Αρκαδία

Επικαιρότητα

 

 

 

 

 

Μπορείτε να μας στέλνετε τις δικές σας ανακοινώσεις, εκδηλώσεις, νέα που θα θέλατε να ανακοινωθούν άμεσα στο internet, με
e-mail, επισυνάπτοντας φωτογραφίες, κείμενα Word κλπ.

 

 

Τετάρτη 12-11-2008

 

 

 

 
Απεργιακές κινητοποιήσεις ΑΔΕΔΥ
Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 10.11.2008 συνάντηση του Προεδρείου της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. με την Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κα Φάνη Πάλλη - Πετραλιά με θέμα τα προβλήματα του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.
Κατά τη συνάντηση η Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας εγγυήθηκε γενικά την καταβολή του εφάπαξ και παρέπεμψε σε συνάντηση της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. με τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργο Αλογοσκούφη.

Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. εκτιμά ότι η λύση του δανεισμού του Ταμείου από τις Τράπεζες πέρα από την αντιφατικότητα που εμπεριέχει να στέλνει το κράτος τα Ταμεία να δανειστούν από τις Τράπεζες όταν το ίδιο εγγυάται το δανεισμό των Τραπεζών με 28 δισ. ευρώ, μεταθέτει το πρόβλημα σε επόμενη χρονική στιγμή και δεν στηρίζει την βιωσιμότητα του Ταμείου.

Παράλληλα το γεγονός ότι το Ταμείο Πρόνοιας μόνο από την άσκηση κοινωνικής πολιτικής έχει επιβαρυνθεί με πάνω από 1,3 δισ. ευρώ, όπως και με τον μέχρι τώρα τρόπο αξιοποίησης και δέσμευσης των αποθεματικών του δεν επιτρέπει άλλη λύση πέρα από την άμεση κρατική επιχορήγηση.

Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ., με την εκτίμηση ότι το πως και το πότε της κρατικής εγγύησης θα εκφραστεί, δηλαδή χωρίς συγκεκριμένο δια ταύτα από τη σημερινή συνάντηση και με δεδομένο ότι εκκρεμούν 15.000 αιτήσεις δημοσίων υπαλλήλων, προχωρά στις 26 Νοεμβρίου σε πανελλαδική στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι μέχρι το τέλος του ωραρίου και σε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση το Δεκέμβριο σε συντονισμό και με τη ΓΣΕΕ. Τέλος στο Γενικό Συμβούλιο που συγκαλεί για τις 28 Νοεμβρίου θα εξειδικεύσει τα νέα αγωνιστικά, απεργιακά βήματα.
 

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΑΔΕΔΥ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

 

 

 
Θεσμοθέτηση του «Οικολογικού Πάρκου Πάρνωνα – Μουστού»
Ο Υπουργός ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. κ. Γιώργος Σουφλιάς υπέγραψε την Κοινή Υπουργική Απόφαση σύμφωνα με την οποία θεσμοθετείται έκταση 1.150.000 στρεμμάτων της περιοχής του Πάρνωνα, με χερσαίες και υδάτινες εκτάσεις των Νομών Αρκαδίας και Λακωνίας, ως «Οικολογικό Πάρκο ΠΑΡΝΩΝΑ – ΜΟΥΣΤΟΥ».

