Αρκαδία

Επικαιρότητα

 

 

 

 

 

Μπορείτε να μας στέλνετε τις δικές σας ανακοινώσεις, εκδηλώσεις, νέα που θα θέλατε να ανακοινωθούν άμεσα στο internet, με
e-mail, επισυνάπτοντας φωτογραφίες, κείμενα Word κλπ.

 

 

Σάββατο 22-11-2008

 

 

 

 
Ερώτηση Ρέππα για την Έπαυλη Ηρώδη του Αττικού
Ο Βουλευτής Αρκαδίας, Δημήτρης Π. Ρέππας, κατέθεσε την παρακάτω Ερώτηση στη Βουλή προς τον κ. Υπουργό Πολιτισμού, ζητώντας μέτρα άμεσης προστασίας για την Έπαυλη Ηρώδη του Αττικού στη Λουκού Κυνουρίας.

Δημήτρης Π. Ρέππας
Βουλευτής Αρκαδίας
Αθήνα, 18 Νοεμβρίου 2008
ερώτηση

Προς τον κ. Υπουργό Πολιτισμού Θέμα: «Έπαυλη Ηρώδη του Αττικού στο Νομό Αρκαδίας».

Η πρόσφατη εξέλιξη στην υπόθεση του στεγάστρου της Έπαυλης του Ηρώδη του Αττικού στη Λουκού Κυνουρίας του Νομού Αρκαδίας έχει προκαλέσει εύλογα ερωτήματα και ανησυχίες στους Αρκάδες. Ως γνωστό, η Έπαυλη του Ηρώδη του Αττικού είναι ένα από τα κορυφαία αρχαιολογικά μνημεία του τόπου μας, το οποίο μεταξύ άλλων διαθέτει το μεγαλύτερο σύνολο ψηφιδωτών στην Ελλάδα.

Για την προστασία αυτού του σπουδαίου αρχαιολογικού χώρου, το 2005, το αρμόδιο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αποφασίζει την κατασκευή «μεταλλικού στεγάστρου για τη μόνιμη στέγαση των ερειπίων κεντρικού ανεσκαμμένου τμήματος της Ρωμαϊκής Έπαυλης του Ηρώδη του Αττικού». Αποφασίζεται μάλιστα το στέγαστρο να κατασκευασθεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να επεκταθεί και σε άλλα κτήρια που η αρχαιολογική σκαπάνη θα φέρει στο φως.

Το 2006, το έργο αυτό, προϋπολογισμού 5,5 εκατομμυρίων ευρώ, εντάσσεται στο Γ' ΚΠΣ και προκηρύσσεται ο σχετικός διαγωνισμός. Ως κριτήριο κατακύρωσης του εν λόγω διαγωνισμού ορίζεται «η πλέον συμφέρουσα οικονομικώς προσφορά» και έτσι το 2007 ανατίθεται η μελέτη στο μειοδότη. Στη συναφθείσα σύμβαση που ακολούθησε το έργο περιγράφεται με σαφήνεια: «Το στέγαστρο (εμβαδού 4.100 τ. μ.) στηρίζεται σε στύλους που διατάσσονται στο εσωτερικό περίγραμμα του αίθριου της έπαυλης και καλύπτεται περιμετρικά από αδιαφανή μεταλλική πανέλλα. Το εσωτερικό τμήμα προβλέπεται να καλυφθεί με διαφώτιστο υλικό». Εντούτοις, στις 11 Νοεμβρίου 2008, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, απορρίπτοντας (με 9 ψήφους κατά και 7 υπέρ) την κατατιθέμενη μελέτη στο πλαίσιο του κατακυρωμένου διαγωνισμού, ανακαλεί την προηγούμενη έγκριση του για το έργο χαρακτηρίζοντας το ως αλαζονικό και μεγαλεπήβολο για το συγκεκριμένο χώρο.

Η απόρριψη αυτή συνεπάγεται αφενός την επιβολή προστίμου 1,5 εκατομμυρίων ευρώ από τον εργολάβο που έχει αναλάβει την κατασκευή, αφετέρου τον κίνδυνο απένταξης του έργου από κοινοτική χρηματοδότηση ύψους 4,5 εκατομμυρίων ευρώ. Όμως το υπέρογκο κόστος της υπαναχώρησης δεν είναι μόνο οικονομικής φύσης, έχει ταυτόχρονα μεγάλη αρχαιολογική σημασία γιατί, όπως εξήγησε και ο υπεύθυνος διευθυντής συντήρησης, κάθε καθυστέρηση ολοκλήρωσης του έργου αποβαίνει μοιραία για το σύνολο του αρχαιολογικού μνημείου, καθώς απροστάτευτο φθείρεται με ταχείς ρυθμούς από τον παγετό, το χιόνι, τον αέρα και τη ζέστη.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεται να λάβει μέτρα για την άμεση προστασία και συντήρηση της ρωμαϊκής Έπαυλης του Ηρώδη του Αττικού στη Λουκού Κυνουρίας του Νομού Αρκαδίας, αποτρέποντας έτσι τον με γεωμετρική πρόοδο εξελισσόμενο κίνδυνο περαιτέρω φθοράς του μνημείου;

