Ν. Αρκαδίας - Διαδρομές


 
Στα χνάρια του περιηγητή Παυσανία στην Αρκαδία
 
Διαδρομές με χάρτες

  

 

 

με λόγια...

Με αφετηρία την πρωτεύουσα το νομού, την Τρίπολη, ο επισκέπτης έχει να διαλέξει πολλές διαδρομές για να γνωρίσει και να απολαύσει το αρκαδικό μεγαλείο.

ΤΡΙΠΟΛΗ - ΛΕΩΝΙΔΙΟ - ΛΑΚΩΝΙΑ

Κατευθυνόμενος νοτιοανατολικά έχει να διαλέξει δύο κατευθύνσεις. Περνώντας από την Τεγέα (8χμ) στη διασταύρωση μετά τις Ρίζες (13 χμ),ο δρόμος οδηγεί στα πάνω Δολιανά, στο Καστρί και στον Άγιο Πέτρο, στην Καστάνιτσα, και στον Πραστό (Τσακωνιά),ορεινά χωριά με πολύ πράσινο που κυριαρχεί η καστανιά. Ανατολικά του Αγίου Πέτρου βρίσκεται ένα από τα πιο γνωστά μοναστήρια της Αρκαδίας, η Ι. Μονή της Μαλεβής. Κατηφορίζοντας ο δρόμος  οδηγεί στο Άστρος.

Ο άλλος δρόμος από τη διασταύρωση των Ριζών οδηγεί από τα Δολιανά, τον αρχαιολογικό χώρο της Εύας Δολιανών και την Έπαυλη του Ηρώδη του Αττικού, την Ιερά Μονή Λουκούς (12ος αι. μ.Χ.) στο Άστρος. Το μεσόγειο Άστρος (40 χμ.) και ύστερα από 5 χμ. το παράλιο Άστρος, στο λόφο του οποίου δεσπόζει το μεσαιωνικό κάστρο.

Ο παραλιακός δρόμος νότια συνεχίζει σ' ένα μοναδικό και σπάνιας ομορφιάς  τοπίο. Η συνεχής εναλλαγή του γαλάζιου και του πράσινου στους καταγάλανους κόλπους και τις πεντακάθαρες ακρογιαλιές αριστερά, ενώ δεξιά ο επιβλητικός ορεινός όγκος του Πάρνωνα κρατά συντροφιά. Περνώντας τον υδροβιότοπο του Μουστού, το Καρακοβούνι, τον Άγιο Ανδρέα, το Αρκαδικό χωριό (οικισμός που δημιουργήθηκε για τους ξενιτεμένους Έλληνες), τον Τυρό και τα παραλιακά χωριά της Τσακωνιάς, Σαπουνακέικα, Μέλανα, Λιβάδι, Σαμπατική, Πραματευτή  φτάνει κανείς στο Λεωνίδιο (92χμ). Σε μικρή απόσταση νοτιοδυτικά του Λεωνιδίου, βρίσκεται σκαρφαλωμένη σε έναν μετέωρο κοκκινόβραχο η Ι.Μονή Ελώνης. Καθώς ο δρόμος συνεχίζει προς τη Λακωνία μέσα από το καταπράσινο δάσος του Πάρνωνα, συναντάμε τη μοναδική κοινότητα της Αρκαδίας, τον Κοσμά.

Άλλα χωριά:

Πούλιθρα, Τσιτάλια, Πηγάδι, Πελετά, Φωκιανά, Κουνουπιά, Μαρί.

Παλαιοχώρι, Άγιος Βασίλειος.

Ο παραλιακός δρόμος βόρεια του Άστρους οδηγεί προς το Ναύπλιο, περνώντας μέσα από όμορφα παραλιακά χωριά του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας.

ΤΡΙΠΟΛΗ - ΣΠΑΡΤΗ

Ο δρόμος από την Τρίπολη στη Σπάρτη περνά μέσα από την Τεγέα. Ήταν μία από τις χώρες που πήρε μέρος στην Αργοναυτική εκστρατεία, στον Τρωικό πόλεμο, στους Περσικούς πολέμους και στον Πελοποννησιακό πόλεμο. Πολλά τα αρχαιολογικά της μνημεία. Πλούσια αρχαιολογικά ευρήματα έχει να παρουσιάσει στο αρχαιολογικό μουσείο της Αλέας, ενώ το λαογραφικό της μουσείο είναι άξιο θαυμασμού. Μετά την Κερασίτσα, τη Μανθυρέα, τη διασταύρωση προς Κερασιά και Βλαχοκερασιά που φτάνει στις Καλτεζές και στις Κολλίνες, ο δρόμος οδηγεί στη Λακωνία.

