Αρκαδία

Επικαιρότητα

 

 

 

 

 

Μπορείτε να μας στέλνετε τις δικές σας ανακοινώσεις, εκδηλώσεις, νέα που θα θέλατε να ανακοινωθούν άμεσα στο internet, με
e-mail, επισυνάπτοντας φωτογραφίες, κείμενα Word κλπ.

 

 

Τετάρτη 22-12-2010

 

 

 

 
Αποκαθήλωση ενημερωτικών πινακίδων στη λιμνοθάλασσα Μουστού
Το δικαίωμα όλων μας σε ένα υγιές φυσικό περιβάλλον είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο. Όλοι όσοι ασχολούνται ενεργά με την προστασία της φύσης, είτε επαγγελματικά, είτε απλά ως ενεργοί πολίτες, γνωρίζουν όλα τα εμπόδια που αυτή συναντά. Τη μειωμένη περιβαλλοντική συνείδηση σε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, το λεγόμενο «δε βαριέσαι», την επιβολή του ατομικού συμφέροντος πάνω από το συλλογικό, την ατιμωρησία του περιβαλλοντικού εγκλήματος στη χώρα μας, το κουβάρι των αρμοδιοτήτων – αναρμοδιοτήτων – συναρμοδιοτήτων, τις νομοθετικές ελλείψεις, ασάφειες αλλά και την πολυπλοκότητα, πολλές φορές, του νομικού πλαισίου, την αδυναμία αληθινής επιβολής εφαρμογής της νομοθεσίας, τη δυσκινησία, κάποιες φορές, της κεντρικής διοίκησης παρά την πραγματικά καλή πρόθεση, και άλλες ακόμη δυσκολίες κατά περίπτωση.

Για την προστατευόμενη περιοχή του τόπου μας, μία από τις 28 θεσμοθετημένες της Ελλάδας, την περιοχή του Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού, η Κοινή Υπουργική Απόφαση εκδόθηκε μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο, με μεγάλη δική μας προσπάθεια και μετά από αρκετά χρόνια καθυστέρησης. Αυτή τη στιγμή το οικολογικό πάρκο Πάρνωνα – Μουστού βρίσκεται σε μια πολύ γόνιμη περίοδο κατά την οποία προγραμματίζει μια σειρά από έργα και δράσεις προστασίας, αειφορικής διαχείρισης των προστατευτέων του αντικειμένων καθώς και έργα τόνωσης του οικοτουριστικού δυναμικού της περιοχής. Επιπλέον, μέσα στον Ιανουάριο, πρόκειται να προκηρυχθούν μέσω ΑΣΕΠ 12 θέσεις εργασίας στο πάρκο.

Πριν λίγες μέρες, άγνωστοι ξήλωσαν τις ενημερωτικές πινακίδες που βρίσκονται στη θέση θέας του Υγροτόπου Μουστού και που πληροφορούν τον επισκέπτη για το πάρκο και τη λιμνοθάλασσα. Συγκεκριμένα αφαιρέθηκαν τέσσερις ξύλινες ενημερωτικές πινακίδες, βεβηλώθηκαν άλλες τρεις και καταστράφηκε ένα ξύλινο παγκάκι. Οι πινακίδες αφαιρέθηκαν προσεκτικά με ειδικά εργαλεία και όχι βίαια, πράγμα που σημαίνει ότι πρόκειται για προσχεδιασμένη και όχι αυθόρμητη ενέργεια κάποιων που ενοχλούνται από την παρουσία του πάρκου. Είναι βέβαια λυπηρό και κανείς αναρωτιέται τι είδους κόσμο επιθυμούν αυτοί οι άνθρωποι για τα παιδιά τους. Είναι επίσης δείγμα του πολιτισμού μας, η επιβολή του «Ελληνάρα» πάνω στους πολλαπλάσιους έλληνες και μη έλληνες πολίτες που επιθυμούν για τον εαυτό τους και οραματίζονται για τα παιδιά τους ένα υγιές και όμορφο φυσικό περιβάλλον.

