Αρκαδία

Επικαιρότητα

 

 

 

 

 

Μπορείτε να μας στέλνετε τις δικές σας ανακοινώσεις, εκδηλώσεις, νέα που θα θέλατε να ανακοινωθούν άμεσα στο internet, με
e-mail, επισυνάπτοντας φωτογραφίες, κείμενα Word κλπ.

 

 

Παρασκευή 16-1-2009

 

 

 

 
Ερώτηση Ρέππα για τη χρηματοδότηση των πυρόπληκτων Δήμων
Ο Βουλευτής Αρκαδίας, Δημήτρης Π. Ρέππας, κατέθεσε την παρακάτω Ερώτηση στη Βουλή προς τους κ.κ. Υπουργούς Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης και ΠΕΧΩΔΕ, ζητώντας έναν πιο γρήγορο, διαφανή και αποτελεσματικό τρόπο διανομής των χρημάτων από το Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών (ΕΤΑΕΑ) προς τους πυρόπληκτους Δήμους του Ν. Αρκαδίας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΡΕΠΠΑΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΟΜΟΥ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

Αθήνα, 16 Ιανουαρίου 2009

ερώτηση
Προς τους κ.κ. Υπουργούς
α) Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης &
Αποκέντρωσης
β) ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ

Θέμα: «Χρηματοδότηση πυρόπληκτων Δήμων Νομού Αρκαδίας από ΕΤΑΕΑ»

Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007, 92.000 δωρητές από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό συγκέντρωσαν το ποσό των 197.803.548,24 ευρώ για τη στήριξη των πληγέντων. Τα χρήματα αυτά κατατέθηκαν εντόκως σε ειδικό λογαριασμό της Τραπέζης της Ελλάδος και η διαχείριση τους γίνεται από το Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών (ΕΤΑΕΑ).

Όπως προκύπτει από την ιστοσελίδα του ΕΤΑΕΑ το παραπάνω ποσό μαζί με τους τόκους του έχει φτάσει στα 202.223.223,89 ευρώ. Παρά την άσχημη κατάσταση που βρίσκονται ακόμη και σήμερα οι πληγέντες, οι χρηματοδοτήσεις και οι ενισχύσεις που έχουν γίνει από το ΕΤΑΕΑ μέχρι τον Δεκέμβριο του 2008, όπως προκύπτει από την ιστοσελίδα του ΕΤΑΕΑ, δεν ξεπερνούν τα 60.006.018,04 ευρώ.

Στις ανωτέρω χρηματοδοτήσεις και ενισχύσεις εντοπίζει κανείς, μεταξύ άλλων, βραβεία για αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, εκδρομές, αγορά μπουλντόζας ιδιώτη και οικονομική ενίσχυση ενός μόνο ιδιώτη (ατόμου με ειδικές ανάγκες). Ας σημειωθεί ότι οι ανωτέρω αναφερόμενες εκταμιεύσεις δεν αποτελούν ειδικές επιθυμίες δωρητών ή δωρεές υπό όρους, αλλά αποφάσεις του ΕΤΑΕΑ που δικαιώνουν όσους καταγγέλλουν ότι το Ταμείο διαχειρίζεται μονομερώς, με αυθαίρετο τρόπο και αναποτελεσματικά τα χρήματα.

Όσον αφορά τους τρεις πυρόπληκτους Δήμους του Νομού Αρκαδίας (Γόρτυνος, Μεγαλόπολης και Φαλαισίας) η κατάσταση δεν είναι διαφορετική:

Στον μεν Δήμο Γόρτυνος έχουν δοθεί, αρχές του 2008, δύο εκατομμύρια ευρώ για την αποκατάσταση ζημιών, τούτο όμως αποτελούσε επιθυμία των δωρητών, ενώ δεν έχουν δοθεί μέχρι σήμερα τα χρήματα που απαιτούνται για την ολοκλήρωση των έργων αποκατάστασης.
Στον Δήμο Μεγαλόπολης δεν έχει γίνει καμία χρηματοδότηση, μολονότι ο Δήμος είχε υποβάλει σχετικό αίτημα.
Στον Δήμο Φαλαισίας, μόλις στις 15 Δεκεμβρίου 2008, εκδόθηκε ένταλμα χρηματοδότησης προγράμματος, ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ, για επισκευές ή ανακατασκευές πυρόπληκτων κτιρίων, ενώ δεν έχει γίνει το παραμικρό για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, το οποίο κρίνεται απολύτως αναγκαίο.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Προτίθενται να παρέμβουν ώστε να σταματήσουν οι αυθαίρετες και επιλεκτικές χρηματοδοτήσεις και το αξιοσημείωτο ποσό των 142.217.004,15 ευρώ που απομένει στο Ταμείο, να μοιραστεί με τρόπο γρήγορο, διαφανή και αποτελεσματικό για την ανακούφιση και στήριξη των πληγέντων συμπολιτών μας;

Ο Ερωτών Βουλευτής
Δημήτρης Π. Ρέππας

 

 

 

 

Αρχείο >>

 

 


 

 

 

 


[ Αρχική | Τουρισμός | Οικονομία | Πολιτισμός | Υπηρεσίες | Ενημέρωση | Όροι χρήσης | Επικοινωνία ]

Copyright © 2001-2011 - Φιλοξενία σελίδων Αρχική σελίδα