Ο Ερωτών Βουλευτής
Δημήτρης Π. Ρέππας

 

 

 
Ερώτηση Ρέππα για πορεία Εξέλιξης ΓΠΣ/ΣΧΟΟΑΠ στο Νομό Αρκαδίας
Ο Βουλευτής Αρκαδίας, Δημήτρης Π. Ρέππας, κατέθεσε την παρακάτω Ερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε σχετικά με την πορεία εξέλιξης των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων και των Σχεδίων Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης που εκπονούνται στο Νομό Αρκαδίας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΡΕΠΠΑΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΟΜΟΥ ΑΡΚΑΔΙΑΣ
Αθήνα, 14 Νοεμβρίου 2008
ερώτηση προς τον υπουργό ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.

ΘΕΜΑ: Πορεία Εξέλιξης ΓΠΣ/ΣΧΟΟΑΠ στο Νομό Αρκαδίας

Τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΓΠΣ) και τα Σχέδια Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) που εκπονούνται στο Νομό Αρκαδίας αποτελούν το μοναδικό και απαραίτητο εργαλείο για την παρακολούθηση της πολεοδομικής και περιβαλλοντικής εξέλιξης της χώρας στον αστικό και περιαστικό χώρο. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μικρά Χωροταξικά-Αναπτυξιακά Σχέδια που προσδιορίζουν την κατεύθυνση βιώσιμης ανάπτυξης όλων των οικισμών του νομού, αλλά και ολόκληρης της χώρας.

Σύμφωνα με καταγγελίες του ΤΕΕ, των Συλλόγων Διπλωματούχων Μηχανικών και του Συλλόγου Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών αλλά και σύμφωνα με δεδομένα από την ΚΕΔΚΕ, τα περίπου 350 ΓΠΣ/ΣΧΟΟΑΠ που αυτή της στιγμή εκπονούνται σε όλη τη χώρα, βρίσκονται σε πλήρες τέλμα, για λόγους που σχετίζονται: α) με την έλλειψη πολιτικής βούλησης της ηγεσίας του Υπουργείου και β) με την αδυναμία επίβλεψης, παρακολούθησης και προώθησης των σχεδίων από τις ΔΙΠΕΧΩ των Περιφερειών που είναι πλήρως υποστελεχωμένες.

Χαρακτηριστικές είναι και οι πρόσφατες παρεμβάσεις του Υπουργείου για προαπαίτηση αναδρομικής εφαρμογής στα εκπονούμενα από το 2000 Σχέδια, στα πλαίσια του Γ' ΚΠΣ, ειδικών γεωλογικών μελετών (για τις οποίες έχουν προσδιοριστεί αμοιβές στις οποίες δεν μπορούν να ανταποκριθούν ούτε οι Δήμοι ούτε οι ανάδοχοι χωροτάκτες-πολεοδόμοι μηχανικοί) και άλλων τροποποιήσεων των υφιστάμενων ρυθμίσεων.

Όλες αυτές οι μεταβολές προκαλούν τρομακτικές καθυστερήσεις και δημιουργούν την αίσθηση ότι γίνονται σκόπιμα από το Υπουργείο προκειμένου να εξυπηρετηθούν άλλα Σχέδια εντατικής εκμετάλλευσης της Ελληνικής γης στις αστικές και περιαστικές περιοχές. Επιπλέον, οι ρυθμίσεις που αυτή τη στιγμή προβλέπονται στο υπό συζήτηση εκτρωματικό Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο Τουρισμού που βρίσκεται για διαβούλευση στο Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης, δηλαδή οι προβλεπόμενες ρυθμίσεις σε ένα κείμενο που έχει καταδικαστεί από όλες τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, από τους Συλλόγους των αρμόδιων τεχνικών επιστημόνων, ακόμη και από τους ίδιους του φορείς του τουρισμού, δημιουργούν βάσιμες υποψίες ότι αποτελούν ένα βολικό μέσο για παραπέρα καθυστερήσεις ώστε να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα ο βιασμός όλων των παράκτιων και νησιωτικών περιοχών της χώρας μέσα από την ασύδοτη κερδοσκοπία και την εργολαβική-κατασκευαστική αισχροκέρδεια.

