Αρκαδία

Επικαιρότητα

 

 

 

 

 

Μπορείτε να μας στέλνετε τις δικές σας ανακοινώσεις, εκδηλώσεις, νέα που θα θέλατε να ανακοινωθούν άμεσα στο internet, με
e-mail, επισυνάπτοντας φωτογραφίες, κείμενα Word κλπ.

 

 

Πέμπτη 30-12-2010

 

 

 

 
Πίστωση για ανάδειξη αρχαιολογικών καταλοίπων στη σήραγγα «Καλογερικό»
Τη διάθεση πίστωσης 2.868.988,53 ευρώ για τη διατήρηση και ανάδειξη αρχαιολογικών καταλοίπων που αποκαλύφθηκαν νοτίως της εισόδου της σήραγγας «Καλογερικό», στο Δήμο Βαλτετσίου του Νομού Αρκαδίας, στον αυτοκινητόδρομο «Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα και κλάδος Λεύκτρο-Σπάρτη», ενέκρινε με απόφασή του ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρης Ρέππας.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, έχει προγραμματιστεί η διατήρηση του τμήματος του αρχαίου δρόμου και η τοποθέτηση κατάλληλου φωτισμού για την ανάδειξή του, η κατασκευή ειδικών τοιχίων στα πρανή του αυτοκινητοδρόμου και η μετακίνηση της αποστραγγιστικής τάφρου, προκειμένου να διατηρηθούν ορατά τα ευρήματα.

Παράλληλα, προγραμματίζεται η ανάδειξη και ανάπλαση του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης του αρχαίου Παλλαντίου, η υλοποίηση οδικής πρόσβασης, η τοποθέτηση πινακίδων σήμανσης, η κατασκευή ηχοπετασμάτων, η ανάδειξη του νερόμυλου που βρίσκεται κοντά στον αυτοκινητόδρομο και η κατασκευή νέας εισόδου και εξόδου στον αυτοκινητόδρομο στην περιοχή της γέφυρας του Αλφειού.

 

 

 
Συγκέντρωση στελεχών παράταξης «Τρίπολη-Πρωτεύουσα του Μοριά»
Από το γραφείο τύπου και επικοινωνίας του ανεξάρτητου δημοτικού συνδυασμού «Τρίπολη-Πρωτεύουσα του Μοριά», ανακοινώνεται ότι στις 29 Δεκεμβρίου 2010, πραγματοποιήθηκε στο τοπικό διαμέρισμα του Νεοχωρίου συγκέντρωση στελεχών της παράταξης στην οποία συζητήθηκαν τρέχοντα θέματα και ζητήματα λειτουργίας του συνδυασμού.

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι, οι υποψήφιοι του κεντρικού κορμού του ψηφοδελτίου καθώς και οι υποψήφιοι του τοπικού συμβουλίου της Τρίπολης. Παρόντες ήταν και οι υποψήφιοι του τοπικού συμβουλίου Νεοχωρίου.

Η συγκέντρωση του Νεοχωρίου, είναι η δεύτερη κατά σειρά μετά από αυτή του Αρτεμισίου, και εντάσσεται στα πλαίσια των διαδοχικών συναντήσεων που θα έχει ο επικεφαλής του συνδυασμού κ. Δημήτρης Παυλής με τα στελέχη της παράταξης σε όλες τις περιοχές του νέου διευρυμένου Δήμου Τρίπολης.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της δημοτικής αντιπολίτευσης του Δήμου Τρίπολης κ. Δημήτρης Παυλής, ο ανεξάρτητος συνδυασμός «Τρίπολη-Πρωτεύουσα του Μοριά» θα λειτουργήσει οργανωμένα και παράλληλα με τη δημοτική ομάδα έχοντας ως στόχο να αναδειχθεί ως φορέας κοινωνικής παρέμβασης και προσφοράς.

«Με τη σύνθεση και λειτουργία ειδικών, κατά τομέα, ομάδων εργασίας εντός της παράταξης, πιστεύουμε ότι θα δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες προκειμένου ο θεσμικός μας ρόλος, ως δημοτική αντιπολίτευση, να ενισχυθεί με τεκμηριωμένες προτάσεις και η παρουσία μας να είναι ουσιαστική και κυρίως δημιουργική προς όφελος της πόλης και των πολιτών», δήλωσε ο κ. Δημήτρης Παυλής, ο οποίος στο τέλος ευχήθηκε σε όλους το 2011 να είναι μια χρονιά γεμάτη υγεία, ευτυχία και προκοπή.

