Αρκαδία

Επικαιρότητα

 

 

 

 

 

Μπορείτε να μας στέλνετε τις δικές σας ανακοινώσεις, εκδηλώσεις, νέα που θα θέλατε να ανακοινωθούν άμεσα στο internet, με
e-mail, επισυνάπτοντας φωτογραφίες, κείμενα Word κλπ.

 

 

Σάββατο 26-1-2008

 

 

 

 

 
Απάντηση υφυπουργού Παιδείας σε επίκαιρες ερωτήσεις βουλευτών
 Ο Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κας Αντωνίας Αντωνίου με θέμα την επιλογή των διευθυντών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο Νομό Φθιώτιδας, μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:

«Ούτε αποδεχόμαστε, ούτε καθοδηγούμε κομματικές παρεμβάσεις στο χώρο της εκπαιδευτικής κοινότητας. Έχουμε εξηγήσει επανειλημμένως τη θέση μας και τη στάση μας, απέναντι στους λειτουργούς και τους εταίρους της. Η Παιδεία είναι υπόθεση εθνικής προτεραιότητας και σημασίας για εμάς κι έχουμε αρνηθεί την οποιαδήποτε μορφή κομματικής παρέμβασης.

Τη θέση μας την εξηγήσαμε τόσον ο Υπουργός κ. Στυλιανίδης, όσον κι εγώ στην Πρώτη Σύνοδο των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης στην πατρίδα μου, στην Τρίπολη, προτού καν αρχίσουν αυτές οι διαδικασίες. Και τότε δήλωσα με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι οι αξίες, οι οποίες μας αντιπροσωπεύουν είναι αυτές της διαφάνειας, της δικαιοσύνης και της νομιμότητας. Δεν υπάρχει περίπτωση κομματικής παρέμβασης της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, των εκπροσώπων του, στις διαδικασίες για τις οποίες είναι υπεύθυνη η ίδια η εκπαιδευτική κοινότητα. Οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί με τους εκπροσώπους τους έχουν την ευθύνη να αποφασίσουν για τους συναδέλφους τους. Και είναι δική τους υπόθεση να αποδείξουν εάν μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτήν την πρόκληση με αίσθημα ευθύνης και δικαιοσύνης.

Κάθε τέτοιο φαινόμενο, το οποίο δεν αρνούμαι ότι είναι έτσι όπως το περιγράφετε, δεν μας αντιπροσωπεύει. Δεν έχει να κάνει με εμάς, είναι μία υπόθεση για την οποία ήδη έχει διαταχθεί έρευνα, όπως με πληροφορεί ο αρμόδιος Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης κ. Ζαμπεθάνης και οπωσδήποτε θα καταλογιστούν ευθύνες, εάν έχουμε τέτοια ακραία φαινόμενα εκφυλισμού των διαδικασιών. Εμείς είμαστε εδώ για να προστατεύουμε τη νομιμότητα των διαδικασιών και την ακεραιότητά τους. Έχουμε αποφασίσει να εμπιστευόμαστε την εκπαιδευτική κοινότητα. Δεν τους θεωρούμε εκ των προτέρων ενόχους είτε για κομματισμό, είτε για παράβαση των νομίμων διαδικασιών. Φτάνει αυτό να αποδειχθεί και τότε υπάρχουν τα αρμόδια όργανα της πολιτείας για να καταλογίσουν ευθύνες.

Αυτό για το οποίο όμως θέλω να επιμείνω είναι ότι δεν είναι μιας συγκεκριμένης πολιτικής ή συνδικαλιστικής πλευράς η ευθύνη και η προέλευση αυτών των ατυχών διαδικασιών. Στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων είχαμε τους τελευταίους μήνες, σειρά διαφορετικών απόψεων, οι οποίες διετυπώθησαν και γραπτώς σε ό, τι αφορά τις επιλογές των Διευθυντών. Θέλω όμως να σημειώσω ότι στις περισσότερες από αυτές έγινε μνεία και αναφορά στις θέσεις του Υπουργού και του Υφυπουργού πάνω στο θέμα αυτό.

