Αρκαδία

Επικαιρότητα

 

 

 

 

 

Μπορείτε να μας στέλνετε τις δικές σας ανακοινώσεις, εκδηλώσεις, νέα που θα θέλατε να ανακοινωθούν άμεσα στο internet, με
e-mail, επισυνάπτοντας φωτογραφίες, κείμενα Word κλπ.

 

 

Πέμπτη 7-9-2006

 

 

 

 
Η Πελοπόννησος «κάνει το τραπέζι» σε ξένους και Έλληνες καταναλωτές
Πρότυπο καινοτόμο σχέδιο ανάπτυξης από το σύνολο των φορέων της Πελοποννήσου

Μια ιδιαίτερα σημαντική διαδικασία για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου καινοτόμου σχεδίου που θα αφορά το σύνολο της Πελοποννήσου και το οποίο θα αποτελέσει τη βάση της ανάπτυξής της κατά την Δ΄ Προγραμματική Περίοδο, βρίσκεται σε εξέλιξη.
Πρόκειται για πρόγραμμα που θα υποβληθεί στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών στο πλαίσιο των Πρότυπων Καινοτόμων Σχεδίων Ανάπτυξης και θα έχει τον τίτλο «Το τραπέζι της Πελοποννήσου».

Για τη συγκρότηση του προγράμματος έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους όλοι οι παραγωγικοί, αυτοδιοικητικοί, επιχειρηματικοί, συνεταιριστικοί και επιστημονικοί φορείς της γεωγραφικής περιφέρειας. Συγκεκριμένα, οι Νομαρχιακές και Τοπικές Αυτοδιοικήσεις, τα Επιμελητήρια, οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, οι Αναπτυξιακές Εταιρείες, αλλά και ισχυροί ιδιώτες επιχειρηματίες, η ΠΑΣΕΓΕΣ και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου βρίσκονται στη διαδικασία συγκρότησης ενιαίου φορέα, ο οποίος θα καταρτίσει, θα υποβάλλει και θα διαχειριστεί το «τραπέζι της Πελοποννήσου». Η πρώτη τεχνική σύσκεψη των ενδιαφερόμενων φορέων πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου στη Νεμέα.

Κεντρική ιδέα του Σχεδίου είναι να επιτευχθεί μέσα στα επόμενα χρόνια μια σαφής και μετρήσιμη βελτίωση στην αναπτυξιακή εικόνα της περιοχής με βασικά εργαλεία:
- Την καθιέρωση ενιαίας ταυτότητας της Πελοποννήσου τόσο όσον αφορά τα βασικά αγροτικά προϊόντα της (ελαιόλαδο, κρασί, τυροκομικά), όσο και την τουριστική της αξιοποίηση. Η Πελοπόννησος άλλωστε, παρά τα σημερινά διοικητικά και άλλα όρια, αποτελεί ιστορικά και γεωγραφικά, ενιαία και παγκοσμίως αναγνωρίσιμη οντότητα.
- Τη διασφάλιση της ποιότητας στην παραγωγή, στις υπηρεσίες, στον τουρισμό, στο φυσικό περιβάλλον. Μεταξύ άλλων, θα δημιουργηθεί Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας Πελοποννήσου με ταυτόχρονη υιοθέτηση ειδικών σημάτων ποιότητας για προϊόντα, υπηρεσίες, καταστήματα, επαγγέλματα κ.λπ. Θα ενισχυθούν επίσης ποιοτικές επενδύσεις σε πολλούς τομείς.
- Την στήριξη της επιχειρηματικότητας ώστε να αξιοποιηθούν επιχειρηματικές ευκαιρίες στους τομείς της γεωργίας, της μεταποίησης, των εξαγωγών, του οικοτουρισμού, του περιβάλλοντος κ.λπ. Μεταξύ άλλων, θα δημιουργηθεί εργαστήριο καινοτομίας και ποιότητας για την παραγωγή τεχνογνωσίας, θα παρέχεται νομική και τεχνική βοήθεια σε νέους επιχειρηματίες, θα δημιουργηθούν δίκτυα επιχειρηματιών, εμπορικά δίκτυα κ.λπ.
- Την προσέγγιση των ξένων καταναλωτών και την γνωριμία τους με τα παραδοσιακά προϊόντα της Πελοποννήσου, τόσο κατά την διάρκεια των επισκέψεών τους στην περιοχή ως τουρίστες, όσο και στις ίδιες τις χώρες τους. Συγκεκριμένα, υπάρχει οργανωμένο καινοτόμο σχέδιο απευθείας πωλήσεων σε ευρωπαίους καταναλωτές (πιλοτικά στη Γερμανία και στη συνέχεια σε άλλες χώρες) υπό τον τίτλο «Πελοποννησιακό καλάθι τροφίμων» αλλά και ευρύτερο σχέδιο σύνδεσης της τοπικής γαστρονομίας με την παραγωγή και τον τουρισμό.

