Αρκαδία

Επικαιρότητα

 

 

 

 

 

Μπορείτε να μας στέλνετε τις δικές σας ανακοινώσεις, εκδηλώσεις, νέα που θα θέλατε να ανακοινωθούν άμεσα στο internet, με
e-mail, επισυνάπτοντας φωτογραφίες, κείμενα Word κλπ.

 

 

Τετάρτη 12-3-2008

 

 

 

 
 ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΕΚΤΡΩΜΑ
Η κυβέρνηση, παρά τις μεγάλες αντιδράσεις των εργαζομένων, τις κινητοποιήσεις που ξετυλίγονται αυτή την περίοδο, κατέθεσε το νομοσχέδιο έκτρωμα για το ασφαλιστικό.
Με τις ρυθμίσεις που περιέχει επιχειρείται η διάλυση της Κοινωνικής ασφάλισης, η συρρίκνωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων, η ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης, η δραματική μείωση των συντάξεων.
Ταυτόχρονα, με αυταρχισμό και δικαστικές παρεμβάσεις προσπαθεί να καταστείλει τους αγώνες που αναπτύσσονται, για να περάσει την αντεργατική της πολιτική.

Το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο αποτελεί μια βίαιη επίθεση, στα δικαιώματα όλων των ασφαλισμένων στον ιδιωτικό, αλλά και στο δημόσιο τομέα. Πλήττει με ιδιαίτερη ένταση τις γυναίκες και τους νέους και χτυπά τους εργαζόμενους στα ΒΑΕ. Ταυτόχρονα έχει προδιαγράψει και νέες αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις, που θα ακολουθήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο αλλά και τον ιδιωτικό τομέα.

Συγκεκριμένα:

* Τα ασφαλιστικά Ταμεία ενοποιούνται υποχρεωτικά, με στόχο την καταλήστευση για μια ακόμα φορά των αποθεματικών τους και την μείωση των παροχών. Καταργούνται οι διατάξεις των Ταμείων που εξασφάλιζαν συνταξιοδότηση σε όσους απολύονται χωρίς δική τους υπαιτιότητα.
* Οι συντάξεις όλων των εργαζομένων μειώνονται δραματικά οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις γίνονται απαγορευτικές, πλήττονται ιδιαίτερα οι γυναίκες και οι νέοι εργαζόμενοι.
* Τα όρια ηλικίας αυξάνονται, με μεγάλο κόστος για τους νέους ασφαλισμένους, τις γυναίκες και τους εργαζόμενους στα ΒΑΕ.
* Η χρηματοδότηση της Κοινωνικής Ασφάλισης μεταφέρεται για μια ακόμα φορά στις πλάτες των εργαζομένων με την αύξηση του ΦΠΑ, ενώ οι εισφορές των εργοδοτών με τις ρυθμίσεις μειώνονται. Ταυτόχρονα χιλιάδες οικογένειες μένουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με την αύξηση των απαιτούμενων ενσήμων.

Η προσπάθεια του Πρωθυπουργού να εμφανίσει τις συγκεκριμένες επιλογές ως μεταρρύθμιση, δεν μπορεί να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους, ούτε να καλύψει την υπαναχώρηση από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της Κυβέρνησης.
Πρόκειται για μέτρα και πολιτικές που θίγουν το Δημόσιο Ασφαλιστικό Σύστημα και τα δικαιώματα των εργαζομένων, με στόχο την ενίσχυση του κεφαλαίου και των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών.
Καλούμε την Κυβέρνηση, έστω και την ύστατη στιγμή, να αποσύρει άμεσα αυτό το απαράδεκτο Νομοσχέδιο.
Να κάνει δεκτές τις προτάσεις του Συνδικαλιστικού Κινήματος για ουσιαστική χρηματοδότηση από το κράτος της Κοινωνικής Ασφάλισης και αύξηση των συντάξεων που βρίσκονται σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα.

Σε αντίθετη περίπτωση, θα συναντήσει την οργή και την αντίδραση όλων των εργαζόμενων.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, να ξεσηκωθούν, να αντιδράσουν και να αποτρέψουν την ψήφιση αυτού το απαράδεκτου νομοσχεδίου.
Καλούμε τις ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, να οργανώσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα των εργαζομένων.