Ο Φορέας Διαχείρισης κάποια στιγμή θα αντικαταστήσει τις πινακίδες αυτές, οι οποίες και πάλι θα είναι έκθετες στην ασυνειδησία του καθενός στο βαθμό που καμία φύλαξη δεν μπορεί να καλύπτει εκείνο ή άλλο σημείο σε εικοσιτετράωρη βάση καθημερινά. Με ή χωρίς πινακίδες, ωστόσο, και μέσα στο πλαίσιο της σύννομης λειτουργίας του το πάρκο, θα συνεχίσει, για όσο υπάρχει, να καλλιεργεί την αγάπη για τη φύση και τα στοιχεία που την απαρτίζουν, τη βλάστηση, το νερό, τα ζώα, το τραγούδι των πουλιών, σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, με διάφορες δραστηριότητες όπως περιβαλλοντική εκπαίδευση, ημερίδες, συναντήσεις εργασίας, εθελοντικές δράσεις, ξενάγηση επισκεπτών, μένοντας πιστός στον σκοπό για τον οποίο ιδρύθηκε.

Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού
Άστρος Αρκαδίας, 22001
Τηλ: 27550 22021, Fax: 27550 22025
www.fdparnonas.gr 

 

 

 
Στον αέρα ο σχεδιασμός διαχείρισης απορριμμάτων
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

• Στον αέρα ο σχεδιασμός διαχείρισης απορριμμάτων της κυβέρνησης που στήνει με ιδιώτες (ΣΔΙΤ ), εργοστάσια μηχανικής διαλογής απορριμμάτων σε όλη την Ελλάδα.
• Ξοδεύονται δισεκατομμύρια σε επενδύσεις που ήδη είναι παράνομες με βάση την Κοινοτική αλλά και την Ελληνική Νομοθεσία
• Απάντηση της Κομισιόν στον Ν. Χουντή

Βόμβα στη σχεδιαζόμενη πολιτική της κυβέρνησης για τη διαχείριση απορριμμάτων, βάζει η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή σχετικά με την καταλληλότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τα εργοστάσια μηχανικής ανακύκλωσης που σχεδιάζεται να φυτευτούν σε όλη την Ελλάδα σε συνεργασία με ιδιώτες.

Στην ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Ν. Χουντής, είχε βασισθεί στα έγγραφα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας - ΡΑΕ (0-41789 και απόφαση 1317/2010), που δίνουμε σήμερα στη δημοσιότητα, και με βάση τα οποία η ΡΑΕ έκρινε ότι το υλικό που παράγεται από τα εργοστάσια μηχανικής ανακύκλωσης είναι ακατάλληλο για καύση και προς τον νόμο 3468/2006. Πιο συγκεκριμένα η ΡΑΕ τονίζει ότι το καύσιμο «πρέπει να προέρχεται από 100% βιιοαποικοδομήσιμο κλάσμα αστικών απορριμμάτων» κάτι τι οποίο είναι αδύνατο να επιτευχθεί με τα εργοστάσια μηχανικής ανακύκλωσης, αφού «η βιομάζα που προέρχεται από τα αστικά απορρίμματα –από τη φύση της– είναι συμμεμειγμένη με άλλα υλικά, εκ των οποίων ο διαχωρισμός της δεν είναι εφικτός. Ως εκ τούτου, οι μονάδες που χρησιμοποιούν αποκλειστικά και μόνον αστικά απορρίμματα, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αναπόφευκτα κάνουν χρήση τόσο «βιοαποικοδομήσιμου κλάσματος», δηλαδή βιομάζας, όσο και «μη βιοαποικοδομήσιμου προϊόντος».

Στην άποψη αυτή της ΡΑΕ συμφωνεί απολύτως ο αρμόδιος Επίτροπος για την Ενέργεια κ. Oettinger, ο οποίος απαντώντας στον Ν. Χουντή τονίζει ότι με βάση και την Κοινοτική νομοθεσία «ως βιομάζα (που μόνο αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ενέργειας) θεωρείται μόνο το βιοαποικοδομήσιμο κλάσμα των αποβλήτων». Ο Επίτροπος για να μην αφήσει καμία αμφιβολία ότι κάθε άλλη ερμηνεία θα βρει μπροστά του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τονίζει: «Γι' αυτό, στο δεσμευτικό πρότυπο του εθνικού σχεδίου δράσης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που έπρεπε να υποβληθεί από κάθε κράτος μέλος στις 30 Ιουνίου του τρέχοντος έτους, η Επιτροπή απαιτούσε από τα κράτη μέλη να διευκρινίσουν την ποσότητα του βιοδιασπώμενου κλάσματος των αστικών στερεών αποβλήτων και των βιομηχανικών αποβλήτων, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για ενεργειακούς σκοπούς το 2015 και το 2020, καθώς και τη μέθοδο υπολογισμού του εν λόγω ποσοστού. Τα ως άνω ερωτήματα πρέπει να έχουν απαντηθεί σε όλα τα σχέδια που υποβάλλονται στην Επιτροπή»