Σε μία χώρα, όπου το νερό και τα απορρίμματα αποτελούν ήδη τα κορυφαία περιβαλλοντικά προβλήματα, προβλέπεται η αυθαίρετη ανάπτυξη, με βάση τις επιλογές κερδοσκόπων, χωρίς κανένα περιορισμό για την εκτίμηση της φέρουσας ικανότητας του κάθε τόπου, δηλ. της δυνατότητας του να αντέξει οικιστικά, περιβαλλοντικά, αισθητικά, συγκοινωνιακά, καταναλωτικά, τις νέες τουριστικές αποικίες.

Επειδή η ταχεία ολοκλήρωση όλων των ΓΠΣ/ΣΧΟΟΑΠ που εκπονούνται στο Νομό Αρκαδίας αποτελούν απαραίτητο εργαλείο των τοπικών κοινωνιών, των παραγωγικών φορέων και της τοπικής αυτοδιοίκησης για την πορεία προς μια βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο Κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ

1. Σε ποιο στάδιο βρίσκονται τα εκπονούμενα ΓΠΣ/ΣΧΟΟΑΠ του Νομού Αρκαδίας;
2. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση τους και ποιες είναι οι προβλέψεις, για την στη συνέχεια εφαρμογή τους, δεδομένου ότι οι Δήμοι αδυνατούν να αναλάβουν τη σημαντική δαπάνη εκπόνησης των μελετών Κτηματογράφησης, Πολεοδόμησης και Πράξης Εφαρμογής των πολεοδομικών μελετών;
3. Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει το Υπουργείο για την ταχύτερη προώθηση των ΓΠΣ/ΣΧΟΑΑΠ σε όλη την Ελλάδα;

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΡΕΠΠΑΣ

 

 

 
Εορτασμός της Εθνικής Αντίστασης
Όπως είναι γνωστό με το άρθρο 10 του Νόμου 1285/82 «Για την Αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης του Ελληνικού λαού εναντίον των Στρατευμάτων Κατοχής 1941-1944» καθιερώθηκε η επέτειος της Μάχης του ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΥ σαν ημέρα Πανελληνίου Εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης.

Φέτος ο εορτασμός θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 23 Νοεμβρίου σύμφωνα με το πρόγραμμα:

Α. Γενικός Σημαιοστολισμός από της 8ης πρωινής ώρας, μέχρι της δύσης του ηλίου της 23ης Νοεμβρίου 2008.
Β. Φωταγώγηση από τη δύση του ηλίου της 23ης Νοεμβρίου 2008 μέχρι τις πρωινές ώρες της 24ης Νοεμβρίου 2008 όλων των Καταστημάτων του Δημοσίου, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, του Δημοτικού Καταστήματος Τρίπολης, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, των Τραπεζών και Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας, καθώς και των οδών, Πλατειών, Αρχαιολογικών Χώρων και Μνημείων της Τρίπολης.

Ώρα 07.30 : Θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες όλων των Εκκλησιών με μέριμνα της Ι.Μητρόπολης Μαντινείας και Κυνουρίας και η Δημοτική Μουσική θα περιέλθει τους δρόμους της πόλης και θα παιανίζει θούρια και εμβατήρια.

Ώρα 08.00 : Επίσημη έπαρση της Σημαίας στην Κεντρική Πλατεία σύμφωνα με τις διαταγές της IV Μεραρχίας Πεζικού.

Ώρα 10.30 : Τέλεση επίσημης δοξολογίας στον Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου, χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ.

Ώρα 11.15 : Συγκέντρωση των επισήμων και του λαού της πόλης, στο χώρο του Μνημείου των Αρχιερέων και Προκρίτων, όπου θα γίνει -επιμνημόσυνη δέηση- κατάθεση στεφάνων από το Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Πελοποννήσου, το Διοικητή της IV Μεραρχίας Πεζικού, το Νομάρχη, το Δήμαρχο Τρίπολης, τα κόμματα, τους Εκπροσώπους των Αντιστασιακών Οργανώσεων, τις Πολιτικές Νεολαίες, καθώς και όποιον εκπρόσωπο Νομικού Προσώπου ή άλλου φορέα επιθυμεί να τιμήσει την Εθνική Αντίσταση. Σιγή ενός λεπτού στη Μνήμη των Ενδόξων Νεκρών- Εθνικός Ύμνος.

