Αρκαδία

Επικαιρότητα

 

 

 

 

 

Μπορείτε να μας στέλνετε τις δικές σας ανακοινώσεις, εκδηλώσεις, νέα που θα θέλατε να ανακοινωθούν άμεσα στο internet, με
e-mail, επισυνάπτοντας φωτογραφίες, κείμενα Word κλπ.

 

 

Σπηλαιολογικές εξερευνήσεις στην Κυνουρία

 


 

Κατά τη διάρκεια του Αυγούστου στην Κυνουρία θα αναπτυχθεί έντονη σπηλαιολογική εξερευνητική δράση, με αποκορύφωμα 2 αποστολές στις καταβόθρες Δέρσιου και Πελετών, από δύο σπηλαιολογικούς συλλόγους μέλη της Σπηλαιολογικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (Σ.Ο.Ε.) και συγκεκριμένα τους συλλόγους Σ.ΕΛ.Α.Σ. και ΣΠ.ΕΛ.Ε.Ο.

Τα αποτελέσματα των ερευνών αυτών θα ανακοινωθούν στο κορυφαίο ετήσιο σπηλαιολογικό γεγονός, την 9η Πανελλήνια Σπηλαιολογική Συνάντηση, που θα γίνει στο τέλος Σεπτεμβρίου στη Μονεμβάσια Λακωνίας, την οποία οργανώνει ο τοπικός σπηλαιολογικός σύλλογος Ταϋγέτου - Πάρνωνα "Ο Ποσειδών".

Να σημειώσουμε ότι η Αρκαδία αποτελεί ένα "σπηλαιολογικό παράδεισο" με σημεία (σπήλαια, βάραθρα κ.λ.π.) ενδιαφέροντος πανελλήνιας - αλλά και σε πολλές περιπτώσεις - παγκόσμιας εμβέλειας!

 


 
Ενημέρωση για την αποστολή Σ.ΕΛ.Α.Σ στην καταβόθρα Δέρσιου

Ιστορικό:


Ο Σπηλαιολογικός Ελληνικός Αθλητικός Σύλλογος (Σ.ΕΛ.Α.Σ.), μέλος της Σπηλαιολογικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (Σ.Ο.Ε.), για 4η συνεχόμενη χρονιά θα επισκεφτεί την περιοχή Παλαιόχωρα του δήμου Τυρού, για να συνεχίσει την εξερεύνηση στη σπηλαιοκαταβόθρα Δέρσιος, που έχει ξεκινήσει το 2003. Το σπήλαιο εξερευνήθηκε πρώτη φορά από Γάλλους σπηλαιολόγους τη δεκαετία 1970. Η εξερεύνηση τότε έληξε σε ένα σιφόνι, σε βάθος 80 μέτρων και σε απόσταση περίπου 250 μ από την είσοδο, που εμπόδιζε την συνέχιση της πορείας. Έκτοτε και μέχρι το 2002, οι υπόλοιπες ομάδες σπηλαιολόγων έφταναν μέχρι το ίδιο σημείο που θεωρούνταν και το τέλος του σπηλαίου.

Μέλη της ομάδας του ΣΕΛΑΣ, σε επίσκεψη που έγινε το 2002, παρατήρησαν ότι το σιφόνι ήταν αρκετά ευρύχωρο για να γίνει σπηλαιοκατάδυση και να ερευνηθεί το ενδεχόμενο συνέχειας του σπηλαίου. Από το 2003, κάθε άνοιξη-καλοκαίρι μέλη του ΣΕΛΑΣ επισκέπτονται τη σπηλαιοκαταβόθρα και προχωρούν την εξερεύνηση στο εσωτερικό του σπηλαίου. Έχουν ήδη περάσει 3 σιφόνια, 2 εκ των οποίων στην κύρια διαδρομή και 1 σε παρακλάδι και έχουν σταματήσει στο τρίτο σιφόνι της κύριας διαδρομής. Το σημερινό εξερευνημένο βάθος του σπηλαίου είναι περίπου 161 μέτρα, δηλαδή σχεδόν το διπλάσιο από την πρώτη εξερεύνηση.