Με αφορμή τα παραπάνω, ο Ν. Χουντής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Βρισκόμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο όσον αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων όλης της Ελλάδας. Μετά από τις καταδικαστικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου η Ελλάδα υποχρεώνεται και σωστά, να καταργήσει τις χιλιάδες παράνομες χωματερές που βρίσκονται διασπαρμένες σε όλη την Ελλάδα και προσβάλουν την υγεία το περιβάλλον και τον πολιτισμό μας. Ενώ η Ελλάδα, θα έπρεπε να επωφεληθεί από τις εμπειρίες των άλλων χωρών της ΕΕ και να υιοθετήσει τις καλύτερες δυνατές και πιο σύγχρονες τεχνολογίες διαχείρισης απορριμμάτων, επιλέγει την μέθοδο των ΧΥΤΑ και ΧΥΤΥ που εγκαταλείπεται πια σε όλη την Ευρώπη και για την οποία η ίδια η Κομισιόν μου έχει απαντήσει ότι αποτελεί «την έσχατη και πλέον ακατάλληλη λύση για τη διαχείριση των αποβλήτων». Από αυτή και μόνο την άποψη είναι απολύτως δικαιολογημένες οι διαμαρτυρίες και η αντίδραση των κατοίκων στην Κερατέα, στο Γραμματικό, στην Λευκίμη και σε πολλά άλλα μέρη.

Δεν φτάνει όμως αυτό, η κυβέρνηση αιχμάλωτη εργολαβικών συμφερόντων προωθεί τη μεγάλη μπίζνα, που ξεκινάει από το αξίωμα ότι οι Έλληνες είναι καθυστερημένος λαός, αφού δεν μπορεί να πράξει αυτό που οι άλλοι Ευρωπαίοι πράττουν εδώ και δεκαετίες: σε συνεργασία με τους δήμους, να προχωρήσει σε μαζικά προγράμματα μείωσης, επαναχρησιμοποίησης, διαχωρισμού και ανακύκλωσης των απορριμμάτων με διαλογή στην πηγή, Και αφού δεν μπορεί… αναλαμβάνει ο ιδιωτικός τομέας ΣΔΙΤ να δημιουργήσει Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης (ΕΜΑΚ) και εργοστάσια βιοξήρανσης δίπλα στους ΧΥΤΑ. Εργοστάσια που το ιδιωτικό κεφάλαιο θα διαχειρίζεται.

Σήμερα με την αποκάλυψη που γίνεται από τα έγγραφα της Κομισιόν και της ΡΑΕ καταρρέει όλος ο σχεδιασμός διαχείρισης απορριμμάτων της κυβέρνησης και των εργολάβων και οδηγούμαστε: α) να επενδύουμε σήμερα, σε μια εποχή ακραίας λιτότητας, στην κατασκευή εκατοντάδων ΧΥΤΑ/Υ. Μια τεχνολογία που αποσύρεται στην υπόλοιπη Ευρώπη. β) να επιβαρύνουμε τους πολίτες με κόστος διαχείρισης απορριμμάτων τριπλάσιο από το σημερινό (42 ευρώ ο τόνος) χωρίς μάλιστα να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. γ) να επιβαρύνουμε το περιβάλλον παράγοντας υποπροϊόν που όχι μόνο δεν θα είναι κατάλληλο για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας (επιστολή ΡΑΕ), αλλά θα παράγει επικίνδυνους ρύπους κατά την επεξεργασία του, αλλά και μεθανίου στη βέβαιη περίπτωση ταφής του (όπως γίνεται σήμερα με το προϊόν που παράγεται στο ΕΜΑΚ και στη βιοξήρανση Φυλής). δ) Είναι μαθηματικά βέβαιο δε πως η διαδικασία αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα τη ρύπανση του περιβάλλοντος και την επιβολή νέων προστίμων για την παραβίαση της Κοινοτικής νομοθεσίας!!!