Η περιοχή περιλαμβάνει τρεις περιοχές (α. Λιμνοθάλασσα Μουστού, β. Μονή Έλονας και χαράδρα Λεωνιδίου, γ. Όρος Πάρνωνας και περιοχή Μαλεβής) που έχουν ενταχθεί στο ευρωπαϊκό δίκτυο NATURA 2000 ως Τόποι Κοινοτικού Ενδιαφέροντος και μια ακόμη περιοχή (Όρος Ορίωντας), η οποία περιλαμβανόταν στον αρχικό επιστημονικό κατάλογο, αλλά δεν περιελήφθη τελικά στους Τόπους Κοινοτικού Ενδιαφέροντος.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στην περιοχή του Πάρνωνα υπάρχουν περισσότεροι από 15 τύποι οικοτόπων. Μερικοί από αυτούς είναι μοναδικοί ή ιδιαίτερα αξιόλογοι για τον ελλαδικό και τον ευρωπαϊκό χώρο. Ιδιαίτερης σημασίας είναι οι εκτεταμένες δασικές εκτάσεις με μαύρη πεύκη, τα δάση με δενδρόκεδρο στη Μονή Μαλεβής, οι καστανεώνες στην Καστάνιτσα, η παράκτια λίμνη του Μουστού νότια του Άστρους, η χαράδρα του Δαφνώνα κ.ά. Επίσης, μέχρι στιγμής, από τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί στα πανεπιστήμια της Πάτρας και της Κοπεγχάγης, έχει σχηματισθεί ένας κατάλογος με περισσότερα από 600 είδη και υποείδη φυτών με σημαντικότερα 113 σπάνια φυτά, μερικά από τα οποία είναι μοναδικά στον ευρωπαϊκό χώρο, όπως τα τοπικά ενδημικά του Πάρνωνα και ορισμένα σπάνια ασιατικά είδη.

Στην περιοχή απαντώνται περίπου 12 είδη θηλαστικών, 53 είδη ορνιθοπανίδας, 2 είδη ιχθυοπανίδας, 20 είδη ερπετών, 6 είδη αμφιβίων και 17 είδη ασπόνδυλων. Πολλά σημαντικά είδη πουλιών έχουν εντοπιστεί και καταγραφεί στην περιοχή του υγροτόπου Μουστού και σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές του Πάρνωνα. Η περιοχή είναι επίσης σημαντική για τη βίδρα, είδος που ανακαλύφθηκε πρόσφατα στην περιοχή και αποτελεί έναν απομονωμένο βιώσιμο πληθυσμό. Επίσης, στην περιοχή του Μουστού και στις γύρω ρεματιές εντοπίζεται το τσακάλι η εξάπλωση του οποίου στην Ελλάδα συρρικνώνεται συνεχώς και το είδος απειλείται με εξαφάνιση.

Σύμφωνα με το Υπουργό για τη σύσταση του Οικολογικού Πάρκου και το περιεχόμενο της απόφασης έχει προηγηθεί ευρεία διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, η διαβούλευση αυτή έχει στηριχτεί στην Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη που έχει εγκρίνει το ΥΠΕΧΩΔΕ και στις προτάσεις του Φορέα Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα – Υγροτόπου Μουστού.

Ο Υπουργός κ. Γιώργος Σουφλιάς σύμφωνα με το δελτίο τύπου του ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. τόνισε: «Το “Οικολογικό Πάρκο Πάρνωνα – Μουστού” αποτελεί ένα συνολικό βιότοπο διεθνούς σημασίας και ενδιαφέροντος και ένα από τα σημαντικότερα της Ευρώπης, στον οποίο ενδημούν και αναπαράγονται πολλά και σημαντικά είδη χλωρίδας και πανίδας. Με τη θεσμοθέτηση του Οικολογικού Πάρκου επιδιώκουμε την αποτελεσματικότερη προστασία του μοναδικού για την πολύπλευρη αξία του, οικοσυστήματος της περιοχής όρους Πάρνωνα και του υγροτόπου Μουστού, καθώς και τη διατήρηση και διαχείριση της φύσης και του τοπίου της περιοχής».

 

 

 
Σεμινάριο παροχής πρώτων βοηθειών από την ΕΟΔ
Η Διεύθυνση Εκπαίδευσης της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης διοργάνωσε την Δευτέρα 03, την Τρίτη 04 και την Παρασκευή 07/11/2008 πιστοποιημένο σεμινάριο παροχής πρώτων βοηθειών. Στο σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε από την εταιρία EMP International συμμετείχαν 16 μέλη της ΕΟΔ Αρκαδίας. Η εκπαίδευση διήρκησε συνολικά 16 ώρες και περιελάμβανε εκπαίδευση στην βασική υποστήριξη ζωής (BLS, καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (CPR), χρήση αυτόματου εξωτερικού απινειδωτή (AED) και παροχή οξυγόνου σε ενήλικες και παιδιά.