Η εξερεύνηση συνεχίζει με αργούς ρυθμούς διότι η κατάλληλη περίοδος είναι η περίοδος ανομβρίας. Το χειμώνα η κατάβαση μέσα στο συγκεκριμένο σπήλαιο μπορεί να γίνει επικίνδυνη διότι κατά τη διάρκεια έντονων βροχοπτώσεων η καταβόθρα πλημμυρίζει, καθώς τα ρέματα της περιοχής διοχετεύονται όλα μέσα της. Στην πρόσφατη ιστορία της περιοχής έχει αναφερθεί ότι το σπήλαιο Δέρσιος υπερχείλισε δύο φορές με αποτέλεσμα το οροπέδιο της Παλαιόχωρας να μετατραπεί σε λίμνη και να πνιγούν σπίτια και ζώα. Επιπλέον, κάθε χρόνο η ομάδα έχει να αντιμετωπίσει εκ νέου την άντληση των υδάτων από τα σιφόνια για να μπορέσει να συνεχίσει την εξερεύνηση.

Στόχοι της έρευνας:

Για το 2006 οι εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει και η ομάδα έχει αντλήσει το νερό από το 1ο σιφόνι. Μέλη του συλλόγου θα επισκεφτούν και πάλι την καταβόθρα στις 12 Αυγούστου. Στόχος είναι να γίνει άντληση υδάτων από το 2ο σιφόνι και αναγνωριστική κατάδυση στο 3ο σιφόνι της κύριας διαδρομής. Από το αποτέλεσμα της κατάδυσης στο 3ο σιφόνι, όπου είναι το μέχρι σήμερα εξερευνημένο τμήμα, θα κριθεί η χρονική διάρκεια παραμονής της ομάδας στην περιοχή. Το αποτέλεσμα της κατάδυσης θα είναι καθοριστικό διότι θα κριθεί επιπλέον αν είναι εφικτή η περαιτέρω εξερεύνηση ή όχι.

Αν κάποιος ενδιαφέρεται και επιθυμεί να μάθει από κοντά τα νέα της εξερεύνησης μπορεί να επισκεφτεί τα μέλη του ΣΕΛΑΣ. Η έδρα της αποστολής θα είναι λίγα μέτρα μακριά από την είσοδο της σπηλαιοκαταβόθρας.
 

 

 

 

 
Ενημέρωση για την αποστολή ΣΠ.ΕΛ.Ε.Ο στην καταβόθρα Πελετών

Ιστορικό:

Πρώτη φορά η καταβόθρα εξερευνήθηκε από την Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρία (Ε.Σ.Ε.) τον Ιούλιο του 1978 σε μήκος 75 μέτρα περίπου και βάθος περί τα 25 μέτρα, μέχρι την λίμνη - σιφόνι που σχηματίζεται εκεί.

Τον Σεπτέμβριο του 1989, ο Σπηλαιολογικός Ελληνικός Εξερευνητικός Όμιλος (ΣΠ.ΕΛ.Ε.Ο.), μετά από πρόσκληση του τότε προέδρου κυρίου Μάρκου, πέρασε μετά από το σιφόνι (αφού είχε αντληθεί το νερό με την βοήθεια της κατοίκων της κοινότητας).
Η αποστολή έγινε σε δύο Σαββατοκύριακα και προχώρησε μέχρι περίπου τα 260 μέτρα βάθος. Σκοπός της αποστολής ήταν η εύρεση επαρκούς ποσότητας νερού για την τροφοδοσία του χωριού που υδρευόταν με στέρνες. Οι τότε αποστολές δεν ολοκλήρωσαν την εξερεύνηση λόγω έλλειψης υλικών και αρχής περιόδου βροχών. Είχαν πάρει μέρος οι σπηλαιολόγοι Κασιμάτης Γιάννης, Παλιοδήμος Κώστας, Ρωμανάς Πέτρος, Αντώνης Ασιμίνιος και Νικολαΐδης Στέφανος.

Πριν λίγα χρόνια συνδέθηκε ύδρευση από άλλη περιοχή και το ενδιαφέρον από την κοινότητα για την υδροδότηση ατόνησε. Όχι όμως και από τον ΣΠ.ΕΛ.Ε.Ο. αφού ξέραμε ότι υπάρχει συνέχεια.

Στα τέλη του Αυγούστου του 2006, ο ΣΠ.ΕΛ.Ε.Ο., μέλος της Σπηλαιολογικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (Σ.Ο.Ε.), θα συνεχίσει την έρευνα για την πλήρη εξερεύνηση, χαρτογράφηση και φωτογράφηση της καταβόθρας, που βρίσκεται στο χωριό Πελετά Λεωνιδίου, με κατασκήνωση μιας εβδομάδας στον χώρο. Οι επισκέπτες και οι ενδιαφερόμενοι είναι ευπρόσδεκτοι.

