Αρκαδία

Επικαιρότητα

 

 

 

 

 

Μπορείτε να μας στέλνετε τις δικές σας ανακοινώσεις, εκδηλώσεις, νέα που θα θέλατε να ανακοινωθούν άμεσα στο internet, με
e-mail, επισυνάπτοντας φωτογραφίες, κείμενα Word κλπ.

 

 

Κυριακή 16-11-2008

 

 

 

 
Γιορτή υποδοχής του χειμώνα στην Αλωνίσταινα
Το Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2008 διοργανώνεται η 2η Γιορτή υποδοχής του χειμώνα στην Αλωνίσταινα Αρκαδίας. Από νωρίς το απόγευμα, θα συγκεντρωθούμε στη ζεστασιά μιας μεγάλης φωτιάς στην πλατεία. Καθώς θα πέφτει η νύχτα, θα γιορτάζουμε απλά και παραδοσιακά, με φασολάδα στο καζάνι, διάφορα τοπικά εδέσματα, τσίπουρο και κρασί -όλα δωρεάν. Θα έχουν την τιμητική τους κλαρίνα και νταούλια, κέφι και χορός. Ελάτε να γνωριστούμε, να θυμηθούμε τη ζεστασιά της ανθρώπινης παρέας του χωριού.

Οργάνωση εκδήλωσης: Πολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Αλωνιστιωτών "Η Αγία Παρασκευή", ο Δήμος Φαλάνθου και το Κέντρο Ελληνικού Χορού Τρίπολης.

Υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εκπροσώπησης της Διεθνούς Οργάνωσης Λαϊκής Τέχνης (IOV Hellas). Η IOV συνεργάζεται με την UNESCO και είναι η μοναδική Παγκόσμια Οργάνωση που εξετάζει τα βασικά ζητήματα του λαϊκού πολιτισμού, της λαϊκής τέχνης και της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Λίγα λόγια για την Αλωνίσταινα

Στα χρόνια μετά την Επανάσταση του 1821, η Αλωνίσταινα γνώρισε μεγάλη πληθυσμιακή άνθηση, έγινε "κεφαλοχώρι" της ορεινής Αρκαδίας και, γύρω στο 1850, αριθμούσε πάνω από 2000 κατοίκους. Τα χάνια της ήταν φημισμένα και πολυάριθμοι αγωγιάτες ξεκουράζονταν εκεί πριν συνεχίσουν το μακρύ ταξίδι με τ' άλογά τους. Η Αλωνίσταινα ήταν γνωστό ορμητήριο των αγωνιστών της Επανάστασης -μάλιστα, εκεί έζησε τα παιδικά του χρόνια ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης με τη μητέρα του, Ζαμπία Κωτσάκη, που ήταν Αλωνιστιώτισσα. Οι κάτοικοι του χωριού, αγρότες και κτηνοτρόφοι, αναζητούσαν καθημερινά τη θαλπωρή του σπιτικού τους κι ένα ζεστό φαγητό, μετά από ολοήμερη σκληρή εργασία. Μετά την επιτυχημένη περυσινή γιορτή, αυτή τη ζεστασιά θέλουμε να αναβιώσουμε και πάλι φέτος, στις 29 Νοεμβρίου, γύρω από μια μεγάλη φωτιά...
Σήμερα, η Αλωνίσταινα γνωρίζει τουριστική άνθηση, διατηρώντας τη φυσιογνωμία της. Έχει ανακηρυχθεί διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός, καθώς την κοσμούν πετρόκτιστες κατοικίες -αξιόλογα έργα λαγκαδινών μαστόρων. Διαθέτει παραδοσιακούς ξενώνες, ταβέρνες, καφενείο, καθώς και κατάστημα παραδοσιακών ειδών. Φημισμένα προϊόντα της Αλωνίσταινας είναι τα καρύδια και το εξαιρετικό ελατίσιο μέλι.



Από την περσινή εκδήλωση

 

 

 

 

Αρχείο >>

 

 

 

 

 

 


[ Αρχική | Τουρισμός | Οικονομία | Πολιτισμός | Υπηρεσίες | Ενημέρωση | Όροι χρήσης | Επικοινωνία ]

Copyright © 2001-2011 - Φιλοξενία σελίδων Αρχική σελίδα