Καλούμε την κυβέρνηση να πάψει να πολιτεύεται με βάση τα συμφέροντα συγκεκριμένων επιχειρηματικών κύκλων και να αναλάβει τις ευθύνες της. Η εμμονή της κυβέρνησης σε αυτή την πολιτική εξηγείται μόνο από το γεγονός ότι ο νόμος περί ευθύνης υπουργών στην Ελλάδα έχει αποδειχθεί ότι δεν μπορεί να «συλλάβει» τα διαπλεκόμενα συμφέροντα!»

 

 

 
Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στον ΣΕΒΙΠΕΤ
Η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Βιομηχανικής Περιοχής Τρίπολης άλλαξε μετά από τις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στις 15/12/2010.

Μετά από ψηφοφορία των μελών του Σ.Ε.ΒΙ.ΠΕ.Τ, και επι 72 ψηφισάντων μελών έλαβαν για το επταμελές ΔΣ:

Ανδρέας Σύριος 33 ψήφους
Γιώργος Δημητρόπουλος 22 ψήφους
Νικόλαος Τότσης 22 ψήφους
Δημήτριος Γιαννίκος 22 ψήφους
Ιωάννης Μαζωμένος 12 ψήφους
Χρήστος Κουρής 8 ψήφους
Παναγιώτης Γατσάκος 7 ψήφους
Δημήτρης Βασιλόπουλος 5 ψήφους
Αναστάσιος Σακελαράκος 4 ψήφους
Ιωάννης Πατρινέλης 1 ψήφο

Μετά από ψηφοφορία του ΔΣ στις 18/12/10 το ΔΣ συγκροτείται σε σώμα ως εξής:

1) Ανδρέας Σύριος, Πρόεδρος του Δ.Σ.
2) Γιώργος Δημητρόπουλος, Αντιπρόεδρος του Δ.Σ.
3) Νικόλαος Τότσης, Γραμματέας του Δ.Σ.
4) Δημήτριος Γιαννίκος, Ταμίας του Δ.Σ.
5) Ιωάννης Μαζωμένος, Μέλος του Δ.Σ.
6) Παναγιώτης Γατσάκος, Μέλος του Δ.Σ.
7) Χρήστος Κουρής, Μέλος του Δ.Σ.

Η διάρκεια του νέου Δ.Σ. θα είναι μέχρι 31-12-2013, όπου και θα οριστούν οι επόμενες εκλογές του συνδέσμου.

 

 

 
Ανακοίνωση AN.E.A.E.Δ. για τα νοσοκομεία
Πλήρη διάλυση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης των εν ενεργεία και αποστράτων στρατιωτικών προοιωνίζει η ανακοίνωση για κοινή συνέντευξη τύπου των υπουργών Εθνικής Άμυνας και Υγείας, κ.κ. Βενιζέλου και Λοβέρδου, σε συνδυασμό με την υποτιθέμενη, «εν μέσω εορτών» διαβούλευση επί του νομοσχεδίου για τις διαρθρωτικές αλλαγές στο Σύστημα Υγείας.

Στην παρούσα φάση, επιθυμούμε να υπενθυμίσουμε στους κυρίους υπουργούς πως:

- Τα νοσοκομεία ΝΙΜΤΣ και ΝΝΑ είναι νοσηλευτικά ιδρύματα που δεν μπορούν να χαρακτηρισθούν ως «Δημόσια Νοσηλευτικά Ιδρύματα», διότι κατασκευάστηκαν και συντηρούνται, σε μέγιστο βαθμό, με χρήματα των εν ενεργεία και αποστράτων στρατιωτικών.

