Αρκαδία

Επικαιρότητα

 

 

 

 

 

Μπορείτε να μας στέλνετε τις δικές σας ανακοινώσεις, εκδηλώσεις, νέα που θα θέλατε να ανακοινωθούν άμεσα στο internet, με
e-mail, επισυνάπτοντας φωτογραφίες, κείμενα Word κλπ.

 

 

Σάββατο 06-03-2010

 

 

 

 
ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
8 Μάρτη 2010 - 100 χρόνια αγώνων για την Ισότητα των Φύλων

Η 8η Μαρτίου καθιερώθηκε ως Ημέρα της Γυναίκας στη Δεύτερη Διεθνή Συνδιάσκεψη των Σοσιαλιστριών, το 1910, στην Κοπεγχάγη, μετά από πρόταση της αγωνίστριας για τα δικαιώματα των γυναικών Κλάρας Τσέτκιν.

Οι γυναίκες συμφώνησαν σε κοινή δράση για τα δικαιώματα των εργατριών, για την προστασία της μητέρας και του παιδιού, για το δικαίωμα της ψήφου, για κοινό αγώνα κατά της ακρίβειας, που προκαλούσε η δίψα των μονοπωλίων για κέρδος, και κατά του ανταγωνισμού των εξοπλισμών. Περισσότερα...

 

 

 
Πώς συγκροτούνται τα νέα ΠΥΣΔΕ: Το απίστευτο «soft πραξικόπημα» του ΠΑΣΟΚ!
Η ανάγνωση ενός νομοθετήματος ή έστω η εμβριθής μελέτη του, δεν μπορεί ποτέ να οδηγήσει σε προγνώσεις των επιπτώσεων εφαρμογής του. Για να το κατανοήσει κάποιος σε όλες του τις εκφάνσεις, δεν χρειάζεται να έχει τόσο νομικές γνώσεις, όσο γνώσεις του χώρου στον οποίον αναφέρεται το νομοθέτημα.
Ο νέος νόμος στελέχωσης των νέων ΠΥΣΔΕ είχε το κομματικό αιτούμενο της στελέχωσής τους κατά πλειοψηφία από πρόσωπα προσκείμενα στο Κυβερνών κόμμα, αλλά και το αίτημα να σωθούν τα όποια προσχήματα (όσο μπορούν να σωθούν!) Τί έκανε; Περισσότερα...

Από dakeaelmemess.blogspot.com

 

 

 
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΔΕΗ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ Δ.Ε.Η. ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟΥ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ
Τ.Δ.Ε. Ε.Τ.Ε. Δ.Ε.Η. ΑΗΣ-Μ , ΑΗΣ Μ-Β, Λ.Κ.Μ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΡΥΧΕΙΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ (Σ.Ο.Σ.)
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΒΟΗΘΩΝ Δ.Ε.Η. ΜΕΓ/ΛΗΣ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

Η Κυβέρνηση αποφάσισε να εξαπολύσει επίθεση στους εργαζόμενους και στους συνταξιούχους, αποφάσισε να εφαρμόσει τα πιο σκληρά μέτρα λιτότητας από την μεταπολίτευση τα οποία είναι πρωτοφανή και άδικα!

Όλοι μας καλούμαστε να πληρώσουμε την αναποτελεσματικότητα των νεοφιλελεύθερων αντεργατικών πολιτικών αλλά και τις επιδιώξεις των κυρίαρχων κύκλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της χώρας μας.

Για ακόμη μια φορά θα πληρώσουν -ο εύκολος στόχος, -οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, τα φτωχότερα λαϊκά στρώματα ενώ όλοι οι μεγαλοεργολάβοι-βιομήχανοι τραπεζίτες θα βάλουν και άλλα λεφτά στην τσέπη τους με την πρόφαση της οικονομικής κρίσης! Περισσότερα...