Η περιοχή παρέμβασης του Προγράμματος είναι οι επτά νομοί της Πελοποννήσου, ειδικότερα όμως προβλέπονται παρεμβάσεις στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, σε ζώνες παραγωγής των ποιοτικά παραγόμενων προϊόντων (ΠΟΠ, ΠΓΕ, οίνοι ΟΠΑΠ, ΟΠΕ, βιολογικά προϊόντα, εν δυνάμει προϊόντα για χαρακτηρισμό ως ιδιότυπων), ζώνες παραγωγής προϊόντων από ολοκληρωμένη διαχείριση, σημαντικές περιοχές για το φυσικό περιβάλλον (NATURA 2000, ΖΕΠ, PCI κ.λπ.), διαδρομές που ενώνουν τις παραπάνω ζώνες κ.λπ. Επιπλέον προβλέπονται ειδικές δράσεις για την Πάτρα και για υποβαθμισμένες αστικές περιοχές πόλεων όπως η Καλαμάτα και το 'Αργος.
Πρέπει να σημειωθεί ότι τον πυρήνα για την κατάρτιση και υλοποίηση του προγράμματος αποτελούν οι Αναπτυξιακές Εταιρείες (με επικεφαλής την εταιρεία «Πελοπόννησος») και τα Επιμελητήρια της Πελοποννήσου, φορείς οι οποίοι έχουν υλοποιήσει στο παρελθόν σημαντικά προγράμματα καινοτομικού χαρακτήρα.

Πέραν των βασικών στόχων, σύμφωνα με τους εμπνευστές του Σχεδίου, με το «Τραπέζι της Πελοποννήσου» μεταξύ άλλων επιτυγχάνεται επίσης:
- Η διάχυση της εμπειρίας που διαθέτουν οι συμμετέχοντες φορείς και η μεταφορά τεχνογνωσίας
- Η δικτύωση φορέων και επιχειρήσεων σε επίπεδο γεωγραφικό, κλάδου ή τομέα οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας
- Η αειφορία των παρεμβάσεων και η ανάδειξη της σχέσης του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος στην πελοποννησιακή οικονομία
- Η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα εμπλακούν στο πρόγραμμα

Σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση του προγράμματος, προβλέπεται η χρήση των καινοτόμων χρηματοδοτικών εργαλείων τα οποία έχει προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Δ' Προγραμματική Περίοδο. Ειδικότερα, για τη στήριξη των μικρομεσαίων και πολύ μικρών επιχειρήσεων το πρόγραμμα θα χρησιμοποιήσει ενδιάμεσο φορέα από τον χρηματοπιστωτικό χώρο, προκειμένου να λειτουργήσει «Ταμείο Καινοτομικής Ανάπτυξης».

 

 

 

 
Παρουσίαση Αστέρα Τρίπολης 2006-2007
Πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Τύπου του Αστέρα Τρίπολης η επίσημη παρουσίαση των έντεκα φετινών μεταγραφικών αποκτημάτων της ομάδας, οι νέες στολές που θα φορέσει ο Αστέρας τη φετινή αγωνιστική περίοδο και το σύγχρονο αθλητικό κέντρο που φιλοδοξεί να φτιάξει η διοίκηση του συλλόγου.
Από το πάνελ χαιρέτισαν την εκδήλωση και αναφέρθηκαν στους στόχους της ομάδας, ο Πρόεδρος της ΠΑΕ Αστέρας Βαγγέλης Κρητικός, ο προπονητής της ομάδας Γιάννης Παπακώστας και ο αρχηγός της ομάδας Κώστας Παπαδόπουλος.

