Αρκαδία

Επικαιρότητα

 

 

 

 

 

Μπορείτε να μας στέλνετε τις δικές σας ανακοινώσεις, εκδηλώσεις, νέα που θα θέλατε να ανακοινωθούν άμεσα στο internet, με
e-mail, επισυνάπτοντας φωτογραφίες, κείμενα Word κλπ.

 

 

Τετάρτη 19-3-2008

 

 

 

 
Ερώτηση Ρέππα για την ανάπτυξη του τουρισμού στο νομό
Ο Βουλευτής Αρκαδίας, Δημήτρης Π. Ρέππας, κατέθεσε την παρακάτω Ερώτηση στη Βουλή προς τον κ. Υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης, κάνοντας αναφορά σε όλα τα έργα που είναι απαραίτητο να γίνουν ώστε να δοθεί νέα ώθηση στην παραμελημένη ανάπτυξη του τουρισμού στο Νομό μας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΡΕΠΠΑΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΟΜΟΥ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

ερώτηση
Προς τον κ. Υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης

Τα τελευταία χρόνια δεν μπορεί να γίνει λόγος για τουριστική ανάπτυξη στο Νομό Αρκαδίας. Κατά αρχάς η Περιφερειακή Υπηρεσία του ΕΟΤ που εδρεύει στην Τρίπολη υπολειτουργεί λόγω ελλιπούς στελέχωσής της. Πέραν του ενός αποσπασμένου υπαλλήλου και του διευθυντού της, η Υπηρεσία στελεχώνεται με τρεις- τέσσερις συμβασιούχους που αλλάζουν μετά από οχτώ μήνες. Αποτέλεσμα τούτου είναι να παρέχονται ελλιπείς υπηρεσίες προς τους ενδιαφερόμενους· μέρος δε των υπηρεσιών της που αφορούν τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και τα τουριστικά γραφεία, να διεκπεραιώνεται από την αντίστοιχη περιφερειακή υπηρεσία της Πάτρας. Ποια πρόσθετη επιβάρυνση μπορεί να σημαίνει αυτή η δύσκολη χιλιομετρική απόσταση για τους κατόχους των ενοικιαζόμενων δωματίων και τουριστικών γραφείων είναι ευκολονόητη.

Απαραίτητα για την ανάπτυξη του τουρισμού είναι επίσης έργα υποδομής που αφορούν κυρίως την απρόσκοπτη πρόσβαση στα «αξιοθέατα» του Νομού Αρκαδίας. Ας σημειωθεί ότι το σχέδιο δημιουργίας πολιτικού αεροδρομίου εγκαταλείφθηκε μετά το 2004, μετά από σθεναρή αντίσταση του αρμόδιου Υπουργού Μεταφορών. Προτάσεις που έχουν γίνει για τη σύνδεση των παράλιων αστικών κέντρων του Νομού Αρκαδίας με τον Πειραιά, μέσω ιπτάμενων δελφινιών, επίσης δεν ευδοκίμησαν. Έπειτα ο οδικός άξονας «Κυβέρι - Άστρος - Τυρός - Λεωνίδιο - Κυπαρίσσι -  Μονεμβασία» που θα συνέβαλε ουσιαστικά στην οικονομική ανάπτυξη και ευημερία του Νομού Αρκαδίας και των όμορων Νομών δεν έχει προχωρήσει. Εξίσου σημαντικά οδικά έργα, όπως είναι η παράκαμψη των Λαγκαδίων στον οδικό άξονα Βυτίνα — Αρχαία Ολυμπία και τα οποία θα βοηθούσαν σημαντικά την ανάπτυξη της περιοχής, παραμένουν ανολοκλήρωτα. Προβλήματα πρόσβασης παρουσιάζουν και σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι όπως είναι ο Αρχαίος Ορχομενός και η Αρχαία Μαντινεία, οι οποίοι γι' αυτόν το λόγο δεν έχουν αξιοποιηθεί επαρκώς.