Τον Αύγουστο του 2000 είχε οργανώσει πάλι έρευνα με αποτέλεσμα να σταματήσει η εξερεύνηση σε σιφόνι στο βάθος των -485 μέτρων. Αφού έγινε κατάδυση (η βαθύτερη μέχρι τότε στην Ελλάδα) στο σιφόνι, δεν κατορθώθηκε η διείσδυση για τεχνικούς λόγους.
Μέχρι τότε ήταν το 3ο βαθύτερο βάραθρο της Ελλάδας και το πρώτο της Πελοποννήσου.

Στην αποστολή θα συμμετάσχουν πάνω από 25 σπηλαιολόγοι από Ελλάδα και Αγγλία. Η αποστολή θα γίνει από 18 Αυγούστου έως 28 Αυγούστου

Στόχοι της έρευνας:

- Πλήρης εξερεύνηση του συστήματος με κατάδυση.
- Πρόσβαση μέχρι τον υδροφόρο ορίζοντα.
- Εύρεση των σημείων όπου εκβάλει το νερό.
- Προσπάθεια σύνδεσης άλλων καρστικών συστημάτων της περιοχής

Τα αποτελέσματα της έρευνας θα ανακοινωθούν κατά την διάρκεια της 9ης Πανελλήνιας Σπηλαιολογικής Συνάντησης που θα γίνει στην Μονεμβασιά 23-24 Σεπτεμβρίου 2006.
 

 

 

 
9η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Η ετήσια γιορτή των Ελλήνων σπηλαιολόγων θα πραγματοποιηθεί φέτος στην πανέμορφη και ιστορική Μονεμβασία, στις 22, 23 και 24 Σεπτεμβρίου 2006 και διοργανώνεται από τον τοπικό σπηλαιολογικό όμιλο Ταϋγέτου-Πάρνωνα «Ο ΠΟΣΕΙΔΩΝ», με την υποστήριξη της Σπηλαιολογικής Ομοσπονδίας Ελλάδας.
Το Συνέδριο της 9 ης Π.Σ.Σ. θα γίνει στο περίτεχνο club - restaurant “ PETRA ”, το οποίο βρίσκεται λίγο πριν την Μονεμβασία.
 
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι σπηλαιολόγοι θα βρεθούν πάλι όλοι μαζί, ένα χρόνο μετά την προηγούμενη συνάντηση αλλά και το 14ο Παγκόσμιο Συνέδριο Σπηλαιολογίας που οργανώθηκε στην Ελλάδα και θα συζητήσουν για τα σπήλαια, θα προσπαθήσουν να προβάλλουν το σπηλαιολογικό τους έργο, τις αξιόλογες αποστολές, δείχνοντας έτσι και εκδηλώνοντας το ενδιαφέρον τους για τα έγκοιλα φαινόμενα της χώρας, τα οποία τους έφεραν στην αγκαλιά της ζεστής Ελληνικής Σπηλαιολογικής Οικογένειας.

Επίσης οι σπηλαιολόγοι και οι φίλοι της σπηλαιολογίας και των φαραγγιών θα κάνουν επισκέψεις σε ενδιαφέροντα σπήλαια και βάραθρα της ευρύτερης περιοχής καθώς και σε όμορφα τοπία στα γραφικά ακρογιάλια της Λακωνίας. Θα απολαύσουν τη γεύση της τοπικής κουζίνας και το κρασί των αμπελιών. Επίσης θα ξεναγηθούν, μαθαίνοντας την ιστορία του τόπου, του ένδοξου Γιβραλτάρ της ανατολικής Μεσογείου και της περιοχής του Δήμου Μονεμβασίας.

Η Σπηλαιολογική Ομοσπονδία Ελλάδος (Σ Ο Ε) λειτουργεί σελίδα στο διαδικτυακό χώρο της, για να την ενημέρωση όλων των ενδιαφερομένων:
http://www.fhs.gr/9hpss
 

 

 
Ενημέρωση για τη Σπηλαιολογική Ομοσπονδία Ελλάδος (Σ.Ο.Ε.)

