Προσωπικότητες

της Αρκαδίας

 

 

 

Καρυωτάκης Κ.

Ζούρας Χαράλαμπος

 

 

 

Κώστας  Καρυωτάκης

 

   Η πρότομή του στην πλατεία Ανεξαρτησίας Γεννήθηκε στις 30 Οκτωβρίου 1896 στην Τρίπολη. Ήταν δευτερότοκο παιδί του νομομηχανικού Γεωργίου Καρυωτάκη από τη Συκιά Κορινθίας και της Τριπολιτσιώτισσας Κατήγκως Σκάγιαννη. Λόγω των συχνών μεταθέσεων του πατέρα του αναγκάστηκε να περάσει τα παιδικά του χρόνια σε διάφορες πόλεις, όπως στη Λευκάδα, στο Αργοστόλι, στη Λάρισα και στην Καλαμάτα. 

 

    Σπούδασε Νομικά στην Αθήνα. Δεν εργάστηκε σαν δικηγόρος, αλλά ως Δημόσιος υπάλληλος σε διάφορες υπηρεσίες όπως: στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης,  στη Νομαρχία Άρτας, στη Νομαρχία Κυκλάδων, στη Νομαρχία Αττικής, στο Υπουργείο Υγιεινής,  στη Νομαρχία Πατρών και τέλος στη Νομαρχία Πρεβέζης.

 

    Από μικρή ηλικία έγραφε σε λαϊκά περιοδικά της Αθήνας και μνημονεύεται σε διαγωνισμό διηγήματος της "Διαπλάσεως των παίδων". Ποιήματά του δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα "Ακρόπολη", στην Ανθολογία του Τέλλου Άγρα "οι Νέοι", στην "Ανθολογία των Νέων Ποιητών μας" του Φ. Γιοφύλλη, στην "Εκλογή των Νεοελληνικών Ποιημάτων" του Γ. Ε. Αυλωνίτου, στην Ανθολογία του Ι. Μ. Παναγιωτόπουλου και Π. Χάρη "Διάλογοι και ποιήματα για παιδιά".

 

    Εξέδωσε το σατιρικό περιοδικό " Η Γάμπα" , ενώ ένα μήνα αργότερα κατασχέθηκε ο τίτλος της " Γάμπας".

 

    Η πρώτη του ποιητική συλλογή  με τίτλο "ο πόνος του Ανθρώπου και των Πραγμάτων"  εκδόθηκε το 1919 με κύριο χαρακτηριστικό το μόνιμο πεσιμιστικό κλίμα που τον διακρίνει και συνεχίζεται  στα "Νηπενθή" όπως και στο "Ελεγεία και Σάτιρες".  Το πρώτο ποίημά του έχει το χαρακτηριστικό τίτλο "Θάνατος" επηρεασμένος από την ασθένειά του και τον έρωτά του με τη Μαρία Πολυδούρη απέδωσε την εποχή του με ζοφερότητα και απαισιοδοξία. Στο τελευταίο ποίημά του με τον τίτλο "Πρέβεζα"  όλα είναι θάνατος για τον ποιητή, οι άνθρωποι, τα πράγματα, η φύση. Άλλα  ποιήματά του: "Τραγούδια της Πατρίδας", "Ο Άρρωστος", "Το καύκαλο", "Υστεροφημία", "το Τραγούδι της παραφροσύνης", "Ιδανικοί Αυτόχειρες", , "Αισιοδοξία", "Όταν κατέβουμε", "η Ζωή του" 

Ο Κώστας Καρυωτάκης έδωσε αριστουργηματικές μεταφράσεις μεγάλων ξένων λογοτεχνών.

Ταξίδεψε στην Ιταλία, στη Γερμανία και στη Γαλλία.

   

    Στις 21 Ιουλίου 1928 σε ηλικία 32 ετών αφού προσπάθησε να πνιγεί στη θάλασσα, χωρίς να τα καταφέρει, αυτοκτόνησε με πιστόλι. Το σημείωμα που βρέθηκε στην τσέπη του έγραφε:

 

  "Πληρώνω για όσους, καθώς κι εγώ, δεν έβλεπαν κανένα ιδανικό στη ζωή τους, έμειναν πάντα έρμαια των δισταγμών τους και θεώρησαν την ύπαρξή τους παιχνίδι, χωρίς ουσία." 

 

    Η προτομή του κοσμεί σήμερα, μια από τις κεντρικές πλατείες της Τρίπολης. Το ανακαινισμένο σπίτι του, στη συμβολή των οδών Ερυθρού Σταυρού και Κ. Καρυωτάκη, (Ο.Τ. 232)  φιλοξενεί τη Διοικούσα επιτροπή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

 

 

 

Το ανακαινισμένο σπίτι του

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © 2001-2003 - Φιλοξενία σελίδων Η Αρκαδία στο internet