Καταλήγοντας, θέλω να επαναλάβω την πεποίθησή μου ότι τα φαινόμενα αυτά δεν αντιπροσωπεύουν το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας, διότι έχουν επιλεγεί άξιες και άξιοι εκπαιδευτικοί για να ασκούν τα καθήκοντα των Διευθυντών και των Υποδιευθυντών των σχολικών μονάδων».
Κατά τη δευτερολογία του, ο Υφυπουργός μεταξύ άλλων ανέφερε σχετικώς:
«Δεν υπάρχουν δικές μας επιλογές στην επιλογή Διευθυντών σχολικών μονάδων. Είναι επιλογές, τις οποίες έκανε το αρμόδιο περιφερειακό όργανο όπως προβλέπει ο νόμος. Εμείς εδώ δεν είμαστε για να αρνούμαστε τις νόμιμες διαδικασίες και τις αποφάσεις των οργάνων.

Aπό ΄κει και πέρα στο θέμα της συνέντευξης, υπήρχε η συνέντευξη και μάλιστα έπαιζε μεγαλύτερο ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα, ως προς το ποσοστό της τελικής βαθμολογίας. Εμείς περιορίσαμε αυτό το ποσοστό. Δεν είναι κυρίαρχο στοιχείο η συνέντευξη. Είναι τα μετρήσιμα μόρια.

Απορώ πώς έχετε καταλήξει στην κομματική ταυτότητα του καθενός. Εγώ δεν γνωρίζω σε ποιο κόμμα ανήκουν οι εκπαιδευτικοί λειτουργοί. Και αρνούμαι να το μάθω. Όπως αρνούμαι να μάθω πού ανήκουν οι υπάλληλοι στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, με τους οποίους συνεργάζομαι αδιακρίτως και εμπιστεύομαι αδιακρίτως. Όροι του τύπου «γαλάζιοι- πράσινοι», αντιληφθείτε το είναι ξεπερασμένοι. Δεν αντέχουν στην εποχή μας. Να ΄ρθείτε και να μου πείτε εάν είμαι άξιος ή όχι. Να το δεχτώ. Να δεχτώ αυτό που μου λέτε ότι δεν είναι η βαθμολογία πραγματική, μάλιστα, γι΄αυτό διατάξαμε Ένορκη Διοικητική Εξέταση. Αλλά αφήστε στην άκρη αυτά τα «γαλάζιοι» και «πράσινοι» επιτέλους. Για πόσο ακόμα θα μας διχάζουν; Αυτά σκέφτεσθε;

Αλλά κάνετε ένα βασικό λάθος. Όχι μόνο σε αυτό, αλλά και σε άλλα θέματα. Αναλύετε τη σημερινή πραγματικότητα με βάση τη δική σας μεθοδολογία. Επιτέλους εγκαταλείψτε αυτές τις πρακτικές. Εάν κάτι μας στεναχωρεί σήμερα, είναι ότι όταν εμείς έχουμε εγκαταλείψει οριστικά την οποιαδήποτε προσπάθεια κομματικής παρέμβασης, εισπράττουμε κομματισμό από την πλευρά της αντιπολίτευσης. Και όπου ελέγχετε το οποιοδήποτε όργανο έρχεται στα χέρια σας, το στρέφετε εναντίον μας».

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Ο Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κας Αθανασίας Μερεντίτη με θέμα τα μέτρα του εκπαιδευτικού συστήματος για την αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Καταρχήν θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων αποδέχεται την πρότασή σας για συνέχιση της συζήτησης και πολύ σύντομα θα ανταποκριθούμε στο αίτημα αυτό, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. Ταυτόχρονα αποδεχόμαστε και οποιαδήποτε άλλη πρωτοβουλία μπορεί να εκδηλωθεί με στόχο τον εκμηδενισμό των περιστατικών οποιασδήποτε μορφής εκφοβισμού, ενδοσχολικής βίας και παραβατικότητας. Όμως δεν στεκόμαστε σε αυτό.

Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο έχει εκπονήσει προγράμματα, τα οποία υλοποιεί το Υπουργείο στην κατεύθυνση της Αγωγής Υγείας, με βασικό άξονα τις διαπροσωπικές σχέσεις και την ψυχική υγεία. Τα προγράμματα αυτά επικεντρώνονται στην επεξεργασία των ψυχοκοινωνικών παραγόντων που διαμορφώνουν τη συμπεριφορά και αυτό αναλύεται σε τρεις θεματικές ενότητες:

       Α) Ο εαυτός μου,
       Β) Η σχέση μου με τους άλλους,
       Γ) Η σχέση μου με το περιβάλλον

Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η πρόληψη και η αντιμετώπιση της παραβατικότητας. Τα προγράμματα είναι για δύο ηλικιακά επίπεδα. Το πρώτο για παιδιά ηλικίας 11-14 ετών και το δεύτερο για παιδιά ηλικίας 15-18 ετών. Θα αναφέρω ορισμένα από αυτά τα προγράμματα, επιγραμματικά: «Στηρίζομαι στα πόδια μου», από το Κέντρο Εκπαίδευσης για την πρόληψη χρήσης των ναρκωτικών και αγωγής υγείας του Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής. Το πρόγραμμα με τον τίτλο «Προάγοντας την ψυχική και σωματική μου υγεία» του Τοπικού Γραφείου της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας καθώς και το πρόγραμμα «Οδηγός Αγωγής και Προαγωγής της Υγείας», του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού. Έχουμε εκατόν σαράντα (140) Συμβούλους Aγωγής Υγείας στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι συνεργάζονται με την εκπαιδευτική κοινότητα για την υλοποίηση όλων αυτών των προγραμμάτων. Επίσης έχουμε ιδρύσει εξήντα (60) συμβουλευτικούς σταθμούς Νέων σε όλες τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, ενώ μία σειρά άλλων εκπαιδευτικών λογισμικών έχουν διατεθεί για την χρήση και την αξιοποίησή τους με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Είναι μία πρόκληση για όλους εμάς να περιορίσουμε κατά το δυνατόν τα φαινόμενα αυτά. Στηριζόμαστε στην εκπαιδευτική διαδικασία. Εμπιστευόμαστε τους εκπαιδευτικούς. Διαθέτουμε ό, τι είναι δυνατόν από πλευράς διδακτικών εγχειριδίων και εποπτικού υλικού και είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας πούμε ότι τα φαινόμενα αυτά, δεν είναι στην ένταση και στην έκταση που αντιμετωπίζονται σε άλλες κοινωνίες».

 

 

 

 
Ερώτηση Ρέππα για το Τέλος Ανάπτυξης Βιομηχανικών Περιοχών
Ο Βουλευτής Αρκαδίας, Δημήτρης Π. Ρέππας, κατέθεσε στις 22 Ιανουαρίου 2008 την πιο κάτω Ερώτηση στη Βουλή, προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, καταγγέλλοντας την πρόσφατη τροποποίηση της Κατανομής του Τέλους Ανάπτυξης Βιομηχανικών Περιοχών της ΔΕΗ εις βάρος των «ενεργειακών» και «όμορων» Δήμων του Νομού Αρκαδίας.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΡΕΠΠΑΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΟΜΟΥ ΑΡΚΑΔΙΑ

Αθήνα, 21 Ιανουαρίου 2008
ερώτηση
Προς τον κ. Υπουργό Ανάπτυξης

Βάσει του άρθρου 20 του νόμου 2446/1996, επιβλήθηκε Τέλος Ανάπτυξης Βιομηχανικών Περιοχών παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από Λιγνιτικούς Σταθμούς (στο εξής: Τέλος) που ορίζεται στο 0,4 % του Ετήσιου Κύκλου Εργασιών της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ). Τα κονδύλια που προκύπτουν από την επιβολή του Τέλους διατίθενται για τη χρηματοδότηση Ειδικών Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (Ε. Α. Π.) στους Νομούς Φλώρινας, Κοζάνης και Αρκαδίας. Στόχος των προγραμμάτων αυτών είναι η στήριξη των τριών περιοχών με πρόσθετα έργα λόγω των μεγάλων, σοβαρών και ειδικής βαρύτητας συνεπειών που υφίστανται από τις δραστηριότητες της ΔΕΗ.

