Αρκαδία

Επικαιρότητα

 

 

 

 

 

Μπορείτε να μας στέλνετε τις δικές σας ανακοινώσεις, εκδηλώσεις, νέα που θα θέλατε να ανακοινωθούν άμεσα στο internet, με
e-mail, επισυνάπτοντας φωτογραφίες, κείμενα Word κλπ.

 

 

Κυριακή 28-1-2007

 

 

 

 
Αφιέρωμα στο έργο του Σταύρου Ιωάννου από την Ομάδα "Έλευσις"
Αφιέρωμα στο έργο του Έλληνα σκηνοθέτη Σταύρου Ιωάννου διοργανώνει η Ομάδα Νεανικής Πολυέκφρασης Αρκαδίας Έλευσις, (Αισχύλου 1 και Τάπιας –Τρίπολη) με την προβολή έξι ταινιών του έλληνα δημιουργού. Ο Σταύρος Ιωάννου χαρακτηρίζεται από την πλούσια και πολύχρονη προσφορά του στον ελληνικό κινηματογράφο, αποθησαυρίζοντας με τις φιλμικές του καταθέσεις, το χώρο και το χρόνο της ελληνικής ιστορίας και παράδοσης. «Η ποικιλία των θεμάτων, η βαθιά γνώση του ελληνικού χώρου, της ιστορίας του, των κοινωνικών συνηθειών, αλλά και των ατομικών συμπεριφορών, η αγάπη του για όλα αυτά και ακόμα για τη ζωή, ως πολύτιμου κρίκου στο φυσικό κύκλο, αποτελούν το κοσμολογικό επίκεντρο του πνευματικού και καλλιτεχνικού του έργου. Αυτά είναι τα σύνορα που περιγράφουν και αξιολογούν το πολυάριθμο (400 ντοκυμαντέρ και ταινίες μυθοπλασίας περίπου) – παρ' όλο ότι η ποιότητα δεν είναι αριθμητικό μέγεθος- έργο του σημαντικού αυτού έλληνα δημιουργού» αναφέρει ο κριτικός κινηματογράφου Δημήτρης Χαρίτος.

Οι ταινίες που θα προβληθούν είναι:

- «ΕΣΤΙΝ ΟΥΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ» Τετάρτη 31 Ιανουαρίου, 8.30 μμ. Σπαράγματα από την αρχαία λατρεία του Διονύσου συγκεντρωμένα σ’ αυτό το φιλμ, δίνουν την εικόνα, την ατμόσφαιρα και το κλίμα που επικρατούσε στην Ελλάδα την προθεσπιακή εποχή και που κάτω από τις γόνιμες κοινωνικοπολιτικές συνθήκες στην Αθήνα, οδήγησε στην δημιουργία της Τραγωδίας και της Κωμωδίας… (Βραβείο καλύτερης μουσικής 35ο φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Βραβείο κοινού Διεθνές φεστιβάλ ντοκυμαντρε Λισσαβόνας 1995, Επίσημη ελληνική συμμετοχή Διεθνές φεστιβάλ Καλκούτας 1995). Στην προβολή της ταινίας θα παρευρεθεί και ο σκηνοθέτης.

- «ΟΙΩΝΟΣ» Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου, 8.30 μμ. Τρία χρόνια εντατικής καταγραφής της δραματικής καταστροφής της λίμνης Δύστος της Εύβοιας που αποτελεί το νοτιότερο σημαντικό υγροβιότοπο της νησιωτικής Ελλάδας Η ομορφιά που στερήθηκε ο τόπος μας, εκδικείται μέσα από το υλικό που διέσωσε η κινηματογράφηση. (Βραβείο ευρωπαϊκών κοινοτήτων, 18ο Διεθνές φεστιβάλ για το Πειβάλλον- Ρώμη 1988).

- «ΙΚΕΤΕΣ» Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου, 8.30 μμ. Μια κοινωνική πολιτική ταινία για τους λαθρομετανάστες, την οικονομική εξορία, την ευαισθησία του δυτικού ανθρώπου.

- «ΑΝΤΙΑ» και «ΤΑ ΚΑΔΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ» Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου, 8.30 μμ δύο ημίωρα ντοκιμαντέρ, το πρώτο εθνολογικού περιεχομένου που ερευνά και καταγράφει τη μοναδική τουλάχιστον στον ελληνικό χώρο – «γλώσσα» με σφυρίγματα που χρησιμοποιούν οι κάτοικοι του χωριού Αντιά. (Βραβείο φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1980, Βραβείο ντοκυμαντέρ ecovision Γαλλία, συμμετοχή στο φεστιβάλ Βαλκανικού κινηματογράφου1981, Παρουσίαση στο Μουσείο του Ανθρώπου και στο Πομπούρ στο Παρίσι 1982). Στο δεύτερο ημίωρο ντοκυμαντέρ «Τα κάδρα του πολέμου» επιχειρείται ένα φιλμικό οδοιπορικό στο τελάρο του αγωνιστή και αυτοδίδαχτου ζωγράφου, του Παναγιώτη Ζωγράφου που εικονογράφησε με λτά μέσα, ύστερα από προτροπή του στρατηγού Μακρυγιάννη, τις ιστορικές μάχες του απελευθερωτικού αγώνα του 1821. ( Συμμετοχή στο Διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1982, Διεθνές Φεστιβάλ Oberhausen 1983- Γερμανία)

- «ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΩΣΗ ΣΤΟΝ ΞΕΣΗΚΩΜΟ» Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου, 8.30 μμ Μια κινηματογραφική περιδιάβαση στον ξεσηκωμό του 1821 όπως τον αντίκρισαν οι λαϊκοί μας ζωγράφοι Παναγιώτης Ζωγράφου, Θεόφιλος, Ζήσης, Λαζάρου, Σπαθάρης, Καγκαράς, Σαββάκης και Τσιρώνης.

Οι προβολές γίνονται με την υποστήριξη της NEOSET.

Ομάδα Νεανικής Πολυέκφρασης Αρκαδίας «Έλευσις», Αισχύλου 1 και Τάπιας –Τρίπολη Αρκαδίας
Τ.θ 133, Τ.Κ 22 100, Τηλ. 2710-238493, κιν. 697 2237943

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


[ Αρχική | Τουρισμός | Οικονομία | Πολιτισμός | Υπηρεσίες | Ενημέρωση | Όροι χρήσης | Επικοινωνία ]

Copyright © 2001-2011 - Φιλοξενία σελίδων Αρχική σελίδα