Μυγδαλιά

Αρκαδίας

 

Κεντρική σελίδα

Γενικά

Συνδέσεις

 

English

English Language

 

 [Λοιπά χωριά]

 

 

Γενικά


 

Μερική άποψη της πλατείαςΠαλιότερα ονομαζόταν Γλανιτσιά και Σταυροκλήσι. Βρίσκεται στους βόρειους πρόποδες του Μαινάλου. Απέχει 65χιλ. από την Τρίπολη. Προπολεμικά είχε μια ακμάζουσα κοινωνία με περίπου 900 κατοίκους. Σήμερα, οι 100 περίπου κάτοικοι, ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Από τη δεκαετία του 1950, όταν η τεχνητή λίμνη του Λάδωνα έπνιξε τα χωράφια τους, πολλοί έφυγαν για την Αθήνα, την Τρίπολη, την Ηλεία και αλλού, όπου προόδευσαν στο εμπόριο, τις τέχνες, τα γράμματα και τις επιστήμες.

 

Από τη Μυγδαλιά βγήκαν σπουδαίοι άνθρωποι των γραμμάτων, ιδεολόγοι και αγωνιστές. Η συμμετοχή του χωριού στην εθνική αντίσταση ήταν καθολική και είχε πολλά θύματα.

 

Στη Μυγδαλιά μπορεί να επισκεφθεί κανείς τα κατάλοιπα από τα Κυκλώπεια τείχη και από το ναό της Αρτέμιδας, στην οποία είχε αφιερωθεί η κόρη του Λάδωνα, η νύμφη Δάφνη.

Η Μυγδαλιά είναι έδρα σήμερα του Δήμου Κλείτορος. Oι υπηρεσίες του Δήμου στεγάζονται στο κτίριο που έγινε με ατομικές δαπάνες του ευεργέτη Ευάγγελου Γιαννόπουλου, πρώην υπουργού.

Η πρόσβαση στη Μυγδαλιά γίνεται από τη Βυτίνα, μέσω Βαλτεσινίκου, από τον οδικό άξονα 111, μέσω Θεοκτίστου και από τη λίμνη του Λάδωνα μέσω της νέας γέφυρας στης Κυράς το Γεφύρι.

 

 

 

"Της Κυράς το γεφύρι", παλαιά γέφυρα

 

Η νέα γέφυρα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Κείμενο-φωτογραφίες: Από την έκδοση του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Κλείτορος (Ιούλιος 2004)


[ Τουρισμός | Οικονομία | Πολιτισμός | Υπηρεσίες | Ενημέρωση | Όροι χρήσης | Επικοινωνία ]

Copyright © 2001-2005 - Φιλοξενία σελίδων Αρχική σελίδα