Κάθε χώρος δουλειάς, κάθε σωματείο ανεξάρτητα από τις όποιες επιφυλάξεις για τις μορφές πάλης, πρέπει να στηρίξουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις και τις δράσεις που οργανώνουν τα συνδικάτα.
Οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν την υπόθεση των κινητοποιήσεων στα χέρια τους.

Όλοι στη Πανελλαδική Στάση Εργασίας 12 - 3 μ.μ την Τετάρτη 12 Μάρτη και τα συλλαλητήρια σε όλη την Ελλάδα.
Όλοι στην Πανελλαδική Πανεργατική Απεργία στις 19 Μάρτη και τις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα.

Κανένας δε δικαιούται να παίζει με το αναφαίρετο δικαίωμα κάθε εργαζόμενου, να έχει ασφάλιση και αξιοπρεπείς συντάξεις.

ΤΑ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ Ε.Κ. ΑΡΚΑΔΙΑΣ

 

 

 

 
ΠΑΜΕ, Ασφαλιστικό
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Επιτροπή εκπαιδευτικών Αρκαδίας του ΠΑΜΕ

Από το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ της Παρασκευής 7 Μάρτη 2008, την επόμενη της δημοσίευσης του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Σμπαραλιάζει δικαιώματα και Ταμεία

Σε συνέχεια των νόμων Σιούφα - Σουφλιά και Ρέππα, οι εργαζόμενοι είναι από χτες αντιμέτωποι με τον πυρήνα μιας ακόμα βαθιά αντιδραστικής μεταρρύθμισης στο σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή αποτελείται από 154 άρθρα και περιλαμβάνει μέτρα που χτυπούν το σύνολο των ασφαλισμένων, ανεξάρτητα από κλάδο, ηλικία και επάγγελμα, με ιδιαίτερα επώδυνες ρυθμίσεις σε βάρος των γυναικών και των μητέρων με ανήλικα παιδιά.
Τα όρια ηλικίας αυξάνονται για μεγάλες κατηγορίες εργαζομένων. Οι συντάξεις - ειδικά οι επικουρικές - μειώνονται, ενώ επί της ουσίας καταργείται το δικαίωμα στη λεγόμενη «πρόωρη συνταξιοδότηση», καθώς οι προϋποθέσεις και το κόστος της για τον εργαζόμενο την καθιστούν απαγορευτική (επιβολή ποινής 6% ανά έτος). Η ριζική ανατροπή του συστήματος που επιφέρει η «ενοποίηση» θα οδηγήσει σε αλλαγές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και θα μειώσει σε ορισμένες περιπτώσεις τις συντάξεις, ενώ μεγάλες θα είναι οι περικοπές στους κλάδους Υγείας και στις παροχές των Ταμείων.
Την ίδια ώρα, επιδεινώνονται οι όροι ασφάλισης στον κλάδο Υγείας του ΙΚΑ για τους υποαπασχολούμενους εργαζόμενους, ενώ το χαράτσι στους λεγόμενους «κοινωνικούς πόρους» στόχο έχει τη δημιουργία ενός ακόμα κομποδέματος για τους μεγαλοεργοδότες. Είναι φανερό ότι και αυτή η αντιδραστική μεταρρύθμιση είναι υπαγορευμένη από την αρχή ως το τέλος από τις ανάγκες του κεφαλαίου να μειώσει την τιμή της εργατικής δύναμης, να βαθύνει την ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης, να απαλλαγεί από τις ελάχιστες υποχρεώσεις του απέναντι στους εργαζόμενους.

1. Αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης

Σαρωτικές είναι οι αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, οι οποίες θίγουν σχεδόν το σύνολο των ασφαλισμένων. Στην ίδια την Εισηγητική Εκθεση η κυβέρνηση ομολογεί ότι τα μέτρα «στοχεύουν στην προσέγγιση των "γενικών ορίων" ηλικίας για τους "παλαιούς" ασφαλισμένους (στα 65 έτη για άνδρες και στα 60 για τις γυναίκες) και στα 65 έτη για όλους τους "νέους" ασφαλισμένους».

