Αρκαδία

Επικαιρότητα

 

 

 

 

 

Μπορείτε να μας στέλνετε τις δικές σας ανακοινώσεις, εκδηλώσεις, νέα που θα θέλατε να ανακοινωθούν άμεσα στο internet, με
e-mail, επισυνάπτοντας φωτογραφίες, κείμενα Word κλπ.

 

 

Σάββατο 20-02-2010

 

 

 

 
Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς την κα Υπουργό
Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Σε αντίθεση με την Ελλάδα στην Ιταλία λαμβάνουν μέτρα για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Έχει τονιστεί κατ’ επανάληψη ότι στη χώρα μας δεν έχει εκπονηθεί εθνική πολιτική για το ελληνικό ελαιόλαδο. Τούτο αποδεικνύει και η πρωτοβουλία των Ιταλών να προστατεύσουν και να ενισχύσουν τους δικούς τους ελαιοπαραγωγούς. Συγκεκριμένα, συνέστησαν την εταιρεία 100% Italian Olive Oil, στην οποία συμμετέχουν περί τις 130 ιταλικές εταιρείες ελαιολάδου (παραγωγοί, ελαιοτριβεία, συνεταιρισμοί, μονάδες τυποποίησης).

Η πρωτοβουλία αυτή αποσκοπεί αφενός στην παραγωγή και εμπορία εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου υψηλής ποιότητας και αφετέρου στη διαφύλαξη της ποιότητας του ιταλικού ελαιολάδου και την προώθησή του στο εξωτερικό.

Σημαντικό κίνητρο για τη δημιουργία αυτής της εταιρείας απετέλεσε η, από 1.7.2009, υποχρεωτική αναγραφή προέλευσης των παρθένων ελαιολάδων, σύμφωνα με την τροποποίηση του κοινοτικού κανονισμού 1019/2002 για την εμπορία του ελαιολάδου. Παράλληλα, η πρωτοβουλία αυτή θεωρείται ως απάντηση στην επιθετική πολιτική της ισπανικής εταιρείας Sos Cuetara, η οποία, τα δύο τελευταία χρόνια, προχώρησε στην εξαγορά σημαντικών ιταλικών επωνυμιών, που ως αποτέλεσμα είχε να εμπορεύεται το 50% του ελαιολάδου στην Ιταλία.

Στην νέα αυτή κατηγορία ελαιολάδου τίθενται αυστηρότεροι κανόνες για την ποιότητα του ελαιολάδου σε σχέση με το συμβατικό εξαιρετικά παρθένο όπως βαθμός οξύτητας έως 0,4 %, οξείδωση έως 12% καθώς και άλλα χαρακτηριστικά.

Η όλη προσπάθεια χρηματοδοτήθηκε μέσω του κανονισμού 867/08 και συμπεριέλαβε όλους τους εμπλεκόμενους με την παραγωγή και προώθηση του ελαιολάδου (παραγωγούς, συνεταιρισμούς, χονδρέμπορους, τυποποιητές, εστιατόρια, μεγάλες αλυσίδες, ενώσεις ελαιοτριβείων, επιστημονική κοινότητα, συναφή τεχνολογία, γευσιγνώστες, τις διωκτικές αρχές για περιπτώσεις απάτης, καταναλωτές, δημοσιογράφους καθώς και άλλους φορείς που σχετίζονται με το ελαιόλαδο). Παράλληλα, προβλέπονται και δράσεις για την προώθηση του προϊόντος στις ΗΠΑ, Ινδία, Σιγκαπούρη, Γαλλία, Γερμανία και Μ. Βρετανία.

Στόχος της εταιρείας αποτελεί η ένταξη και άλλων παραγωγών ελαιολάδου στη χώρα, ούτως ώστε να παράγεται, ως υψηλή ποιότητα, τουλάχιστον το 40 έως 50% του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου στη Ιταλία (σημειώνεται ότι η παραγωγή εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου στην Ιταλία εκτιμάται στις 200.000 περίπου τόνους, ετησίως).

Η νέα αυτή κατηγορία ελαιολάδου εκτιμάται ότι θα αποφέρει υψηλότερες τιμές στον παραγωγό, τουλάχιστον 4-5 ευρώ ανά κιλό, γι’ αυτό η ιταλική πλευρά προτίθεται να ζητήσει την καθιέρωση σε ευρωπαϊκό επίπεδο της νέας αυτής κατηγορίας ελαιολάδου.