Χωριά που μπορεί να δει ο επισκέπτης:  Ψ. Βρύση, Μαυρίκι. Αλεποχώρι, Πηγαδάκια, Βούρβουρα.

ΤΡΙΠΟΛΗ - ΑΘΗΝΑ

Από την Τρίπολη για την Αθήνα υπάρχουν δύο διαδρομές. Μια από τον παλιό δρόμο και η άλλη από τον καινούριο μέσω της σήραγγας του Αρτεμισίου. Η πρώτη διαδρομή περνά από το Στενό και τα Αγιωργήτικα του Δήμου Κορυθίου.  Σπουδαία αρχαιολογικά μνημεία το Μουχλί και οι μεταλλικοί κλήβανοι στα Αγιωργήτικα.

Η άλλη διαδρομή μέσω σήραγγας του Αρτεμισίου περνά από τη Νεστάνη (14χμ.). Η Νεστάνη είναι κτισμένη κοντά στα ερείπια αρχαίας πόλης. Σώζονται τα ερείπια των τειχών της αρχαίας πόλης, καθώς και η Φιλίππιος πηγή που πήρε το όνομά της από τον Φίλιππο το Β΄ το βασιλιά της Μακεδονίας.   Κοντά της, πάνω στο βράχο του Γουλά, βρίσκεται η Ι. Μονή Γοργοεπηκόου (10ος αι μ.Χ.).

ΤΡΙΠΟΛΗ - ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ

Βόρεια της Τρίπολης, σε παράκαμψη του δρόμου προς Αρχαία Ολυμπία, βρίσκεται η Αρχαία Μαντινεία ''Πτόλις''   (13 χμ). Σπουδαίος αρχαιολογικός χώρος. Σώζεται το αρχαίο θέατρο και μέρος του τείχους της. Απέναντι από τον αρχαιολογικό χώρο ο ναός της Αγίας Φωτεινής ξεχωρίζει για τον πρωτότυπο ρυθμό του.

Συνεχίζοντας το δρόμο από Τρίπολη προς Αρχαία Ολυμπία υπάρχει το χωριό Κάψια (15 χμ.). Εδώ ανακαλύφτηκε ένα περίφημο σπήλαιο με πλούσιο διάκοσμο και σπάνιους χρωματισμούς.  Έχει μήκος 380μ. Δεν έχει ακόμη αποδοθεί στο κοινό για να το επισκεφτεί.

Το επόμενο χωριό, ο Καρδαράς (18χμ), έχει συνδεθεί με την Οστρακίνα το Χιονοδρομικό κέντρο της Αρκαδίας. Ο δρόμος προς την Οστρακίνα είναι παράκαμψη του κεντρικού άξονα, μέσα από τον   Καρδαρά με κατεύθυνση νοτιοδυτικά. Μετά την Οστρακίνα ο δρόμος συνεχίζει μέσα στο ελατοδάσος για να φτάσει στη Βυτίνα. Διαδρομή ιδιαίτερης ομορφιάς.

Πάνω στον κεντρικό άξονα υπάρχει το Λεβίδι (25χμ). Κοντά στο παλαιό βυζαντινό ξωκλήσι της Παναγίας βρισκόταν η αρχαία Ελυμία με το ναό της Υμνίας Αρτέμιδας. Λειτουργεί το μουσείο του πρώτου  πολιτικού που ανακήρυξε την Α΄ Ελληνική Δημοκρατία, του Αλέξανδρου Παπαναστασίου.

Παράκαμψη του δρόμου προς τα δεξιά οδηγεί στον Ορχομενό και την Κανδήλα. Η αρχαία ακρόπολη του Ορχομενού βρίσκεται στην κορυφή του ομώνυμου λόφου. Σώζεται το αρχαίο θέατρο και μέρος του τείχους.

Η Βλαχέρνα είναι το επόμενο χωριό πάνω στον κεντρικό δρόμο. Μιά παράκαμψη δεξιά οδηγεί στη Χωττούσα και τη Λίμνη. Μια άλλη παράκαμψη μισό χιλιόμετρο πιο κάτω περνά από την Παναγίτσα,  και το Δάρα με κατεύθυνση την Αχαΐα. Τα γύρω χωριά της ευρύτερης περιοχής είναι η Καμενίτσα, (νεολιθικός οικισμός), το Καρβούνι, το Αγρίδι, το Πράσινο, το Δρακοβούνι, το Θεόκτιστο και η Κώμη.

