Αρκαδία

Επικαιρότητα

 

 

 

 

 

Μπορείτε να μας στέλνετε τις δικές σας ανακοινώσεις, εκδηλώσεις, νέα που θα θέλατε να ανακοινωθούν άμεσα στο internet, με
e-mail, επισυνάπτοντας φωτογραφίες, κείμενα Word κλπ.

 

 

Κυριακή 25-3-2007

 

 

 

 
Αρκαδικό Μουσείο Τέχνης και Ιστορίας στο Λεβίδι
Το αποτέλεσμα της αφοσίωσης του συλλέκτη κ. Γιώργου Χριστοδουλόπουλου στην Τέχνη, της εγγενούς αγάπης του για την γενέθλια Γη και παράλληλα της έμμονης προσήλωσης του στο σκοπό που ο ίδιος -όπως εξομολογείται- είχε αρχίσει να συνειδητοποιεί από μικρό παιδί, συνιστά το περίφημο Αρκαδικό Μουσείο Τέχνης και Ιστορίας. Τα εγκαίνια του Μουσείου πραγματοποιήθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής 18 Μαρτίου στο Λεβίδι Αρκαδίας, ένα χωριό που έχει συνδέσει το όνομά του με την ελληνική μυθολογία και νεοελληνική Ιστορία.

To Αρκαδικό Μουσείο Τέχνης και Ιστορίας έρχεται να καλύψει ένα κενό στο δίκτυο των πολιτιστικών δομών της χώρας , όχι αποκλειστικά σε επίπεδο μουσειακής αξίας, πληρότητας και υποδομής, αλλά ως φιλοσοφία και κουλτούρα, αφού αποδεικνύει ότι, όπου η Πολιτεία ολιγωρεί, ο Πολίτης –και όχι Ιδιώτης πλέον- μπορεί, αν ασφαλώς το επιθυμεί, να ενισχύσει την εθνική μνήμη και να αναδείξει την πολιτιστική δημιουργία.

Ο πρότυπος αυτός χώρος Τέχνης διαμορφώνει μια νέα πολιτιστική πραγματικότητα για τα δεδομένα ασφαλώς της Αρκαδίας, αλλά και της Ελλάδας στο σύνολό της, με δεδομένο ότι για πρώτη φορά συνδυάζεται κατά τόσο αγαστό τρόπο η οικιστική δόμηση, η τουριστική ανάπτυξη και η ομαλή ενσωμάτωση της στο φυσικό περιβάλλον με τη διαφύλαξη και ανάδειξη των πνευματικών κληροδοτημάτων.

Το Αρκαδικό Μουσείο Τέχνης και Ιστορίας δημιουργήθηκε με σκοπό την προβολή της εικόνας της Αρκαδίας στον κόσμο και τη σημασία που έχει η αναφορά του ονόματός της στη διαχρονική εξέλιξη του Δυτικού πολιτισμού. Πάνω από 700 έργα Ευρωπαίων καλλιτεχνών που χρονολογούνται από τον 16ο αιώνα, αλλά και Ελλήνων καλλιτεχνών, μικρά γλυπτά, ιστορικές φωτογραφίες, νομίσματα, εκδόσεις τέχνης και άλλα συλλεκτικά αντικείμενα βρίσκουν τη φυσική τους στέγη στους φροντισμένους χώρους του Μουσείου.

Κυριαρχούν δε, οι θεματικές ενότητες χαρακτικών. Πολλά από τα εκθέματα είναι σπάνια ή και μοναδικά με μεγάλη ιστορική αξία. Το χαρτοφυλάκιο του συλλέκτη, ιδιαίτερα πλούσιο σε εύρος θεματολογίας και δημιουργών έχει διαμορφωθεί συστηματικά και στοχευμένα με κύριο άξονα τη χαρακτική. Οι θεματικές ενότητες είτε έχουν ευθεία αναφορά στη Μυθολογία και την Ιστορία της Αρκαδίας είτε βρίσκουν την Αρκαδία και τον Αρκαδισμό ως αφορμή.
 

Οι χώροι του Αρκαδικού Μουσείου Τέχνης και Ιστορίας αποτελούν ένα κτιριακό σύμπλεγμα με τους χώρους του Ξενοδοχείου Καλλιστώ, στο δυτικό άκρο του οικιστικού συγκροτήματος με την επωνυμία Δρυάδες.