 

 

 

 
Η προετοιμασία για τον Αρη
Συνεχίστηκε σήμερα με δύο προπονήσεις (πρωί-απόγευμα) η προετοιμασία για τον Σαββατιάτικο αγώνα στη Θεσσαλονίκη με τον Άρη, παρουσία αρκετών φιλάθλων που δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πορεία της ομάδας στο πρωτάθλημα.

Το πρωί, ο Κάλιντ Κάραμα επέμενε σε πολλές ασκήσεις με μπάλα στο γήπεδο, ενώ το απόγευμα έδωσε ιδιαίτερο βάρος στην τακτική που θα ακολουθήσει η ομάδα.

Κατά την διάρκεια της απογευματινής προπόνησης ο Κάραμα χώρισε τους παίκτες σε δύο ομάδες για το «οικογενειακό διπλό», το οποίο διέκοψε αρκετές φορές, προκειμένου να επισημάνει κάποια θέματα τακτικής στους ποδοσφαιριστές.

Από τις προπονήσεις της ομάδας απουσίασαν οι τραυματίες Ζεάν Κάρλος, Λεωνίδας Αργυρόπουλος και Ζαουάντ Ζαιρί, που ακολούθησαν ατομικό πρόγραμμα.

 

 

 
28o ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΑΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
28o ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΑΣ

13-16 Νοεμβρίου 2008

Μέγαρο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί σημαντικότατο πρόβλημα υγείας σε όλο τον κόσμο και μία από τις σημαντικότερες αιτίες θνησιμότητας και θνητότητας των δυτικών κοινωνιών και των κοινωνιών με δυτικοποιημένο τρόπο ζωής.

Είναι αναμενόμενο μια νόσος, που αποτελεί τόσο σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας, να έχει προκαλέσει το επιστημονικό ενδιαφέρον σε επίπεδο πρόληψης και συγκεκριμένα στην ανεύρεση και θεραπευτική αντιμετώπιση προκαρκινικών καταστάσεων, καθώς και στην πρώιμη αναγνώριση του καρκίνου σε στάδιο, που επιτρέπει την αποτελεσματική θεραπευτική του αντιμετώπιση.

Η αποτελεσματικότερη μέθοδος διάγνωσης τους καρκίνου του εντέρου και κυρίως των προκαρκινικών καταστάσεων, όπως οι πολύποδες, εξακολουθεί να είναι η προληπτική κολονοσκόπηση, τόνισε σε σημερινή συνέντευξη τύπου ο διευθυντής της γαστρεντερολογικής κλινικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών πλοίαρχος (ΥΙ) Απόστολος Μαντίδης, πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του 28ου Πανελληνίου Συνεδρίου Γαστρεντερολογίας, που διοργανώνεται από την Ελληνική Γαστρεντερολογική Εταιρεία και θα πραγματοποιηθεί από 13-16 Νοεμβρίου 2008 στο Μέγαρο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών.

Το 2008, πρόσθεσε ο κ. Μαντίδης, έχει ανακηρυχθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ως έτος πρόληψης του καρκίνου του παχέος εντέρου, η συχνότητα του οποίου συνεχώς αυξάνεται.

Οι ελληνικοί επιστημονικοί φορείς της γαστρεντερολογίας στη χώρα μας, δηλαδή η Ελληνική Γαστρεντερολογική Εταιρεία, το Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας και Διατροφής και η Επαγγελματική Ένωση Γαστρεντερολόγων Ελλάδος εργαζόμενοι από κοινού, συμμετέχουν στην καμπάνια αυτή, που περιλαμβάνει ενημέρωση του κοινού με ομιλίες των επιστημονικών φορέων σε όλη την Ελλάδα και κυκλοφορία ενημερωτικών εντύπων.