- Οι όποιες αλλαγές μόνο ως απόρροια του ωστικού κύματος του μνημονίου μπορούν να ερμηνευθούν, καθ όσον ουδεμία μελέτη υφίσταται τόσο επί της αναγκαιότητας, όσο και επί της λειτουργίας της υγειονομικής υποστήριξης των ΕΔ σε ειρήνη και σε πόλεμο.
Ξέχωρα από την παγκόσμια πρωτοτυπία ουσιαστικής διάλυσης του Υγειονομικού Σώματος των Ε.Δ. που κυοφορείται, τόσο οι εν ενεργεία, όσο και οι απόστρατοι στρατιωτικοί έχουμε εμπράγματα δικαιώματα επί των Νοσοκομείων, θεωρούμε ότι τυχόν ενέργειες σαν αυτές, κινούνται στα όρια της νομιμότητας και θα αγωνιστούμε με όλα τα νόμιμα μέσα, ώστε να ακυρώσουμε όλες αυτές τις αποφάσεις που εκποιούν παράνομα και καταχρηστικά την περιουσία μας.

Καλούμε τους κ.κ. Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ, να προστατεύσουν την περιουσία αλλά και το υφιστάμενο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, από την επερχόμενη λαίλαπα και αντί της αποσύνθεσης, να προτείνουν μέτρα εκσυγχρονισμού και εξυγίανσης του υφιστάμενου συστήματος υγείας στις Ε.Δ..

H AN.E.A.E.Δ. έχει εδώ και καιρό αναρτήσει στην ιστοσελίδα της τις απαραίτητες και εν πολλοίς αυτονόητες βελτιώσεις που απαιτούνται άμεσα στο σύστημα υγείας των Ε.Δ..Βελτιώσεις που θα επιφέρουν και σημαντική εξοικονόμηση πόρων και αναβάθμιση της ποιότητας παρεχομένων υπηρεσιών. Άλλο είναι να διορθωθούν χρόνιες στρεβλώσεις και κακώς κείμενα, και άλλο να ενσωματωθεί ένα σύστημα σε ένα άλλο, απείρως πιο αποτυχημένο και μη δυνάμενο να υποστηρίξει τις Ε.Δ. στις ιδιαίτερες ανάγκες τους.

Παράλληλα, καλούμε όλους τους συναδέλφους να βρίσκονται σε άμεση ετοιμότητα, ώστε σε περίπτωση που επαληθευθούν οι ανησυχίες μας για ένταξη των ΝΙΜΤΣ και ΝΝΑ στο ενιαίο δίκτυο των νοσοκομείων του νέου «Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υγείας», να αντιδράσουμε άμεσα και δυναμικά για να τα υπερασπισθούμε από την διαφαινόμενη αρπαγή.

Ανακοίνωση >>>>

 

 

 
Συγκέντρωση - σύσκεψη τη Δευτέρα για το σιδηρόδρομο στην Πελοπόννησο
Στη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Μεσσηνίας την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010 ο επικεφαλής του συνδυασμού «Συνεργασία για τη Μεσσηνία» Θανάσης Πετράκος, ζήτησε να ενταχθεί προημερησίας διάταξης το θέμα «Τελευταίες εξελίξεις για το σιδηρόδρομο και τους σιδηροδρομικούς και η ανάγκη δράσεως των φορέων του νομού Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου».

Η πρόταση έγινε αποδεκτή. Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Συνεργασία για τη Μεσσηνία» Θανάσης Πετράκος τόνισε:

Υπάρχουν τρία νέα και επείγοντα δεδομένα τα οποία επιβάλλουν συζήτηση και λήψη απόφασης σήμερα για το συγκεκριμένο θέμα. α) Δεν υπάρχει απάντηση μέχρι σήμερα από τους περιφερειάρχες Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας στην επιστολή που τους έχουμε αποστείλει, β) Μετά το τραγικό δυστύχημα προ ημερών βρήκε ευκαιρία ο ΟΣΕ και το Υπουργείο να κλείσουν επ’ αόριστο το δίκτυο της Πελοποννήσου, γεγονός πρωτοφανές, γ) Μέχρι την Τρίτη το βράδυ 28 Δεκεμβρίου η διοίκηση του ΟΣΕ και η κυβέρνηση καλούν τους σιδηροδρομικούς να κάνουν αιτήσεις μετατάξεων. Σε πολλές ειδικότητες αν ισχύσουν μετατάξεις δεν θα υπάρχουν στη συνέχεια εργαζόμενοι.