 

 

 
ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΤΡΕΝΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ
Σε Καλαμάτα και Πύργο σήμερα οι Οικολόγοι Πράσινοι

Συνεχίζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι τις περιοδείες στις περιοχές που πλήττονται από τον ακρωτηριασμό του σιδηροδρόμου, ως απάντηση στις αποφάσεις της κυβέρνησης και της ΤΡΕΝΟΣΕ για κλείσιμο γραμμών.

Στο πλαίσιο αυτό, ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων Γιάννης Παρασκευόπουλος περιόδευσε σήμερα στην Πελοπόννησο, με συναντήσεις και συνεντεύξεις Τύπου που συμβολικά οργανώθηκαν στους σιδηροδρομικούς σταθμούς της Καλαμάτας και του Πύργου.

Μαζί του στην επίσκεψή του στην Καλαμάτα ήταν ο Λάμπρος Μπούκλης, περιφερειακός σύμβουλος Πελοποννήσου με την Οικολογική Συμπολιτεία του Μοριά, και η Δήμητρα Λυμπεροπούλου, μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Οικολόγων Πράσινων.

Για το ίδιο μεταφορικό έργο, ο σιδηρόδρομος χρειάζεται μέχρι 7 φορές λιγότερη ενέργεια, έχει μέχρι 10 φορές λιγότερη ρύπανση, είναι μέχρι 16 φορές ασφαλέστερο από το αυτοκίνητο. Σε περιπτώσεις κακοκαιρίας, μια σιδηροδρομική γραμμή παραμένει σε λειτουργία με πολύ πιο αντίξοες καιρικές συνθήκες από ό,τι μια οδική αρτηρία.

«Οι διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού για προτεραιότητα στο σιδηρόδρομο, έγιναν τελικά προτεραιότητα στο ξήλωμά του», τόνισε ο Γιάννης Παρασκευόπουλος. «H «Πράσινη Ανάπτυξη» του ΠΑΣΟΚ έχει καταλήξει το πιο σύντομο ανέκδοτο. Με πρόσχημα την κρίση, μας γυρίζουν πίσω στην εποχή πριν τον Τρικούπη για να εξυπηρετήσουν τα οικονομικά συμφέροντα των ανταγωνιστών του σιδηροδρόμου. Είχαμε ήδη το αραιότερο σιδηροδρομικό δίκτυο στην Ευρώπη, και η κυβέρνηση έρχεται τώρα να το ακρωτηριάσει κι άλλο.

Τα προβλήματα στον ΟΣΕ μπορούν να λυθούν μόνο αν δεν καταδικάσουμε το τρένο σε θάνατο. Επί μήνες διοχετεύονταν στην κοινή γνώμη αλλοιωμένα στοιχεία για το έλλειμμα του ΟΣΕ, ώστε να εκβιάσουν συναινέσεις από την κοινή γνώμη: τα πραγματικά ελλείμματα είναι μόλις 10-15% των υπέρογκων ποσών που μας παρουσίαζαν. Αν η φωνή των Οικολόγων Πράσινων μπορούσε να ακουστεί πιο δυνατά, η κυβέρνηση θα είχε πολύ μεγαλύτερες δυσκολίες να ψηφίσει ένα νομοσχέδιο που στραγγαλίζει οικονομικά τον ΟΣΕ και προβλέπει μέχρι και ξήλωμα των γραμμών για να γίνουν δρόμοι και οικόπεδα.

Τώρα το λόγο έχουν οι τοπικές κοινωνίες και οι περιφέρειες. Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις εξυγίανσης και εκσυγχρονισμού, αλλά ο κ. Ρέππας αρνείται από τον περασμένο Μάιο να μας δεχθεί. Όποιος πιστεύει ότι η κρίση είναι μόνο στην οικονομία και ότι θεραπεύεται μόνο με περικοπές, είναι τουλάχιστον κοντόφθαλμος. Σήμερα χρειαζόμαστε προτάσεις που να απαντούν ταυτόχρονα στην οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική κρίση, και η ενίσχυση του σιδηροδρόμου έχει εδώ κεντρική θέση».

Το τρένο είναι η ραχοκοκαλιά της Πελοποννήσου», τόνισε o Λάμπρος Μπούκλης. «Τώρα που η ηλεκτροκίνηση του Προαστιακού, έστω και με καθυστέρηση χρόνων, μειώνει το χρόνο της διαδρομής προς την Αθήνα, αποτελεί παραλογισμό να κόβεται τελείως το τρένο πέρα από την Κόρινθο και το Κιάτο. Χρειάζεται συνεργασία σιδηροδρόμου και ΚΤΕΛ με ενιαίο εισιτήριο, και με το σιδηρόδρομο να εξελίσσεται σε κορμό των μεταφορών για μεσαίες και μεγάλες αποστάσεις.

