Αρκαδία

Επικαιρότητα

 

 

 

 

 

Μπορείτε να μας στέλνετε τις δικές σας ανακοινώσεις, εκδηλώσεις, νέα που θα θέλατε να ανακοινωθούν άμεσα στο internet, με
e-mail, επισυνάπτοντας φωτογραφίες, κείμενα Word κλπ.

 

 

Τετάρτη 27-9-2006

 

 

 

 
ΕΚΘΕΣΗ ΧΑΡΑΞΗΣ ΣΤΟ ΚΡΥΣΤΑΛΛΟ
Το ΣάββατοΙ.Μ. Λουκούς 30 Σεπτεμβρίου 2006 και ώρα 20.00 μ.μ., στο κτίριο «Τσιχριτζή» επί της οδού Γρηγορίου Ε' 3 στη Τρίπολη, εγκαινιάζεται έκθεση χάραξης στο κρύσταλλο του ζωγράφου — χαράκτη Ηλία Ν. Σακελλαρίου -καταγωγή από το Καστρί Κυνουρίας- με θέμα: «Βυζαντινά μνημεία του τόπου μας».
Η έκθεση αυτή είναι η 15η ατομική του καλλιτέχνη και πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Νομάρχη Αρκαδίας κ.Δημητρίου Κωνσταντόπουλου, και με την ευγενή χορηγία της αίθουσας από το Δήμαρχο Τριπόλεως κ.Δημοσθένη Σωτηρόπουλο. Την όλη δε οργάνωση της έκθεσης επιμελείται η Αντινομάρχης κ.Γεωργία Πανουτσοπούλου η οποία ευαισθητοποιείται σε θέματα παράδοσης και πολιτισμού.

Ο καλλιτέχνης θα παρουσιάσει ένα μέρος από την ενότητα των βυζαντινών αρχιτεκτονικών μνημείων του τόπου μας, που φιλοτέχνησε επάνω στο κρύσταλλο, χαράσσοντας το με εργαλείο του χεριού, με μύτη από διαμάντι (όχι τροχό). Είναι μια μορφή τέχνης μοναδική για τα Ελληνικά δεδομένα αρκετά δύσκολη και επίπονη. Η τεχνική του, η οποία δεν έχει επαναληπτικότητα και καμμιά προσαρμογή σε άλλες τεχνοτροπίες, δίνει στο κρύσταλλο μια παρουσίαση που ερεθίζει όχι μόνο την οπτική αίσθηση αλλά και την αφή από το ανάγλυφο που παρουσιάζει. Χρειάζεται να πλησιάσεις τα έργα του με όλες σου τις αισθήσεις και μέσα από αυτά να διακρίνεις το φως και την διαύγεια των παραστάσεων καθώς και την ψυχή του καλλιτέχνη.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τη Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2006 και θα λειτουργεί καθημερινά από 10.00 π.μ. έως 14.00 μ.μ. και 17.00 μ.μ. έως 21.00 μ. μ.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΗΛΙΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ

Ο Ηλίας Σακελλαρίου του Νικολάου, με καταγωγή από το Καστρί Κυνουρίας του Νομού Αρκαδίας, γεννήθηκε το 1953 στην Αθήνα. Από μικρή ηλικία είχε την τάση για δημιουργία - καταβολές από τον πατέρα του - και έδειξε την αγάπη του στη ζωγραφική, σπούδασε αρχιτεκτονικό σχέδιο και επί σειρά ετών ασχολήθηκε με τη σινική μελάνη. Από το 1984 ασχολείται παράλληλα και με τη χάραξη στο κρύσταλλο με ακίδα διαμαντιού. Το έργο του, το οποίο βασίζεται στη κλασική γραμμή, απαραίτητη για τη πιστή απεικόνιση της λεπτομέρειας που απαιτούν και οι δύο μορφές της τέχνης που ακολουθεί, έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον σε Ολλανδούς και Δανούς ιστορικούς τέχνης και τεχνοκριτικούς, στην Ελλάδα δε, έχει γίνει αναφορά στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο από τους κ. Εύα Δελαβίνια, κ. Β. Κουντουρίδη, κ. Νικ. Αλεξίου και άλλους.

Τα έργα του, τα οποία είναι σε ενότητες όπως, παραδοσιακοί οικισμοί, κάστρα, βυζαντινά αρχιτεκτονικά μνημεία, φάροι, ιστιοφόρα, μαρμάρινες στήλες, προσωπογραφίες, αγιογραφίες κ.λ.π. έχουν παρουσιασθεί σε δέκα τρεις ατομικές εκθέσεις και σε πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αποσπώντας ευνοϊκές κριτικές και διακρίσεις. Το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού έχει εκδώσει τρεις φορές κάρτες με το Θωρηκτό «ΑΒΕΡΩΦ» και στο ημερολόγιο του 2005 συμπεριέλαβε 15 έργα χαραγμένα στο κρύσταλλο με ακίδα διαμαντιού από την ενότητα των φάρων.