Για όλους αυτούς τους λόγους προτείνω: 1) να καλέσουμε τη Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου στις 6:00 το απόγευμα στο αμφιθέατρο της Νομαρχίας ευρεία συγκέντρωση – σύσκεψη των φορέων του νομού που συμμετέχουν στην «Πανπελοποννησιακή Επιτροπή Αγώνα για τη σωτηρία του σιδηροδρόμου», τους εργαζόμενους του ΟΣΕ και τους πολίτες του νομού για να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε την αντίδρασή μας για να μην κλείσει το σιδηροδρομικό δίκτυο της Πελοποννήσου και το μηχανοστάσιο του ΟΣΕ στην Καλαμάτα. 2) Στη συγκεκριμένη συγκέντρωση – σύσκεψη να προσκαλέσουμε τα μέλη των Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών και του Συνδέσμου Σιδηροδρομικών Πελοποννήσου για να μας ενημερώσουν για την κατάσταση και τις προοπτικές του δικτύου της Πελοποννήσου και το πώς από κοινού θα αντιδράσουμε στις αρνητικές εξελίξεις για το μέλλον του σιδηροδρόμου.

Μετά από την τοποθέτηση του Νομάρχη Μεσσηνίας κ. Δ. Δράκου και του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Ν.Σ. Μεσσηνίας κ. Χ. Μαλαπάνη το Νομαρχιακό Συμβούλιο Μεσσηνίας αποφάσισε ομόφωνα:

«Καλούμε την Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010 στις 6:00 στο αμφιθέατρο της ΝΑΜ «Αλέξανδρος Κουμουνδούρος» τους φορείς του νομού που συμμετέχουν στην «Πανπελοποννησιακή Επιτροπή Αγώνα για τη σωτηρία του σιδηροδρόμου», τους εργαζόμενους του ΟΣΕ και τους πολίτες του νομού για να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε την αντίδρασή μας για να μην κλείσει το σιδηροδρομικό δίκτυο της Πελοποννήσου και το μηχανοστάσιο του ΟΣΕ στην Καλαμάτα. Στη συγκεκριμένη συγκέντρωση – σύσκεψη καλούμε τα μέλη των Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών και του Συνδέσμου Σιδηροδρομικών Πελοποννήσου για να μας ενημερώσουν για την κατάσταση και τις προοπτικές του δικτύου της Πελοποννήσου και να αποφασίσουμε το πώς από κοινού θα αντιδράσουμε στις αρνητικές εξελίξεις για το μέλλον του σιδηροδρόμου».

Οι νομαρχιακοί σύμβουλοι
Θανάσης Πετράκος
Νίκος Πατσαρίνος

 

 

 
Λύγισε στο φινάλε... Αστέρας Τρίπολης-Ολυμπιακός 0-1
Ο Αστέρας λύγισε στα τελευταία λεπτά της αναμέτρησης και τελικά ηττήθηκε 0-1 από τον Ολυμπιακό χάρη σε ένα τέρμα που σημείωσε ο Ιμπαγάσα στο 86ο λεπτό. Σε εκείνο το σημείο της αναμέτρησης ένας πρώην ποδοσφαιριστής του Αστέρα, ο Ζαουάντ Ζαιρί μπήκε από δεξιά στη μεγάλη περιοχή, έκανε τη σέντρα και ο Ιμπαγάσα με έξυπνο πλασέ νίκησε τον πολύ καλό Ματίας Ντεγκρά.

Ο Αργεντινός τερματοφύλακας έκανε μία σειρά σωτήριων επεμβάσεων για την εστία του και ειδικά στο πρώτο ημίχρονο με εντυπωσιακές επεμβάσεις διατηρούσε απαραβίαστη την εστία του.

Ειδικά στο 11ο λεπτό πρόλαβε τον Μιραλάς, απέκρουσε το σουτ του Ριέρα και στη συνέχεια απομακρύνει πριν πλασάρει ο Μιραλάς! Δέκα λεπτά αργότερα ο Ντεγκρά πετάγεται εντυπωσιακά και αποκρούει παραχωρώντας σε κόρνερ το δυνατό σουτ του Ιμπαγάσα!!!
Στο 42’ συνεχίζεται το εντυπωσιακό κρεσέντο αποκρούσεων του Ντεγκρά, όταν στο πολύ καλό και δυνατό σουτ του Μιραλάς, ο Αργεντινός πορτιέρο αποκρούει σε κόρνερ.

