Αρκαδία

Επικαιρότητα

 

 

 

 

 

Μπορείτε να μας στέλνετε τις δικές σας ανακοινώσεις, εκδηλώσεις, νέα που θα θέλατε να ανακοινωθούν άμεσα στο internet, με
e-mail, επισυνάπτοντας φωτογραφίες, κείμενα Word κλπ.

 

 

Πέμπτη 19-2-2009

 

 

 

 

 
Ερώτηση Κεφαλογιάννη για το φωτοβολταϊκό πάρκο ΔΕΗ Μεγαλόπολης
ΜΑΝΩΛΗΣ Κ. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς
Τους κ.κ. Υπουργούς Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης

ΘΕΜΑ: Η ταχεία εκδίκαση αιτήσεων ακύρωσης και προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας και διοικητικά δικαστήρια - Η περίπτωση του φωτοβολταϊκου πάρκου ΔΕΗ Μεγαλόπολης

Το ζήτημα της ταχείας εκδίκασης αιτήσεων ακυρώσεως και προσφυγών στο ΣτΕ και στα διοικητικά δικαστήρια έπειτα από έκδοση αναστολής αποφάσεων της διοίκησης καθίσταται απολύτως αναγκαίο. Χαρακτηριστική η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ περί αναστολής της μεγαλύτερης πράσινης επένδυσης της ΔΕΗ (προϋπολογισμού 250 εκατομμυρίων ευρώ) με την κατασκευή ενός από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα στον κόσμο στα παλιά λιγνιτωρυχεία της Μεγαλόπολης, κατόπιν αιτήσεως κυνηγών που ζήτησαν την προστασία του «θηραματικού πλούτου της περιοχής» επαναφέρει το ζήτημα της ταχείας εκδίκασης αιτήσεων ακυρώσεως και προσφυγών στο ΣτΕ και στα διοικητικά δικαστήρια έπειτα από έκδοση αναστολής αποφάσεων της διοίκησης.

Τούτο διότι στην Ελλάδα σκοπιμότητες, μικροσυμφέροντα και συντεχνίες με τη μέθοδο αιτήσεων ακυρώσεως και αναστολών διοικητικών αποφάσεων ανατρέπουν κάθε προγραμματισμό του Κράτους. Είναι πρωτοφανές να αναστέλλεται η κατασκευή του ιδιαιτέρα φιλικού προς το περιβάλλον φωτοβολταϊκου πάρκου στην Ελλάδα, όταν π.χ. σε χώρες άκρως ευαισθητοποιημένες σε θέματα περιβάλλοντος, όπως η Γερμανία και η Καλιφόρνια, έχουν κατασκευασθεί χιλιάδες στρέμματα φωτοβολταϊκών πάρκων. Η κύρια συζήτηση επί της προσφυγής των κυνηγών κατά του φωτοβολταϊκου πάρκου Μεγαλόπολης ορίσθηκε για την 5/3/2010, οπότε είναι βέβαιο ότι θα δοθεί τουλάχιστο μια αναβολή με αποτέλεσμα να μην έχει εκδοθεί σχετική απόφαση του ΣτΕ προ του 2011.

Και ενώ η χώρα αγωνίζεται να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της προς τις διεθνείς συνθήκες που έχει υπογράψει καθώς και τους κανονισμούς της ΕΕ για την αύξηση της αειφόρου παραγωγής ηλεκτρικής ενεργείας, ένα έργο τέτοιας σημασίας όπως αυτό της Μεγαλόπολης παραπέμπεται στις δικαστικές καλένδες.

Το ίδιο συμβαίνει με σωρεία διοικητικών πράξεων που αναστέλλονται με αποφάσεις των διοικητικών δικαστηρίων και εκδικάζονται κατ' ουσία μετά παρέλευση πολλών ετών με αποτέλεσμα την περαιτέρω παράλυση του Κράτους.

Ουδείς βεβαία αρνείται το συνταγματικό δικαίωμα των πολιτών για την έννομη προστασία από το φυσικό δικαστή που τους έχει ορίσει ο νόμος. Πλην όμως η κατάχρηση του δικαιώματος αυτού αλλά και η αναστολή αποφάσεων μέχρι της κυρίας συζήτησης των προσφυγών επί των αιτήσεων ακυρώσεως μετά παρέλευση πολλών ετών δίνει την εικόνα αρνησιδικίας που κάθε άλλο παρά χαρακτηρίζει ένα προοδευτικό κράτος. Παράλληλα είμαστε όλοι ενημερωμένοι για τις ελλείψεις των Δικαστηρίων σε στελεχιακό δυναμικό και εξοπλισμό.