Οι Εκθεσιακοί χώροι του Μουσείου στο κεντρικό κτίριο του συγκροτήματος , εκτείνονται σε 5 κυρίως αίθουσες, συνολικού εμβαδού 500 τμ. Το χωριστό πέτρινο κτίριο, που φιλοξενεί τη βιβλιοθήκη και τον χώρο προβολών του Μουσείου, με την αξιοπρόσεκτη αρχιτεκτονική του, δίνει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα στη ΝΔ κορυφή του περιβάλλοντος χώρου, ο οποίος χαρακτηρίζεται από τους θαμνώδεις κρεμαστούς κήπους, το εσωτερικό καλντερίμι και τις στοές με τις επιβλητικές καμάρες.

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν
κλικ για μεγέθυνση από τον καθηγητή και Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, κ. Κωνσταντίνο Δημόπουλο και τον Διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη και επίτιμο Πρόεδρο του Αρκαδικού Μουσείου Τέχνης και Ιστορίας, κ. Άγγελο Δεληβοριά. Τη σημασία της δημιουργίας ενός Μουσείου, όχι απομονωμένου και αποστειρωμένου, αλλά ενταγμένου μέσα στο πλαίσιο ενός πρότυπου συγκροτήματος επεσήμανε ο Κ. Δημόπουλος, ενώ από την πλευρά του ο κ. Άγγελος Δεληβοριάς ευχήθηκε το εγχείρημα να βρει στο εγγύς μέλλον και άλλους μιμητές και συνεχιστές. Ο κ. Νίκος Γρηγοράκης, Ιστορικός Τέχνης και Διευθυντής του Μουσείου, τόνισε στην ομιλία του ότι εφεξής η πολιτιστική Πρωτεύουσα της Αρκαδίας θα θεωρείται το Λεβίδι, δεδομένης της σημασίας του έργου. Τέλος, συγκίνηση προκάλεσαν τα λόγια του ιδρυτή, συλλέκτη και εμπνευστή του εγχειρήματος, κ. Γιώργου Χριστοδουλόπουλου, ο οποίος έκανε μια εκ βαθέων αναφορά στο ιστορικό της δημιουργίας του Μουσείου και της απόφασης του να σχεδιάσει μια κιβωτό για να ταξιδέψει τις ιδέες του: το συγκρότημα των "Δρυάδων", μια ολόκληρη γειτονιά στο Λεβίδι, απέναντι από τον Αρχαίο Αρκαδικό Ορχομενό.

 

 

 
Ασφάλεια τοπικών δικτύων και υπηρεσιών στο διαδίκτυο
Την Τρίτη, 27 Μαρτίου 2007 και ώρα 18:00 θα γίνει σεμινάριο στην αίθουσα Ι5 της Σχολής Θετικών Επιστημών & Τεχνολογίας, με θέμα:

"Ασφάλεια τοπικών δικτύων και υπηρεσιών στο διαδίκτυο"

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί από τον Δρ. Βασιλάκη Κωνσταντίνο.
Ο Δρ. Κωνσταντίνος Βασιλάκης είναι επίκουρος καθηγητής του τμήματος Επιστήμης & Τεχνολογίας Υπολογιστών από το 2002. Έχει ακόμα διατελέσει καθηγητής στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Αθηνών από το 1995 έως το 2002 όπου από το 1996 έως και το 2002 δίδαξε το μάθημα "Ασφάλεια πληροφοριακών συστημάτων".

Περισσότερες πληροφορίες για το διδακτικό και ερευνητικό έργο του ομιλητή μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα http://www.uop.gr/~costas 

Το σεμινάριο αυτό θα είναι ανοικτό για όλους.

Το Φοιτητικό Παράρτημα της ACM, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

 

 

 
Παρουσίαση βιβλίου «Αγαπητέ Αϊνστάιν» των Πάνου Τριγάζη – Ευθύμη Παπαδημητρίου
Ο ειρηνιστής και αντιρατσιστής Αϊνστάιν

Όλοι έχουμε ακούσει κάτι για τον Αϊνστάιν ως επιστημονική μεγαλοφυΐα. Άγνωστος, όμως, παραμένει στο ευρύ κοινό ο ειρηνιστής και αντιρατσιστής Αϊνστάιν. Πόσοι άραγε γνωρίζουν ότι η τελευταία υπογραφή του Αϊνστάιν σε δημόσιο έγγραφο, μία εβδομάδα πριν πεθάνει (18-4-1955), ήταν στο «Μανιφέστο Ράσσελ – Αϊνστάιν» για την κατάργηση των πυρηνικών και την απαγόρευση του πολέμου;

