Αρκαδία

Επικαιρότητα

 

 

 

 

 

Μπορείτε να μας στέλνετε τις δικές σας ανακοινώσεις, εκδηλώσεις, νέα που θα θέλατε να ανακοινωθούν άμεσα στο internet, με
e-mail, επισυνάπτοντας φωτογραφίες, κείμενα Word κλπ.

 

 

Πέμπτη 26-11-2009

 

 

 

 
Απάντηση Ρέππα σε δηλώσεις Βγενόπουλου
ΔΗΛΩΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ
κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Είναι προφανές ότι αν θα υπέβαλα ποτέ σχετικό αίτημα, ο κ. Βγενόπουλος δεν θα με προσλάμβανε στις επιχειρήσεις του σαν ανεπαρκή. Αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι στις προθέσεις μου. Έχω επιλέξει χρόνια τώρα ν’ απευθύνομαι στον ελληνικό λαό που με «προσλαμβάνει» να τον εκπροσωπώ υπηρετώντας το δημόσιο συμφέρον.

Δεν είναι να απορεί κανείς γιατί η Ελλάδα είναι μια χώρα σκανδαλωδώς ανεπαρκής σε θέματα διαφάνειας, διαγωνισμών και διαχείρισης του δημόσιου χρήματος. Παραλάβαμε μια χώρα σε κρίση, ένα κράτος σε διάλυση. Δεν πάει άλλο. Και ας ξεβολευτούν όσοι διατυμπανίζουν ότι μετά από έντονες πιέσεις τους κατάφερναν να αναβάλλουν διαγωνισμούς. Ασφαλώς, όπου πρέπει το λόγο έχει η Δικαιοσύνη. Ας καταλάβουν όμως όλοι ότι δεν μπορεί η πολιτική και οι πολιτικοί να είναι υπηρέτες στα μέτρα κάποιων.
Έχουν αλλάξει οι καιροί, καιρός ν’ αλλάξουν και τα πράγματα.

 

 

 

 
Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για συμφωνίες Ε.Ε. για οπωροκηπευτικά
25/11/2009
Προς την κα Υπουργό:
-Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Προβλήματα για τα ελληνικά οπωροκηπευτικά λόγω συμφωνιών ΕΕ με Αίγυπτο και Ισραήλ

Στις 9 και στις 21 Οκτωβρίου αντίστοιχα υπογράφηκαν προτιμησιακές συμφωνίες ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Αίγυπτο και το Ισραήλ αντίστοιχα, ενώ επίκειται και τρίτη ανάλογη συμφωνία με το Μαρόκο, με τις οποίες προάγεται η συνολική φιλελευθεροποίηση του εμπορίου στα γεωργικά προϊόντα μεταξύ των χωρών αυτών.

Οι δύο συμφωνίες τροποποιούν την Ευρω-Μεσογειακή συμφωνία του 2004, που προέβλεπε βαθμιαία αμοιβαία φιλελευθεροποίηση σε τομείς όπως το εμπόριο γεωργικών και αλιευτικών προϊόντων, ενώ αποτελούν μέρος της διαδικασίας αναθεώρησης των συμφωνιών σύνδεσης με τις ευρω-μεσογειακές χώρες, οι οποίες ξεκίνησαν το 2006.

Βάσει των συμφωνιών απελευθερώνεται η εισαγωγή γεωργικών προϊόντων που προέρχονται από την Αίγυπτο και το Ισραήλ πλην ελαχίστων, αίρεται η δασμολογική προστασία −με ορισμένες ποσοστώσεις σε κάποια προϊόντα− και παραχωρούνται προνόμια όπως η επέκταση των ημερομηνιών και των ποσοστώσεων ελεύθερης εισαγωγής.

Οι επιπτώσεις από τις συμφωνίες αυτές μπορεί να αποδειχθούν αρνητικές για τα εγχώρια οπωροκηπευτικά λόγω της πίεσης που θα υποστούν οι τιμές με την αθρόα εισαγωγή φτηνών προϊόντων από τις εν λόγω χώρες ή και άλλες μελλοντικά.
Να επισημανθεί ότι οι συμφωνίες συνάπτονται σε μια χρονική περίοδο που εμφανίζονται προβλήματα στην απορρόφηση της ελληνικής παραγωγής αφού, όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Φρούτων Λαχανικών της Ελλάδας, οι εισαγωγές οπωροκηπευτικών από άλλες χώρες εκτός κοινότητας να παρουσιάζουν αύξηση κατά 60%.