Ακόμη και η αναβίωση των Λυκαίων Αγώνων, τα πανάρχαια Λύκαια, που απετέλεσαν την πρώτη μορφή οργανωμένων αγώνων και εορτών στη ιστορία της ανθρωπότητας παρουσιάζουν προβλήματα πρόσβασης του κοινού. Κυρίως ο δρόμος που οδηγεί στην κορυφή του ιερού Λυκαίου Όρους, του λίκνου των γενεαλογικών μύθων και θρησκευτικών δοξασιών των αρχαίων Αρκάδων, είναι σχεδόν αδιάβατος. Δύσβατοι ή χωματόδρομοι που χρήζουν άμεσης βελτίωσης είναι και οι δρόμοι που συνδέουν τους αρχαιολογικούς χώρους του Λυκαίου Όρους με το ναό του Επικούρειου Απόλλωνα και την αρχαία Λυκόσουρα.

Μεταξύ των έργων που είναι απαραίτητα για να αναδείξουν σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους του Νομού Αρκαδίας και δεν έχουν ακόμη γίνει, είναι και η κατασκευή ειδικού στεγάστρου στην «Έπαυλη του Ηρώδη του Αττικού», πλησίον της Ι. Μ. Λουκούς στα Δολιανά Κυνουρίας. Η δε κατασκευή Μουσείου στο χώρο είναι απολύτως απαραίτητη, αλλά παρά τις υποσχέσεις ουδείς λόγος γίνεται.

Επείγει επίσης η αξιοποίηση της ιστορικής διάστασης του τουρισμού στο Νομό. Στο πλαίσιο αυτό κρίνεται αναγκαία η επέκταση του Μουσείου Τρίπολης, καθώς και η χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας και των πολυμέσων για εκδηλώσεις καλλιτεχνικού χαρακτήρα που θα ενημερώνουν το κοινό όσον αφορά τα σημαντικά για την Επανάσταση του Εικοσιένα γεγονότα στον αρκαδικό χώρο.

Και άλλες όμως σύγχρονες πλευρές του τουρισμού χρήζουν κρατικής παρέμβασης και βοήθειας ώστε να τύχουν πλήρους αξιοποίησης. Σε αυτά συγκαταλέγεται το χιονοδρομικό κέντρο της Οστρακίνας στο όρος Μαίναλο, το οποίο υπολειτουργεί εξαιτίας της ελλιπούς αποσαφηνίσεως των αρμοδιοτήτων μεταξύ των διαφόρων φορέων που δραστηριοποιούνται σε αυτό.

Η ανάπτυξη εξάλλου του λεγόμενου αγροτουρισμού ως εναλλακτικού τουρισμού, μέρος του οποίου μπορεί να αποτελέσει και ο «θρησκευτικός τουρισμός», πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο μιας στοχευμένης στρατηγικής εκ μέρους του Υπουργείου και των αρμοδίων αρχών για να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να υπαχθεί και η προώθηση τοπικών αγροτικών προϊόντων, για τις οποίες πρέπει να δημιουργηθούν ειδικές μονάδες τυποποίησης και πώλησης. Μετά δε και τις πρόσφατες πυρκαγιές και το δυστύχημα στο Λούσιο ποταμό, υφίσταται μεγάλη ανάγκη για πληροφόρηση του τουριστικού κοινού σχετικά με τη «διαθεσιμότητα» των τουριστικών δομών.

Ένα μεγάλο έλλειμμα της αναπτυξιακής, τουριστικής πολιτικής είναι και το λεγόμενο αναπτυξιακό κίνητρο της επιστροφής του ΦΠΑ στις τουριστικές επενδύσεις. Δυστυχώς το μεγάλο χρονικό διάστημα που απαιτείται για την υλοποίηση του και το οποίο ξεπερνά τα δυο χρόνια μέχρι να επιστραφεί ο φόρος, το καθιστά στην ουσία «αντικίνητρο». Προτείνεται η απαλλαγή της καταβολής του και ο αποτελεσματικός έλεγχος των έργων που έχουν ή δεν έχουν γίνει.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεται να παρέμβει για να δώσει λύσεις στα ανωτέρω αναφερόμενα προβλήματα, δίνοντας έτσι νέα ώθηση στην παραμελημένη ανάπτυξη του τουρισμού στο Νομό Αρκαδίας;

Ο Ερωτών Βουλευτής

 

 

 

 
Ερώτηση βουλευτών για την κτηνοτροφία
Ο Βουλευτής Αρκαδίας, Δημήτρης Π. Ρέππας, μαζί με άλλους Βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ., κλιμάκιο του οποίου επισκέφθηκε το Νομό Αρκαδίας και τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Αρκαδίας, κατέθεσαν την παρακάτω Ερώτηση στη Βουλή προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καταγγέλλοντας την άσχημη κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο της κτηνοτροφίας και η οποία χαρακτηρίζεται ως «η χειρότερη μεταπολεμική κρίση».