Παράλληλα όμως πρέπει να διασφαλιστεί από την πρώτη στιγμή, με ρητή δέσμευση όλων των δήμων και της περιφέρειας, ότι ούτε ένα μέτρο γραμμής, ούτε μια άκρη σταθμών και άλλων εγκαταστάσεων δε θα δοθούν σε άλλες χρήσεις. Η Οικολογική Συμπολιτεία του Μοριά θα αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες στο νέο περιφερειακό συμβούλιο.

Απέναντι στις επικίνδυνες εξελίξεις πρέπει όλοι οι τοπικοί φορείς, οι νέες διοικήσεις στους δήμους και την περιφέρεια και, πάνω απ’ όλα, οι πολίτες να αγωνιστούμε για να κάνουμε ξεκάθαρο ότι δεν θα παρακολουθήσουμε με σταυρωμένα χέρια την κατάργηση των υποδομών μας αλλά θα αγωνιστούμε δυναμικά με κάθε πρόσφορο μέσο για να διεκδικήσουμε το μέλλον μας».

Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

 

 

 
Ερώτηση Λαφαζάνη για ΑΤΕ Τρίπολης
ΣΥΡΙΖΑ
ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β’ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς την κα Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
και τους κ.κ. Υπουργούς:
-Οικονομίας
-Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
-Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: Η κυβέρνηση κάνει την «κωφάλαλη» για τις συνεχείς και αυξανόμενες παραβιάσεις του Συντάγματος και της Εργατικής Νομοθεσίας από τις επιχειρήσεις. Το τελευταίο κρούσμα ήλθε από την Αγροτική Τράπεζα Ελλάδος (ΑΤΕ).

Σύμφωνα με καταγγελία του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας, μετά την ολοκλήρωση της Απεργιακής Συγκέντρωσης και πορείας της 15ης Δεκέμβρη στην Τρίπολη ο Υπεύθυνος υπάλληλος λαμβάνοντας εντολή από τον Διευθυντή του Καταστήματος της Αγροτικής Τράπεζας έκλεισε την πόρτα σε κλιμάκιο της Διοίκησης του Ε.Κ.Αρκαδίας.

Σκοπός της επίσκεψης της αντιπροσωπείας του Ε.Κ.Αρκαδίας στο κατάστημα ήταν να συζητήσει με τους εργαζόμενους που εργάζονταν εκείνη την ώρα, κάτι που είχε πράξει προηγουμένως και στα καταστήματα της Eurobank και της Τράπεζας Πειραιώς.

Η πρωτοφανής αυτή αντισυνταγματική, αντεργατική και αυταρχική ενέργεια, είχε σαν αποτέλεσμα, τον εγκλωβισμό για 2 ώρες σε κατάσταση ομηρίας όχι μόνο όσων εργάζονταν αλλά και αρκετών πελατών.

Η αυταρχική και ιδιοκτησιακή αυτή λογική των Υπευθύνων του εν λόγω Καταστήματος οδηγεί σε ταύτιση τους με τις αντεργατικές πολιτικές κυβέρνησης – Τρόικας - ΔΝΤ . Και αυτό σε μια περίοδο έντασης της επίθεσης σε βάρος των εργαζομένων στην ΑΤΕ που εκφράζεται με περικοπές μισθών, εργασιακών δικαιωμάτων, συρρίκνωση και ξεπούλημά της.

Η Διοίκηση του Ε.Κ.Αρκαδίας με δελτίο τύπου στις 16/12/2010, καταδικάζει τέτοιες ενέργειες και διαμήνυσε ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να δεχθεί εμπόδια στη επικοινωνία με τους εργαζομένους και δεν θα επιτρέψει να δυσφημιστεί η δράση του Συνδικαλιστικού Κινήματος. Επίσης δήλωσε, πώς στηρίζει των αγώνα των εργαζομένων στην ΑΤΕ ενάντια στις περικοπές μισθών, εργασιακών δικαιωμάτων, στη συρρίκνωση και το ξεπούλημα της ΑΤΕ, που αποφάσισε η κυβέρνηση σε αγαστή συνεργασία με την Τρόϊκα.
Επειδή η διοίκηση της ΑΤΕ δεν είναι ανεξέλεγκτη για να μπορεί με τις ενέργειές της να παραβιάζει το Σύνταγμα και τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας.

