Αρκαδία

Επικαιρότητα

 

 

 

 

 

Μπορείτε να μας στέλνετε τις δικές σας ανακοινώσεις, εκδηλώσεις, νέα που θα θέλατε να ανακοινωθούν άμεσα στο internet, με
e-mail, επισυνάπτοντας φωτογραφίες, κείμενα Word κλπ.

 

 

Πέμπτη 23-12-2010

 

 

 

 
Συγκέντρωση – σύσκεψη τη Δευτέρα για το σιδηρόδρομο στην Πελοπόννησο
Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Μεσσηνίας κατά τη συνεδρίασή του την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010, ομόφωνα αποφάσισε να καλέσει την Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010 στις 6:00 μ.μ. στο αμφιθέατρο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας «Αλέξανδρος Κουμουνδούρος»ολους τους ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ , όλους τους φορείς του νομού που συμμετέχουν στην « Παμπελοποννησιακη Επιτροπή Αγώνα για τη σωτηρία του σιδηροδρόμου», τους εργαζόμενους του ΟΣΕ και τους πολίτες του νομού που ενδιαφέρονται για το μέλλον του σιδηροδρόμου, για να ενημερωθούμε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών και τον Σύνδεσμο Σιδηροδρομικών Πελοποννήσου για τις εξελίξεις στον ΟΣΕ, την κατάσταση και τις προοπτικές του δικτύου της Πελοποννήσου και να αποφασίσουμε το πώς από κοινού θα αντιδράσουμε στις αρνητικές εξελίξεις για το μέλλον του ώστε να μην κλείσει το σιδηροδρομικό δίκτυο της Πελοποννήσου και το μηχανοστάσιο του ΟΣΕ στην Καλαμάτα.

 

 

 
700.000 αδυνατούν να πληρώσουν το ηλεκτρικό ρεύμα
ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β’ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
- Οικονομικών
- Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
Και την κα Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

ΘΕΜΑ: Η κοινωνία βυθίζεται στο σκοτάδι! Αδυνατούν να πληρώσουν το ηλεκτρικό ρεύμα 700.000 νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις!

Τα φτωχότερα στρώματα της κοινωνίας υφίστανται σήμερα τη σφοδρότερη επίθεση ενάντια στο δικαίωμά τους για αξιοπρεπή διαβίωση. Έχουν φτάσει να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν στην κάλυψη των υποχρεώσεων τους για τις πιο βασικές ανάγκες τους, όπως είναι το ηλεκτρικό ρεύμα.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, για το 10μηνο του 2010 στη ΔΕΗ, οι απλήρωτες συνδέσεις νοικοκυριών αλλά και μικρών και μεσαίων εμπορικών πελατών φτάνουν τις 700.000, που αντιστοιχεί στο 10% της συνολικής πελατειακής βάσης του οργανισμού. Ο αριθμός των καταναλωτών που θα αδυνατούν να αποπληρώσουν, θα μεγαλώνει συνεχώς αν ληφθεί υπ’ όψη ότι η ΔΕΗ έχει ήδη ζητήσει έγκριση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, για αυξήσεις 14% από 01/01/2011, που σε βάθος τριετίας θα ξεπεράσουν το 50% στα οικιακά τιμολόγια για τις χαμηλές καταναλώσεις και 4% έως 15% για τις μεσαίες.

Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα εκατομμύρια νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις να κληθούν να πληρώσουν ακόμα πιο ακριβά το ηλεκτρικό ρεύμα, που σε συνδυασμό με τις ευρύτερες ανατιμήσεις, τις περικοπές των αποδοχών, τις μειώσεις εισοδημάτων, τη αυξανόμενη ανεργία, την ύφεση στην αγορά, θα αποτελέσει τη χαριστική βολή ιδιαίτερα για τα φτωχά στρώματα.

Η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί και θα ενταθεί σαν συνέπεια της πολιτικής που έχει επιβληθεί από κυβέρνηση και Τρόϊκα, μέσω μνημονίου.