Ερώτηση

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κο Κοντό

Κατά την επίσκεψη κλιμακίου Βουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην Αρκαδία γίναμε αποδέκτες προβληματισμού και αιτημάτων κτηνοτρόφων και των φορέων τους, όπως είναι ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αρκαδίας. Συγκεκριμένα, οι κτηνοτρόφοι αποκαλούν τη σημερινή κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο της κτηνοτροφίας «ως την χειρότερη μεταπολεμική κρίση». Τονίζουν ότι είναι το αποτέλεσμα της απουσίας εθνικών υποστηρικτικών μηχανισμών και ότι η απουσία τους, κάτω από την πίεση του διπλασιασμού των τιμών των δημητριακών, εκτινάσσει στα ύψη το κόστος παραγωγής γάλακτος και κρέατος, με το τραγικό προφανές αποτέλεσμα να μην μένει πλέον εισόδημα για τον Έλληνα κτηνοτρόφο. Υπογραμμίζουν, επίσης, την έλλειψη βοήθειας για την οργάνωση του κτηνοτροφικού κόσμου της χώρας απέναντι στα «οξυμμένα προβλήματα καρτελοποίησης της αγροτικής μας οικονομίας» και τις πιέσεις που δέχονται.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Είναι στις δεσμεύσεις της κυβέρνησης να λάβει συγκεκριμένα και ποια μέτρα υπέρ των κτηνοτρόφων μας, που να καλύπτουν το φάσμα της θεσμικής και οργανωτικής πολιτικής στήριξης της κτηνοτροφίας και να διασφαλίζουν επαρκές εισόδημα για τους κτηνοτρόφους;

2. Πώς προτίθεται να αντιμετωπίσει τις εναρμονισμένες πρακτικές που καθηλώνουν συστηματικά τα τελευταία χρόνια τις τιμές στο γάλα και στο κρέας και εξανεμίζουν το εισόδημα των κτηνοτρόφων;

3. Είναι στις δεσμεύσεις σας να αντιμετωπίσετε με συγκεκριμένα μέτρα τα προβλήματα των κτηνοτρόφων από την εκτίναξη του κόστους παραγωγής και κυρίως από την αλματώδη, πρωτόγνωρη αύξηση των τιμών των ζωοτροφών;

4. Θα εντείνετε τους ελέγχους στα ισοζύγια παραγωγής και κατανάλωσης γάλακτος και κρέατος ;

5. Θα προχωρήσετε στην απλούστευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών για ίδρυση και εκσυγχρονισμό των κτηνοτροφικών μονάδων;

6. Θα εξετάσετε το πλέγμα της μεταχείρισης των σταβλικών εγκαταστάσεων, ιδιαίτερα ως προς την επιβολή φόρου ακίνητης περιουσίας σ' αυτούς;

7. Είναι στις προθέσεις σας η επιστροφή του φόρου κατανάλωσης καυσίμων, όπως στη φυτική και για τη ζωική παραγωγή;

8. Θα προχωρήσετε στον καθορισμό των κτηνοτροφικών ζωνών στα δάση και τις χρήσεις γης των μη καλλιεργούμενων εκτάσεων;

Οι Ερωτώντες βουλευτές

Ακολουθούν 47 υπογραφές

 

 

 

 
ΕΛΑΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΒΡΩΣΙΜΗΣ ΕΛΙΑΣ
Η ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ διοργανώνει ημερίδα με θέμα:

ΕΛΑΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΒΡΩΣΙΜΗΣ ΕΛΙΑΣ

η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Άστρος στην αίθουσα του ιδρύματος Ζαφείρη το Σάββατο 22/3/2008 και ώρα 18:00 μ.μ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΜΙΛΙΩΝ

1. ΘΕΜΑ: «Ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των εχθρών της ελιάς»
ΟΜΙΛΗΤΗΣ: Γιαμβριάς Χρήστος
(Ομότιμος Καθηγητής Γεωπονικού Παν/μιου Αθηνών)

2. ΘΕΜΑ: «Συστήματα πυκνής φύτευσης και λίπανσης της ελιάς»
ΟΜΙΛΗΤΗΣ: Βέμμος Σταύρος
(Αναπληρωτής Καθηγητής Γεωπονικού Παν/μιου Αθηνών, Διευθυντής Εργαστηρίου Δενδροκομίας)