Επειδή είναι αδιανόητο να καταστρατηγούνται με αυτόν τον αυθαίρετο και αυταρχικό τρόπο βασικές συνδικαλιστικές ελευθερίες και η κυβέρνηση να μη μιλάει, κάνοντας πως δεν ακούει.

Ερωτώνται η κα. Υπουργός και οι κ. κ. Υπουργοί:

1.Θα ελεγχθεί η διεύθυνση της ΑΤΕ Τρίπολης, εάν με τις ενέργειές της παραβίασε το Σύνταγμα και τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας; Θα διερευνήσουν εάν υπήρξε εντολή από την Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού της ΑΤΕ όπως ισχυρίζονται οι Υπεύθυνοι της ΑΤΕ Τρίπολης για την συγκεκριμένη ενέργεια ; Θα αναζητηθούν ευθύνες;

2. Σε ποιες ενέργειες σκοπεύουν να προχωρήσουν, ώστε η διοίκηση της ΑΤΕ αλλά και όλες οι επιχειρήσεις της χώρας, να μην εμποδίζουν την ελεύθερη συνδικαλιστική δράση και να συμμορφωθούν με το Σύνταγμα και την ισχύουσα νομοθεσία;

Ο ερωτών Βουλευτής
Λαφαζάνης Παναγιώτης

 

 

 
Συνέντευξη Ρέππα
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ
ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ REAL FM
ΣΤΟΥΣ ΒΑΣΙΛΗ ΣΚΟΥΡΗ & ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ
Περισσότερα...

 

 

 
Πολιτικός απολογισμός 2010 Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας
Βόννη, 30 Δεκεμβρίου 2010

Η Ομογένεια αξιόπιστη και αποτελεσματική δύναμη της Ελλάδας

Νέες προοπτικές διαφαίνονται για των Ελλήνων τις Κοινότητες αναφορικά με τον ρόλο τους ως «Πρεσβευτών» της Ελλάδας στις χώρες εγκατάστασης της Ελληνικής Διασποράς.
Στο παράδειγμα της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας (ΟΕΚ) διαπιστώνεται ιδιαίτερα στο τέλος του απερχόμενου 2010 ότι ο οργανωμένος Ελληνισμός του εξωτερικού μπορεί να διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο στην προάσπιση των συμφερόντων της χώρας.

Ενώ στο απώτερο παρελθόν οργανώσεις της Ελληνικής Διασποράς, όπως π.χ. η ΟΕΚ Γερμανίας, είχαν σταθερή θέση στην ετήσια έκθεση των μυστικών υπηρεσιών της Γερμανίας ανάμεσα στις οργανώσεις των οποίων η δράση χαρακτηρίζονταν ως στρεφόμενη κατά της συνταγματικής τάξης της χώρας, σήμερα αποτελεί αξιοσημείωτο άθλο και τάλαντο προς αξιοποίηση το γεγονός ότι η συλλογική οργάνωση των 350.000 Ελλήνων της Γερμανίας είναι αξιόπιστος συνομιλητής της ίδιας της καγκελαρίου.

Την ανοδική αυτή πορεία του οργανωμένου Ελληνισμού, που κατά γενική ομολογία χαρακτηρίζεται από Πολιτεία και Οικονομία στη Γερμανία ως ήρεμη δύναμη και τοποθετείται στην κορυφή της καταξίωσης ανάμεσα στις άλλες εθνότητες μεταναστών, σηματοδότησε πριν τρία ακριβώς χρόνια η υπογραφή Κοινής Διακήρυξης της Μόνιμης Συνόδου των Υπουργών Παιδείας των ομόσπονδων γερμανικών κρατιδίων με επτά Ομοσπονδίες Μεταναστευτικών Οργανώσεων, ανάμεσά τους και η ΟΕΚ.

Στην Διακήρυξη αυτή οι αρμόδιοι για θέματα Παιδείας υπουργοί, ύστερα από πραγματική μάχη που έδωσε η ΟΕΚ, ανέλαβαν μεταξύ άλλων την δέσμευση για προαγωγή της μητρικής γλώσσας των μεταναστών μέσα απ’ το γερμανικό σχολικό σύστημα. Έκτοτε η ΟΕΚ συμμετέχει σε συσκέψεις της Μόνιμης αυτής Συνόδου, όπου αξιολογείται σε τακτά χρονικά διαστήματα η υλοποίηση των συμφωνηθέντων στην Διακήρυξη της 13ης Δεκεμβρίου 2007.