Η καλύτερη φάση του Αστέρα στο πρώτο ημίχρονο, έγινε στο 34' όταν μετά από πολύ καλή απευθείας εκτέλεση φάουλ του Μπακασέτα, η μπάλα πέρασε δίπλα από το αριστερό δοκάρι του Πάρντο!!

Στο δεύτερο ημίχρονο, ο Αστέρας ισορρόπησε το παιχνίδι και πάνω που βγήκε στην επίθεση δημιουργώντας κάποιες καλές ευκαιρίες όπως με το σουτ του Μπαστία στο 67’, το πλασέ του Φρανκού στο 85’ που από πλάγια θέση έστειλε την μπάλα στο 85’ και σε συνδυασμό με την αποβολή του Μέλμπεργκ (με δεύτερη κίτρινη στο 78’) δέχτηκε το γκολ από τον Ιμπαγάσα τέσσερα λεπτά πριν τελειώσει ο αγώνας.

Διαιτητής: Δημήτρης Καλόπουλος (Μακεδονίας), που απέβαλλε με δεύτερη κίτρινη τον Μέλμπεργκ του Ολυμπιακού στο 78’

Αστέρας Τρίπολης: Ντεγκρά, Ουριμπάρι, Πουλίδο, Ορόθκο, Φυτανίδης, Μπαστία, Λαδάκης (81' Φρανκού), Κρις (69' Κερ), Καρέρα, Ουντότζι, Μπακασέτας (56' Φορτούνης).
Ολυμπιακός (Ερνέστο Βαλβέρδε): Πάρντο, Μοντέστο, Μέλμπεργκ, Γκαλίτσιος (70' Ζαϊρί), Ιμπαγάσα, Πάντελιτς (75' Φουστέρ), Μιραλάς, Χολέμπας, Παπαδόπουλος Α., Ουρτάδο, Ριέρα.

Οι δηλώσεις του Βλάχου μετά το παιχνίδι

Μετά τη λήξη του παιχνιδιού με τον Ολυμπιακό, ο προπονητής του Αστέρα Βαγγέλης Βλάχος μίλησε στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου. Τα κυριότερα σημεία των δηλώσεων του είναι τα παρακάτω:

«Παίξαμε με την καλύτερη και ποιοτικότερη ομάδα της Ελλάδας αυτή τη στιγμή. Ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να κερδίσει από το πρώτο ημίχρονο και είναι η μόνη ομάδα –όπως και στον αγώνα του πρωταθλήματος- που μας δυσκόλεψε σε όλους τους τομείς.

Μετά από την αποβολή προσπαθήσαμε να κάνουμε κάτι, όμως εκεί που νομίζεις ότι κάτι μπορεί να αλλάξει, που θα ήταν άδικο σήμερα το λέω, δεχτήκαμε το γκολ.

Ξεκινώντας τη χρονιά, είπαμε τρία πράγματα: να κάνουμε μία καλή ομάδα που θα παίζει καλό ποδόσφαιρο, να βγάλουμε ταλέντα και να μείνουμε στην κατηγορία. Παίζουμε καλά στα περισσότερα παιχνίδια, έχουμε προωθήσει νέα παιδιά, όπως ο Φορτούνης και ο Μπακασέτας και έχουμε κι άλλα, όπως οι Κουρμπέλης - Σκόνδρας και άλλοι που αν μας δοθεί η ευκαιρία θα τους δείτε σύντομα να αγωνίζονται με την ομάδα.

Έχουμε μεγάλο πρόβλημα στην επίθεση. Όλη τη σαιζόν είμαστε με αυτό το πρόβλημα. Θα το λύσουμε αυτό. Το τμήμα σκάουτιγκ και τα διοικητικά πρόσωπα της ομάδας ψάχνουν προς αυτή την κατεύθυνση έτσι ώστε να το λύσουμε και τη νέα χρονιά να μην έχει τέτοιο πρόβλημα ο Αστέρας, γιατί αν δεν βάζεις γκολ δε μπορείς να κερδίσεις.

Εύχομαι σε όλους Υγεία, Χρόνια Πολλά και Καλές Γιορτές.»