Η δράση και οι ιδέες του Αϊνστάιν υπέρ της ειρήνης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η αλληλογραφία του με το Ράσσελ και η κοινή έκκλησή τους προς την ανθρωπότητα «να σκεφθεί με έναν νέο τρόπο» είναι το περιεχόμενο του βιβλίου «Αγαπητέ Αϊνστάιν» του οικονομολόγου – διεθνολόγου Πάνου Τριγάζη και του καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ευθύμη Παπαδημητρίου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ταξιδευτής».

Το βιβλίο αρχίζει με δύο σημαντικούς προλόγους. Ο πρώτος είναι του Τζόζεφ Ροτμπλάτ (Νόμπελ Ειρήνης 1995), του θαρραλέου επιστήμονα που αποχώρησε το 1944 από το «Σχέδιο Μανχάταν» για την κατασκευή της πρώτης ατομικής βόμβας, όταν έμαθε ότι ο Χίτλερ δεν μπορούσε να τη φτιάξει και άρα δεν χρειαζόταν ούτε στις ΗΠΑ. Ο δεύτερος του καθηγητή Κεν Κόουτς, Προέδρου του Ιδρύματος «Μπέρτραντ Ράσσελ» για την Ειρήνη, που υπήρξε στενός συνεργάτης του Ράσσελ από τα νεανικά του χρόνια.

Πρόκειται για ένα βιβλίο που καταγράφει ιστορικά γεγονότα, αλλά περιέχει και πολλά σύγχρονα μηνύματα

Το βιβλίο θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα, 26 Μαρτίου 2007, ώρα 7μμ, από τον Φιλοτεχνικό Όμιλο Τρίπολης, από τους διακεκριμένους Πανεπιστημιακούς Νίκο Μαρκάτο (ΕΜΠ, πρώην Πρύτανης), Γιάννη Πανούση (Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πρόεδρο Τμήματος ΜΜΕ), τον ερευνητή του «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ» Νίκο Κατσαρό και την Πρόεδρο των Ελλήνων Γιατρών κατά των Πυρηνικών και συγγραφέα Μαρία Αρβανίτη-Σωτηροπούλου.

 

 

 

 
Ημέρα Φιλελληνισμού
Η επέτειος της 25ης Μαρτίου υπενθυμίζει την καθοριστική συμβολή του κινήματος των Φιλελλήνων στην Ελληνική Επανάσταση, που κορυφαία μορφή του ήταν ο Λόρδος Βύρων, ένας «Τσε Γκεβάρα» της εποχής του, κατά τον Πάνο Τριγάζη, Γεν. Γραμματέα του Συνδέσμου «Μπάϊρον» για τον Φιλελληνισμό και τον Πολιτισμό.

Με την ιδιότητα του αυτή, το στέλεχος του ΣΥΝ πρότεινε η επέτειος του θανάτου του Λόρδου Βύρωνα (19 Απριλίου) να οριστεί «Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης» που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για ένα σύγχρονο φιλελληνικό κίνημα με πρωταγωνιστή τον Ελληνισμό της Διασποράς. Με τον Μπάϊρον «μπροστάρη» θα είχε μεγαλύτερη διεθνή εμβέλεια και ο αγώνας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, κάτι που δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται ο σημερινός Υπουργός Πολιτισμού. Κατά τον Π.Τριγάζη, ένας «σύγχρονος Μπάϋρον» είναι ο Ζυλ Ντασέν, τον οποίο ο Σύνδεσμος «Μπάϊρον» θα τιμήσει τον Απρίλιο με την ευκαιρία των «200 χρόνων της ποίησης του Λόρδου Βύρωνα».

 

 

 
Φιλικό παιχνίδι με όμορφο θέαμα. Αστέρας Τρίπολης-Καλαμάτα 3-2 (2-1)
Μετά από ένα παιχνίδι που είχε πολλές φάσεις και οι περίπου 500 φίλαθλοι… χόρτασαν από καλό ποδόσφαιρο και από τα πέντε τέρματα που σημειώθηκαν, ο Αστέρας κέρδισε την Καλαμάτα με 3-2 σε ένα φιλικό αγώνα που οι δύο προπονητές, Παναγιώτης Τζαναβάρας (απουσιάζει ο Πάουλο Κάμπος στη Βραζιλία) και Ανδρέας Μιχαλόπουλος είχαν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν διάφορα σχήματα δίνοντας χρόνο συμμετοχής σε ποδοσφαιριστές που δεν αγωνίζονται πολύ στο πρωτάθλημα της Β' Εθνικής κατηγορίας.