Επειδή είναι επιτακτική ανάγκη και στοιχειώδες καθήκον της πολιτείας να ενισχύσει και να βοηθήσει ομάδες με χαμηλά εισοδήματα καθώς και ευπαθείς κοινωνικά ομάδες που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά για την κάλυψη βασικών αναγκών τους
Επειδή οι επαγγελματίες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα στην προσπάθειά τους να επιβιώσουν σ’αυτές τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες.

Επειδή η ΔΕΗ είναι κερδοφόρα επιχείρηση (κέρδη 1,5 δις. Ευρω για το 2009) και το ηλεκτρικό ρεύμα είναι αγαθό απαραίτητο για την ανθρώπινη διαβίωση του πολίτη, που πρέπει να παράγεται και να διανέμεται από το κράτος.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί και η κα. Υπουργός:

1. Προτίθεστε να αποσύρετε τις ανατιμήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ και των άλλων Δ.Ε, μετά την επικίνδυνη πορεία που καταγράφεται στην ανεργία, τον πληθωρισμό την ύφεση και την μείωση των εισοδημάτων, ώστε να μπορούν να επιβιώσουν τα φτωχά και τα μεσαία στρώματα της Ελληνικής κοινωνίας;

2. Είναι στις προθέσεις σας να παρέμβετε στη ΔΕΗ, να θεσπίσει ειδικό χαμηλότερο τιμολόγιο για τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με εισόδημα κάτω από 17.500€, για τις χαμηλές καταναλώσεις και ποιες θα είναι οι συγκεκριμένες ενέργειες;

Ο ερωτών βουλευτής
Λαφαζάνης Παναγιώτης

 

 

 
Ερώτηση για παρακράτηση κοινοτικών ενισχύσεων έναντι οφειλών από την ΑΤΕ
 22-12-2010
Ερώτηση
Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
• Οικονομικών
• Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Εξοργισμένοι οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι για παρακράτηση έναντι οφειλών από τη β΄ δόση των κοινοτικών ενισχύσεων από την ΑΤΕ

Μας είναι γνωστό ότι καμία παρακράτηση δεν μπορεί να διενεργηθεί από τις επιδοτήσεις-ενισχύσεις των δικαιούχων πριν την καταβολή κατά το 100% του δικαιούμενου ποσού στο λογαριασμό τους.

Αυτό διευκρινίστηκε και απαντήθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε συνέντευξη Τύπου του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προ διμήνου.

Βάσει αυτού η ΑΤΕ άρχισε την πληρωμή της β΄ δόσης, δηλαδή του υπόλοιπου 50% των επιδοτήσεων-ενισχύσεων και παρακρατεί από το υπόλοιπο 50% χρήματα για δανειακές υποχρεώσεις των αγροτών.

Ο συμψηφισμός αυτός γίνεται σε συνθήκες γενικευμένης κρίσης και σκληρής οικονομικής ύφεσης για τα οποία έπρεπε η ΑΤΕ να δείχνει μεγαλύτερη ανοχή.

Είναι γνωστό ότι οι περισσότεροι μικρομεσαίοι αγρότες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα πάγεια έξοδά τους και να ζήσουν τις οικογένειές τους. Το πρόβλημα αυτό παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις λόγω των αυξημένων αναγκών και εξόδων εξόφλησης υποχρεώσεων για αγορά αγροεφοδίων και ζωοτροφών, του έτους 2010.

Κατόπιν όλων αυτών κρίνεται αναγκαία η καταβολή ολόκληρης της β’ δόσης των επιδοτήσεων-ενισχύσεων

ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

• Τι άμεσα μέτρα θα πάρουν ώστε να πληρωθεί ολόκληρο το δικαιούμενο ποσό της β’ δόσης χωρίς περικοπές και συμψηφισμούς προκειμένου να ελαφρυνθούν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι που βρίσκονται σε δυσχερή κατάσταση;

Οι ερωτώντες βουλευτές:
Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου
Κριτσωτάκης Μιχάλης

 

 

