Αρκαδία

Επικαιρότητα

 

 

 

 

 

Μπορείτε να μας στέλνετε τις δικές σας ανακοινώσεις, εκδηλώσεις, νέα που θα θέλατε να ανακοινωθούν άμεσα στο internet, με
e-mail, επισυνάπτοντας φωτογραφίες, κείμενα Word κλπ.

 

 

Τρίτη 10-6-2008

 

 

 

 

 
Ερώτηση Ρέππα για Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
Ο Βουλευτής Αρκαδίας, Δημήτρης Π. Ρέππας, κατέθεσε την παρακάτω Ερώτηση στη Βουλή προς τον κ. Υπουργό Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων για την έλλειψη φοιτητικής εστίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου έξι χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας του.

"Δημήτρης Π. Ρέππας
Βουλευτής Αρκαδίας
Αθήνα, 9 Ιουνίου 2008

Ερώτηση
Προς τον κ. Υπουργό Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων

ΘΕΜΑ: Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου παρουσίασε σοβαρά λειτουργικά προβλήματα και καθυστερήσεις στην εξέλιξη του ως ένας αυτοδύναμος, υγιής επιστημονικός οργανισμός.

Επανειλημμένα στο παρελθόν έχω καταθέσει Ερωτήσεις στη Βουλή για θέματα όπως το στεγαστικό/κτιριολογικό, την πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη, το διορισμό νέων μελών ΔΕΠ και φυσικά τη φοιτητική μέριμνα. Ειδικά η τελευταία ήταν ουσιαστικά ανύπαρκτη, δυσκολεύοντας έτσι τις καθημερινές επιδόσεις των φοιτητών, οι οποίοι αναγκάσθηκαν να προβούν και σε καταλήψεις.

Σταδιακά και με παρεμβάσεις όλων των παραγόντων και οργάνων αποκαταστάθηκε η εύρυθμη λειτουργία των πανεπιστημιακών σχολών. Εντούτοις το θέμα της φοιτητικής μέριμνας εξακολουθεί να χωλαίνει παρά τις δεσμεύσεις και υποσχέσεις του Υπουργείου και της Διοικούσης Επιτροπής.

Σύμφωνα με όσα πληροφορούμαι, στο χώρο του πανεπιστημίου κτίζεται ένα «κιόσκι» που θα λειτουργήσει ως φοιτητικό εστιατόριο. Το επίδομα στέγασης παρέχεται στους φοιτητές υπό προϋποθέσεις, είναι ετήσιο και δεν είναι επαρκές (1000 Ευρώ). Εξάλλου το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου παρουσιάζει το λυπηρό φαινόμενο, έξι χρόνια μετά την ίδρυση του να μη διαθέτει οργανωμένη φοιτητική εστία. Σε καμία από τις πόλεις της Πελοποννήσου, όπου λειτουργούν τα διάφορα τμήματα του Πανεπιστημίου, δεν παρέχεται στους φοιτητές οικονομική στέγη.

Δεδομένου ότι και το στεγαστικό πρόβλημα των φοιτητών χρήζει άμεσης ρύθμισης,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Ποια είναι τα συγκεκριμένα μέτρα που προτίθεται να λάβει, ώστε να δοθεί άμεση και αποτελεσματική λύση στο στεγαστικό πρόβλημα των φοιτητών με τη δημιουργία φοιτητικής εστίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου;

Ο Ερωτών Βουλευτής
Δημήτρης Π. Ρέππας"

 

 

 
Προσβασιμότητα ΑμεΑ στα κτίρια των Δημοσίων Υπηρεσιών
Στην αναγκαιότητα πρόβλεψης στον υπό κατάρτιση προϋπολογισμό για το έτος 2009 σχετικών κονδυλίων για υλοποίηση των αναγκαίων έργων προσβασιμότητας ΑμεΑ, αναφέρεται με Εγκύκλιο που υπέγραψε ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Χρήστος Ζώης η οποία κοινοποιείται σε όλα τα Υπουργεία – Γενικές και Ειδικές Γραμματείες και στις Διευθύνσεις Οικονομικού όλων των Περιφερειών της χώρας.

Αναλυτικά, η Εγκύκλιος με αριθμ. πρωτ. ΔΙΑΔΠ/Π.ΑμεΑ/Φ.3/3, της 9/6/2008, με θέμα: «Εξασφάλιση πιστώσεων για εκτέλεση έργων προσβασιμότητας ΑμεΑ στα κτίρια των Δημοσίων Υπηρεσιών» έχει ως εξής:

Με αλλεπάλληλες εγκυκλίους έχουμε ζητήσει από όλες τις δημόσιες υπηρεσίες να προγραμματίσουν έργα προσβασιμότητας στα κτίριά τους που δεν πληρούν τις προβλεπόμενες από τις κείμενες διατάξεις προδιαγραφές. Με την πρόσφατη δε εγκύκλιό μας αριθμ. ΔΙΑΔΠ/Π.ΑμεΑ/Φ.3/2/6644/11-3-2008 με θέμα την «Εξασφάλιση της προσβασιμότητας των κτιρίων των δημοσίων υπηρεσιών στα Άτομα με Αναπηρία» ζητήθηκε από τις υπηρεσίες να καθορίσουν χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των έργων αυτών, κοστολόγηση και πηγές χρηματοδότησής τους, λαμβάνοντας υπόψη ότι η εξασφάλιση μέτρων διευκόλυνσης και προστασίας των Ατόμων με Αναπηρίες κατά τις συναλλαγές τους με τη Δημόσια Διοίκηση συνιστά συνταγματική επιταγή και κατά συνέπεια άμεση προτεραιότητα όλων των υπηρεσιών.