Η ομάδα θα κάνει ένα χαλάρωμα αύριο το πρωί (09.30 π.μ.) και στη συνέχεια οι ποδοσφαιριστές θα πάρουν άδεια για να περάσουν με τους δικούς τους τις Άγιες Ημέρες των Χριστουγέννων. Η επόμενη προπόνηση θα γίνει την Τρίτη 28 Δεκεμβρίου στις 5 μ.μ.


 

 

Ιστορική νίκη στο Μετς... Παγκράτι-Αρκαδικός 76-86 (42-43)
Με τον καλύτερο τρόπο έκλεισε η χρονιά για τον Αρκαδικό, αφού πέτυχε μία ιστορική νίκη στο Μετς επί του Παγκρατίου με 86-76. Ταυτόχρονα, αυτή ήταν η πρώτη φετινή εκτός έδρας νίκη του Αρκαδικού, η οποία τον διατηήρησε στις κορυφαίες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα, μοιράζοντας υποσχέσεις για ακόμα καλύτερα πράγματα στη συνέχεια του πρωταθλήματος.

Η άμυνα ήταν αυτή που χάρισε τη μεγάλη εκτός έδρας νίκη, αφού για πρώτη φορά φέτος ο Αρκαδικός πήγε τόσο ψηλά στο σκορ μακριά από την έδρα του, βγάζοντας αιφνιδιασμούς, σημειώνοντας εύκολα καλάθια, έχοντας ως αρχή την πολύ καλή του άμυνα, ενώ και στο σετ-παιχνίδι έδειξε υπομονή στην επίθεση βγάζοντας την καλύτερη δυνατή λύση.

Επειδή «η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται» ο Αρκαδικός είχε από την αρχή του παιχνιδιού το προβάδισμα στο σκορ, από το πρώτο δεκάλεπτο έδειξε τις διαθέσεις του (26-27) ενώ στην άμυνα κατάφερε να περιορίσει τη δράση των δύο «πιστολιών» του Παγκρατίου, του Βασιλόπουλου και του Μίχαλου.

Στον ίδιο ρυθμό και τα επόμενα δεκάλεπτα, με τον Αρκαδικό να έχει σταθερά το προβάδισμα (42-43, 55-62) μέχρι το φινάλε του αγώνα, όπου το Παγκράτι μπορεί να μείωσε σε 67-72 2.30 πριν το τέλος, αλλά σε εκείνο το σημείο ο Αρκαδικός είχε την ψυχραιμία και βρήκε τις λύσεις στην επίθεση φτάνοντας στο τελικό 76-86.

Η νίκη αυτή σημαίνει σίγουρα πολλά πράγματα για τον προπονητή της ομάδας Γιάννη Σμυρνιώτη, που είχε διατελέσει στο παρελθόν και για μία δεκαετία προπονητής του Παγκρατίου, αλλά και για τον Θόδωρο Τσιότρα που επέστρεψε ως αντίπαλος στο Μετς και έφυγε… θριαμβευτής.

Όλοι οι παίκτες του Αρκαδικού έβαλαν από ένα… λιθαράκι στη μεγάλη αυτή και ιστορική νίκη, κλείνοντας με τον καλύτερο τρόπο το 2010 που φέρνει την ομάδα στη 2η θέση της Α2 κατηγορίας.

Διαιτητές: Σταματόπουλος, Βαρδάλος, Επιτροπάκης
Δεκάλεπτα: 26-27, 42-43, 55-62, 76-86.
Παγκράτι (Λιόγας): Σκουζής, Λόλας, Βασιλόπουλος 14 (1), Καράβολας, Βαρδιάνος 15 (4), Δημάκος 14 (1), Μίχαλος 12 (1), Μαχαίρας 19, Τζουγκαράκης 2.
Αρκαδικός (Σμυρνιώτης): Τσιότρας 3, Γκιζογιάννης 8 (1), Παπαδάκης 20, Αντωνιάδης 2, Κόκκαλης 23 (3), Προδρόμου 2, Μπρόζος 6 (1), Μόρφης 11 (1), Γιαννουλάκος 6, Κατιάκος 5 (1).

 

 

 

Αρχείο >>

 

 

 


 

 

 

 


[ Αρχική | Τουρισμός | Οικονομία | Πολιτισμός | Υπηρεσίες | Ενημέρωση | Όροι χρήσης | Επικοινωνία ]

Copyright © 2001-2011 - Φιλοξενία σελίδων Αρχική σελίδα