Αρκαδία

Επικαιρότητα

 

 

 

 

 

Μπορείτε να μας στέλνετε τις δικές σας ανακοινώσεις, εκδηλώσεις, νέα που θα θέλατε να ανακοινωθούν άμεσα στο internet, με
e-mail, επισυνάπτοντας φωτογραφίες, κείμενα Word κλπ.

 

 

Τρίτη 7-4-2009

 

 

 

 
Πάσχα στο Λεωνίδιο
Μια από τις ομορφότερες περιόδους για να επισκεφθεί κάποιος το Λεωνίδιο είναι αδιαμφισβήτητα το Πάσχα. Κατά κοινή ομολογία το Πάσχα στο Λεωνίδιο μπορεί να ικανοποιήσει ακόμα και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.

Την Μεγάλη Πέμπτη το πρωί σε κάθε μια από ενορία οι γυναίκες μαζεύονται στην εκκλησία όπου με πολύ αγάπη και ευλάβεια κατασκευάζουν μόνες τους τα λουλουδένια στεφάνια για τον στολισμό του επιταφίου. Οι μεγαλύτερες σε ηλικία κεντάνε τα λουλούδια στα στεφάνια ενώ οι μικρότερες βοηθούν στο προπαρασκευαστικό στάδιο.

Την Μεγάλη Παρασκευή το πρωί γίνεται η αποκαθήλωση του Χριστού σε όλες τις ενορίες του Λεωνιδίου. Ξεχωριστή σημασίας για τους ντόπιους αλλά και μια πολύ καλή εμπειρία για τον επισκέπτη είναι η αποκαθήλωση στην ιερά μονή Αγίου Νικολάου Σίντζας σε ένα μικρό Μοναστήρι που στέκει στο Νότιο Δυτικό τμήμα του χωριού. Η λειτουργία εκεί ξεκινά στις 12:00 το μεσημέρι και επειδή το βράδυ τα μοναστήρια παραμένουν κλειστά μετά την αποκαθήλωση ακολουθεί η περιφορά του επιταφίου μέχρι την εξώπορτα του μοναστηριού. Η ακολουθία ψάλλετε μέσα σε κλίμα θρησκευτικής κατάνυξης, άτομα όλων των ηλικιών τιμούν την Σταύρωση του Κυρίου.
 
Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής μετά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας, στον Ναό της Κάθε ενορίας ακολουθεί η περιφορά των επιταφίων. Οι άνδρες επιφορτίζονται με το έργο της μεταφοράς του επιταφίου από την κάθε εκκλησία στην πλατεία Ηρώων του χωριού. Πίσω από το επιτάφιο ακολουθεί η θρησκευτική ηγεσία του τόπου και πίσω πλήθος πιστών που κρατώντας αναμμένο ένα κερί ακολουθούν τον επιτάφιο. Η συγκέντρωση των επιταφίων γίνεται στην πλατεία των Ηρώων στις 9:00 το βράδυ. Μόλις συγκεντρωθούν όλοι οι επιτάφιοι ψέλνεται μια μικρής διάρκειας ακολουθία και στην συνέχεια ο κάθε επιτάφιος επιστρέφει στον Ναό από όπου ξεκίνησε. Πριν εισέλθει ο επιτάφιος στο Ναό άνδρες σηκώνουν τον επιτάφιο μπροστά από την πόρτα ώστε οι πιστοί να περάσουν κάτω από αυτόν.

Ίσως όσα έχετε διαβάσει μέχρι εδώ να μην σας έχουν κάνει ιδιαίτερη εντύπωση καθώς τα προαναφερθέντα έθιμα ακολουθούνται στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας.
Το Μεγάλο Σάββατο, το βράδυ της Ανάστασης, σίγουρα θα εντυπωσιασθείτε. Μόλις η ώρα φτάσει 12:00 και αφού ο παπάς ψάλλει το Χριστός Ανέστη εκατοντάδες αερόστατα αλλάζουν το χρώμα του ουρανού του Λεωνιδίου. «Παιδιά» όλων των ηλικιών εκτοξεύουν αερόστατα. Το αποτέλεσμα; Πραγματικά φαντασμαγορικό… Σαν χιλιάδες μικρές φωτιές να ανάβουν στον ουρανό… Φωτιές που σιγά σιγά απομακρύνονται και σε περίπτωση που οι καιρικές συνθήκες ευνοούν το θέαμα είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό καθώς όλα μαζί αρχικά υψώνονται στον ουρανό λες και προσπαθούν να φτάσουν τα αστέρια και στην συνέχεια χάνονται στο βάθος του ορίζοντα.

Την επόμενη ημέρα Κυριακή του Πάσχα από το πρωί ο Δήμος σουβλίζει αρνιά και προσφέρει κρασί στην αυλή πίσω από το Δημαρχείο, έτσι δίνεται η δυνατότητα σε κάθε επισκέπτη να απολαύσει εδέσματα που είναι αναπόσπαστα δεμένα με το Ελληνικό Πάσχα.

Την ίδια ημέρα γύρω στις 6:00 το απόγευμα διοργανώνεται η γιορτή της Αγάπης. Αρχικά το χορευτικό συγκρότημα του Λεωνιδίου υπό τους ήχους ζωντανής ορχήστρας χορεύει παραδοσιακούς χορούς. Οι άνδρες φορούν την στολή του τσολιά ενώ οι γυναίκες την παραδοσιακή τσουμπελού. Μετά την παράσταση του χορευτικού συγκροτήματος όποιος θέλει μπορεί να χορέψει και το γλέντι κρατά όσο ο κόσμος επιθυμεί. Κατά την διάρκεια της γιορτής μοιράζονται δίπλες, παραδοσιακό γλυκό που συνήθως μοιράζεται στους γάμους και τις βαφτίσεις. Συγχρόνως κάνουν την εμφάνιση τους αερόστατα. Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να δείτε από ακόμα πιο κοντά τον τρόπο με τον οποίο πετούν τα αερόστατα αλλά και να κάνετε μια δοκιμή οι ίδιοι!!! Μια εμπειρία που σίγουρα θα σας μείνει αξέχαστη….
Σας περιμένουμε για να γιορτάσουμε μαζί το Πάσχα...
Ειρηνη Γολεγου.