Για τη μεταξύ των τριών Νομών κατανομή των ως άνω κονδυλίων, ο νόμος 2446/1996 στο άρθρο 20 παράγραφος 3 προβλέπει ότι αυτή γίνεται αναλογικά, δηλαδή σύμφωνα με την παραγωγή του ηλεκτρικού ρεύματος από τους Λιγνιτικούς Σταθμούς των Νομών. Σιωπά, αντίθετα, ως προς την περαιτέρω Μεθοδολογία Διάθεσης των Κονδυλίων, παραπέμποντας για το θέμα αυτό στην έκδοση σχετικής Υπουργικής Απόφασης, με την οποία άλλωστε συγκροτείται και Επιτροπή Κατανομής. Εντούτοις είναι προφανές ότι η ανωτέρω νομοθετική ρύθμιση αποσκοπεί στην αποκατάσταση/ άμβλυνση των βλαβερών συνεπειών που προκαλεί η δραστηριότητα της ΔΕΗ στις περιοχές που πλήττονται από τη λειτουργία των Λιγνιτικών Σταθμών παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.

Στο πλαίσιο αυτό, σωστά, η προϊσχύουσα Υπουργική Απόφαση (Δ5/ΗΛΒ/Φ5.179/17788/23.9.2005) κατένειμε τα κονδύλια που αναλογούσαν στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αρκαδίας (άρθρο 2):
ί) Σε ποσοστό 65% στους ενεργειακούς δήμους της Ν. Α. Αρκαδίας, που είναι οι δήμοι Μεγαλόπολης και Γόρτυνος και
ii) Σε ποσοστό 35% στους όμορους των ενεργειακών, μη ενεργειακούς δήμους, που είναι οι δήμοι Τρικολώνων και Φαλασίας.

Αντίθετα, η πρόσφατη Υπουργική Απόφαση (Δ5/ΗΛΒ/Φ5.179/456/οικ.575/9.1.2008) ανατρέπει ριζικά τις ανωτέρω (καθ' όλα νόμιμες) ποσοστώσεις (άρθρο 2), κατανέμοντας το ποσοστό 35% του συνολικού ποσού στους ενεργειακούς δήμους της Ν. Α. Αρκαδίας, που είναι οι δήμοι Μεγαλόπολης και Γόρτυνος, και το ποσοστό 15% του συνολικού ποσού στους όμορους των ενεργειακών, μη ενεργειακούς δήμους, που είναι οι δήμοι Τρικολώνων και Φαλασίας. Συγχρόνως παραχωρεί τη μερίδα του λέοντος, το ποσοστό 50% του συνολικού ποσού που αντιστοιχεί στο Νομό Αρκαδίας, στην ίδια τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ή σε φορέα που αυτή θα ορίσει.

Από το γράμμα και πνεύμα της ανωτέρω Υπουργικής Απόφασης δε συνάγονται, αφενός ο λόγος της επιχειρούμενης επιχορήγησης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης μέσω του Τέλους, σε βάρος των ενεργειακών και ομόρων δήμων του Νομού, αφετέρου περαιτέρω κριτήρια ή επιφυλάξεις για τον ορισμό του «φορέα», στον οποίο η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση μπορεί κατά περίπτωση να παραχωρήσει το υψηλό ποσοστό της, χωρίς να είναι απαραίτητο ο «φορέας» αυτός να είναι ένας «ενεργειακός ή όμορος δήμος».
Δεδομένου ότι η πρόσφατη Υπουργική Απόφαση ερχόμενη σε προφανή αντίθεση με το πνεύμα της νομοθετικής ρύθμισης του άρθρου 20 του νόμου 2446/1996, αποτελεί περίπτωση καταστρατήγηση της,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Προτίθεται να παρέμβει νομοθετικά και να άρει την επιχειρούμενη καταστρατήγηση της νομοθετικής ρύθμισης του άρθρου 20 του νόμου 2446/1996, με την έκδοση νέας σύννομης Υπουργικής Απόφασης που θα διαφυλάσσει άμεσα και αποτελεσματικά τα συμφέροντα των «ενεργειακών και όμορων δήμων»;