Από τα στοιχεία που έχουν περιέλθει στην υπηρεσία μας προκύπτει ότι μεταξύ των λόγων που επικαλούνται οι φορείς για τη μη πραγματοποίηση έργων προσβασιμότητας είναι και η έλλειψη πιστώσεων. Με βάση τα δεδομένα αυτά και ενόψει της κατάρτισης από τις υπηρεσίες του προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2009 επισημαίνουμε την αναγκαιότητα πρόβλεψης στον υπό κατάρτιση προϋπολογισμό για το έτος 2009 σχετικών κονδυλίων για υλοποίηση των αναγκαίων έργων προσβασιμότητας ΑμεΑ, όπως αυτά προγραμματίζονται από τις Μονάδες Προσβασιμότητας των οικείων Φορέων ή όπου αυτές δεν υφίστανται από τις επιφορτισμένες με ανάλογα καθήκοντα Τεχνικές Υπηρεσίες ή Δ/νσεις Διοίκησης. Οι αρμόδιες υπηρεσίες των Υπουργείων παρακαλούνται να αποστείλουν το παρόν έγγραφο στα ΝΠΔΔ που εποπτεύουν, όπως και οι Περιφέρειες στους ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού, για την ενημέρωσή τους και τις δικές τους ενέργειες.

Ο Υφυπουργός
Χρήστος Ζώης

Σε δήλωσή του ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Χρήστος Ζώης, επισημαίνει:

«Με σεβασμό στον πολίτη και τις ανάγκες του, εντείνουμε τις προσπάθειές μας και δημιουργούμε τις προϋποθέσεις προκειμένου να διευκολύνουμε την καθημερινότητα των Ατόμων με Αναπηρία, να άρουμε κάθε μορφής εμπόδιο και να διευκολύνουμε την πρόσβασή τους σε δημόσια κτίρια και υπηρεσίες.

Είναι καθήκον και υποχρέωσή μας με στοχοποιημένες παρεμβάσεις να δημιουργήσουμε το πλαίσιο που θα εξασφαλίζει στους πολίτες με προβλήματα αναπηρίας ισότιμη πρόσβαση και συμμετοχή σε κάθε κοινωνική δραστηριότητα. Θα συνεχίσουμε να συμβάλλουμε στη διαμόρφωση μιας πραγματικά δίκαιης κοινωνίας αλληλεγγύης και υποστήριξης μέσα από μια Δημόσια Διοίκηση ισχυρή, αποτελεσματική και φιλική προς τον πολίτη και ιδιαίτερα προς τους συνανθρώπους μας με Αναπηρίες».

 

 

 
Η ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ για το ασφαλιστικό
Στα πλαίσια μιας συνολικής δράσης για την παρεμπόδιση εφαρμογής του νόμου Πετραλιά, μέσα στα οποία είναι και η άρνηση υπόδειξης εκπροσώπων Δ.Σ στα νέα ενοποιημένα ταμεία, η Αυτόνομη Παρέμβαση κατέθεσε στη ΓΣΕΕ την παρακάτω επιστολή:

10/6/2008

Προς:
Πρόεδρο, Γενικό Γραμματέα ΓΣΕΕ

Συνάδελφοι,

Σχετικά με το ζήτημα του ασφαλιστικού, υπάρχει μια έκδηλη αμηχανία και εικόνα αναδί-πλωσης της ΓΣΕΕ σε σχέση με τη θέση που είχαμε όλοι μας διατυπώσει για το μπλοκάρι-σμα της εφαρμογής του νέου ασφαλιστικού νόμου, για την υλοποίηση του οποίου εργάζεται πυρετωδώς η κυβέρνηση.

Γι’ αυτό το λόγο εκτιμάμε ότι χρειάζεται άμεσα συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, ώστε να υπάρξει ενιαίος συντονισμός και δράση για τη ΓΣΕΕ, αλλά και τις δευτεροβάθμιες οργανώσεις.

Ο σχεδιασμός αυτός, κατά την άποψη μας, πρέπει να αφορά:

• Τον μη ορισμό μελών Δ.Σ στα υπό ίδρυση Ταμεία. Σημειώστε ότι η κυβέρνηση έχει νομοθετήσει πλειοψηφία των εργαζομένων - συνταξιούχων, στα νέα ενοποιημένα Ταμεία με προφανή στόχο, να τους εμπλέξει στην εφαρμογή του νόμου.
• Την μη προώθηση μετεγκαταστάσεων ή συγχωνεύσεων χώρων.
• Την μη μεταφορά του προσωπικού.
• Τη δικαστική διεκδίκηση της ανατροπής του νόμου.

Γνωρίζουμε τη συνθετότητα του προβλήματος και γι’ αυτό το λόγο απαιτείται με γρήγορο τρόπο, η χάραξη μιας γραμμής η οποία όμως για να έχει αποτέλεσμα, πρέπει να στηρίζεται από όλες τις δυνάμεις και στη ΓΣΕΕ και στους επιμέρους χώρους και να συνοδεύεται από συγκεκριμένη αγωνιστική δραστηριότητα.

 

 

 

 

Αρχείο >>

 

 

 

 

 

 


[ Αρχική | Τουρισμός | Οικονομία | Πολιτισμός | Υπηρεσίες | Ενημέρωση | Όροι χρήσης | Επικοινωνία ]

Copyright © 2001-2011 - Φιλοξενία σελίδων Αρχική σελίδα