Αναδημοσίευση από leonidiog.blogspot.com/

 

 

 
Παράταση Έκθεσης
«ΣΤΑΣΕΙΣ ΨΥΧΗΣ ΣΤΑ ΜΑΓΙΚΑ ΔΑΚΡΥΑ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ»
ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΠΟΛΗΣ H ΕΚΘΕΣΗ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΩΣ 19/04/2009 ΤΕΛΟΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ.

 

 

 
Ο ΣΥΡΙΖΑ για την Παιδεία
Με αφορμή την ομιλία του κ. Παπανδρέου στην παρουσίαση των θέσεων του ΠΑΣΟΚ για την παιδεία, ο Χρήστος Λάσκος, Υπεύθυνος Παιδείας και μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ, έκανε την εξής δήλωση:

Σπανίως ένας άνθρωπος χρησιμοποίησε τόσες λέξεις για να πει τόσο λίγα. Ο κ. Παπανδρέου, στην ομιλία του για την παιδεία υποστήριξε πως στόχος της πολιτικής του είναι η διασφάλιση της πρόσβασης στην ανώτατη εκπαίδευση σε όσους κατόχους απολυτηρίου το επιθυμούν. Είχαμε την εντύπωση πως το είχε πετύχει ήδη με τη μεταρρύθμιση Αρσένη. Κι όμως, ένδεκα χρόνια μετά το ξαναϋπόσχεται σε εκπαιδευτικές συνθήκες χειρότερες, για τις οποίες η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση έκανε πραγματικά ότι μπορούσε. Αποδιάρθρωσε την τεχνική εκπαίδευση, έφτιαξε απίθανα αντικείμενα πανεπιστημιακών σπουδών διεσπαρμένα πελατειακά σε όλη τη χώρα, ενίσχυσε την ταξική διάσταση της εκπαίδευσης, εκτόξευσε στα ύψη τους τζίρους των φροντιστηρίων και μεγάλωσε τη σχολική διαρροή. Από θέσεις αντιπολίτευσης δε, τα τελευταία πέντε χρόνια, βοήθησε τη ΝΔ σε ό,τι χειρότερο αυτή επεδίωξε –με αποκορύφωμα την αναθεώρηση του άρθρου 16. Το εκπαιδευτικό κίνημα, οι φοιτητές και οι μαθητές, δεν ξεχνούν.
To Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

 

 

 
ΜΕ ΕΙΚΟΣΙ ΤΕΣΣΕΡΕΙΣ (24) ΑΘΛΗΤΕΣ Ο Κ.Ο.Α.Τ ΣΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Με είκοσι τέσσερεις (24) αθλητές ο σύλλογος του ΚΟΑΤ θα συμμετέχει στους αγώνες που διοργανώνει ο "ΓΛΑΥΚΟΣ" Περιστερίου με την επωνυμία "10ο ΤΡΟΠΑΙΟ ΓΛΑΥΚΟΣ 2009" στις 11-12/4/2009 στο Περιστέρι με την συμμετοχή περίπου 600 αθλητών κυρίως από την Αττική και όχι μόνο.

Τα ονόματα όλων των αθλητών που θα συμμετέχουν είναι: Περισσότερα...

 

 

 

 
Πρωταθλήτρια Ελλάδος γυναικών στο TAEKWONDO και το 2009 η Β. Ιωαννίδου
Κατά την διάρκεια του Πανελληνίου πρωταθλήματος TAEKWONDO ITF ανδρών - γυναικών, που διεξήχθη στο κλειστό γυμναστήριο Χερσονήσου Ηρακλείου Κρήτης, η Βασιλική Ιωαννίδου εγγονή της Μελπομένης Ζαγκλή - Ιωαννίδου από το ΛΕΥΚΟΧΩΡΙ του Δήμου Λαγκαδίων Γορτυνίας, κατέκτησε 2 ΧΡΥΣΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ στα αγωνίσματα μάχης γυναικών έως 45 κιλά ατομικό καθώς και στα TUL μαύρων ζωνών 3 DAN γυναικών.

Η Βασιλική θα εκπροσωπίσει για πολλοστή φορά την Ελλάδα μας, στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα TAEKWONDO ITF ανδρών - γυναικών, που θα διεξαχθή στην Σλοβενία, τον Μάιο του 2009. Η Βασιλική κατακτά το Πανελλήνιο πρωτάθλημα για 9η φορά στην αθλητική της καριέρα, ενώ στην αντίστοιχη διεθνή της, έχει κατακτήσει 1 ασημένιο Παγκόσμιο μετάλλιο και 2 χρυσά, 1 ασημένιο και 4 χάλκινα, μετάλλια σε Πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα, σπουδάζει δε στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, στο Παιδαγωγικό τμήμα Δημοτικής εκπαίδευσης (2ο έτος).


 

 

 

 

Αρχείο >>

 

 


 

 

 

 


[ Αρχική | Τουρισμός | Οικονομία | Πολιτισμός | Υπηρεσίες | Ενημέρωση | Όροι χρήσης | Επικοινωνία ]

Copyright © 2001-2011 - Φιλοξενία σελίδων Αρχική σελίδα