Αρκαδία

Επικαιρότητα

 

 

 

 

 

Μπορείτε να μας στέλνετε τις δικές σας ανακοινώσεις, εκδηλώσεις, νέα που θα θέλατε να ανακοινωθούν άμεσα στο internet, με
e-mail, επισυνάπτοντας φωτογραφίες, κείμενα Word κλπ.

 

 

Πέμπτη 13-05-2010

 

 

 

 
Νέες εντάξεις έργων στο ΕΣΠΑ
ύψους 53.214.000 € 

Με στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αλλά και ταχύτερη απορρόφηση πόρων του ΕΣΠΑ 2007 – 2013 για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Γενικός Γραμματέας κ. Φώτης Χατζημιχάλης υπέγραψε τις εντάξεις για τη χρηματοδότηση – κατασκευή δύο έργων εθνικής οδοποιίας συνολικού προϋπολογισμού 11.560.000 €, ενώ παράλληλα με απόφασή του, προωθούνται νέες προσκλήσεις στον τομέα της Εκπαίδευσης, καθώς και στον τομέα της Αποκατάστασης Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) Πελοποννήσου, συνολικού ύψους 41.653.927€.

Τα έργα των οποίων υπογράφηκε η χρηματοδότηση – κατασκευή και έχουν χαρακτηριστεί ως «γέφυρες» από το Γ’ Κ.Π.Σ. είναι :

- Η«Βελτίωση – κατασκευή της Ε.Ο. Ναυπλίου, Λυγουριού, τμήμα Αρκαδικό – Χάνι Μερκούρη» προϋπολογισμού 5.260.000 € και
-Η « Κατασκευή τμήματος Κουμπίλα – Λουλούδι της οδού Τρίπολης – Άστρους» προϋπολογισμού 6.300.000 €.

Η πρόσκληση «Υποδομές στον Τομέα της Εκπαίδευσης» συνολικού προϋπολογισμού 37.260.632€ εμπεριέχει δύο κατηγορίες, τις κτιριακές υποδομές για την Προσχολική, την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, προϋπολογισμού 25.260.632 € και τις υποδομές εξοπλισμών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, προϋπολογισμού 11.788.295 €.

Στην πρώτη κατηγορία η πρόσκληση απευθύνεται στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της Περιφέρειας, που καλούνται να υποβάλλουν αιτήσεις χρηματοδότησης για την επίλυση των προβλημάτων στις κτιριακές υποδομές στην Προσχολική, Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Πελοποννήσου. Περιλαμβάνει κτιριακές παρεμβάσεις και λειτουργικούς εξοπλισμούς μικρής κλίμακας, που αφορούν νέα σχολικά κτίρια ή αναβάθμιση και επέκταση υφιστάμενων κτιριακών υποδομών, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες για την αντιμετώπιση αναγκών για νέες αίθουσες ή την αναβάθμιση υφιστάμενων αιθουσών διδασκαλίας, εργαστηρίων, βιβλιοθηκών κ.λ.π.

Η πρόσκληση για τις υποδομές εξοπλισμών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση απευθύνεται στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της Περιφέρειας Πελοποννήσου που καλούνται να υποβάλουν αιτήσεις χρηματοδότησης για την αναβάθμιση του εργαστηριακού τους εξοπλισμού.

Συνοπτικά περιλαμβάνει την προμήθεια σύγχρονου εργαστηριακού και τεχνολογικού εξοπλισμού μονάδων, εργαστηρίων και βιβλιοθηκών, σε συνάφεια με το Ε.Π. Εκπαίδευσης και τη Δια Βίου Μάθηση 2007 – 2013, καθώς και τον εξοπλισμό ερευνητικών εργαστηρίων και βιβλιοθηκών με σκοπό την προώθηση της έρευνας και την υλοποίηση μεταπτυχιακών προγραμμάτων.

ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΧΑΔΑ
ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Το δρόμο για την οριστική αποκατάσταση εβδομήντα (70) Χ.Α.Δ.Α. της Περιφέρειας Πελοποννήσου άνοιξε ο Γενικός Γραμματέας κ. Φώτης Χατζημιχάλης με τη δημοσίευση της πρόσκλησης «Αποκατάσταση Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) Πελοποννήσου».

Ο προϋπολογισμός του έργου φθάνει τα 4.605.000€.
Με την πρόσκληση καλούνται οι Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φ.Ο.Δ.Σ.Α.) της Περιφέρειας Πελοποννήσου να υποβάλουν αιτήσεις χρηματοδότησης για την αποκατάσταση των Χ.Α.Δ.Α. που βρίσκονται στην περιοχή τους.

