Χάρτης της Αρκαδίας

Αρκαδία

 

Αρχική σελίδα

Γενικά για την Αρκαδία

Χάρτης Αρκαδίας

Ιστορία

Πολιτική

Στατιστικά στοιχεία

Μετεωρολογικά στοιχεία

Συνδέσεις

 

English Language

 

 

 

 

 

Ιστορία

 

Προηγούμενη σελίδαΕπόμενη σελίδα

 

      Η  Αρχαία Αρκαδία περιελάμβανε το κεντρικό ηπειρωτικό τμήμα της Πελοποννήσου και δεν είχε διέξοδο στη θάλασσα. Η έκτασή της ήταν περίπου ίση με τη σημερινή έκταση του νομού. Το τμήμα της παραλιακής Κυνουρίας και της Τσακωνιάς που δεν ανήκε στην Αρχαία Αρκαδία αναπληρωνόταν από τις εκτάσεις που είχε στους άλλους νομούς. Τα   βόρεια όριά της έφταναν στην περιοχή της Στυμφαλίας, του Φενεού, των Καλαβρύτων και στα όρη Αροάνια και Κυλλήνη που ήσαν Αρκαδικά. Δυτικά έφτανε ως την Αλιφήρα, τη Φιγαλία και τη Μέλπεια, περιοχές σήμερα της Ηλείας, αλλά και στη Μεσσηνία ως το Λύκαιον όρος. Νότια τα όρια με τη Λακωνία δεν ήταν σταθερά αλλά μεταβαλλόμενα λόγω της κατακτητικής απληστίας της Σπάρτης. Μεθοριακά "Ερμαία" έδειχναν τα όρια που βρίσκονταν στην περιοχή του Αρκαδικού Πάρνωνα και της Σκιρίτιδας. Ανατολικά τα όρια με την Αργολίδα ήταν περίπου ίδια με τα σημερινά.

 

     Τα όρη της Αρκαδίας ήσαν αφιερωμένα σε κάποια θεότητά της. Από αυτά πηγάζουν οι ποταμοί της Πελοποννήσου. "Πολυπίδακα" την ονόμασαν γι'   αυτό οι αρχαίοι συγγραφείς και ποιητές. Τα δάση της αποτελούσαν τους περίφημους δρυμούς δρυών και φυγών απ' όπου και "βαλανηφάγοι" ονομάστηκαν οι Αρκάδες. Η ειδυλλιακή εικόνα της Αρκαδίας από την πλούσια  χλωρίδα και πανίδα την καθιστούσε μακαρία γη. Ευτυχής εθεωρείτο εκείνος που μπορούσε να ζήσει στην Αρκαδία.

    

     Το κλίμα, το περιβάλλον, οι δύσκολες συνθήκες ζωής, διαμόρφωσαν το χαρακτήρα των Αρκάδων. Έγιναν λιτοδίαιτοι, ρωμαλέοι στο σώμα και την ψυχή, υπερήφανοι και φιλόξενοι, φιλελεύθεροι με απαράμιλλο ήθος, αλλά περισσότερο απ' όλα ευσεβείς προς τους θεούς και τους προγόνους τους. Οι Αρκάδες ισχυρίζονται ότι αυτοί ίδρυσαν τις πρώτες αποικίες στην Ιταλία με τον Οίνωτρο και τον Εύανδρο, στον Πόντο με τους Τραπεζούντιους, και στην Κύπρο με τον Αγαπήνορα.

 

      Ο Παυσανίας ο περιηγητής, γοητευμένος από την ομορφιά της Αρκαδίας, έμεινε σ' αυτήν περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή που επισκέφτηκε, περιγράφοντάς την στα "Αρκαδικά" του με κάθε λεπτομέρεια.

 

      Πρωταγωνίστησε η Αρκαδία στους αγώνες του Έθνους για την ελευθερία. Σπουδαίες μορφές ξεπήδησαν από εδώ και προσέφεραν στην Ελλάδα. Αρκάδες ήταν οι Κολοκοτρωναίοι και οι Πλαπουταίοι, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός και ο Γρηγόριος ο Ε΄,   ο Παπαναστασίου και ο Παπαρηγόπουλος και τόσοι άλλοι.

 

      Η σύγχρονη Αρκαδία είναι  μια συνεχώς αναπτυσσόμενη περιοχή της Ελλάδος. Οι Αρκάδες διατηρώντας τις αρετές των προγόνων τους, φροντίζουν πραγματικά για την πρόοδο της γεννέτειράς των. Προκόβουν δε τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, χωρίς να ξεχνούν την Αρκαδία για την οποία είναι υπερήφανοι.

 

Προηγούμενη σελίδαΕπόμενη σελίδα

 

 

- σελ. 2/4 -

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © 2001-2004 - Φιλοξενία σελίδων Η Αρκαδία στο internet