς και την καταπληκτική αρχιτεκτονική των παραδοσιακών οικισμών.

Η Αρκαδία έχει να παρουσιάσει  πλήθος αρχαιολογικών θησαυρών και μνημείων. Η Λυκόσουρα (ναός της Δέσποινας), Ο Αρκαδικός Ορχομενός (αρχαίο θέατρο), η Τεγέα (Αλέα Αθηνά), Καμενίτσα (νεολιθικός οικισμός), Αγιωργήτικα (μεταλλουργική βιομηχανία της προϊστορικής αρχαιότητας), Παλαιόκαστρο Γορτυνίας (Μυκηναϊκό νεκροταφείο), Μεγαλόπολη (θέατρο), Άστρος (κάστρο), Δολιανά (έπαυλη Ηρώδου του Αττικού), Δημητσάνα (κρυφό σχολειό-μπαρουτόμυλοι), Αρχαία Γόρτυς (ναός του Ασκληπιού), Αρχαία Θησόα (τείχη), Νεστάνη (Φιλίππιος πηγή), Αρχαία Μαντινεία (τείχη-θέατρο), και άλλα.

Η αρχιτεκτονική των παραδοσιακών οικισμών είναι περίφημη. Τα Λαγκάδια, η Δημητσάνα, η Καστάνιτσα, ο Βλόγγος, η Στεμνίτσα είναι μερικοί από τους αντιπροσωπευτικούς οικισμούς. 

Θρησκευτική ζωή

Η Αρκαδία ανέδειξε πλήθος κληρικών που κράτησαν άσβεστη τη θρησκευτική φλόγα σ' όλα τα χρόνια της σκλαβιάς. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως επτά (7) Πατριάρχες και εβδομήντα (70) Μητροπολίτες προερχόμενοι από τη Γορτυνία, είχαν μαθητεύσει στη Σχολή της Μονής Φιλοσόφου και στη Σχολή της Δημητσάνας. Οι Αρκάδες έχουν ανεπτυγμένο το θρησκευτικό συναίσθημα

Πολλά μοναστήρια θα συναντήσει ο επισκέπτης στην Αρκαδία. Μερικά απ' αυτά είναι: 

Ι. Μ. Αιμυαλών, στη Δημητσάνα.

Ι. Μ. Βαρσών, στο Λουκά.

Ι. Μ. Γοργοεπηκόου, στη Νεστάνη.

Ι. Μ. Ελώνης, στο Λεωνίδιο.  

Ι. Μ. Επάνω Χρέπας, στο Περθώρι.   

Ι. Μ. Κανδήλας, στην Κανδήλα.

Ι. Μ. Κερνίτσης , στη Νυμφασία.

Ι. Μ. Λουκούς, στα Δολιανά.

Ι. Μ. Παναγιάς Αμπελακίων, στο Δήμο Ανατολικής Φαλαισίας.

Ι. Μ. Τιμίου Προδρόμου, στη Στεμνίτσα.

Ι. Μ. Φιλοσόφου, στη Δημητσάνα και άλλες.

          

Η κληρονομιά της Αρκαδίας είναι οι άπειρες φυσικές ομορφιές της, ο συνδυασμός χρωμάτων και εικόνων, οι αντιθέσεις του τοπίου στο διάβα του επισκέπτη. Από τη γυμνή κορυφή του Μαινάλου, στο καταπράσινο ελατοδάσος περνώντας από το Λιμποβίσι, το λιμέρι των σταυραετών, του ελευθερωτή του γένους του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, ύστερα στην καλλιεργημένη  γη κι από εκεί στην καταγάλανη θάλασσα.  

 


 

Δες και άρθρο της Χριστιάννας Λούπα:
Αν δεν παινέσεις το σπίτι σου...   >> 

 


 

Αρχή σελίδας

 

 
 

[ Αρχική | Τουρισμός | Οικονομία | Πολιτισμός | Υπηρεσίες | Ενημέρωση | Όροι χρήσης | Επικοινωνία ]

Copyright © 2001-2011 - Φιλοξενία σελίδων Αρχική σελίδα