 

 

 
Ερώτηση Κουράκη-Αμμανατίδου για καλλιέργεια μεταλλαγμένης πατάτας
3-3-10
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς την κα Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Θέμα: Να απαγορευτεί η καλλιέργεια της μεταλλαγμένης πατάτας Amflora από τους αγρότες της χώρας μας


Η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της καλλιέργειας και χρήσης σε τρόφιμα και ζωοτροφές της μεταλλαγμένης πατάτας Amflora της εταιρείας BASF εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τη δημόσια υγεία, καθώς η πατάτα αυτή περιέχει γονίδια που αυξάνουν την αντίσταση των μικροβίων στα αντιβιοτικά καναμυκίνη και νεομυκίνη. Πλήθος επιστημονικών ενώσεων καθώς και κορυφαία όργανα που σχετίζονται με την υγεία όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καθώς και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων επισημαίνουν ότι η κατανάλωση τροφίμων και ζωοτροφών που προέρχονται από Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς (μεταλλαγμένους), οι οποίοι περιέχουν γονίδια που αυξάνουν την αντίσταση των μικροβίων στα αντιβιοτικά, μειώνουν την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων και υπονομεύουν την υγεία των ανθρώπων και των ζώων.

Με βάση το γεγονός ότι στη χώρα μας το σύνολο των νομών της χώρας με αποφάσεις των νομαρχιακών τους συμβουλίων έχουν τοποθετηθεί αρνητικά στην καλλιέργεια μεταλλαγμένων φυτών καθώς η αρχή της πρόληψης επιτρέπει στα κράτη να μη δέχονται να καλλιεργήσουν μεταλλαγμένα φυτά εφόσον δεν υπάρχουν ασφαλή επιστημονικά δεδομένα που εγγυώνται την ασφάλεια στην υγεία και το περιβάλλον,
με βάση το γεγονός ότι η καλλιέργεια έστω και λίγων στρεμμάτων δεν μπορεί να σταματήσει την «μόλυνση» του εδάφους, αλλά και των γειτονικών συγγενικών καλλιεργειών με μεταλλαγμένα στοιχεία, πράγμα που συνιστά αμετάκλητη βλάβη στο περιβάλλον.

Ερωτάται η κα Υπουργός:

1. Θα εκδώσει απόφαση για την απαγόρευση της καλλιέργειας της πατάτας Amflora από τους αγρότες της χώρας μας;

2. Θα συντονίσει τις προσπάθειές της μαζί με άλλες χώρες σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να ανακληθεί αυτή η κατάπτυστη απόφαση που ευνοεί μόνον τις πολυεθνικές της διατροφής, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία των ανθρώπων και των ζώων, το περιβάλλον, αλλά και το μέλλον των αγροτών και την αγροτική οικονομία;

Οι ερωτώντες βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ
Κουράκης Τάσος
Αμμανατίδου Πασχαλίδου Ευαγγελία

 

 

 
Ενοποίηση και παγκοσμιοποίηση του τραπεζικού συστήματος
 Έφοδος στον ουρανό ή…Η ανθρωπότητα πρέπει ν αποφασίσει.

Το τραπεζικό σύστημα αποτελεί το «κυκλοφοριακό σύστημα» που τροφοδοτεί με καύσιμο (χρήμα) την οικονομία και κατά συνέπεια την κοινωνία. Αποτελεί τη ραχοκοκκαλιά της και αποφασιστικό παράγοντα ελέγχου της.

Αντί όμως αυτό να βοηθά στην αύξηση της παραγωγικότητας και τη δημοκρατικότερη κατανομή πόρων των σημερινών κοινωνιών, δημιουργεί προβλήματα, καταστροφές, κρίσεις, διαφθορά και επωφελούνται από αυτό μια χούφτα «άνθρωποι» που καρπώνονται αμύθητα πλούτη και αποκτούν τεράστιες δυνατότητες ελέγχου της κοινωνίας, εκτός οποιουδήποτε νομικού ή θεσμικού πλαισίου. Αυτό έχει γίνει συνείδηση και στον τελευταίο πολίτη σήμερα. Ποιος μπορεί να πει σήμερα με βεβαιότητα που σταματά η «κερδοσκοπία» και που αρχίζει η «νομιμότητα» των τραπεζών, που σταματούν οι «αγορές» και που αρχίζει ο τομέας των «κρατικών» ή «θεσμικών» τραπεζών;