Στο στόχαστρο μπαίνουν:
* Ολοι οι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ -ΕΤΑΜ που μπήκαν στην παραγωγή μέχρι το 1992.
* Οι γυναίκες των Ταμείων Αυτοαπασχολουμένων.
* Οι ασφαλισμένοι των Ειδικών Ταμείων (πρώην ΔΕΚΟ και τράπεζες).
* Οι ασφαλισμένοι στα Ταμεία του Τύπου.
* Χειροτερεύει το καθεστώς συνταξιοδότησης στους ασφαλισμένους μετά το 1993 του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ και των ειδικών Ταμείων, που ακόμα και με 10.500 ένσημα με το 55ο έτος της ηλικίας δε στοιχειοθετούν δικαίωμα σύνταξης.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στο δικαίωμα συνταξιοδότησης λόγω 35ετίας για τους μέχρι 31/12/1992 ασφαλισμένους επέρχονται οι εξής ανατροπές:
* Στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, με 10.500 μέρες ασφάλισης (35ετία) από το 58ο έτος ηλικίας συνταξιοδότησης για άνδρες και γυναίκες έχουμε αύξηση στο 60ό έτος. Η αύξηση γίνεται με προσθήκη ενός εξαμήνου για κάθε έτος μετά το 2013.
* Στα ειδικά Ταμεία (τράπεζες -πρώην ΔΕΚΟ) από τη συμπλήρωση του 58ου έτους προβλέπεται αύξηση στο 60ό έτος με την προσθήκη ενός εξαμήνου για κάθε έτος από το 2013.
* Για τα Ταμεία Αυτοαπασχολουμένων - μετά και τις νέες ενοποιήσεις - αύξηση στις γυναίκες κατά δύο χρόνια, στο 60ό έτος από το 58ο με την προσθήκη ενός εξαμήνου για κάθε έτος από το 2013.
* Για τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ με 10.500 μέρες ασφάλισης εκ των οποίων τα 7.500 ένσημα σε Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, το όριο ηλικίας αυξάνεται από το 55ο έτος στο 57ο έτος για πλήρη σύνταξη και για μειωμένη από το 53ο στο 55ο έτος, με την προσθήκη ενός εξαμήνου για κάθε έτος με έναρξη της αύξησης το 2013. Για την τελευταία κατηγορία εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα που είναι σε Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, το μέτρο αυτό συνιστά χτύπημα του καθεστώτος των ΒΑΕ, πριν ακόμα γίνει ο αποχαρακτηρισμός του επαγγέλματος. Δηλαδή, στην πράξη, η διάταξη αναθεωρεί το καθεστώς και μάλιστα με αναδρομική ισχύ. Πρόκειται για μαχαιριά σε χιλιάδες εργαζόμενους που δουλεύουν στις πιο βαριές και ανθυγιεινές εργασίες.
* Για τις γυναίκες ασφαλισμένες στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ με 10.000 μέρες ασφάλισης και δικαίωμα συνταξιοδότησης στο 57ο έτος επέρχεται αύξηση τριών χρόνων. Η συνταξιοδότηση θα γίνεται στο 60ό έτος, με προσθήκη ενός εξαμήνου για κάθε έτος από το 2013.
* Για την 37ετία (11.100 μέρες ασφάλισης) χωρίς όριο ηλικίας τίθεται όριο ηλικίας το 58ο έτος αρχής γενομένης από το 2013.
* Στην αύξηση και των γενικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στοχεύει και η «εθελούσια» παράταση του εργάσιμου βίου μέχρι τα 68 χρόνια (από 67 που ίσχυε με το νόμο Ρέππα), με αύξηση της σύνταξης κατά 3,3% ανά έτος, για τους μετά το 1993 ασφαλισμένους, που έχουν συμπληρώσει 35 χρόνια ασφάλισης σε όλα τα Ταμεία. Για τους πριν το 1993 ασφαλισμένους του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ που συνταξιοδοτούνται στα 60 έτη με 35 χρόνια διαρκούς εργασίας, προβλέπεται αύξηση μέχρι και 3 χρόνια («εθελούσια» παράταση) με αύξηση της σύνταξης κατά 3,3% ανά έτος.