Με αυτόν τον τρόπο η Περιφέρεια Πελοποννήσου ευελπιστεί να αποκατασταθούν περιβαλλοντικά 70 περίπου ανενεργοί ΧΑΔΑ και σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση του ΠΕΣΔΑ να δρομολογηθεί η αποκατάσταση και εκείνων, που είναι ακόμη ενεργοί.

Ο κ. Φώτης Χατζημιχάλης δήλωσε σχετικά ότι η διαδικασία αποκατάστασης των ΧΑΔΑ θα κινηθεί με ταχύτατους ρυθμούς και με την ευθύνη της Περιφέρειας. Παράλληλα θα αρχίσει και η διαδικασία εκπόνησης μελετών για τους υπόλοιπους ΧΑΔΑ που είναι ακόμη σε λειτουργία.

 

 

 
Ερώτηση Ψαριανού για Υδροβιότοπο Μπαταρόλα
ΣΥΡΙΖΑ
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β’ ΑΘΗΝΩΝ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς
• Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
• Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής
• Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας

Θέμα: «Υδροβιότοπος Μπαταρόλα»

Ο υδροβιότοπος που βρίσκεται στη θέση Παλιόχανο ή Μπαταρόλα του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας ήταν βάλτος με αναβλύζοντα υφάλμυρα νερά, λίμνες και καλαμιώνες. Το 2001 οι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες 450 στρεμμάτων, χωρίς άδεια, προχωρούν σε καταστροφή του υδροβιότοπου σε έκταση πλέον των 700 στρεμμάτων, όπως αναφέρει έκθεση της Νομ. Επιτροπής Περιβάλλοντος. Το ΥΠΕΧΩΔΕ επιβάλει πρόστιμο 600.000€ που ποτέ δεν καταβάλλεται και ταυτόχρονα υποβάλει μήνυση. Στην δίκη που γίνεται, στο Ναύπλιο, δεν παρευρίσκεται δικηγόρος του Δημοσίου και το δικαστήριο «αθωώνει» τους υπεύθυνους της καταστροφής για δικονομικούς λόγους. Μετά από παρέμβαση φορέων, πολιτών και υπηρεσιών (ΚΕΔ), το ΥΠΕΧΩΔΕ ζητά από την Εισαγγελία Εφετών Ναυπλίου να ασκήσει έφεση, κάτι που γίνεται. Μετά από συνεχείς αναβολές, η υπόθεση εκδικάζεται στις 03/02/09 στο Εφετείο Ναυπλίου, όμως η δίκη για τις ποινικές ευθύνες ακυρώνεται, με το αιτιολογικό ότι η έφεση δεν ήταν επαρκώς δικαιολογημένη. Η Εισαγγελία Εφετών Ναυπλίου ζητά από τις αρμόδιες υπηρεσίες ευθύνες και η Κτηματική Υπηρεσία Αρκαδίας (υπό νέα διεύθυνση) αναγνωρίζει λάθη που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση. Η Εισαγγελία Εφετών έχει ζητήσει να ασκήσει έφεση η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Αγνοούμε τι θα γίνει. Τον Ιούλιο που έρχεται παραγράφονται οι ποινικές ευθύνες της υπόθεσης.

Στο μεταξύ, το ίδιο χρονικό διάστημα, οι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες πετυχαίνουν με απόφαση της Κτηματικής Υπηρεσίας Αρκαδίας να καθοριστεί ο αιγιαλός κατά μήκος της φερόμενης ως ιδιοκτησίας τους στα 5 μέτρα, ενώ δίπλα είναι στα 67,5 μέτρα. Διεκδικούν δε οι ίδιοι τουλάχιστον άλλα 200 στρέμματα εις βάρος του Δημοσίου, βγάζουν άδειες και οικοδομούν. Το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, αρμόδιος φορέας για τον καθορισμό του αιγιαλού, ζητά με έγγραφό του εδώ και χρόνια την αναίρεση της απόφασης της Κ.Υ. Αρκαδίας, που αναγνωρίζεται και από την ίδια υπηρεσία (υπό άλλη διεύθυνση) ότι είναι λάθος!