Βάσει των παραπάνω ερωτάται η κα Υπουργός:

• Θα αυξηθούν οι αυστηροί έλεγχοι ποιότητας στα εισαγόμενα προϊόντα;
• Ποια συγκεκριμένα μέτρα θα ληφθούν ώστε να οργανωθούν οι ελληνικές εξαγωγές με την ταυτόχρονη ποιοτική αναβάθμιση των οπωροκηπευτικών όπως η αναγραφή των στοιχείων παραγωγής, η βελτίωση της συσκευασίας κλπ;
• Τι ποσά διατέθηκαν στον τομέα αυτό από το πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» και ποια είναι τα αποτελέσματα μέχρι τώρα;
• Θα διασφαλιστεί η αναγραφή της χώρας προέλευσης στα εισαγόμενα προϊόντα;

Οι ερωτώσες βουλευτές

Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου
Ηρώ Διώτη

 

 

 
Να μιλήσουμε για την ουσία του Ασφαλιστικού
Είκοσι χρόνια τώρα οι διαδοχικοί Νόμοι που ψηφίστηκαν από όλες τις κυβερνήσεις του λειτούργησαν σε βάρος των εργαζομένων. Ο ένας Νόμος λειτούργησε συμπληρωματικά πάνω στον άλλον. Με τους Νόμους αυτούς αυξήθηκαν οι εισφορές, αυξήθηκαν τα όρια ηλικίας, μειώθηκαν οι συντάξεις, χτυπήθηκε η επικουρική ασφάλιση, αυξήθηκαν οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας, ακρωτηριάστηκαν τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Αντίθετα δεν αντιμετωπίστηκαν οι βασικές αιτίες που έχουν να κάνουν με την οικονομική βιωσιμότητα και τη κοινωνική αποτελεσματικότητα του Συστήματος γιατί παρέμειναν άθικτες οι πραγματικές αιτίες όπως είναι η υποχρηματοδότηση του από το ίδιο το κράτος, η καταλήστευση των αποθεματικών στο όνομα δήθεν της οικονομικής ανάπτυξης, η συνεχώς διευρυνόμενη εισφοροδιαφυγή, η εξάπλωση των ελαστικών μορφών εργασίας, η γενίκευση της ανασφάλιστης και αδήλωτης εργασίας, η μόνιμη μείωση των εσόδων του Συστήματος.

Η σημερινή κυβέρνηση άνοιξε άρον - άρον το ασφαλιστικό όχι με όρους κοινωνίας αλλά ως δημοσιονομικό μέγεθος και ως βάρος για την οικονομία και αφού πρώτα φρόντισε να διαμορφώσει ένα κλίμα χρεοκοπίας αξιοποιώντας και την οικονομική κρίση κινείται στην ίδια λογική του χθες.

Αναζητά πολιτική και ηθική νομιμοποίηση μέσα από μια προσχηματική διαδικασία διαλόγου για να δικαιολογήσει νέες περικοπές μετά και από τις δεσμεύσεις που ανέλαβε το Υπουργείο Οικονομίας στην Ε.Ε. Αναζητά ακόμα με κινήσεις τακτικής να εξαφανίσει τη προεκλογική δέσμευση για την κατάργηση των διατάξεων του Νόμου Πετραλιά, μιλώντας τώρα για πάγωμα ενός χρόνου.

Το συνδικαλιστικό κίνημα όχι μόνο δεν πρέπει να νομιμοποιήσει καμία διαδικασία κοινωνικού διαλόγου αλλά οφείλει να θέσει με απόλυτη σαφήνεια ότι καμιά συζήτηση δεν συγκεντρώνει τους ελάχιστους όρους αξιοπιστίας και φερεγγυότητας αν προηγουμένως δεν συμφωνηθεί ότι η υποστήριξη και αναβάθμιση ενός δημόσιου και κοινωνικά αποτελεσματικού Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης περνά μέσα από την άμεση καταβολή όλων των υποχρεώσεων του κράτους, περνά μέσα από το χτύπημα της εισφοροδιαφυγής, από την εγκατάλειψη των χαριστικών ρυθμίσεων, από την αντιμετώπιση της ανεργίας, από την κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας, από την σταδιακή επιστροφή των αποθεματικών και από την αναζήτηση νέων πόρων χρηματοδότησης του Συστήματος.

Το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να ανοίξει το ίδιο την συζήτηση μέσα στην κοινωνία και να αποκαλύψει τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων, να επιδιώξει την μεγαλύτερη συγκέντρωση δυνάμεων, έξω από λογικές συναίνεσης άγονων αντιπαραθέσεων και νέων διαιρέσεων, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια νέα δυναμική διεκδίκησης όπως αυτή της περιόδου Γιαννίτση που έφερε νίκη για τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους.

Το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να εργαστεί με ευθύνη για την υπεράσπισή της Κοινωνικής Ασφάλισης μέσα από ενωτικούς μαζικούς αγώνες. Οι διαχωριστικές γραμμές σήμερα πρέπει να χαραχθούν ανάμεσα στα συνδικάτα και στις κυβερνητικές πολιτικές γιατί μόνο έτσι μπορούμε να έχουμε αποτελεσματικούς αγώνες προς όφελος των εργαζομένων.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ Σαράντος
Αναπληρωτής Πρόεδρος της Διοίκησης του Ε.Κ.Αρκαδίας

 

 

 

 

Αρχείο >>

 

 


 

 

 

 


[ Αρχική | Τουρισμός | Οικονομία | Πολιτισμός | Υπηρεσίες | Ενημέρωση | Όροι χρήσης | Επικοινωνία ]

Copyright © 2001-2011 - Φιλοξενία σελίδων Αρχική σελίδα