2. Χτύπημα σε γυναίκες - μητρότητα

Με τις νέες ρυθμίσεις δίνεται άλλο ένα ισχυρό χτύπημα στην εργαζόμενη μητέρα. Πέραν των άλλων αλλαγών στις εργαζόμενες, αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για τις μητέρες με ανήλικο παιδί ασφαλισμένες στο ΙΚΑ, καταργείται σταδιακά το μειωμένο όριο ηλικίας στο 50ό έτος. Για τις ασφαλισμένες με ανήλικο σε Ταμεία Αυτοαπασχολούμενων, ειδικά Ταμεία και σε Ταμεία Τύπου αυξάνεται το όριο ηλικίας από το 50ό στο 55ο έτος. Για τις μετά το 1993 ασφαλισμένες μητέρες οι οποίες έχουν 3-5 παιδιά το κατώτερο όριο και σε αυτές καθορίζεται στο 55ο έτος.

Αναλυτικά, για τις μητέρες με ανήλικα, επέρχονται οι εξής ανατροπές:

* Για το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, οι μητέρες με ανήλικο οι οποίες είχαν τη δυνατότητα να συνταξιοδοτούνται με μειωμένη σύνταξη στο 50ό έτος της ηλικίας τους με 5.500 ημέρες ασφάλισης, χάνουν αυτή τη δυνατότητα. Από το 2010 προστίθεται ένα επιπλέον έτος για κάθε χρόνο και μέχρι τη συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας τους.
* Στα Ειδικά Ταμεία μισθωτών ενώ είχαν δυνατότητα συνταξιοδότησης με 25 έτη ασφάλισης (7.500 ένσημα) στο 50ό έτος, αυξάνεται σταδιακά μέχρι το 55ο έτος. Η αύξηση αρχίζει το 2013 με την προσθήκη ενός χρόνου για κάθε έτος.
* Στο ΤΣΠΕΑΘ (δημοσιογράφων) αντί για 15 χρόνια ασφάλισης και το 50ό έτος ηλικίας επιβάλλεται αύξηση του συντάξιμου χρόνου στα 20 χρόνια. Η αύξηση γίνεται από το 2013. Ταυτόχρονα επέρχεται αύξηση (διπλή δηλαδή) και στο όριο ηλικίας, αφού πρέπει να συμπληρώνεται το 55ο έτος.
* Στο ΤΣΕΥΠ Αθήνας από τα 20 έτη ασφάλισης και το 50ό έτος, το όριο ηλικίας αυξάνεται στο 55ο έτος (από το 2013), που αποτελεί και το γενικό όριο πλέον όλων των Ταμείων του κλάδου. Το ίδιο θεσπίζεται και για το ΤΣΕΥΠ Θεσσαλονίκης.
* Για το ΤΑΙΣΥΤ παραμένει το ισχύον καθεστώς (20 έτη ασφάλισης και 55ο έτος)
* Για το ΤΑΤΤΑ καταργείται το δικαίωμα στη μειωμένη σύνταξη στο 50ό έτος της ηλικίας με 5.500 ημέρες ασφάλισης, με την προσθήκη ενός έτους από το 2010 και μέχρι το 55ο. Ταυτόχρονα αυξάνεται ο συντάξιμος χρόνος κατά 150 ημέρες ασφάλισης και μέχρι τη συμπλήρωση 6.000 ημερών ασφάλισης.
* Στα Ταμεία αυτοαπασχολούμενων και ειδικότερα στο Ταμείο Νομικών και ΤΑΝΠΥ, που οι μητέρες με ανήλικο μπορούν να συνταξιοδοτηθούν στο 50ό έτος επέρχεται σταδιακή αύξηση στο 55ο έτος με την προσθήκη ενός έτους από το 2013.
* Στα Ειδικά Ταμεία Μισθωτών από τα 20 έτη ασφάλισης χωρίς όριο ηλικίας επιβάλλεται παράλληλα και όριο, το 50ό έτος, από το 2013 αλλά ανεξάρτητα από την ανηλικότητα των παιδιών, ενώ το δικαίωμα αυτό το διατηρούν και οι πατέρες χήροι ή διαζευγμένοι εφόσον έχουν την επιμέλεια των ανήλικων ή ανίκανων παιδιών.