Βαγγέλης Κρητικός (πρόεδρος Αστέρα): «Μπαίνουμε πλέον στον τέταρτο χρόνο αυτής της νέας προσπάθειας που γίνεται στον Αστέρα, με τα αποτελέσματα να είναι ήδη καλά από τις προηγούμενες χρονιές, αλλά και εμείς να στοχεύουμε πάντα σε κάτι καλύτερο. Μη ξεχνάτε πώς εχθρός του καλού, είναι το καλύτερο. Το νέο γήπεδο σύντομα θα ξεκινήσει. Σήμερα απλά, σας παρουσιάσαμε ακριβώς τι θέλουμε να κάνουμε και νομίζω πώς άρεσε σε όλους αυτό το σχέδιο που παρακολουθήσατε»

Γιάννης Παπακώστας (προπονητής Αστέρα): «Όλοι μαζί σαν μία γροθιά θα προσπαθήσουμε για ότι καλύτερο στη φετινή αγωνιστική περίοδο. Οι ιδιοκτήτες της ομάδας παρέχουν όλες τις συνθήκες σωστής λειτουργίας και εργασίας στους προπονητές και ποδοσφαιριστές και αυτό το έχουν δείξει μέχρι σήμερα. Αναβαθμίζονται συνεχώς οι αθλητικές εγκαταστάσεις της ομάδας, έρχεται το καινούργιο γήπεδο.
Ο προπονητής σχεδιάζει τις προπονήσεις, την τακτική και οι ποδοσφαιριστές έχουν μπει σε ένα ρυθμό προπονήσεων και είναι έτοιμοι να μπουν σε ένα δύσκολο πρωτάθλημα όπως είναι αυτό της Β’ Εθνικής.
Στόχος της ομάδας είναι να εκμεταλλευθεί όλα όσα της προσφέρουν οι ιδιοκτήτες και να γίνει μία ανταγωνιστική ομάδα για πολύ υψηλό επίπεδο και όχι για μία προσωρινή επιβίωση. Δε θα εξαφανιστεί, αλλά θα είναι έτοιμη να πρωταγωνιστήσει. Μία ομάδα που θα έχει μέλλον και θα βρίσκεται σε πολύ υψηλά πρότυπα.
Όλοι μας και κυρίως οι ποδοσφαιριστές που είναι οι πρωταγωνιστές της ομάδας, θα πρέπει υπερβάλλουν τους εαυτούς τους και να τα καταφέρουν. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε και τον κόσμο που είναι πάντα στο πλευρό μας.
Σύντομα θα ξαναμιλήσουμε, αυτή τη φορά για τις ακαδημίες του συλλόγου, που είναι ένα κομμάτι που μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα. Θα μιλήσουμε για το πρόγραμμα που θέλουμε να ακολουθήσουμε. Θέλουμε να βγάλουμε παιδιά από την Τρίπολη που να παίζουν για την ομάδα της Τρίπολης»

Κώστας Παπαδόπουλος (αρχηγός Αστέρα): «Αν και οι ποδοσφαιριστές πρέπει να μιλάμε στο γήπεδο, εγώ θέλω να τονίσω εκ μέρους των ποδοσφαιριστών πώς όλοι δίνουμε υπόσχεση πώς θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό στο γήπεδο. Θα ήθελα να κάνω και μία ευχή: Να είμαστε όλοι υγιείς και στο τέλος της χρονιάς θα κάνουμε ταμείο»

Στη συνέχεια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν από τους τρεις αρχηγούς του Αστέρα Κώστα Παπαδόπουλο, Ηλία Αναστασάκο και Νίκο Λαζαρίδη οι νέες εμφανίσεις που θα φοράνε οι ποδοσφαιριστές του Αστέρα Τρίπολη τη φετινή αγωνιστική περίοδο. Ευχή όλων να αποδειχθούν και αυτές γούρικες όπως οι αντίστοιχες των προηγούμενων δύο χρόνων.