Προχωρώντας νοτιοδυτικά τον κεντρικό δρόμο συναντάμε ένα από τα ωραιότερα χειμερινά θέρετρα της Ελλάδας, τη Βυτίνα. Πολλές διαδρομές μπορούν να γίνουν εδώ μέσα από το δάσος. Αξιόλογη εκείνη για  την Αλωνίσταινα.  Μια πολύ όμορφη διαδρομή περνά από το Πυργάκι την Ελάτη και στη μεγάλη διασταύρωση αριστερά για  το Χρυσοβίτσι ή δεξιά για τη Στεμνίτσα, Δημητσάνα. Όμορφη είναι και η διαδρομή από τη Βυτίνα μέσα από τη Νυμφασία με προορισμό την   Ι.Μ. Κερνίτσας.

Η πηγή του Καμπέα, με τα γάργαρα νερά της, ξεδιψά τον ταξιδιώτη, ενώ μπορεί να επισκεφτεί μετά από παράκαμψη του δρόμου το Βαλτεσινίκο τα Μαγούλιανα, τη Μυγδαλιά, την Κερπινή, το Δρακοβούνι και το Θεόκτιστο.

Στη διασταύρωση της Καρκαλούς ο δρόμος αριστερά οδηγεί στη Δημητσάνα (67χμ) χτισμένη σε δυο λόφους πάνω από το Λούσιο ποταμό, στα νερά του οποίου λούστηκε ο Δίας όταν ήταν μωρό. Είναι Πατρίδα  του πατριάρχη Γρηγορίου του Ε΄ και του  Παλαιών Πατρών Γερμανού. Μεγάλη η προσφορά της στους αγώνες του έθνους. Έχει βιβλιοθήκη με σπάνιες εκδόσεις και χειρόγραφα καθώς και Λαογραφικό  μουσείο. Στην περιοχή του Αγιάννη λειτουργεί μουσείο υδροκίνησης. Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχει η Μονή Αιμυαλών, η Μονή Τιμίου Προδρόμου, η Μονή Φιλοσόφου και το Κρυφό σχολειό, οι μπαρουτόμυλοι, το ιερό του Ασκληπιού στην αρχαία Γόρτυνα. Ο δρόμος που συνεχίζει δυτικά περνά από τη Ζάτουνα, συνεχίζοντας μέσα από τη Μελισσόπετρα, την Αράχωβα, το Ράφτη, το Παλούμπα, τον Παπαδά, το Λιθαρό ( Μερκίνιζα), τα Καλύβια, [ή το Σαρακίνι, τη Λυσσαρέα (Μπουγιάτι), τα Όχθια (Καρασάνι), το Αγιονέρι,(Μπέτσι)], τα Λουτρά, τη Λιοδώρα (Τσούκα) το Κοκλαμά και το Λιβαδάκι (Τσάρεσι) για να φτάσει στην Ηλεία.

Μερικά χωριά που μπορεί κανείς να επισκεφτεί και είναι κοντά στον προαναφερόμενο οδικό άξονα είναι: Ο Βλόγγος, του Μάρκου,  ο Ατσίχολος, το Παλαιόκαστρο, η Παναγιά (Ζέρζοβα), η Ριζοσπηλιά,  η Αγάλω, ο Κοκοράς, τα Κακουρέικα.

Το Ψάρι, το Λυκούρεσι, του Σέρβου, οι Αράπηδες, η  Κοκινοράχη (Μπούζα), η Αετοράχη, η Τουθόα (Τσίπολη).

Τα Σαρλέικα, τα Δημέικα, τα Νταρέικα, ο Παρνασσός (Μπρατίτσα), ο Λώτης, το Πυρρί, ο Αγιάννης (η Αρχαία Ηραία).

Το Χρυσοχώρι (Βλάχοι), του Γαραντζινού, το Καστράκι (Ρένεσι), το Φαναράκι (Μπέχρου).

Η Καπελίτσα και η Τριποταμιά. 