Το σκορ άνοιξε μόλις στο 2ο λεπτό ο Ροτζέριο, που εκμεταλλευόμενος λάθος των αμυντικών της Καλαμάτας μπήκε στη μεγάλη περιοχή και με υπέροχο πλασέ έστειλε τη μπάλα στη γωνία του Μανιάτη.
Έξι λεπτά αργότερα ήταν σειρά της Καλαμάτας να «απαντήσει» σχεδόν με τον ίδιο τρόπο. Ο Σπυρόπουλος «έκλεψε» τη μπάλα μπήκε στη μεγάλη περιοχή του Αστέρα και με δυνατό σουτ ισοφάρισε (1-1).

Στο 20ο λεπτό ο Ζουντί έβγαλε κάθετη μπαλιά στο Μίχο, που μπήκε στη μεγάλη περιοχή και βγήκε τετ α τετ με τον τερματοφύλακα Μανιάτη, που δεν είχε άλλη επιλογή από την ανατροπή. Την «εσχάτη των ποινών» εκτέλεσε ο Ηλίας Ιωάννου που έδωσε εκ νέου το προβάδισμα στον Αστέρα (2-1).

Στο 73' η Καλαμάτα ισοφάρισε για δεύτερη φορά το παιχνίδι, όταν ο Τζανετάκος με δυνατό σουτ μέσα από τη μεγάλη περιοχή και από πλάγια θέση έστειλε τη μπάλα στο «δεξί παράθυρο» του Αναστασόπουλου (2-2), κερδίζοντας τα χειροκροτήματα όλων των φιλάθλων για την ενέργειά του.

Ο Αστέρας πήρε τη «φιλική νίκη» στο 81' όταν μετά από εκπληκτική συνεργασία Παντελιάδη, Κουσκουνά και σέντρα του δεύτερου από δεξιά, ο Μιχάλης Κλοκίδης με κεφαλιά έστειλε τη μπάλα στο βάθος της εστίας του Μανιάτη διαμορφώνοντας το τελικό αποτέλεσμα (3-2).

Στα τελευταία λεπτά που απέμεναν για την ολοκλήρωση του παιχνιδιού, ο Αστέρας έχασε δύο καλές ευκαιρίες για να πετύχει τέταρτο τέρμα, αλλά οι σωτήριες επεμβάσεις του Μανιάτη διατήρησαν το σκορ στα επίπεδα του 3-2.

Διαιτητής του αγώνα ήταν ο Δελφάκης.
Αστέρας: Αναστασόπουλος, Μίχος, Μασάρα, Χατζόπουλος, Λαζαρίδης, Λαδάκης, Μασάντο, Κανακούδης, Ροτζέριο, Ζουντί, Ιωάννου, ενώ στο δεύτερο ημίχρονο έπαιξαν οι Αναστασόπουλος, Παπαθανασίου, Καλογιαννίδης, Μιαζιρκίεβιτς, Τεοφιλέ, Τσουκαλίδης, Παντελιάδης, Πουρτουλίδης, Ντυμπάλα, Κλοκίδης, Κουσκουνάς.
Καλαμάτα: Μανιάτης, Γενιτσαρίδης, Μπριλάκης, Ντός Σάντος, Καλί, Ουμπουκάρ (46' Κωνσταντινίδης), Λιβέρης (46' Τζανετάκος), Κουτελιέρης (22' Μαρής), Κατσαρός (46' Μιχελής), Λουτσιάνο, Σπυρόπουλος (46' Μιλόσκοβιτς), ενώ έπαιξε και ο Δημόπουλος.

- Την Κυριακή 25 Μαρτίου δε θα γίνουν προπονήσεις, ενώ από τη Δευτέρα ουσιαστικά αρχίζει η προετοιμασία για το παιχνίδι του προσεχούς Σαββάτου στην Καστοριά.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


[ Αρχική | Τουρισμός | Οικονομία | Πολιτισμός | Υπηρεσίες | Ενημέρωση | Όροι χρήσης | Επικοινωνία ]

Copyright © 2001-2011 - Φιλοξενία σελίδων Αρχική σελίδα