Στη χώρα μας υπάρχουν ως γνωστόν φορείς προώθησης ελαιολάδου, οι οποίοι μάλιστα έχουν χρηματοδοτηθεί με πολλά εκατομμύρια ευρώ, αλλά με ανύπαρκτο όφελος για τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς και τους καταναλωτές.

Με βάση όλα τα παραπάνω,
ερωτάται η κυρία Υπουργός:

• Θα προχωρήσει και η χώρα μας στην καθιέρωση της νέας αυτής κατηγορίας ελαιολάδου, ώστε οι παραγωγοί μας να απολαύσουν μεγαλύτερες τιμές ανά κιλό;
• Υπάρχει αποτίμηση-αξιολόγηση της δράσης των φορέων προώθησης; Αν το υπάρχον σύστημα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες εμπορίας του ελαιολάδου και την προώθηση του έξτρα παρθένου, θα εξεταστεί η δυνατότητα να συσταθεί φορέας και στη χώρα μας για την προώθηση του εξαιρετικού έξτρα παρθένου ελαιολάδου;
• Θα προχωρήσει σε συνεννοήσεις με τις αντίστοιχες ιταλικές υπηρεσίες, ώστε από κοινού να ζητηθεί η καθιέρωση σε ευρωπαϊκό επίπεδο της νέας αυτής κατηγορίας ελαιολάδου;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Αμμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία
Κριτσωτάκης Μιχάλης

 

 

 
Μέτρα οικονομικής ενίσχυσης των Ελλήνων και Ευρωπαίων αγροτών
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή στο Ευρωκοινοβούλιο

Κύριε επίτροπε, γνωρίζετε ότι η οικονομική κρίση είχε ως συνέπεια την ραγδαία μείωση σε ποσοστό 12,2% του αγροτικού εισοδήματος για το 2009.

Οι Έλληνες αγρότες βρίσκονται σε ακόμη πιο δεινή θέση διότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το αγροτικό εισόδημα στην Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη χειρότερη θέση ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 19,7% το διάστημα 2001-2008. Επιπλέον το 2008 η μείωση για το ελληνικό αγροτικό εισόδημα έφτασε το 7,9%

Αυτό έχει ως συνέπεια τη διετία 2006-2007, οι απασχολούμενοι στην αγροτική παραγωγή να μειωθούν κατά 40.000.

Η δεινή οικονομική κατάσταση των Ελλήνων αγροτών τους οδήγησε, όπως γνωρίζετε, σε πολυήμερες κινητοποιήσεις με τις οποίες διεκδικούσαν και μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματός τους.

Με δεδομένα ότι: α) η Ελλάδα βρίσκεται υπό κοινοτική επιτήρηση λόγω υπερβολικού ελλείμματος, συνεπώς στην πράξη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν της επιτρέπει να αξιοποιήσει τη δυνατότητα που έχει δώσει η Επιτροπή στα κράτη μέλη να μπορούν να ενισχύουν τους αγρότες τους, οι οποίοι έχουν μείωση του εισοδήματός τους μέχρι 15.000 ευρώ για τη διετία, β) οι Έλληνες αγρότες για τρίτη συνεχόμενη χρονιά διαθέτουν στην αγορά τα προϊόντα τους, κάτω του κόστους παραγωγής.

Προκύπτει η ανάγκη να υπάρξει ειδικό οικονομικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα στήριξης της ευρωπαϊκής γεωργίας, ιδιαίτερα των χωρών που λόγω υπερβολικού ελλείμματος αδυνατούν τα αξιοποιήσουν τον κανονισμό de minimis.

Σας ερωτώ, είναι στις προθέσεις σας να εγκρίνετε ένα ειδικό ευρωπαϊκό οικονομικό πρόγραμμα άμεσων ενισχύσεων για τους Έλληνες αγρότες, οι οποίοι έχουν πληγεί έντονα από την οικονομική κρίση ή έστω να εγκρίνετε τη δυνατότητα οικονομικής ενίσχυσης από τις «λιμνάζουσες» χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ;

 

 

 
Η Vodafone καλεί όλους να ανακυκλώσουν τα παλιά κινητά τους
«Ρίξ’ το στην ανακύκλωση» σε περισσότερα από 1.000 σημεία συλλογής.

Η Vodafone καλεί όλους να συμμετέχουν ενεργά σε δράσεις, που σκοπό έχουν την προστασία του περιβάλλοντος και συγκεκριμένα στην ανακύκλωση κινητών τηλεφώνων και αξεσουάρ, μέσα από 1.000 διαφορετικά σημεία συλλογής τους.