Πριν ένα χρόνο καταθέσαμε 2 ερωτήσεις για το συγκεκριμένο θέμα (αρ.πρωτ. 14938/23-02-09 και 17378/7-04-09) στα αρμόδια Υπουργεία και οι απαντήσεις που λάβαμε ήταν καθ’ όλα αόριστες. Το ΥΠΕΧΩΔΕ για τα έργα αποκατάστασης του υδροβιότοπου δήλωνε ότι «είναι αρμοδιότητα των Υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αρκαδίας ύστερα από συνεννόηση με τον Φορέα Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού». Για τη μη καταβολή του προστίμου, ότι «το θέμα θα εξεταστεί από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ». Για τη θεσμοθέτηση του Οικολογικού Πάρκου Πάρνωνα, ότι «το σχετικό σχέδιο Κ.Υ.Α. έχει ήδη υπογραφεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ και ευρίσκεται στη διαδικασία υπογραφών από τα συναρμόδια Υπουργεία ΥΠ.Αν. και Υ.Α.Α. & Τ.» Το Υπ. Οικονομίας απ’ την πλευρά του ανέμενε γνωμοδοτήσεις.. Επί της ουσίας ουδέν!

Με δεδομένο ότι η προστασία του υδροβιότοπου Μπαταρόλα προβάλλει πιο επιτακτική από ποτέ καθώς τον Ιούλιο παραγράφονται οι ποινικές ευθύνες των καταπατητών, ενόσω οι καταπατήσεις συνεχίζονται,

Ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί:
• Πότε προβλέπεται να υπογραφεί η Κ.Υ.Α. από τα αρμόδια Υπουργεία, προκειμένου να θεσμοθετηθεί το οικολογικό πάρκο Πάρνωνα-υγροτόπου Μουστού;
• Προτίθεται το Υπουργείο να παρέμβει, προκειμένου να μην παρέλθει ο χρόνος παραγραφής των ποινικών ευθυνών των καταπατητών του υδροβιότοπου και με ποιες άμεσες ενέργειες;
• Προτίθεστε να κινήσετε τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε να αποδοθούν ευθύνες σε όλους όσους διαχειρίστηκαν την υπόθεση;
• Θα παρέμβετε προκειμένου να αναιρεθεί η απόφαση της Κτηματικής Υπηρεσίας Αρκαδίας με την οποία προκλητικά καθορίζεται στα 5 μέτρα ο αιγιαλός στην περιοχή όπου υποστηρίζουν ότι κατέχουν οι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες;
• Ποια μέτρα θα ληφθούν για την αποκατάσταση και την προστασία του υδροβιότοπου;

Ο ερωτών βουλευτής
Γρηγόρης Ψαριανός

 

 

 
Μεγάλο το ενδιαφέρον για τα προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ
Μεγάλο το ενδιαφέρον των επιχειρηματιών για τα νέα χρηματοδοτικά προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ που παρουσιάστηκαν στην ημερίδα που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Αρκαδίας

Με αντικείμενο την παρουσίαση των νέων χρηματοδοτικών προγραμμάτων του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ) πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία η ενημερωτική εκδήλωση του Επιμελητηρίου Αρκαδίας, μέλος του Enterprise Europe Network, την Τετάρτη 12 Μαΐου, στις 6 το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Αρκαδίας.

Σημειώνεται ότι πριν από την ημερίδα ο Πρόεδρος του ΤΕΜΠΜΕ Δρ. Αλέξανδρος Παπαρσένος, ο Πρόεδρος κ. Ιωάννης Μπουντρούκας και ο Β’ Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας κ. Γιώργος Καραγιάννης συναντήθηκαν με στελέχη των τραπεζών της Αρκαδίας προκειμένου να ενημερωθούν αναλυτικά, από τον Πρόεδρο του ΤΕΜΠΜΕ, για τα νέα προγράμματα.

Στη συνέχεια, στην κατάμεστη αίθουσα του Επιμελητηρίου, ο κ. Μπουντρούκας, αφού καλωσόρισε τους παρευρισκομένους, ευχαρίστησε για την άμεση ανταπόκριση στην πρόσκληση του Επιμελητηρίου, του Προέδρου του ΤΕΜΠΜΕ, Δρ. Αλέξανδρου Παπαρσένου και του Προέδρου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά, κ. Ευάγγελου Τσιτούρα.

Ο Δρ. Παπαρσένος, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο και την Διοίκηση του Επιμελητηρίου για το κάλεσμα και την πρωτοβουλία διοργάνωσης της ημερίδας, παρουσίασε αναλυτικά και με παραδείγματα τα προγράμματα.