 
Ερώτηση για το μέλλον της ΑΤΕ και τις συνέπειες στον αγροτικό τομέα
22-12-2010
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
• Οικονομικών
• Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «Το μέλλον της ΑΤΕ και οι συνέπειες για τον αγροτικό τομέα»

Το μέλλον της ΑΤΕ και του δημόσιου χαρακτήρα της τίθεται σοβαρά πλέον σε αμφισβήτηση παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, οι οποίες διαψεύδονται συνεχώς από τις ενέργειες και τις πρωτοβουλίες της διοίκησής της. Η απόφαση για τη συρρίκνωσή της είναι γεγονός, και το ξεπούλημά της στην κατάλληλη ευκαιρία πρέπει να θεωρείται ως προαποφασισμένο σενάριο.

Είναι, λοιπόν, βέβαιο ότι η ΑΤΕ στην περίπτωση ιδιωτικοποίησής της όχι μόνο δεν θα ανταποκριθεί στον κοινωνικό της ρόλο, στην εξυπηρέτηση του αγροτικού τομέα καθώς και στη βελτίωση των όρων παραγωγής, αλλά θα παραχωρήσει αναπόφευκτα στους ιδιώτες επενδυτές τη μισή σχεδόν αγροτική γη της χώρας, με μαζικούς πλειστηριασμούς χωραφιών των ήδη υπερχρεωμένων γεωργών και κτηνοτρόφων τα οποία είναι υποθηκευμένα στο χαρτοφυλάκιο της Αγροτικής Τράπεζας.

Κατόπιν όλων αυτών,

ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

• Η επιχειρούμενη συρρίκνωση της ΑΤΕ με ποιο τρόπο εξυπηρετεί την εξυγίανση και την ανασυγκρότησή της και που στοχεύει;

• Θα προστατευθούν από ενδεχόμενους πλειστηριασμούς οι περιουσίες αγροτών και κτηνοτρόφων που είναι υποθηκευμένες στην ΑΤΕ;

Η ερωτώσα βουλευτής
Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου

 

 

 
Το ελαιόλαδο και τα άλλα αγροτικά προϊόντα "στα αζήτητα"
ΝΑΝΤΙΑ Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ
ΝΟΜΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Αθήνα, 21/12/10

«Το ελαιόλαδο και τα άλλα αγροτικά προϊόντα "στα αζήτητα", η ανεργία καλπάζει και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλείνουν, ή κρατιούνται με τα δόντια»

Παρέμβαση στη Βουλή, με αφορμή τη συζήτηση και ψήφιση του Προϋπολογισμού του 2011 του Υπουργείου Οικονομικών, πραγματοποίησε χθες 21/12/10 η βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Μεσσηνίας κ. Νάντια Γιαννακοπούλου.

Στην ομιλία της η κ. Γιαννακοπούλου σημείωσε μεταξύ άλλων ότι:

- Ο Προϋπολογισμός του 2011 έρχεται σε μία από τις πιο κρίσιμες και σημαντικές στιγμές στην ιστορία της χώρας μας.

- Ξεκίνησε από ένα πολύ μεγάλο έλλειμμα στον κρατικό προϋπολογισμό, ένα τεράστιο δημόσιο χρέος και ένα επίσης τεράστιο έλλειμμα αξιοπιστίας, που στοίχησε τη δυνατότητα πρόσβασής μας στις διεθνείς αγορές για χρηματοδότηση.

- Η ανάταξη της οικονομίας και της χώρας μας είναι βραχυπρόθεσμα, μια δυσάρεστη διαδικασία, αφού χρειάζονται σκληρά αλλά αναγκαία μέτρα. Προϋποθέτει την αλλαγή της καθεστηκυίας οικονομικής τάξης, την αναδιανομή προνομίων και βαρών, τον επαναπροσδιορισμό δεδομένων και την ανασκευή ζητουμένων.