Η Οργανωτική Επιτροπή του 28ου Πανελληνίου Συνεδρίου Γαστρεντερολογίας θεώρησε επιβεβλημένο να συμπεριλάβει την «πρόληψη του παχέος εντέρου στην Ελλάδα» ως κύριο θέμα του με την ευθύνη της οργάνωσης να δίδεται στους παραπάνω φορείς. Έτσι, σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης θα συζητηθούν από τους ιατρικούς φορείς οι τρόποι πρόληψης και η αποτελεσματικότητα της εφαρμογής τους στην Ελλάδα, ενώ ειδικοί της επικοινωνίας (ο δημοσιογράφος Φοίβος Καρζής και ο επικοινωνιολόγος Μάρκος Σκούρας) θα εξετάσουν τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να γίνει αποτελεσματικότερη η καμπάνια αυτή. Ένα φαινόμενο που θα τύχει ειδικής αξιολόγησης θα είναι η σημαντική επίδραση που έχουν στην κοινωνία οι περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου επώνυμων προσώπων. Η δημοσιοποίηση της καθυστερημένης διάγνωσης της νόσου στον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο οδήγησε μαζικά τους Έλληνες σε προληπτική κολονοσκόπηση. Μάλιστα η μαζικότητα προσέλευσης του κοινού για μια περίοδο έθεσε σε δοκιμασία επάρκειας ανταπόκρισης την υποδομή του δημόσιου και ιδιωτικού φορέα υγείας. Μένει να συζητηθεί και μελετηθεί από τους ειδικούς πως αυτή η κοινωνική ευεργεσία του μακαριστού με την ευαισθητοποίηση του κοινού θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα, διότι φαίνεται να παρουσιάζει σημεία κάμψης.

Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο συχνότερος καρκίνος, όταν η συχνότητα υπολογίζεται και στα δύο φύλα μαζί. Είναι γενικά καρκίνος καλής πρόγνωσης, αν διαγνωσθεί και αντιμετωπισθεί έγκαιρα, ενώ στο 85% των περιπτώσεων είναι σποραδικός καρκίνος (εμφανίζεται σε άτομα χωρίς οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του εντέρου). Περισσότερο από το 85% των καρκίνων του εντέρου αρχίζουν από πολύποδες. Ευτυχώς στις περισσότερες περιπτώσεις η κακοήθης εξαλλαγή εμφανίζεται μετά πολλά χρόνια από την αρχική ανάπτυξη των πολυπόδων. Υπολογίζεται ότι πρέπει να περάσουν 7-10 χρόνια με αποτέλεσμα να είναι δυνατή η πρόληψη με εξετάσεις ανά μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Υπάρχουν ομάδες αυξημένου κινδύνου για εμφάνιση της νόσου, λόγω κληρονομικής μεταβίβασης των μεταλλάξεων των γονιδίων, που προδιαθέτουν για την εμφάνισή της. Στις ομάδες πολύ υψηλού κινδύνου είναι δύο κληρονομούμενα σύνδρομα: η οικογενής πολυποδίαση και το σύνδρομο του κληρονομούμενου μη πολυποδιασικού καρκίνου του παχέος εντέρου (καρκίνος που δεν ξεκινάει από εξαλλαγή πολυπόδων). Ευτυχώς και τα δύο σύνδρομα είναι σπάνια και ευθύνονται για λιγότερες από το 2% των περιπτώσεων.

Στις ομάδες υψηλού κινδύνου συμπεριλαμβάνονται οι μακροχρόνιες φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου (ελκώδης κολίτιδα και νόσος Crohn) και οι συγγενείς πρώτου βαθμού ασθενών με καρκίνο ή πολύποδες του παχέος εντέρου.