Ακολούθησαν οι παρουσιάσεις των έντεκα μεταγραφικών αποκτημάτων της ομάδας, Τρεζόρ Λουντάλα, Πέτρος Κανακούδης, Δημοσθένης Παπαθανασίου, Πατρίκ Ζουντί, Γιώργος Τσουκαλίδης, Χαρίδημος Μίχος, Σέζαρ Ρικάρντο ντε Λουσένα, Αλνταίρ Μοσελίν, Ηλίας Ιωάννου, Νίκος Πουρτουλίδης, Αντώνης Λαδάκης, με τον Πρόεδρο Βαγγέλη Κρητικό να τους υποδέχεται και επισήμως στις τάξεις της ομάδας και τους φιλάθλους να χειροκροτάνε τους νεοαποκτηθέντες ποδοσφαιριστές της ομάδας.

Στη συνέχεια έπαιξε ένα βίντεο, όπου παρουσιάστηκε τι αθλητικό κέντρο θέλει να φτιάξει η διοίκηση του Αστέρα Τρίπολης. Ο αρχιτέκτονας Μιχάλης Παπαιωάννου έκανε μία σύντομη παρουσίαση του μεγάλου αυτού έργου. Πρόκειται για ένα μεγάλο και φιλόδοξο έργο, που θα αναβαθμίσει ολόκληρη την περιοχή.

Οι φίλαθλοι έδωσαν και πάλι δυναμικό παρόν στην παρουσίαση, δείχνοντας για μία ακόμα φορά το ενδιαφέρον που δείχνει ο κόσμος της Τρίπολης για τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται στον Αστέρα Τρίπολης.

 

 

 
Παραδοσιακή Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας Στεμνίτσας.
Επιπτώσεις από την μεταρρύθμιση της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.

Η Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση (Τ.Ε.Ε.) στην Ελλάδα είναι σε φάση αλλαγών, μετά την κατάργηση των, ως τώρα υφιστάμενων, Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων (Τ.Ε.Ε.) και μετά τη σταδιακή αντικατάστασή τους από τα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑ.Λ.) και τις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑ.Σ.).
Οι αλλαγές αυτές επηρεάζουν άμεσα την παραδοσιακή Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας Στεμνίτσας, η οποία σύμφωνα με το τμήμα ΤΕΕ του Υπουργείου Παιδείας, δεν θα μετατραπεί σε ΕΠΑ.Λ., αλλά θα λειτουργεί ως ΕΠΑ.Σ. από το σχολικό έτος 2007-2008.
Κατά το σχολικό έτος 2006-2007, στο σχολείο της Στεμνίτσας, θα διδαχθούν και θα αποφοιτήσουν τόσο οι μαθητές του Α΄ κύκλου σπουδών του Τ.Ε.Ε., οι οποίοι θα παρακολουθήσουν τη δεύτερη χρονιά των σπουδών τους, όσο και οι μαθητές του Β΄ κύκλου σπουδών του Τ.Ε.Ε., οι οποίοι θα παρακολουθήσουν την τρίτη χρονιά τους στο σχολείο της Στεμνίτσας.
Τα πρακτικά αποτελέσματα των παραπάνω θα είναι τα εξής :
- Δεν θα εγγραφούν νέοι μαθητές στην παραδοσιακή Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας Στεμνίτσας, για τη σχολική χρονιά 2006-2007. Οι ενδιαφερόμενοι για σπουδές Αργυροχρυσοχοΐας, θα πρέπει κατά τη σχολική αυτή χρονιά να παρακολουθήσουν τα μαθήματα της Α΄ τάξης λυκείου της περιοχής κατοικίας τους και κατά την επόμενη σχολική χρονιά να έρθουν για εγγραφή στην ΕΠΑ.Σ. (πια) της Στεμνίτσας.
- Οι αποφοιτήσαντες από την Α΄ τάξη του Τ.Ε.Ε. Στεμνίτσας, θα ολοκληρώσουν μέσα στο σχολικό έτος 2006-2007, τον Α΄ κύκλο σπουδών και, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα ολοκληρώσουν μέσα στο σχολικό έτος 2007-2008 το Β΄ κύκλο σπουδών του Τ.Ε.Ε. Στεμνίτσας.
- Οι αποφοιτήσαντες από τη Β΄ τάξη (του Α΄ κύκλου σπουδών) του Τ.Ε.Ε. Στεμνίτσας θα είναι οι προτελευταίοι κάτοχοι του πτυχίου της τρίτης χρονιάς στο σχολείο της Στεμνίτσας (ή του Β΄ κύκλου σποδών του Τ.Ε.Ε. Στεμνίτσας), με τελευταίους τους εγγεγραμμένους το 2005.