Ώρα 17.15: Υποστολή σημαίας.

 

 

 
Ενημερωτική ημερίδα Επιμελητηρίου στα Λαγκάδια
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Αρκαδίας και το ENTERPRISE EUROPE NETWORK στα πλαίσια της προσπάθειας για την καλύτερη επικοινωνία με όλες τις επιχειρήσεις του Νομού μας αλλά και την επιτόπου συζήτηση των προβλημάτων που τις απασχολούν στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του Επιμελητηρίου Αρκαδίας, θα πραγματοποιήσει ενημερωτική ημερίδα τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου στις 6.30 το απόγευμα, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου Λαγκαδίων, στα Λαγκάδια.

Τα θέματα της ημερίδας είναι:
1.ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
Συνοπτική παρουσίαση της Αναπτυξιακής Εταιρείας «ΑΓΑΠΗΝΩΡ» και εργαλείων υποβοήθησης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ENTERPRISE EUROPE NETWORK, ΚΕΤΑ)

2. ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
2.α Πρόγραμμα ΝΕΤFORCE
2.β Εφαρμογή Δράσης 7.4 Περιφερειακό Δίκτυο Θεματικών Μορφών Τουρισμού
2.γ Κοινωνία της Πληροφορίας– Εφαρμογή Ηλεκτρονικού Επιμελητηρίου

3. ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

 

 

 
Ανακοινώθηκε η αποστολή για Εργοτέλη
Ολοκληρώθηκε σήμερα η προετοιμασία του Αστέρα για το αυριανό παιχνίδι πρωταθλήματος με τον Εργοτέλη (3.00 μ.μ.) στην Τρίπολη. Μετά το τέλος της μεσημεριανής προπόνησης, ο Νίκος Κωστένογλου ανακοίνωσε την αποστολή, η οποία αναλυτικά απαρτίζεται από τους παρακάτω ποδοσφαιριστές:

Γιώργος Αμπάρης, Νίκος Αναστασόπουλος, Φλάβιο, Νίκος Λαζαρίδης, Μαρσελάο, Πέτρος Κανακούδης, Σωκράτης Φυτανίδης, Αντώνης Λαδάκης, Αντριάν Μπαστία, Ζαουάντ Ζαιρί, Λούσιο Φιλομένο, Μάρτιν Καμπούροφ, Οράσιο Καρντόσο, Μπρούνο Ουριμπάρι, Ίσραελ Νταμόντε, Σεμπάστιαν Ερέρος, Ακης Στρατάκης, Φάμπιο Φελίσιο και Ντάνιελ Τσέζαρεκ.

Συγκριτικά με το προηγούμενο παιχνίδι πρωταθλήματος στην Θεσσαλονίκη με τον Άρη, δεν συμπεριλαμβάνεται στην αποστολή του Αστέρα ο Ρούντολφ Ντουαλά, ενώ μετά από αρκετό καιρό συμπεριλήφθηκε σε αυτή ο Φάμπιο Φελίσιο. Η αποστολή της ομάδας θα διανυκτερεύσει απόψε σε γνωστό ξενοδοχείο της Τρίπολης.

 

 

 
Ο Αργυρόπουλος κλήθηκε στην εθνική νέων
Ο ομοσπονδιακός προπονητής Αλέξης Αλεξίου ανακοίνωσε τα ονόματα των παικτών που θα συμμετάσχουν στην αποστολή της Εθνικής Νέων για τους δύο φιλικούς αγώνες με την Προοδευτική (25/11 και ώρα 15:00) στο γήπεδο της Νίκαιας και με τον Εθνικό Αστέρα (26/11 και ώρα 15:00) στις εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά.

Μεταξύ των παικτών που κλήθηκαν συμπεριλαμβάνεται και ο νεαρός Λεωνίδας Αργυρόπουλος του Αστέρα Τρίπολης, που πρέπει να βρίσκεται το πρωί της Δευτέρας (11 π.μ.) στο ξενοδοχείο Athens Acropol και θα προπονηθεί την ίδια ημέρα και ώρα 17:30 στις εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά.

 

 

 

 

Αρχείο >>

 

 

 

 

 

 


[ Αρχική | Τουρισμός | Οικονομία | Πολιτισμός | Υπηρεσίες | Ενημέρωση | Όροι χρήσης | Επικοινωνία ]

Copyright © 2001-2011 - Φιλοξενία σελίδων Αρχική σελίδα