Η πολυπλοκότητα των σημερινών χρηματικών προϊόντων, των ισολογισμών, οι δαιδαλώδεις παγκοσμιοποιημένες και κατ ουσίαν εκτός οποιουδήποτε θεσμικού πλαισίου σχέσεις των τραπεζιτών, κάνουν αδύνατο τον οποιοδήποτε στοιχειώδη έλεγχό τους. Οι υπάρχοντες σήμερα θεσμοί όχι μόνο δεν αμφισβητούν την καταστροφική ελευθερία του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου να οδηγεί στην χρεοκοπία επιχειρήσεις και χώρες, αλλά του αναγνωρίζουν ρόλο συνομιλητή και υποβολέα των κρατικών πολιτικών. Το μέσο που χρησιμοποιεί για να κυκλοφορεί αλλά και για να οχυρώνεται το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο είναι τα σημερινά τραπεζικά συστήματα.

Η λύση είναι η ενοποίηση όλων των τραπεζικών συστημάτων σ ένα ενιαίο, παγκόσμιο, «εθνικοποιημένο» τραπεζικό σύστημα, περιουσία της ανθρωπότητας, στην υπηρεσία της. Η εφικτότητα και δυνατότητα ενός τέτοιου συστήματος συνοψίζεται σε δυο λέξεις: ενοποίηση της λογιστικής. Αυτό θα καταστήσει δυνατό και απολύτως εφικτό τον έλεγχό του.

Η ανάγκη ελέγχου του τραπεζικού συστήματος αναγνωρίζεται σήμερα πλατιά και ακούγονται φωνές που συμφωνούν σ αυτό από κάθε πλευρά της κοινωνίας.

Η «εθνικοποίηση» και ενοποίηση των τραπεζικών συστημάτων δεν έχει καμιά σχέση με τη «δήμευση των ιδιωτικών περιουσιών», ούτε με τον σοσιαλισμό. Η ιδιοκτησία στα κεφάλαια που διαχειρίζονται οι τράπεζες και που πιστοποιείται με μετοχές, καταθέσεις, γραμμάτια, αποδείξεις κλπ δεν χάνεται, ούτε αλλάζει. Η σημασία του νέου συστήματος συνίσταται στο ότι καθίσταται δυνατός ένας πραγματικός έλεγχος στις ξεχωριστές τράπεζες και στις πράξεις τους. Η ουσία του είναι: ξεσκέπασμα των καταχρήσεων σε βάρος του δημοσίου και του λαού. Ο δημοκρατικός έλεγχος θα ξεσκέπαζε τα εξωφρενικά κέρδη των απανταχού χρηματιστών και τραπεζιτών και την κερδοσκοπία των χρηματιστηριακών συναλλαγών. Αυτό δεν το θέλουν μερικοί… Δεν υπάρχουν όμως ούτε οι παραμικρότερες τεχνικές δυσκολίες για τη συνένωση των τραπεζών.
Αλλά είναι δυνατοί δύο τύποι ελέγχου: ο δημοκρατικός και ο βαθμιαίος, γραφειοκρατικός, «κρατικά ρυθμισμένος», ουσιαστικά πλασματικός έλεγχος.

Στον δημοκρατικό έλεγχο, οι σημερινοί τραπεζίτες, διευθυντές, τραπεζικοί. υπάλληλοι κλπ πρέπει να υποχρεωθούν να συνεχίσουν τη δουλιά τους, αλλά τώρα θα τεθούν στην υπηρεσία και θα ενεργούν προς το συμφέρον της ανθρωπότητας. Αν αρνηθούν, σαμποτάρουν ή κλέψουν, θα τους επιβάλλεται η αυστηρότερη των ποινών.