Ο Ηλίας Σακελλαρίου αναφέρεται ως χαράκτης κρυστάλλου και στο Λεξικό Ελλήνων καλλιτεχνών των εκδόσεων «ΜΕΛΙΣΣΑ» που ολοκληρώθηκε το 2000 και είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος. Έργα του υπάρχουν σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, βρίσκονται δε αναρτημένα σε Μουσεία της χώρας μας, όπως στο Ναυτικό Μουσείο Ελλάδας, στο Ναυτικό και Εθνολογικό Μουσείο Γαλαξειδίου, στο Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων, καθώς και στη Προεδρία της Δημοκρατίας, στο Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός», στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, στο Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος και αλλού.

Αίγα λόγια για τη γάραξη στο κρύσταλλο

Η Τέχνη της χάραξης στο κρύσταλλο είναι παλιά, χρησιμοποιήθηκε σαν διακόσμηση στα μέσα του 16ου αιώνα και εμπνεύστηκε από τη χρήση στο μέταλλο. Πρωτοξεκίνησε από τη Βενετία και κατόπιν το ενδιαφέρον γι αυτή την τέχνη μετακινήθηκε και στη Βόρεια Ευρώπη - κυρίως Ολλανδία - όπου οι τεχνικές της χάραξης με τροχό και με διαμάντι αναπτύχθηκαν και έλαβαν διάφορα στυλ. Το χάραγμα με διαμάντι στο χέρι, για λεπτές παραστάσεις, δεν αποτελούσε μαζική παραγωγή. Οι ελάχιστοι δημιουργοί ήταν σχεδόν ερασιτέχνες - από οικογένειες ευγενών — που χάραζαν για δική τους ενασχόληση (χόμπυ). Πολύ λίγους επώνυμους δημιουργούς έχουμε, που τα έργα τους βάζα ή ποτήρια βρίσκονται σε μουσεία.

Η χάραξη στο κρύσταλλο με διαμάντι, γραμμική ή με τελείες, είναι ένας τομέας της τέχνης με ιδιαίτερη τεχνική και κάθε κομμάτι είναι μοναδικό. Η χάραξη με ακίδα διαμαντιού, χωρίς χρήση άλλης μεθόδου, είναι σπάνια και σχεδόν άγνωστη στη χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό. Είναι επίπονη, επικίνδυνη, δύσκολη και ευαίσθητη στους χειρισμούς της, χρειάζεται υπομονή, συνεχής προσοχή και υπερένταση. Επίσης η καθαρότητα και η διαφάνεια του κρυστάλλου, σε συνδυασμό με τον εύθραυστο χαρακτήρα του και τη λεπτότητα που χρειάζεται στην αντιμετώπιση του το κάνουν ακόμη πιο δύσκολο.

Σήμερα η τέχνη αυτή, φοβήθηκε την ανταγωνιστική σύγχρονη τεχνολογία και σχεδόν έχει χαθεί Δυστυχώς, η εποχή μας προωθεί τη βιομηχανοποίηση και οι ευκολίες των τεχνοκρατικών εξελίξεων, μηδενίζουν την ανάπτυξη της ανθρώπινης προσπάθειας για δημιουργία.
Ας ελπίσουμε όμως ότι στο μέλλον, η αναγκαιότητα της φυγής από το τυποποιημένο βιομηχανικό προϊόν θα οδηγήσει στη χρησιμοποίηση των παραδοσιακών μέσων και την αξιοποίηση τους από τους καλλιτέχνες για έργα υψηλής τέχνης με αισθητικές απαιτήσεις.
 

 

 

 
Η προσοχή του Αστέρα στο Κυριακάτικο παιχνίδι με την Προοδευτική
Κανένα πρόβλημα δεν αντιμετωπίζει ο Αστέρας εν όψει του δεύτερου συνεχόμενου παιχνιδιού στην Τρίπολη με την Προοδευτική, όπου μοναδικός στόχος θα είναι η νίκη και η κατάκτηση των τριών βαθμών που θα τον ανεβάσει ψηλότερα στη βαθμολογία.

Μετά το χθεσινό ρεπό που έδωσε ο προπονητής της ομάδας Γιάννης Παπακώστας, από σήμερα ξεκινάει ουσιαστικά η προετοιμασία για τον αγώνα με την Προοδευτική.

Όλοι οι παίκτες της ομάδας συνεχίζουν τις προπονήσεις με εντατικό ρυθμό, χωρίς προβλήματα, με χαμηλούς τόνους, σκληρή δουλειά έχοντας εστιάσει την προσοχή τους στο παιχνίδι με την Προοδευτική.

Ο αγώνας θα ξεκινήσει στις 4.30 μ.μ. και το γήπεδο του Αστέρα αναμένεται να γνωρίσει μεγάλες πιένες, αφού οι φίλαθλοι της ομάδας ικανοποιημένοι από την απόδοση του Αστέρα στο παιχνίδι με το Λεβαδειακό θα είναι και πάλι στο πλευρό της ομάδας δημιουργώντας όμορφη ατμόσφαιρα στο γήπεδο.

Τέλος, την Κυριακή ξεκινάει το παιδικό πρωτάθλημα Αρκαδίας, όπου ο Αστέρας θα αντιμετωπίσει στις 1.30 μ.μ. τη Νεστάνη εκτός έδρας.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


[ Αρχική | Τουρισμός | Οικονομία | Πολιτισμός | Υπηρεσίες | Ενημέρωση | Όροι χρήσης | Επικοινωνία ]

Copyright © 2001-2011 - Φιλοξενία σελίδων Αρχική σελίδα