Παρά τις μακροχρόνιες έρευνες δεν υπάρχουν σαφή δεδομένα για ύπαρξη πολύ ισχυρών καρκινογενετικών παραγόντων, αλλά φαίνεται ότι η αυξημένη λήψη φυτικών ινών (φρέσκα φρούτα και λαχανικά) έχει προληπτική δράση. Οι ομάδες πολύ υψηλού κινδύνου, συνήθως ενημερώνονται πάντα από τους θεράποντες ιατρούς για έναρξη προληπτικών ελέγχων των συγγενών πρώτου βαθμού σε μικρή ηλικία. Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο προληπτικός έλεγχος του παχέος εντέρου για αναζήτηση της συχνότερης προκαρκινικής κατάστασης, που είναι οι πολύποδες, η συχνότητα ύπαρξης των οποίων μπορεί να φθάσει και το 20% μερικών πληθυσμιακών ομάδων. Ο έλεγχος περιλαμβάνει:

α. κυρίως την κολονοσκόπηση, γιατί παρέχει τη δυνατότητα άμεσης αφαίρεσης των περισσότερων πολυπόδων, που τυχόν θα βρεθούν, χωρίς να χρειασθεί και δεύτερη εξέταση.

β. η εικονική κολονοσκόπηση γίνεται με ειδικό πρόγραμμα επεξεργασίας αξονικής τομογραφίας. Η μέθοδος απαιτεί καθαρισμό του εντέρου με ειδική εντερική προετοιμασία όπως και στην κολονοσκόπηση, ενώ πρέπει να συνυπολογίζεται η ακτινοβολία και η ανάγκη εκτέλεσης στη συνέχεια και κολονοσκόπησης για να αφαιρεθούν τυχόν πολύποδες ή να διευκρινισθούν τυχόν βλάβες

γ. ανίχνευση αίματος στα κόπρανα που δεν φαίνεται με το μάτι (λανθάνουσα αιμορραγία) ώστε αν βρεθεί θετική να ακολουθήσει κολονοσκόπηση

Μετά τα παραπάνω το πρακτικό μήνυμα είναι:

-Να κάνουν κολονοσκόπηση ελέγχου σε τακτά χρονικά διαστήματα (από 1 έως 5 χρόνια ανάλογα με τα ευρήματα) όλοι οι συγγενείς πρώτου βαθμού ατόμων με καρκίνο ή με πολύποδες παχέος εντέρου από την ηλικία των 40-50 ετών ή 5 χρόνια ενωρίτερα αν η ηλικία εμφάνισης των προβλημάτων ήταν κάτω των 45 ετών

-να κάνουν κολονοσκόπηση όλα τα άτομα στην ηλικία 45-50 ετών

Ένδειξη ελέγχου με κολονοσκόπηση υπάρχει σε:

-κάθε άτομο που έχει αίμα στα κόπρανα. Αν και το συνηθέστερο αίτιο προέλευσης του αίματος είναι οι αιμορροΐδες και η ραγάδα, αυτό δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο αν δεν αποκλεισθεί άλλο αίτιο αιμορραγίας στο περιφερικό τμήμα του εντέρου, γιατί τα χαρακτηριστικά της αιμορραγίας είναι ακριβώς ίδια

-ύπαρξη σιδηροπενικής αναιμίας χωρίς εμφανή απώλεια αίματος στους άνδρες και στις γυναίκες, ιδίως μετά την εμμηνόπαυση, ακόμη και όταν δεν υπάρχει κανένα σύμπτωμα. Είναι συχνή η λανθάνουσα αιμορραγία από καρκίνο ή πολύποδες στην αρχή του εντέρου (στο δεξιό τμήμα του παχέος εντέρου)

-άτομα που έχουν πρόσφατης έναρξης συμπτώματα από το κατώτερο πεπτικό, που απαιτούν αποκλεισμό οργανικής βλάβης στο παχύ έντερο (αλλαγή στο ρυθμό και στη σύσταση των κενώσεων, πόνος, κλπ).