Αλλά και στο «Εθνικό Πρόγραμμα Ενσωμάτωσης» της κεντρικής κυβέρνησης στο Βερολίνο υπάρχει ουσιαστική συμμετοχή της ΟΕΚ, τόσο κατά την εκπόνησή του όσο και κατά την παρακολούθηση της υλοποίησής του. Προς τούτο καλείται σε ανταλλαγή απόψεων και εκτιμήσεων από την Εντεταλμένη της κυβέρνησης για θέματα ενσωμάτωσης, καθηγήτρια Μαρία Μπέμερ. Ακόμη, ανά εξάμηνο ο Πρόεδρος της ΟΕΚ έχει την ευκαιρία, όπως και οι πρόεδροι άλλων επιλεγμένων οργανώσεων μεταναστών, να συνομιλεί με την ίδια την καγκελάριο, δρα. Αγγέλα Μέρκελ. Οι συναντήσεις αυτές γίνονται στην καγκελαρία επί μία ολόκληρη μέρα, κατά την διάρκεια της οποίας υπάρχει η δυνατότητα για μακρές ιδιαίτερες συνομιλίες με την καγκελάριο.

Παρούσα η ΟΕΚ και κατά την διάρκεια της χρηματιστικής και οικονομικής κρίσης γύρω από την Ελλάδα και το Ευρώ. Από τον πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. της ΟΕΚ ζητήθηκαν συνεντεύξεις και εκτιμήσεις της κατάστασης σε όλα τα γερμανικά ΜΜΕ, έντυπα και ηλεκτρονικά. Εκπρόσωπος της ΟΕΚ κλήθηκε την ώρα που στην Αθήνα γινόταν η διαδήλωση, στη διάρκεια της οποίας στις 5 Μαΐου βρήκαν τραγικό θάνατο τρεις άνθρωποι, για να σχολιάσει τα γεγονότα σε ζωντανή εκπομπή του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου «Φοίνιξ».

Την μεγαλύτερη επιτυχία κατέγραψε η ΟΕΚ τον περασμένο Μάρτιο, όταν η καγκελάριος Μέρκελ, ανταποκρινόμενη σε σχετικό αίτημα της ΟΕΚ, διατυπωμένο σε ανοιχτή επιστολή, που έτυχε ευρείας δημοσιότητας τόσο στα ελληνικά όσο και στα γερμανικά ΜΜΕ, διαχώρισε από τηλεοράσεως την θέση της κυβέρνησής της από τοποθετήσεις στελεχών των κυβερνώντων κομμάτων που είχαν ταχθεί υπέρ της χρεοκοπίας της Ελλάδας και ζητούσαν την εκποίηση περιουσιακών στοιχείων του Ελληνικού Δημοσίου για να ικανοποιηθούν αξιώσεις των δανειστών, ενώ ο κίτρινος τύπος της Γερμανίας τοποθετούσε «πωλητήριο» σε φωτογραφία της Ακρόπολης.

Στην ίδια συνέντευξη τύπου, ανταποκρινόμενη πάλι σε σχετικό αίτημα, με το οποίο η ΟΕΚ ζητούσε την απόσυρση ταξιδιωτικής οδηγίας του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών που εν όψει της επερχόμενης κρίσης απέτρεπε από ταξίδια στην Ελλάδα, η καγκελάριος Μέρκελ διατύπωνε την πεποίθησή της ότι κι εφέτος εξ ίσου μεγάλος αριθμός γερμανών τουριστών θα επέλεγε την Ελλάδα για τις διακοπές του και θα στήριζε έτσι την ελληνική οικονομία.

Απαλλαγμένη από τους στενούς κορσέδες της διπλωματίας και έχοντας κερδίσει εργαζόμενη με συνέπεια, συνέχεια και σύνεση την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη της γερμανικής κοινωνίας, πολιτείας και οικονομίας, η οργανωμένη Ομογένεια στη Γερμανία αποδεικνύεται, ιδιαίτερα σ’ αυτούς τους χαλεπούς καιρούς, πολύτιμος αρωγός της Ελλάδας.


Κώστας Δημητρίου
Πρόεδρος ΟΕΚ


 

 

 

Αρχείο >>

 

 

 


 

 

 

 


[ Αρχική | Τουρισμός | Οικονομία | Πολιτισμός | Υπηρεσίες | Ενημέρωση | Όροι χρήσης | Επικοινωνία ]

Copyright © 2001-2011 - Φιλοξενία σελίδων Αρχική σελίδα