Η Σ.Ο.Ε. (Σπηλαιολογική Ομοσπονδία Ελλάδος) ιδρύθηκε το 2001 και πλέον συγκεντρώνει την πλειοψηφία των σπηλαιολογικών συλλόγων της χώρας.

Σκοποί της Σ.Ο.Ε. είναι:

1 η γνώση και η προστασία για κάθε μορφή «έγκοιλου» γεωλογικού φαινομένου όπως τα σπήλαια, τα βάραθρα, τα φαράγγια κ.ά.
2 η πρόοδος των σπηλαιολογικών ερευνών (σπηλαιολογία, σπηλαιοκατάδυση, διάσχιση φαραγγιών) καθώς και η ανάπτυξη, εξέλιξη και ο συντονισμός των συλλόγων – μελών της.

Ακόμα η Σ.Ο.Ε. φροντίζει για την οργάνωση ομάδων διάσωσης για επέμβαση – μαζί με τις κρατικές υπηρεσίες – σε περίπτωση ατυχήματος, για τη φύλαξη και τον εμπλουτισμό του σπηλαιολογικού αρχείου και της βιβλιοθήκης, για τη σωστή αξιοποίηση των σπηλαίων και τη λειτουργία μουσείων σπηλαιολογίας.

Η Ελλάδα, λόγω του υπεδάφους της, αποτελεί έναν σημαντικό σπηλαιολογικό παράδεισο. Χιλιάδες σπήλαια και βάραθρα είναι γνωστά και πολύ περισσότερα είναι ακόμα ανεξερεύνητα. Η σπηλαιολογία έχει αναπτυχθεί στην Ελλάδα τα τελευταία 60 χρόνια περίπου και όλο και περισσότεροι ενδιαφέρονται γι' αυτή την «ιδιαίτερη» δραστηριότητα που απαιτεί συστηματική εκπαίδευση και εξάσκηση, τεχνικές και επιστημονικές γνώσεις, κοπιαστική και επίπονη δράση αλλά και δίνει την ευκαιρία να αντικρίσει κανείς υπόγεια τοπία εξαιρετικού φυσικού κάλλους, φέρνει τον σπηλαιολόγο κοντά στη φύση και χαρακτηρίζεται από ένα μοναδικό πνεύμα συντροφικότητας που ενθουσιάζει όσους το πρωτοσυναντούν. Αυτό φαίνεται από τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό συμμετεχόντων στα σεμινάρια των συλλόγων, κάθε χρόνο.

Για πληροφορίες σχετικά με τη Σπηλαιολογική Ομοσπονδία Ελλάδος και τη σπηλαιολογική δραστηριότητα στην Ελλάδα, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους:

1 Μαργαρίτα Κανελλίδου: 6944 562959
2 Σταύρο Σπαή: 6934 782616
3 Χρήστο Δ. Τσατσαρώνη: 6946 003927

ή να στείλετε μήνυμα στο public@fhs.gr
ή να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: www.fhs.gr

Οι σύλλογοι – μέλη της Σ.Ο.Ε. είναι:

1  ΣΠ.ΕΛ.Ε.Ο. – Σπηλαιολογικός Ελληνικός Εξερευνητικός Όμιλος
2  ΣΠΗ.ΝΑ. – Σπηλαιολογία Ναυπλίου
3  ΑΕΤΟΣ – Αθλητικός Επιστημονικός Τουριστικός Ορειβατικός Σπηλαιολογικός
4  Σ.ΕΛ.Α.Σ. – Σπηλαιολογικός Ελληνικός Αθλητικός Σύλλογος
5  ΣΠ.Ο.Κ. – Σπηλαιολογικός Όμιλος Κρήτης
6  Σπηλαιολογική Ομάδα ΕΟΣ Χανίων
7  Φ.Ο.Σ. - Φυσιολάτρες Ορειβάτες Σπηλαιολόγοι
8  Ο Ποσειδών – Σπηλαιολογικός Όμιλος Ταϋγέτου – Πάρνωνα
9  Ε.Σ.Ε.Φ. – Ελληνικός Σύλλογος Εξερεύνησης Φαραγγιών
10  Σ.-Ο.Κ. – Σπηλαιολογική – Ορειβατική Κοινότητα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


[ Αρχική | Τουρισμός | Οικονομία | Πολιτισμός | Υπηρεσίες | Ενημέρωση | Όροι χρήσης | Επικοινωνία ]

Copyright © 2001-2011 - Φιλοξενία σελίδων Αρχική σελίδα