Η Vodafone έχει τα περισσότερα σημεία συλλογής ανάμεσα σε άλλους ιδιωτικούς ή δημόσιους φορείς στην Ελλάδα. Μέχρι σήμερα, έχουν προωθηθεί για ανακύκλωση, μέσα από το πρόγραμμα ανακύκλωσης της Vodafone περισσότερα από 150.000 προϊόντα κινητής τηλεφωνίας. Το πρόγραμμα ανακύκλωσης κινητών τηλεφώνων και αξεσουάρ έχει ξεκινήσει από το 2003.

Στόχος της Vodafone μέσα από τη συνεχή επέκταση του προγράμματος ανακύκλωσης κινητών τηλεφώνων και αξεσουάρ είναι αφενός, να ευαισθητοποιήσει και να ενισχύσει τη συμμετοχή του κοινού στην ανακύκλωση κινητών τηλεφώνων και αξεσουάρ και αφετέρου, να συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και της δημόσιας υγείας από την ανεξέλεγκτη απόρριψή τους.

Κάδοι συλλογής κινητών τηλεφώνων και αξεσουάρ υπάρχουν και στα 418 καταστήματα της Vodafone σε όλη την Ελλάδα, καθώς και σε όλα τα κτίρια της εταιρείας. Σε συνεργασία με το «Σώμα Ελλήνων Προσκόπων» (ΣΕΠ), έχουν τοποθετηθεί 400 επιπλέον κάδοι συλλογής κινητών τηλεφώνων και αξεσουάρ σε όλα τα Συστήματα του ΣΕΠ πανελλαδικά.

Επιπλέον, η Vodafone εφαρμόζει το πρόγραμμα ανακύκλωσης κινητών τηλεφώνων και αξεσουάρ και σε εταιρικούς της πελάτες. Μέχρι σήμερα, συμμετέχουν στο πρόγραμμα περισσότερες από 120 επιχειρήσεις, έχοντας τοποθετήσει στα κτίρια τους περισσότερους από 160 κάδους της Vodafone.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της πολυετούς συνεργασίας της Vodafone με αθλητικούς συλλόγους, πανεπιστημιακά ιδρύματα και μη κυβερνητικές οργανώσεις, η εταιρεία έχει τοποθετήσει στις εγκαταστάσεις τους, κάδους συλλογής κινητών τηλεφώνων και αξεσουάρ.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------

© Όμιλος Vodafone 2010. Η Vodafone και τα λογότυπα Vodafone, αποτελούν εμπορικά σήματα του Ομίλου Vodafone. Ονόματα άλλων προϊόντων και εταιριών που αναφέρονται στο παρόν ενδέχεται να είναι τα εμπορικά σήματα των αντίστοιχων ιδιοκτητών τους.

 

 

 
Ανακοίνωση Tigers
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΠΕΡΙ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗΣ-ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ Αστέρα Τρίπολης Περισσότερα...

 

 

 
Η αποστολή του Αστέρα για Περιστέρι
Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η σημερινή τελευταία προπόνηση του Αστέρα και αμέσως μετά ο προπονητής της ομάδας Βαγγέλης Βλάχος ανακοίνωσε τους δεκαεννέα παίκτες που θα είναι στην αποστολή για τον εκτός έδρας αγώνα της 23ης αγωνιστικής με τον Ατρόμητο στο Περιστέρι.

Αναλυτικά, η αποστολή του Αστέρα για τον αγώνα με τον Ατρόμητο:
Αναστασόπουλος, Ντεγκρά, Φυτανίδης, Αργυρόπουλος, Ουριμπάρι, Λαμπρόπουλος, Λαζαρίδης, Μαρσελάο, Μπαρτολίνι, Ρίος, Ουντότζι, Καρέρα, Έντερ, Καούνος, Τσέζαρεκ, Λαδάκης, Μπαστία, Γιαννούλης και Ρόκας.

Εκτός αποστολής έμεινε ο Βίλτσες που έχει συμπληρώσει κίτρινες κάρτες και ο τραυματίας Καρντόσο, ενώ για πρώτη φορά συμπεριλήφθηκε στην αποστολή ο νεαρός Γιαννούλης.

 

 

 

 

Αρχείο >>

 

 


 

 

 

 


[ Αρχική | Τουρισμός | Οικονομία | Πολιτισμός | Υπηρεσίες | Ενημέρωση | Όροι χρήσης | Επικοινωνία ]

Copyright © 2001-2011 - Φιλοξενία σελίδων Αρχική σελίδα