Μετά απ' όλον αυτόν τον καταιγισμό αντιασφαλιστικών διατάξεων σε βάρος των μητέρων με ανήλικα παιδιά, οι δήθεν προβλέψεις για την «προστασία της εργαζόμενης μητέρας», η αύξηση κατά 6 μήνες της άδειας μητρότητας και η αύξηση κατά ένα έτος του πλασματικού χρόνου είναι μόνο πρόκληση και κοροϊδία. Τα ψίχουλα αυτά, είναι ψίχουλα ντροπής και εξευτελισμού γι' αυτούς που τα προβάλλουν.

3. Μειώσεις συντάξεων - «πρόωρες»

Η κυβέρνηση βάζει νυστέρι και στο ύψος των συντάξεων. Σειρά αυτή τη φορά έχουν όλες οι επικουρικές συντάξεις οι οποίες μειώνονται δραστικά. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου:
* Καμία επικουρική σύνταξη με 35 έτη ασφάλισης και 10.500 ημέρες εργασίας δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20% των συντάξιμων αποδοχών.
* Η μείωση θα αρχίσει το 2013 και εντός μιας οχταετίας θα πρέπει να φτάσει στο 20% με ισόποσες ετήσιες μειώσεις. Οπως υπογραμμίζουν εκπρόσωποι συνδικαλιστικών φορέων, υπάρχουν ταμεία που ξεπερνά και το 40%! Στους εργαζόμενους π.χ. των ΟΤΑ (ΤΑΔΚΥ) η μείωση θα φτάσει το 37%. Στο ΤΕΑΠΟΚΑ, που ασφαλίζονται οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία, το οποίο με τη νέα διάρθρωση θα ενταχθεί στο ΤΕΑΔΥ, η μείωση θα φτάσει το 43%!

Μειώσεις επιβάλλονται και στις κύριες συντάξεις, αφού με το νέο νόμο η «ποινή» για κάθε έτος πρόωρης αποχώρησης από την εργασία, αφού έχει θεμελιωθεί δικαίωμα και υπάρχουν οι ηλικιακές προϋποθέσεις, αυξάνεται από το 4,5% στο 6% για κάθε έτος επί του ποσού της σύνταξης. Ετσι στην πενταετία η μείωση στις πρόωρες συντάξεις θα ανέρχεται στο 30% για όσους τελικά κάνουν χρήση αυτής της διάταξης. Βέβαια, αυτή η εξέλιξη είναι σίγουρο ότι θα αποτρέψει τη συντριπτική πλειοψηφία από κάθε σκέψη για πρόωρη συνταξιοδότηση.
Ομως στις περιπτώσεις όπου ο εργαζόμενος υποχρεώνεται για διάφορους λόγους, οικογενειακή κατάσταση ή κατάσταση υγείας, να εγκαταλείψει την εργασία του, η μείωση θα είναι ανυπόφορη. Το ίδιο ανυπόφορη θα είναι και για εργαζόμενους που λίγα χρόνια πριν τη συνταξιοδότηση χάνουν την εργασία τους και με τον τρόπο αυτό τους επιβάλλεται διπλή τιμωρία. Και απώλεια της εργασίας και χαμηλότερη σύνταξη εξαιτίας αυτού του λόγου.
Μάλιστα, η ποινή για κάθε «πρόωρη» αποχώρηση, που φτάνει στο 30% της σύνταξης, αρχίζει από την 1/1/2009. Η διάταξη αυτή επί της ουσίας ακυρώνει και το δικαίωμα των μητέρων με ανήλικο παιδί να φύγουν χωρίς επιπτώσεις με μειωμένη σύνταξη πριν το 2013, αφού για κάθε χρόνο «πρόωρης» συνταξιοδότησης θα επιβαρύνονται με μείωση 6% στη σύνταξή τους.

 

 

 

 
Απόφαση του Δ.Σ της ΓΕΝΟΠ για συνέχιση της απεργίας
Το Δ.Σ της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ αποφάσισε σήμερα τη συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στη ΔΕΗ με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες.
Για την εξέλιξη της απεργίας τα μέλη του Δ.Σ θα βρίσκονται σε διαρκή συνεδρίαση.

 

 

 

 

Αρχείο >>

 

 

 

 

 

 


[ Αρχική | Τουρισμός | Οικονομία | Πολιτισμός | Υπηρεσίες | Ενημέρωση | Όροι χρήσης | Επικοινωνία ]

Copyright © 2001-2011 - Φιλοξενία σελίδων Αρχική σελίδα