Αρκαδία

Επικαιρότητα

 

 

 

 

 

Μπορείτε να μας στέλνετε τις δικές σας ανακοινώσεις, εκδηλώσεις, νέα που θα θέλατε να ανακοινωθούν άμεσα στο internet, με
e-mail, επισυνάπτοντας φωτογραφίες, κείμενα Word κλπ.

 

 

Κυριακή 20-02-2011

 

 

 

 
21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ: ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΗΤΡΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ
Η Παγκόσμια Ημέρα Μητρικής Γλώσσας καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της UNESCO, για την προώθηση της γλωσσικής πολυμορφίας και τη διάσωση των ολιγότερο ομιλουμένων γλωσσών καθώς θεωρείται ότι χιλιάδες γλώσσες θα εξαφανιστούν τα επόμενα εκατό χρόνια.

Τις τελευταίες δεκαετίες πολλές μητρικές γλώσσες έχουν υποσκελιστεί στην ανώτερη εκπαίδευση και την έρευνα, κυρίως από την αγγλική. Η πρακτική αυτή έχει καταστεί απαραίτητη για την επικοινωνία της παγκόσμιας ακαδημαϊκής κοινότητας και την συνεννόηση στον χώρο εργασίας. Ταυτόχρονα όλο και περισσότεροι γονείς βάζουν τα παιδιά τους σε σχολεία όπου δεν διδάσκονται στην μητρική τους γλώσσα. Οι γλωσσολόγοι όμως εφιστούν την προσοχή στο γεγονός ότι όταν σταματά η χρησιμοποίηση μιας γλώσσας σε έναν τομέα, σταματά και η εξέλιξη της γλώσσας ως μέσον επικοινωνίας. Έτσι δημιουργούνται σταδιακά κοινωνίες χωρίς πολιτισμικά χαρακτηριστικά που οδηγούν σε ένα ομογενοποιημένο κόσμο αποκλείοντας ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού από το δημοκρατικό δημόσιο διάλογο και από πολύτιμες γνώσεις. Τότε υπεισέρχεται η γλωσσική υποχώρηση και εντείνονται οι κοινωνικές αντιθέσεις αφού μία γλώσσα που δέχεται πολλά πλήγματα και αντίστοιχες απώλειες, στο τέλος, εξορίζεται και καταλήγει να χρησιμοποιείται στην οικογένεια, στις τελετές με αποτέλεσμα να αποκτήσει μουσειακό χαρακτήρα. Μία τέτοια κατάσταση με μία «ανώτερη» και μία «κατώτερη» γλώσσα, τη συναντούμε, μεταξύ άλλων, και σε πολλές χώρες με αποικιοκρατικό παρελθόν όπου οι εμπειρίες είναι σαφώς αρνητικές: κακή παιδεία και κοινωνικές εντάσεις.

Η μητρική γλώσσα ενός λαού δεν είναι απλώς ένα σύνεργο επικοινωνίας, ένα όχημα μεταφοράς πληροφοριών και γνώσεων, συναισθημάτων και σκέψεων αλλά μια ουσιαστικής σημασίας συνιστώσα πολιτισμικής ταυτότητας. Στην μητρική γλώσσα έχουν εγγραφεί διαχρονικά τα βιώματα, οι αξίες και οι αντιλήψεις που έχουν υιοθετηθεί ανά τους αιώνες από μια γλωσσική κοινότητα. Σταδιακή υποκατάσταση, σηματοδοτεί σταδιακή εξαφάνιση. Ας παραδειγματιστούμε από την φύση και την βιοποικιλότητα που την χαρακτηρίζει για να προστατεύσουμε την γλωσσική ποικιλότητα, αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομίας κάθε ανθρώπου.

Η γλωσσική όμως ποικιλότητα δεν σταματά στην μητρική γλώσσα. Ξεκινά από τις διαλέκτους και τα ιδιώματα που συντονίζουν, στην ιστορική διαδρομή, την συγκρότηση της μητρικής γλώσσας καθόσον σηματοδοτούν τις τοπικές κουλτούρες που, όλες μαζί, προάγουν την πολιτισμική διάσταση που χαρακτηρίζεται από την μητρική γλώσσα. Και όπου η πολιτική προάγει την τοπικότητα, διάλεκτοι, ιδιώματα και κατ΄ επέκταση η μητρική γλώσσα, ξαναβρίσκουν την σπουδαιότητα τους.


Θεματική Ομάδα Πολιτισμού των Οικολόγων Πρασίνων

 

 

 
Διαβάστε αυτό το μήνα στο περιοδικό «ΕΠΙ» του Επιμελητηρίου Αρκαδίας
Στο τρέχον τεύχος του περιοδικού του Επιμελητηρίου Αρκαδίας (τεύχος 96 Φεβρουαρίου) θα διαβάσετε:

ΡΩΤΑΤΕ; ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ www.arcadia365.gr
Η νέα υπηρεσία του Επιμελητηρίου Αρκαδίας για άμεση επικοινωνία με τα μέλη του
Μέσα από το www.arcadia365.gr ο επιχειρηματίας μέλος μπορεί να υποβάλει οποιοδήποτε ερώτημα και να θέσει οποιοδήποτε θέμα τον απασχολεί προς τον Πρόεδρο, τα μέλη του Δ.Σ. ή τους συνεργάτες του Επιμελητηρίου.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΚΑΡΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011, 6:00 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Αρκαδίας (25ης Μαρτίου & Πανός 21)

ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΑΡΚΑΔΙΑΣ…
….αν και υπάρχουν πληροφορίες ότι ενδέχεται να υπάρξει νέα αναβολή τους

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ
Το Επιμελητήριο Αρκαδίας και η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Αρκαδίας (Ο.Ε.Β.Α.), ζητούν από τα μέλη τους και από τον επιχειρηματικό κόσμο γενικότερα, να διαθέσουν εφόσον το επιθυμούν, μηχανήματα που δεν χρησιμοποιούν, για τη δημιουργία Μουσείου Μηχανημάτων.

ΣΕΙΡΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ
ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ

α) Επισκέψεις μαθητών σε μεγάλα εμπορικά κέντρα
Επιστολή απέστειλε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας κ. Ιωάννης Μπουντούκας στο Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αρκαδίας κ. Πολύδωρο Χαριτωνίδη με αφορμή το θέμα των σχολικών εκδρομών και την επίσκεψη των μαθητών σε εμπορικά. Στο τρέχον τεύχος του περιοδικού θα διαβάσετε και την απαντητική επιστολή που απέστειλε ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αρκαδίας κ. Πολύδωρος Χαριτωνίδης

β) Δημιουργία Γενικής Γραμματείας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων
Για τη δημιουργία Γενικής Γραμματείας για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις στο Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας προτείνει, σε επιστολή του προς τον Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μ. Χρυσοχοίδη, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας κ. Ιωάννης Μπουντρούκας, η οποία, όπως αναφέρει, θα συμβάλει στην ανάπτυξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας, των επενδύσεων και της καινοτομίας.

γ) Επιτόκια δανεισμού επιχειρήσεων των πυρόπληκτων νομών
Για την τροποποίηση του νόμου σχετικά με την αλλαγή του επιτοκίου βάσης και την υποκατάσταση του επιτοκίου του ΕΓΕΔ, με αυτό του EURIBOR, αναφέρει σε επιστολή του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας κ. Ιωάννης Μπουντρούκας προς τον Υφυπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Παναγιώτη Ρήγα και τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Δημήτρη Κούσελα.

ENTERPRISE EUROPE NETWORK
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε έκθεση για τις επιδόσεις των κρατών μελών όσον αφορά την πρόληψη και την ανακύκλωση των αποβλήτων.
Από την έκθεση αυτή προκύπτει ότι αν και ορισμένα κράτη μέλη έχουν σημειώσει εξαιρετική πρόοδο, απέχουμε ακόμη αρκετά από την επίτευξη του μακροπρόθεσμου στόχου να καταστεί η ΕΕ «κοινωνία της ανακύκλωσης» - ήτοι μια κοινωνία που όχι μόνο θα αποτρέπει τη δημιουργία αποβλήτων, αλλά και θα είναι σε θέση να τα αξιοποιεί ως πόρο.

 

 

 
Για την απεργία της 23ης Φεβρουαρίου
ΕΛΜΕ Αρκαδίας >>>>>>>>

ΑΝ.Ε.Α.Ε.Δ. Ανεξάρτητη Ένωση Αποστράτων Ενόπλων Δυνάμεων  >>>>>>>>>

 

 

 
Νέα Δημητσάνας
Μπορείτε να δείτε τα νέα φύλλα Δεκεμβρίου 2010 και Ιανουαρίου 2011 της εφημερίδας ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ στην ιστοσελίδα της Αδελφότητας Δημητσανιτών:
www.dimitsana.net

 

 

 
Βιβλιοπαρουσίαση: «ΚΛΑΥΣΙΓΕΛΟΣ…ΟΠΩΣ ΖΩΗ!»
Κυκλοφόρησε το μυθιστόρημα της Μαρίας Αποστολοπούλου με τίτλο «ΚΛΑΥΣΙΓΕΛΟΣ…ΟΠΩΣ ΖΩΗ!». Είναι μία έκδοση του περιοδικού «Πνοές Λόγου και Τέχνης».

Στο μυθιστόρημα αυτό, η συγγραφέας, επιχειρεί μέσα από την περιγραφή της ιστορίας της να διερευνήσει, όχι μόνο το δύσκολο κόσμο της εφηβείας, αλλά και τα αίτια των κοινωνικών αδιεξόδων, επισημαίνοντας παράλληλα τις προσπάθειες που υποχρεούνται να κάνουν οι γονείς για την καλύτερη επικοινωνία με τα παιδιά τους.
Περισσότερα...

 


 

 

Αποκριάτικο πάρτυ Αρκαδικού

 

 

 

Αρχείο >>

 

 

 

 

Σχολή Γονέων

 

Πρόσκληση Συγκρότησης Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης Δήμου Γορτυνίας

Λήξη 23-2-11

ΚΙΝΗΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΑΡΚΑΔΙΑ

Λήξη 22-2-11

Αιτήσεις για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2011

Λήξη 25-2-11

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών
στα Προηγμένα Τηλεπικοινωνιακά Συστήματα και Δίκτυα

Λήξη 25-2-11

Σχολή Διαιτησίας 2011

Λήξη 28-2-11

Έκθεση στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης

Λήξη 12-6-11

"ΤΟΠΟΙ ΤΗΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ", έκθεση Ζωγραφικής Μαρίνου Βόμβα

Λήξη 28-2-11

Λέσχη Ανάγνωσης Βιβλίου
Πρόγραμμα «ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ»

Λήξη 25-2-11

 

Αστέρας Τρίπολης

Αρκαδικός

Ε.Π.Σ. Αρκαδίας

Ε.ΚΑ.Σ.ΚΕ.ΝΟ.Π.


 

 

 

 


[ Αρχική | Τουρισμός | Οικονομία | Πολιτισμός | Υπηρεσίες | Ενημέρωση | Όροι χρήσης | Επικοινωνία ]

Copyright © 2001-2011 - Φιλοξενία σελίδων Αρχική σελίδα