Συμπερασματικά ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι συχνός και «καλός» καρκίνος αν διαγνωσθεί έγκαιρα.

Δεν υπάρχει ασφαλής πρωτογενής πρόληψη.

Ο έλεγχος με κολονοσκόπηση στη μέση ηλικία σε άτομα χωρίς οικογενειακό ιστορικό και όλων των συγγενών πρώτου βαθμού ατόμων με πολύποδες η καρκίνο του παχέος εντέρου επιτρέπει την ανεύρεση της τάσης να δημιουργεί ο οργανισμός τους πολύποδες, οπότε η αρχική αφαίρεση τους στην κολονοσκόπηση ή σπάνια με εγχείρηση και η τακτή επανάληψη της εξέτασης αποτελεί αποτελεσματικό τρόπο πρόληψης ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Η κολονοσκόπηση θεωρείται ασφαλής εξέταση. Οι επιπλοκές είναι σπάνιες συνήθως σε έντερο με βαριά φλεγμονή. Η τεχνική δυσκολία να γίνει η εξέταση σωστά και πλήρως σε πολυέλικτα έντερα (με πολλές αναδιπλώσεις και καμπές από κατασκευής) αντιμετωπίζεται με διάφορους τρόπους.

Η εκτέλεση της εξέτασης με καταστολή (μέθη κατά την κοινή περιγραφή) την καθιστά ανώδυνη και καλά ανεκτή, ιδίως σε ευαίσθητα άτομα. Πολλά άτομα θεωρούν ότι το δυσκολότερο πράγμα στην εξέταση είναι η προετοιμασία με καθαρτικά για να καθαρίσει το έντερο από το περιεχόμενό του, η οποία αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να είναι η εξέταση σωστή και ακριβέστερη. Είναι ευνόητο ότι αυτό δεν είναι τόσο δύσκολο για να το κάνει κανείς για ένα απόγευμα κάθε 2-10 χρόνια. Η ζωή μετράει και όχι η ταλαιπωρία. Άλλωστε διάσημα «κέντρα αναζωογόνησης» προτείνουν τη διαδικασία αυτή ως «αποτοξίνωση» του οργανισμού!

 

 

 
Δωρεάν εξέταση σακχάρου
Δωρεάν εξέταση του σακχάρου αλλά και χρήσιμες πληροφορίες για την καταπολέμηση του σακχαρώδη διαβήτη θα προσφέρει την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου σε όσους Αθηναίους και Πειραιώτες το επιθυμούν η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία.

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας του Σακχαρώδη Διαβήτη θα διενεργείται δωρεάν εξέταση αίματος αλλά και ενημέρωση σε θέματα του διαβήτη, από πέντε περίπτερα (τέσσερα σε Αθήνα και ένα στον Πειραιά) που θα στήσει η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία. Στον Πειραιά θα συμμετάσχουν τα Διαβητολογικά Κέντρα του Τζανείου Νοσοκομείου και του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας.
«Πράγματι φέτος η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία κάνει άνοιγμα στο κοινό με δωρεάν εξέταση σακχάρου αλλά και διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων για την αντιμετώπιση της σύγχρονης μάστιγας του σακχαρώδη διαβήτη, που είναι πλέον η τέταρτη αιτία θανάτου παγκοσμίως» τόνισε ο πρόεδρος της ΕΔΕ κ Αντώνης Αλαβέρας.