Ο Ερωτών Βουλευτής
Δημήτρης Π. Ρέππας

 

 

 

 

 
Ερώτηση Ρέππα για αυθαίρετη εγκατάσταση αντλιοστασίων
Ο Βουλευτής Αρκαδίας, Δημήτρης Π. Ρέππας, κατέθεσε την παρακάτω Ερώτηση στη Βουλή προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος, Χωροταξίας & Δημοσίων Έργων, καταγγέλλοντας την αυθαίρετη εγκατάσταση αντλιοστασίων πλησίον των πηγών «Σίντζι» και «Κεφαλόβρυσο» στην Καντήλα από την ανάδοχη εταιρία του αρδευτικού έργου.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΡΕΠΠΑΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΟΜΟΥ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

Αθήνα, 22 Ιανουαρίου 2008

ερώτηση

Προς τον κ. Υπουργό ΠΕ. ΧΩ. ΔΕ.

Για τις ανάγκες του έργου «Αρδευτικό Δίκτυο στο πεδινό τμήμα του πρώην έλους  Κανδήλας νομού Αρκαδίας» η ανάδοχος εταιρία αποφάσισε αυθαίρετα να εγκαταστήσει αντλιοστάσια και να εντάξει στο ανωτέρω έργο και τις γεωτρήσεις Κ-2 και Γ-17, οι οποίες βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τις πηγές «Σίντζι» και «Κεφαλόβρυσο».

Δεδομένου ότι ί) οι εν λόγω γεωτρήσεις (Κ-2 και Γ-17) είναι άσχετες με το υπό εκτέλεση έργο - έγιναν από το ΙΓΜΕ για ερευνητικούς λόγους προ εικοσαετίας- , ii) δεν περιλαμβάνονται στη σχετική ΚΥΑ (126584/1.8.2007) που καθορίζει 15 γεωτρήσεις ως πηγές υδροληψίας του υπό εκτέλεση έργου και προπάντων iii) η επιστημονική εμπειρία έχει αποδείξει πως η άντληση ύδατος πλησίον φυσικών πηγών σημαίνει το οριστικό στέρεμα των πηγών αυτών, η επιχειρούμενη από την ανάδοχο εταιρία εγκατάσταση αντλιοστασίων κοντά στις πηγές «Σίντζι» και «Κεφαλόβρυσο» χαρακτηρίζεται ως παράνομη και βρίσκει αντίθετους τους κατοίκους της περιοχής.
Ειδικά η πηγή «Σίντζι» παρουσιάζει μεγάλο ιστορικό, οικολογικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον για τους κατοίκους της Κανδήλας, ενώ οι υδάτινοι πόροι της προστατεύονται άμεσα από τις διατάξεις του νόμου 1650/1986. Με βάσει αυτά τα δεδομένα,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

α) προτίθεται να παρέμβει αποτελεσματικά για να αποτραπεί η διαγραφόμενη οικολογική και περιβαλλοντική καταστροφή στη Κανδήλα;
β) δεσμεύεται ότι δε θα συνεργήσει σε μια ενδεχόμενη τροποποίηση της σχετικής ΚΥΑ που θα ήρε μεν την παρανομία, εντάσσοντας τις γεωτρήσεις (Κ-2 και Γ-17) στο υπό εκτέλεση έργο, θα είχε όμως το ίδιο αποτέλεσμα για τις δυο πηγές: το οριστικό «στέρεμά» τους;

Ο Ερωτών Βουλευτής
Δημήτρης Π. Ρέππας

 

 

 

 

 

Αρχείο >>

 

 

 

 

 

 


[ Αρχική | Τουρισμός | Οικονομία | Πολιτισμός | Υπηρεσίες | Ενημέρωση | Όροι χρήσης | Επικοινωνία ]

Copyright © 2001-2011 - Φιλοξενία σελίδων Αρχική σελίδα