Σήμερα υπάρχουν τεράστιες τεχνολογικές δυνατότητες δημοκρατικού ελέγχου ενός τέτοιου ενοποιημένου τραπεζικού συστήματος (Η δημοσίευση και ο πλατύς έλεγχος μέσω διαδικτύου όλων των πράξεων αλλά και των αποτελεσμάτων των ελέγχων, αποτελεί αναγκαίο τμήμα ενός παρόμοιου δημοκρατικού μηχανισμού ελέγχου). Αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό, το κατάλληλο και ικανό για ν αναλάβει αυτό το έργο, είναι ήδη παρόν και πολυπληθές. Είναι το διανοητικό προλεταριάτο,

Σαν υλική/χρηματική βάση για τη συντήρηση του μηχανισμού ελέγχου, μπορεί ν αποτελέσει μια ειδική φορολογία όλων των χρηματιστηριακών συναλλαγών (φόρος Τόμπιν) ή η χρησιμοποίηση ενός τμήματος από τις εξωφρενικές αμοιβές των σημερινών στελεχών των τραπεζών.

Βασική προϋπόθεση για τον ουσιαστικό έλεγχο αυτού του παγκόσμιου συστήματος αποτελεί η κατάργηση του εμπορικού και τραπεζικού απορρήτου. Χωρίς αυτό κάθε συζήτηση για δημοκρατικό έλεγχο καταντάει κούφια αερολογία. Το εμπορικό και τραπεζικό απόρρητο δεν εξυπηρετεί σήμερα τις ανάγκες της ανταλλαγής και της παραγωγής, αλλά αποτελεί αποκλειστικό όπλο συγκάλυψης των οικονομικών αγυρτειών και των απίστευτων κερδών του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου. Αποτελεί μια από τις πειστικότερες αποδείξεις για την κενότητα και του πιο προοδευτικού αστικού συντάγματος, ως προς την ισότητα των πολιτών (Παρουσιάζουν πολλές φορές στην τηλεόραση τις αμοιβές της τάδε κατηγορίας μισθωτών. Σκεφτείτε αν είναι εφικτό ή «νόμιμο» να παρουσιάσει κάποιος τις «αμοιβές» ενός μεγάλου κεφαλαιοκράτη…).

Τα οφέλη από την σύσταση ενός τέτοιου παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος θα είναι τεράστια για όλους τους λαούς και των ανεπτυγμένων και των υπανάπτυχτων χωρών και για το κράτος, ακόμη και για τους επιχειρηματίες που έχουν σχέση με την παραγωγή και όχι με την κερδοσκοπία. Χωρίς υπερβολή θα πολλαπλασιάζονταν εκατοντάδες χιλιάδες φορές η παραγωγικότητα σ ένα παρόμοιο σύστημα, σε σχέση με το σημερινό.

Μπορεί ήδη να αρχίσει να συντάσσεται ένα παγκόσμιο σύνταγμα, που το πρώτο άρθρο του θα ορίζει: Το παγκόσμιο ενοποιημένο τραπεζικό σύστημα, αποτελεί κληρονομιά και περιουσία της ανθρωπότητας και αυτή καθίσταται υπεύθυνη να μην επιτρέψει ποτέ σε κανέναν να το ιδιοποιηθεί, ολόκληρο ή τμήμα του.

Όλα αυτά όμως έχουν συγκεκριμένες συνέπειες και συνεπάγονται μεγάλες αλλαγές…

Λάρισα 6-3-2010
Γιώργος Παπανικολάου

 

 

 

 

Αρχείο >>

 

 


 

 

 

 


[ Αρχική | Τουρισμός | Οικονομία | Πολιτισμός | Υπηρεσίες | Ενημέρωση | Όροι χρήσης | Επικοινωνία ]

Copyright © 2001-2011 - Φιλοξενία σελίδων Αρχική σελίδα