Κατόπιν αυτού ερωτάσθε εάν προτίθεσθε με πρόταση σχετικής νομοθετικής ρύθμισης να καθορίσετε ρητές προθεσμίες εκδίκασης των υποθέσεων που αναστέλλονται με αποφάσεις των διοικητικών δικαστηρίων και του ΣτΕ εντός τακτής προθεσμίας που θα καθορίζει ο νόμος μη επιτρεπόμενης αναβολής της συζήτησης για οποιοδήποτε λόγω πλην ανώτερες βίας;
Αθήνα 19/2/2009
Ο ερωτών

 

 

 
Ερώτηση Ρέππα για το ΞΕΝΙΑ Βυτίνας
Ο Βουλευτής Αρκαδίας, Δημήτρης Π. Ρέππας, κατέθεσε την παρακάτων Ερώτηση στη Βουλή, προς τον Υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης για την άσχημη κατάσταση του ΞΕΝΙΑ Βυτίνας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΡΕΠΠΑΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΟΜΟΥ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

Αθήνα, 19 Φεβρουαρίου 2009

ερώτηση
Προς τον κ. Υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης

Θέμα: «ΞΕΝΙΑ Βυτίνας»

Από την ανέγερσή του, το ΞΕΝΙΑ Βυτίνας αποτελούσε το κόσμημα της ευρύτερης περιοχής. Βρίσκεται στην πλέον προνομιούχο περιοχή του Μαινάλου και διαθέτει ευκολότατη πρόσβαση από την Εθνική Οδό Τρίπολης -Πύργου.

Σήμερα παρουσιάζει εικόνα απόλυτης εγκατάλειψης, παραμένει αφύλαχτο και συνεχώς λεηλατείται. Λόγω της παντελούς έλλειψης συντήρησης των εγκαταστάσεων του κινδυνεύει από άμεση κατάρρευση, η δε αξιοποίηση του από χρόνο σε χρόνο γίνεται όλο και πιο ανέφικτη. Μολονότι, σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε, έχει γίνει προκήρυξη για την εκδήλωση ενδιαφέροντος αξιοποίησης του εν λόγω ΞΕΝΙΑ, μέχρι σήμερα δεν έχει ληφθεί το παραμικρό μέτρο για την αποκατάσταση/συντήρησή του.

Δεδομένου ότι η αξιοποίηση του ΞΕΝΙΑ Βυτίνας πρόκειται να προσφέρει πολλά στην περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και, σε περίπτωση αποκατάστασής του, να αναδειχθεί σε χώρο αναψυχής εξαιρετικού αισθητικού κάλους,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεται να λάβει άμεσα μέτρα, αφενός για τη διαφύλαξη και συντήρηση των υφισταμένων εγκαταστάσεων ώστε να αποτραπεί η απειλούμενη κατάρρευση του ΞΕΝΙΑ Βυτίνας, αφετέρου για την αποκατάσταση και επαναφορά του στην πρότερη λειτουργική του κατάσταση;

Ο Ερωτών Βουλευτής
Δημήτρης Π. Ρέππας

 

 

 

 
Ημερίδα για Πρόγραμμα ΔΕΠΙΝ 2007-2013
Στο πλαίσιο της έναρξης υλοποίησης του νέου Επιχειρησιακού Προγράμματος της χωρικής ενότητας «Δυτικής Ελλάδας-Πελοποννήσου-Ιονίων Νήσων» (ΔΕΠΙΝ) και όσον αφορά στο Πρόγραμμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου που περιλαμβάνεται στο ΔΕΠΙΝ, η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας διοργανώνει ημερίδα ενημέρωσης των εν δυνάμει φορέων υλοποίησης (δικαιούχων) πράξεων του προγράμματος, την Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου στις 12 το μεσημέρι στην αίθουσα συνεδριάσεων νομαρχιακού συμβουλίου Μεσσηνίας στην Καλαμάτα.

Το πρόγραμμα της ημερίδας έχει ως εξής:
- Χαιρετισμός Νομάρχη
- Εισαγωγική Ομιλία Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Νίκου Αγγελόπουλου
- Εισήγηση Συμβούλου της ΕΔΑ Περιφέρειας Πελοποννήσου για την Δ’ Προγραμματική Περίοδο κ. Γιώργου Παυλάκη «Τα νέα δεδομένα σχεδιασμού και εφαρμογής των ΕΠ της Προγραμματικής Περιόδου 2007-2013»
- Εισήγηση Προϊστάμενου της ΕΔΑ Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Τάσου Σκούρα «Το πρόγραμμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ»
- Εισήγηση του Στελέχους της ΕΔΑ Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Ευάγγελου Στεφανόπουλου «Πιστοποίηση Διαχειριστικής Επάρκειας Δικαιούχων Πράξεων του Προγράμματος της Περιφέρειας Πελοποννήσου»
- Συζήτηση-Ανταλλαγή Απόψεων

 

 

 

 

Αρχείο >>

 

 


 

 

 

 


[ Αρχική | Τουρισμός | Οικονομία | Πολιτισμός | Υπηρεσίες | Ενημέρωση | Όροι χρήσης | Επικοινωνία ]

Copyright © 2001-2011 - Φιλοξενία σελίδων Αρχική σελίδα