- Είναι όμως επιβεβλημένη, από τις συνθήκες και την ανάγκη για μακροχρόνια δημοσιονομική βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας, με μέτρα που εμείς έπρεπε να έχουμε πάρει από μόνοι μας εδώ και δεκαετίες, και όχι να μας επιβάλλεται από ξένους παράγοντες, φίλους ή εταίρους, που στην περίπτωση της χώρας μας έκλειναν τα μάτια χρόνια τώρα.

- Φυσικά, είναι προφανές ότι η πρώτιστη ευθύνη είναι των δικών μας κυβερνήσεων. Αυτή είναι η αδιαμφισβήτητη αλήθεια. Έτσι, πλέον, τη δεδομένη χρονική στιγμή αυτή η κυβέρνηση πρέπει να επιδείξει και επιδεικνύει σοβαρότητα και να κριθεί από την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης και μόνο.

- Έχουμε αυτή τη στιγμή έναν προϋπολογισμό, ο οποίος επιβάλλεται να μην είναι ευχάριστος, να μην είναι διθυραμβικός, αλλά να είναι χρήσιμος για το μέλλον του τόπου.

- Σε αυτή την περίοδο της στενής δημοσιονομικής επιτήρησης, της στενής δημοσιονομικής πειθαρχίας, της δυσχερέστατης οικονομικής κατάστασης του ελληνικού νοικοκυριού, η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο επιβάλλεται να επιδείξουν ειλικρίνεια, αποφασιστικότητα και δικαιοσύνη.

- Η αντιπολίτευση ισχυρίζεται μπροστά σε αυτήν τη δύσκολη κατάσταση, ότι η χώρα αντιμετωπίζει πρόβλημα μνημονίου που μας επιβλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ. Μόνο που θα έπρεπε, επαναλαμβάνω, εμείς εδώ και δεκαετίες να έχουμε λάβει εκείνα τα μέτρα, ώστε να μην έχουμε ανάγκη την επιβολή των όρων από το ΔΝΤ.

- Δεν είμαστε ευτυχείς που μειώθηκαν μισθοί και συντάξεις. Δεν είμαστε ευτυχείς που αναστατώνεται και ανατρέπεται ο ρυθμός ζωής των συμπολιτών μας. Αλλά, βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε.

- Το πρόβλημα, η πρόκληση και το στοίχημα, όμως, κύριοι Υπουργοί, που πρέπει να αντιμετωπίζει μία ευνομούμενη πολιτεία είναι να μην πληρώνουν το μάρμαρο πάντα μόνο οι άνθρωποι της εργασίας, η εύκολη λεία, δηλαδή οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, αλλά και αυτοί που πραγματικά έχουν και κατέχουν. Σε αυτό θα κριθεί η κυβέρνησή μας. Πρέπει πάση θυσία να διευρύνουμε τη φορολογική βάση και να περιστείλουμε τη φοροδιαφυγή. Αλλιώς, δε θα καταφέρουμε τίποτε!

- Αυτό το μήνυμα σας μεταφέρω από την Ελληνική περιφέρεια, από την πατρίδα μου την Μεσσηνία, όπου τα άριστα αγροτικά προϊόντα μας και ιδιαίτερα το ελαιόλαδο είναι σχεδόν «στα αζήτητα», όπου η ανεργία καλπάζει και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλείνουν, ή κρατιούνται με τα δόντια.

Η κ. Γιαννακοπούλου κλείνοντας την εισήγηση της, τόνισε: «Παρά τις δύσκολες συγκυρίες και τις θυσίες, οι πολίτες πιστεύουν στις προσπάθειες της κυβέρνησής μας, γιατί βλέπουν ότι αγωνιζόμαστε πραγματικά. Γι αυτούς τους ανθρώπους αγωνιζόμαστε, γι αυτούς παλεύουμε, και οφείλουμε να πετύχουμε!»


 

 

 

Αρχείο >>

 

 

 


 

 

 

 


[ Αρχική | Τουρισμός | Οικονομία | Πολιτισμός | Υπηρεσίες | Ενημέρωση | Όροι χρήσης | Επικοινωνία ]

Copyright © 2001-2011 - Φιλοξενία σελίδων Αρχική σελίδα