Συνεχίζοντας από τη διασταύρωση της Καρκαλούς τον κεντρικό δρόμο φτάνουμε στα Λαγκάδια ένα από τα πιο όμορφα και γραφικά χωριά της Αρκαδίας. Έπειτα συναντάμε το Λευκοχώρι, το Σταυροδρόμι, και η διασταύρωση δεξιά μας οδηγεί στο Βυζίκι, τα Τρόπαια και στο Κάστρο της Άκοβας, το Περδικονέρι, τη Λίμνη του Λάδωνα και την Πουρναριά. Μια άλλη διαδρομή από τα Τρόπαια οδηγεί στο Σπάθαρι, το Βούτσι, τη Δήμητρα,  τη Βάχλια,την Κοντοβάζαινα, το Βελημάχι και οι Παραλογγοί, ενώ μια άλλη διαδρομή περνά από το Μοναστηράκι στο Βιδιάκι.  Από το Σταυροδρόμι συνεχίζοντας περνάμε, μετά τη διασταύρωση προς Δόξα, το Καλλιάνι, το Τουμπίτσι, τη Δάφνη, την Μπερτσιά με τα γάργαρα νερά των πηγών της μέσα στα αιωνόβια πλατάνια, το Κοκλαμά, το Λιβαδάκι και από εκεί ο δρόμος οδηγεί, μετά τη γέφυρα του Ερύμανθου, στην Ηλεία για επίσκεψη στην Αρχαία Ολυμπία.

Χωριά της ευρύτερης περιοχής που μπορεί να επισκεφτεί κανείς είναι:  η Τουθόα, οι Ράχες, η Χώρα, το Νεοχώρι, και  η Τρανή Λάκα.

ΤΡΙΠΟΛΗ - ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ - ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Η νοτιοδυτική διαδρομή από την Τρίπολη οδηγεί στη Μεγαλόπολη κι από εκεί στην Καλαμάτα. Η Μάκρη είναι το πρώτο χωριό που συναντά ο ταξιδιώτης. Αριστερά του δρόμου υπάρχει το Παλλάντιο, ένα μικρό χωριό. Το Παλλάντιο ήταν Αρχαία Αρκαδική Πόλη, σήμερα δεν υπάρχει τίποτα απ' αυτό. Πιο κάτω, μετά τη διασταύρωση προς Δόριζα, η Ασέα, όπου σώζονται ερείπια από την ακρόπολη της αρχαίας Ασέας. Κατόπιν η Μεγαλόπολη, χτισμένη σε μικρή πεδιάδα. Σώζονται λείψανα της αρχαίας πόλης που είχε χτιστεί από το Θηβαίο Επαμεινώνδα. Υπάρχει ακόμα το αρχαίο θέατρο το μεγαλύτερο της Ελλάδος (20.000) θεατές. Αξίζει να επισκεφτεί κανείς την αρχαιολογική συλλογή της Μεγαλόπολης. Μετά τη Μεγαλόπολη ο κεντρικός οδικός άξονας οδηγεί προς Μεσσηνία, ενώ ένας άλλος δρόμος οδηγεί στο Λεοντάρι κι από κει στη Φαλαισία.

Χωριά της ευρύτερης περιοχής:

Βαλτέτσι.

Μάναρι, Αμπελάκι,  Λιανού,   Μαυραγιάννη,  Καλτεζές,  άνω Κολλίνες, κάτω Κολλίνες.

Αραχαμήτες.

Πάπαρης, Αναβρυτός, Βουτσαράς.

Αθήναιον.

Μακρύσι, Κεραστάρης Τρίλοφο, Καράτουλας, Ζώνη, Παύλια.

Περιβόλια, Ραψωμάτης, Λεοντάρι, Ελληνίτσα, Τουρκολέκας, Φαλαισία, Καμάρα, Λογγανίκος, Άκοβος, Δυρράχι.

Ίσσαρης, Βάστα.

Χωρέμης, Θωκνεία, Καρυές.

Χράνοι, Παραδείσια, Χιράδες.

 

ΤΡΙΠΟΛΗ - ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ - ΝΟΜΟΣ ΗΛΕΙΑΣ

Ένας άλλος δρόμος από τη Μεγαλόπολη οδηγεί προς τον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Λυκόσουρας. Αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής υπάρχουν στο τοπικό μουσείο και στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας. Βόρεια της Μεγαλόπολης ο δρόμος μας φέρνει στην Καρύταινα. Πάνω της ορθώνεται το Φράγκικο κάστρο, το "Τολέδο της Ελλάδας" όπως ονομάστηκε. Από την Καρύταινα  ο δρόμος προχωρεί προς το Νομό Ηλείας και δίνεται η ευκαιρία στον επισκέπτη να δει το ναό του Επικούρειου Απόλλωνος στις Βάσσες.