Τα περίπτερα θα στηθούν σε κεντρικά σημεία της Αθήνας, απ΄ όπου περνούν καθημερινά χιλιάδες πολίτες. Συγκεκριμένα όποιος επιθυμεί δωρεάν εξέταση σακχάρου αλλά και ενημέρωση μπορεί να πάει στην Αθήνα :
- α. Σύνταγμα (γωνία Ερμού και Νίκης)
- β. Πλατεία Κλαυθμόνος
- γ. Πλατεία Κοτζιά.
- δ. Ακαδημίας και Μασσαλίας.
- στ. Στον Πειραιά στην πλατεία Δημοτικού Θεάτρου και σε διάφορα σημεία του Δήμου Νίκαιας

Τα περίπτερα θα είναι στελεχωμένα με αντιπρόσωπους εταιρειών που κατασκευάζουν μετρητές σακχάρου αίματος. Επίσης ειδικά εκπαιδευμένες νοσηλεύτριες θα κάνουν τις δειγματοληψίες αίματος για τον επί τόπου προσδιορισμό του επίπεδου της γλυκόζης αίματος σε όποιον περαστικό το επιθυμεί.

Ταυτόχρονα θα μοιράζεται έντυπο υλικό και θα δίνονται πληροφορίες για την πρώιμη διάγνωση αλλά και την πρόληψη του διαβήτη. Κατά διαστήματα τα περίπτερα θα επισκέπτονται από ιατρούς με ειδική εκπαίδευση στο διαβήτη.

Στόχος αυτών των εκδηλώσεων, όπως ανέφερε ο κ Αλαβέρας, είναι:
- Nα ευαισθητοποιηθεί το κοινό για το θέμα του διαβήτη, τόσο την πρώιμη διάγνωση όσο και την θεραπευτική αντιμετώπιση του.
- Να εξοικειωθεί όχι μόνο το άτομο με το διαβήτη για την ανάγκη συχνών προσδιορισμών των επιπέδων γλυκόζης αίματος αλλά και το άτομο με προδιάθεση για διαβήτη (παχύσαρκοι, επιβαρημένο οικογενειακό ιστορικό, άτομα με άλλους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου π.χ. άτομα με υπέρταση ή υπερχοληστερολιναιμία).
- Να συνειδητοποιήσει o καθένας μας την ανάγκη τακτικού ελέγχου π.χ. ανά εξάμηνο, του επιπέδου γλυκόζης στο αίμα για την όσο το δυνατόν πιο πρώιμη διάγνωση του διαβήτη.

Κι αυτό γιατί σύμφωνα με τους επιστήμονες τα τελευταία χρόνια έχουμε αλματώδη αύξηση του σακχαρώδη διαβήτη στις δυτικές κοινωνίες αλλά και στη χώρα μας. Εκτιμάται ότι 280 εκατομμύρια ανθρώπων παγκοσμίως πάσχουν από διαβήτη, που αντιστοιχεί στο 6% του πληθυσμού και υπολογίζεται ότι ο αριθμός αυτός θα φθάσει τα 380 εκατομμύρια το 2025 δηλαδή στο 7,1% του πληθυσμού των ενηλίκων (20-79 ετών).

Το ανησυχητικό της δυσμενούς αυτής εξέλιξης είναι το γεγονός ότι ο σακχαρώδης διαβήτης πλήττει πλέον πολύ σοβαρά τα παιδιά και τους έφηβους. Μάλιστα στη χώρα μας σύμφωνα με υπολογισμούς περίπου 30.000 παιδιά έχουν σακχαρώδη διαβήτη.

Για το λόγο αυτό, τη διετία 2007-8 η ημέρα του διαβήτη εστιάζεται στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού στις συνέπειες του διαβήτη στα παιδιά και εφήβους. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες οι ρίζες της νόσου πηγάζουν στην παιδική ηλικία, κυρίως λόγω της κακής διατροφής (πλούσια σε λιπαρά) και της έλλειψης άσκησης (τηλεόραση και ηλεκτρονικά παιγνίδια αντί παιγνιδιού που περιλαμβάνει σωματική δραστηριότητα).

 

 

 

 

Αρχείο >>

 

 

 

 

 

 


[ Αρχική | Τουρισμός | Οικονομία | Πολιτισμός | Υπηρεσίες | Ενημέρωση | Όροι χρήσης | Επικοινωνία ]

Copyright © 2001-2011 - Φιλοξενία σελίδων Αρχική σελίδα