Η προβλεπόμενη για δημιουργία ΕΠΑ.Σ. στη Στεμνίτσα, θα είναι διετούς φοίτησης και θα είναι δυνατή η εγγραφή σε αυτήν αποφοίτων της Α΄ τάξης οποιουδήποτε τύπου λυκείου. Η αποφοίτηση από την ΕΠΑ.Σ. δε θα δίνει πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά μόνο πτυχίο επαγγελματικών προσόντων τύπου Γ΄ και δυνατότητα απόκτησης άδειας εξάσκησης επαγγέλματος, σε αντιστοιχία με τις ευρωπαϊκές οδηγίες για την επαγγελματική εκπαίδευση.
Με την ταπεινή γνώμη του γράφοντα, η εμπλοκή της παραδοσιακής Σχολής Αργυροχρυσοχοΐας Στεμνίτσας με τις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις του Υπουργείου Παιδείας είναι πιο επώδυνη, από την ήδη προταθείσα από τον υπογεγραμμένο, προσπάθεια υπαγωγής του σχολείου στο Υπουργείο Πολιτισμού, σε αντιστοιχία με το Σχολείο Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου, του οποίου οι απόφοιτοι προσλαμβάνονται ως τεχνίτες μαρμαροτεχνίας και μαρμαρογλυπτικής, με ειδική κατηγορία προσλήψεων στις Εφορείες Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού, ενώ οι πρώτοι εξ αυτών εισάγονται χωρίς εξετάσεις σε τμήμα Γλυπτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.
Δεδομένης της αξιοπρεπέστατης υπόστασης της παραδοσιακής Σχολής Αργυροχρυσοχοΐας Στεμνίτσας, στα επίπεδα των υποδομών, της διδασκαλίας που παρέχει και του μεγάλου ενδιαφέροντος εκμάθησης από τους, κυρίως ώριμους, μαθητές της είναι αμφίβολη η θέση της τοπικής κοινωνίας να μην αναλύει με προσοχή την, ήδη πριν τις παρούσες αλλαγές, υφιστάμενη παραπάνω πρόταση και δημιουργεί υποψίες περί της αδυναμίας των τοπικών φορέων να χειραγωγήσουν με σοβαρότητα την ύπαρξη και την αξιότερη συνέχεια του σχολείου της Στεμνίτσας, αυτού του «κοσμήματος» του Δήμου Τρικολώνων Αρκαδίας.


Σπίθας Γεώργιος,
Ζωγράφος, γλύπτης και Εκπρόσωπος της Μαθητικής Κοινότητας Τ.Ε.Ε. Αργυροχρυσοχοίας Στεμνίτσας.
 

 
Το έργο «Kαημένα Σπίρτα (Burnt Matches)» και το έργο «Present Space» υποβλήθηκαν από το ζωγράφο και γλύπτη Σπίθα Γεώργιο στον καλλιτεχνικό διαγωνισμό με θέμα «Η Αναζήτηση της Ελευθερίας (The Quest For Freedom)» της 4ης Ετήσιας Διεθνούς Έκθεσης TOUCH 2006 του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Αγίου Νικολάου Κρήτης.

Η έκθεση αυτή γίνεται για να εμπνεύσει την καλλιτεχνική αναζήτηση και έχει σκοπό να εμπλουτίσει την ανθρώπινη κοινότητα και το περιβάλλον ενθαρρύνοντας και στηρίζοντας τη διαπολιτισμική δημιουργικότητα και ανταλλαγή. Τα έργα του καλλιτεχνικού διαγωνισμού εκθέτονται στη Δημοτική Πινακοθήκη του Δήμου Αγίου Νικολάου Κρήτης, από 15 ως και 25 Σεπτεμβρίου 2006.


Πληροφορίες : Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Αγίου Νικολάου Κρήτης (ΠΟΔΑΝ), Ρούσσου Καπετανάκη 18, 72100 Άγιος Νικόλαος, τηλ.: 28410 26899, fax: 28410 24071.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


[ Αρχική | Τουρισμός | Οικονομία | Πολιτισμός | Υπηρεσίες | Ενημέρωση | Όροι χρήσης | Επικοινωνία ]

Copyright © 2001-2011 - Φιλοξενία σελίδων Αρχική σελίδα