 

ΤΡΙΠΟΛΗ - ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΙΝΑΛΟ

    Ο δρόμος Δυτικά της Τρίπολης, πάνω από το Παναρκαδικό Νοσοκομείο, ακολουθεί μια μοναδικής ομορφιάς διαδρομή μέσα στα έλατα. Μετά τη Συλίμνα, που είναι το πρώτο χωριό που αφήνει αριστερά του ο ταξιδιώτης, ακολουθεί ο κάμπος της Δαβιάς στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Φαλάνθου. Στη διασταύρωση της Δαβιάς  ακολουθώντας το δρόμο αριστερά, υπάρχει το χωριό Τσελεπάκος. Συνεχίζοντας τη διαδρομή  η ταμπέλα αριστερά μας ενημερώνει για το χωριό Μαντέικα, ενώ σε λιγότερα από τρία χιλιόμετρα μέσα στο ελατοδάσος βρίσκεται το Χρυσοβίτσι. Είναι χωριό με μεγάλη ιστορία και προσφορά. Ένα χιλιόμετρο μετά το χωριό ο δρόμος δεξιά οδηγεί σε δυο έρημα τώρα χωριά, στο Αρκουδόρεμα και στο Λιμποβίσι, τα λιμέρια των σταυραετών της Λευτεριάς του γένους των Κολοκοτρωναίων. Μετά τη διασταύρωση του Χρυσοβιτσίου ακολουθώντας τον κεντρικό δρόμο η ταμπέλα δεξιά δείχνει προς Ελάτη, Πυργάκι, Βυτίνα. Ο κεντρικός δρόμος  οδηγεί στην όμορφη Στεμνίτσα, αφού μια πινακίδα πριν  μας ενημερώνει για τα χωριά που μπορούμε να επισκεφτούμε αν την ακολουθήσουμε. Αυτά είναι το Ελληνικό, η Καρύταινα, η Σύρνα, η Παύλια, και τα Λυκόχια. Μετά τη Στεμνίτσα ο δρόμος οδηγεί στη Δημητσάνα, ενώ μπορούμε να επισκεφτούμε το Ζυγοβίστι και τα μοναστήρια της περιοχής, Ι. Μ. Τιμίου Προδρόμου, Αιμυαλών, Φιλοσόφου, Καλάμι, καθώς και το Κρυφό σχολειό,  το μουσείο υδροκίνησης και τους Μπαρουτόμυλους.

 

  ΤΡΙΠΟΛΗ - ΒΥΤΙΝΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΙΝΑΛΟ

Ο κεντρικός δρόμος δυτικά της Τρίπολης μετά τις Δαβιές (κάτω και άνω), οδηγεί στη Βυτίνα ακολουθώντας μια πολύ όμορφη διαδρομή μέσα στο δάσος. Μετά τις Δαβιές η πρώτη διασταύρωση οδηγεί στο Ροϊνό. Συνεχίζοντας αριστερά βλέπουμε την Πιάνα. Πιο πάνω αριστερά  ο δρόμος οδηγεί στο Αρκουδόρεμα και το Λιμποβίσι. Πάνω στον κεντρικό δρόμο βρίσκεται η Αλωνίσταινα, όμορφο χωριό μέσα στα έλατα. Μετά την Αλωνίσταινα ο ταξιδιώτης φτάνει στο διάσελο, όπου η φύση του επιφυλάσσει κάτι πολύ παράξενο. Το τοπίο μοιάζει να είναι το ίδιο. Ενώ ταξιδεύεις νομίζεις πως βρίσκεσαι στο ίδιο σημείο. Μετά την Κοκκινόβρυση, φτάνουμε στην όμορφη Βυτίνα.

 

 

 

Τρίπολη Λεωνίδιο Λακωνία


Τρίπολη Σπάρτη


Τρίπολη Αθήνα


Τρίπολη Αρχαία Ολυμπία


Τρίπολη Μεγαλόπολη Καλαμάτα


Τρίπολη Μεγαλόπολη Ν. Ηλείας


Τρίπολη Δημητσάνα μέσα από το ΜΑΙΝΑΛΟ


Τρίπολη Βυτίνα μέσα από το ΜΑΙΝΑΛΟ


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © 2001-2003 - Φιλοξενία σελίδων Η Αρκαδία στο internet