Αρκαδία

Επικαιρότητα

 

 

 

 

 

Μπορείτε να μας στέλνετε τις δικές σας ανακοινώσεις, εκδηλώσεις, νέα που θα θέλατε να ανακοινωθούν άμεσα στο internet, με
e-mail, επισυνάπτοντας φωτογραφίες, κείμενα Word κλπ.

 

 

Τετάρτη 4-6-2008

 

 

 

 

 
Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου)
Οι πυρκαγιές του 2007 ήταν η μεγαλύτερη κοινωνική οικολογική και οικονομική κρίση που έχει βιώσει η χώρα μας μετά την λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και με την απώλεια 76 συνανθρώπων μας. Δυστυχώς στη χώρα μας δεν υπάρχει οργανωμένο σχέδιο αναπτυξιακής προστασίας των δασών και του δασικού πλούτου.
Για μας η δασοπροστασία αποτελεί δείκτη της κυβερνητικής αποτελεσματικότητας. Διαχρονικές είναι οι ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ με αποκορύφωμα τον νόμο 2612/1998 που διαχωρίζει την πρόληψη από την καταστολή των δασικών πυρκαγιών και ουσιαστικά απαξιώθηκε η Δασική υπηρεσία της χώρα μας.

Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος και στον ΟΗΕ, η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που ονοματίστηκε ότι δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της Συμφωνίας του Κιότου. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση (με Έλληνα επίτροπο της Ν.Δ) ξεκινάει η διαδικασία παραπομπής της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο γιατί δεν εφαρμόζουμε τους στοιχειώδεις μηχανισμούς που χρειάζονται για την συμφωνία του Κιότου. Ήδη ανακοινώνεται βαρύτατο πρόστιμο από την επιτροπή της Ε.Ε σχετικά με τις ανεξέλεγκτες χωματερές.

Λίγες ημέρες μετά την έναρξη της φετινής αντιπυρικής περιόδου βλέπουμε ότι η κατάσταση δεν διαφέρει από την περυσινή, όταν μάλιστα οι καιρικές συνθήκες προμηνύονται αρκετά δύσκολες, παράδειγμα ο Νομός μας. Ένα χρόνο μετά τις φωτιές οι ίδιοι οι δήμαρχοι των πυρόπληκτων περιοχών αναφέρονται στη μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση των υπεσχημένων και ουσιαστικά καμία προετοιμασία για το φετινό καλοκαίρι και ότι επικρατεί το χάος. Το Μαίναλο παραμένει απροστάτευτο. Στη Μεγαλόπολη κόβονται 5000 δένδρα και στον Δ. Τρίπολης κινδυνεύει να οικοπεδοποιηθεί το 40% του Άλσους Αγ. Γεωργίου. Ένα δάσος 100 χρόνων. Είμαστε κυριολεκτικά στο πάτο του βαρελιού. Αν δεν αναστραφεί αυτή η κατάσταση τότε θα έχουμε και άλλα θύματα σε ανθρώπινες ζωές και επιπτώσεις στην πολιτιστική μας κληρονομιά, στο πράσινο στην ποιότητα της ζωής μας και στο μέλλον της χώρας μας.

Χρειάζονται σημαντικές τομές, όπως η δημιουργία ανεξάρτητου Υπουργείου Περιβάλλοντος, ενοποίηση σ’ ένα οργανισμό των λειτουργιών πρόληψης - καταστολής και αναβάθμιση της Δασικής υπηρεσίας, σύνταξη δασολογίου και κτηματολογίου, αύξηση των κονδυλίων για την προστασία - ανάπτυξη - βελτίωση του περιβάλλοντος, λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας, προστασία του Μαινάλου και του οικολογικού πάρκου του Πάρνωνα.

Ζητάμε από τον Δ. Τρίπολης να διασφαλίσει με κάθε μέσο και τρόπο το Άλσος Αγ. Γεωργίου και τα άλλα αλσύλλια.


Το Γραφείο Τύπου της Ν.Ε του ΣΥΝ

 

 

 
Μεγαλόπολη, σαράντα χρόνια αποικία της ΔΕΗ ΑΕ
Το φυσικό αγαθό, ο λιγνίτης, με το οποίο προίκισε η φύση την περιοχή της Μεγαλόπολης βοήθησε να λυθούν τα προβλήματα της υπανάπτυξης και της ανεργίας. Όμως, η ληστρική του εκμετάλλευση έγινε σιγά – σιγά η μάστιγα της περιοχής. Κατέ-στρεψε το γόνιμο έδαφος, αφού δεν εφαρμόστηκαν οι αρχικές μελέτες για αποθήκευση και στρώσιμο εκ νέου του επιφανειακού γόνιμου εδάφους μετά την εξόρυξη του λιγνίτη. Δημιούργησε μεγάλες ζημιές στο περιβάλλον και στην δημόσια υγεία τόσο στο στάδιο της εξόρυξης όσο και από την καύση του λιγνίτη. Λίγες ήσαν οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και αυτές ελάχιστη είχαν εφαρμογή, παρά τις διαμαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής. Προξένησε ανεπανόρθωτες βλάβες στην σημαντική πολιτιστική κληρονομιά (αρχαιότητες, παλαιοντολογικά ευρήματα).  Περισσότερα...

 

 

 
Παγκόσμια επισιτιστική κρίση
«Χωρίς γεωργοκτηνοτροφία ουσιαστικά δεν υπάρχει πια μέλλον για τη χώρα μας…».
Σήμα κινδύνου για το τι μέλλει γενεσθαι στην Ελλάδα , όσον αφορά την επισιτιστική κρίση που άρχισε να μαστίζει τις φτωχές χώρες του πλανήτη μας, εξέπεμψε ο Καθηγητής της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Σπύρος Κυριάκης, μιλώντας χτες βράδυ σε Δημόσια Συνεδρίαση της Ακαδημίας Αθηνών.
« Είναι άμεση ανάγκη να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στον προγραμματισμό της αγροτικής παραγωγής. Η έρευνα και η ανάπτυξη της νέας γεωργικής τεχνολογίας πρέπει είναι προτεραιότητα για τη χώρα μας» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ Κυριάκης , «γιατί σε διαφορετική περίπτωση τον μέλλον της διαγράφεται ζοφερό…». Περισσότερα...

 

 

 

 

Αρχείο >>

 

 

 

 

 

 


[ Αρχική | Τουρισμός | Οικονομία | Πολιτισμός | Υπηρεσίες | Ενημέρωση | Όροι χρήσης | Επικοινωνία ]

Copyright © 2001-2011 - Φιλοξενία σελίδων Αρχική σελίδα