3. ΘΕΜΑ: «Ολοκληρωμένη διαχείριση και συστήματα πιστοποίησης»
ΟΜΙΛΗΤΗΣ: Λάγγας Ιωάννης
(Γεωπόνος Σύμβουλος σε θέματα συστημάτων διαχείρισης στη γεωργία)

4. ΘΕΜΑ: «Κριτήρια ποιότητας ελαιολάδου – Οργανοληπτική αξιολόγηση παρθένου ελαιολάδου»
ΟΜΙΛΗΤΕΣ: Χριστοπούλου Ευσταθία – Λαζαράκη Μαρία
(Χημικοί – Γευσιγνώστες, Υπουργείο Ανάπτυξης – Γενική Γραμματεία Καταναλωτή)

Θα ακολουθήσει συζήτηση κατά την οποία οι εισηγητές θα απαντήσουν σε ερωτήματα.

Η ημερίδα διοργανώνεται στο πλαίσιο του Προγράμματος (Ε.Κ. 2080/2005) το οποίο υλοποιεί η ΕΑΣ Κυνουρίας. (Δράση Ε: Διάδοση πληροφοριών για τις δραστηριότητες του Προγράμματος»)

 

 

 

 
Συμπεράσματα συνεδρίου Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρίας
Να προτιμούν οι καταναλωτές τα ελληνικά ζωοκομικά προϊόντα, γιατί είναι ασφαλή, υγιεινά και σε συνδυασμό με φυτικά τρόφιμα, σε σωστή αναλογία και χωρίς υπερβολές, αποτελούν το κλειδί της σύγχρονης προληπτικής Ιατρικής.

Αυτό είναι το μήνυμα των επιστημόνων που μίλησαν κατά τη διάρκεια των εργασιών του « 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Κτηνιατρικής Παραγωγικών Ζώων, Υγιεινής- Ασφάλειας Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης και Προστασίας του Καταναλωτή» που διοργάνωσε η Πανελλήνια Κτηνιατρική Εταιρεία στην Αθήνα. Περισσότερα...

 

 

 

 
Συνεχίστηκε η προετοιμασία για Πανιώνιο
Ο Πανιώνιος είναι ο επόμενος αντίπαλος του Αστέρα στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκα και άπαντες στην ομάδα έχουν τη σκέψη τους στραμμένη στο Κυριακάτικο παιχνίδι (3 μ.μ.) στη Νέα Σμύρνη.

Συνεχίστηκε σήμερα η προετοιμασία για τον αγώνα με τον Πανιώνιο, με τον Παναγιώτη Τζαναβάρα να δίνει το βάρος στην τακτική της ομάδας έχοντας όλους τους ποδοσφαιριστές της ομάδας ετοιμοπόλεμους για το παιχνίδι της Κυριακής, με εξαίρεση τους Δημήτρη Λυμπερόπουλο, Ματίας Παβόνι που ακολούθησαν ατομικό πρόγραμμα σήμερα και το Ροτζέριο που έκανε θεραπεία.

Από την Παρασκευή θα ξεκινήσει η διάθεση των εισιτηρίων στο γήπεδο του Αστέρα, με τους φιλάθλους της ομάδας να δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την απόκτηση τους.
Ο Αστέρας θα έχει στο πλευρό του για ένα ακόμα παιχνίδι τον κόσμο του, όπως είχε γίνει και στους προηγούμενους αγώνες που έδωσε στην Αθήνα.

Η ομάδα νέων του Αστέρα θα αντιμετωπίσει το Σάββατο 22 Μαρτίου στις 4 μ.μ. την αντίστοιχη ομάδα του Πανιωνίου. Ο αγώνας θα διεξαχθεί στο γήπεδο του Αίαντα Ταύρου.

Ακόμα, η ομάδα νέων του Αστέρα θα συμμετέχει την Τετάρτη 26 Μαρτίου σε τουρνουά που θα πραγματοποιηθεί στο Αργος με αντιπάλους, τον Παναργειακό και τον Πανναυπλιακό.

 

 

 

 

Αρχείο >>

 

 

 

 

 

 


[ Αρχική | Τουρισμός | Οικονομία | Πολιτισμός | Υπηρεσίες | Ενημέρωση | Όροι χρήσης | Επικοινωνία ]

Copyright © 2001-2011 - Φιλοξενία σελίδων Αρχική σελίδα