Τα προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ αφορούν στην παροχή εγγύησης δανείων εξόφλησης ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων, αλλά και την κάλυψη δαπανών αγοράς πρώτων υλών, εμπορευμάτων, υπηρεσιών και άλλων άυλων αγαθών. Και τα δύο προγράμματα είναι εκτάκτου χαρακτήρα και σκοπό έχουν να στηρίξουν λόγω κρίσης τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Εν συντομία:
• Ο αρχικός προϋπολογισμός του προγράμματος «εξόφληση ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων» είναι 1 δισ. ευρώ και αφορά ληξιπρόθεσμες οφειλές επιχειρήσεων προς ΔΟΥ και ασφαλιστικά ταμεία.
• Ο αρχικός προϋπολογισμός του προγράμματος «κάλυψης δαπανών αγοράς πρώτων υλών, εμπορευμάτων, υπηρεσιών και άλλων άυλων αγαθών» είναι 1 δισ. Ευρώ. Το ποσό του δανείου θα διοχετεύεται αυτόματα στους προμηθευτές βάσει τιμολογίων και άλλων νόμιμων παραστατικών ή και προσφορών – προτιμολογίων σε ισχύ.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου η παρουσία των επαγγελματιών που πλημμύρισαν την αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου, καθώς και η εμπεριστατωμένη ενημέρωση που έγινε με τις πολλές ερωτήσεις και απαντήσεις που δόθηκαν, δικαίωσαν την απόφαση της Διοίκησης του Επιμελητηρίου Αρκαδίας να διοργανώσει την ημερίδα αυτή, αντιλαμβανόμενη πόσο μεγάλη είναι η ανάγκη του επιχειρηματικού κόσμου των Αρκάδων για σωστή πληροφόρηση για τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα

Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται για τα προγράμματα ΤΕΜΠΜΕ, μπορούν να απευθύνονται, για περισσότερες πληροφορίες και για έντυπο υλικό, στην Εταιρεία Ανάπτυξης Πελοποννήσου «ΑΓΑΠΗΝΩΡ», στο τηλέφωνο: 2710 230233, υπεύθυνος κ. Νίκος Μεγρέμης.

Φωτο, από αριστερά: Ο Πρόεδρος του ΤΕΜΠΜΕ Δρ. Αλέξανδρος Παπαρσένος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας κ. Ιωάννης Μπουντρούκας και ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά κ. Ευάγγελος Τσίτουρας.

 

 

 
ΕΚΛΟΓΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ 6ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΤΡΙΠΟΛΗΣ του ΣΥΝ, θα πραγματοποιήσει την ψηφοφορία για την ανάδειξη των αντιπροσώπων για το 6ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ, στις 16,17 και 18 Μαΐου, Κυριακή , Δευτέρα και Τρίτη.

Οι εκλογές θα γίνουν στα Γραφεία της Ν.Ε. Αρκαδίας , Δεληγιάννη 8.
Καλούμε τα μέλη του ΣΥΝ να συμμετάσχουν.
Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ Π.Κ. ΤΡΙΠΟΛΗΣ

 

 

 
Το τελευταίο φιλικό της χρονιάς
Την Παρασκευή 14 Μαΐου στη Νέα Σμύρνη (6.30 μ.μ.) θα δώσει το τελευταίο φιλικό παιχνίδι της φετινής αγωνιστικής περιόδου ο Αστέρας, όπου θα αντιμετωπίσει τον Πανιώνιο.

Σε αυτό το παιχνίδι ο τεχνικός της ομάδας Βαγγέλης Βλάχος θα έχει στη διάθεση του πέντε επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, τον Ματίας Ντεγκρά, τον Σεμπάστιαν Μπαρτολίνι, τον Σωκράτη Φυτανίδη, τον Αντώνη Λαδάκη και τον Βασίλη Λαμπρόπουλο, ενώ οι υπόλοιποι ποδοσφαιριστές που θα τους πλαισιώσουν είναι νεαροί που προέρχονται από τα τμήματα υποδομής του συλλόγου και θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν χρόνο συμμετοχής κερδίζοντας αγωνιστικές παραστάσεις και εμπειρίες από αυτό το φιλικό.

 

 

 

Αρχείο >>

 

 


 

 

 

 


[ Αρχική | Τουρισμός | Οικονομία | Πολιτισμός | Υπηρεσίες | Ενημέρωση | Όροι χρήσης | Επικοινωνία ]

Copyright © 2001-2011 - Φιλοξενία σελίδων Αρχική σελίδα