Αρκαδία

Επικαιρότητα

 

 

 

 

 

Μπορείτε να μας στέλνετε τις δικές σας ανακοινώσεις, εκδηλώσεις, νέα που θα θέλατε να ανακοινωθούν άμεσα στο internet, με
e-mail, επισυνάπτοντας φωτογραφίες, κείμενα Word κλπ.

 

 

Παρασκευή 26-02-2010

 

 

 

 
Απόπειρα πώλησης υπεραιωνόβιας ελιάς ιδιοκτησίας του Κληροδοτήματος Κουτρούφων
Την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010 μας καταγγέλθηκε ότι από το κτήμα του κληροδοτήματος Παναγιώτου Γιαννούκου, που βρίσκεται στην κτηματική περιφέρεια του Τ.Δ. Κορακοβουνίου, εκριζώθηκε, χωρίς άδεια, μία υπέρ αιωνόβια ελιά, με σκοπό να πωληθεί σε ιδιώτη για καλλωπιστικό σκοπό.

Το γεγονός προκάλεσε την άμεση παρέμβαση του Δημάρχου κ. Δαλιάνη Γεώργιου και του Προέδρου του Τ.Δ. Κουτρούφων κ. Βλάχο Δημήτρη, που με τη συνδρομή του Αστυνομικού Τμήματος Παραλίου Άστρους, κατάφεραν να αποτρέψουν, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, τη φόρτωση και μεταφορά του δένδρου, το οποίο βρέθηκε, ξεριζωμένο, έξω από το γήπεδο του Κορακοβουνίου, δηλαδή εκατοντάδες μέτρα μακριά από το σημείο όπου φύονταν. Επάνω του υπήρχαν ακόμα οι τεράστιοι ιμάντες με τους οποίους είχε μεταφερθεί μέχρι εκεί.

Από την αυτοψία της γεωπόνου του Δήμου κ. Μαγκλή Ανθούλας, διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για υπεραιωνόβια ελιά – ηλικίας μεγαλύτερης των χιλίων ετών - με σημαντικά μορφολογικά χαρακτηριστικά και αξιόλογη αισθητική παρουσία, με περίμετρο κορμού 9 και πλέον μέτρα! και ύψος κορμού πάνω από 4 μέτρα. Το δέντρο αποτελεί ζωντανό μνημείο της φύσης και ήταν άρρηκτα δεμένο με τις οικονομικές πολιτιστικές και κοινωνικές δραστηριότητες των κατοίκων της περιοχής καθώς η καλλιέργεια της ελιάς στην περιοχή έχει ιστορία πολλών χρόνων. Το ελαιόδεντρο, που θεωρείται το γηραιότερο της ευρύτερης περιοχής, είχε ξεριζωθεί με ύψος μπάλας χώματος και ριζών περίπου 70 εκατοστά και καθώς είχαν κοπεί πολλές από τις ρίζες του, η κάθε ώρα που περνούσε μετρούσε αρνητικά για τη διάσωσή του.

Με κατεπείγουσες διαδικασίες, το δένδρο μεταφυτεύθηκε στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο, πάνω από την πλατεία των Κουτρούφων, ύστερα από σχετική απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου αλλά και τη σύμφωνη γνώμη των κατοίκων, οι οποίοι επέδειξαν αξιοπρόσεχτη ευαισθησία.

Οι υπεύθυνοι οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Από το Γραφείο Τύπου Δήμου Β. Κυνουρίας

 

 

 
Ψήφισμα Ορφέα για μνημόσυνο Κυριακής
Χορωδία «Ορφέας» Τριπόλεως
ΠΡΑΞΗ 4η
ΨΗΦΙΣΜΑ

Σήμερον, ημέραν Παρασκευήν 26 Φεβρουαρίου 2010 και περί ώραν 12ην μεσημβρινήν, το Διοικητικόν Συμβούλιον του Σωματείου, ανευ κερδοσκοπικού χαρακτήρος, «Ορφέας» Τριπόλεως, συνελθόν εις τακτικήν συνεδρίαν με μοναδικόν θέμα την τέλεσιν μνημοσύνου υπέρ αναπαύσεως των ψυχών μουσικών, χορωδών και τακτικών, κατά τα παρελθόντα έτη, μελών του

ο μ ο φ ώ ν ω ς α π ο φ ά σ ι σ ε

1. Την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010 στον Ιερόν Μητροπολιτικόν Ναόν του Αγίου Βασιλείου να απευθύνει θερμή προσευχή υπέρ αναπαύσεως της ψυχής των παρακάτω τεθνεώτων μουσικών, χορωδών και μελών: Περισσότερα...

 

 

 
Συνάντηση Ρέππα με διοικητές ΕΠΟ
Οικονομία, διαφάνεια και λιτή διοίκηση, ζήτησε ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας από τους νέους Προέδρους και Διευθύνοντες Συμβούλους των εποπτευόμενων Οργανισμών στον τομέα των υποδομών, με τους οποίους συναντήθηκε σήμερα. Ο κ. Ρέππας επέμεινε στην αναλυτική, ουσιαστική παράδοση – παραλαβή κατά την ανάληψη των καθηκόντων τους και τους ενημέρωσε για το νέο θεσμικό πλαίσιο ανάθεσης μελετών και έργων και τη λειτουργία του Συστήματος Επιτελικής Παρακολούθησης Έργων.

Ο Υπουργός παρότρυνε τις νέες διοικήσεις των Οργανισμών να προχωρήσουν γρήγορα σε επιχειρησιακά σχέδια και να προωθήσουν ανατροπές και αλλαγές σε νοοτροπίες και κατεστημένα των τελευταίων χρόνων προς όφελος των πολιτών.

 

 

 
Ερώτηση βουλευτών σύριζα για μεταλλαγμένα
25/02/2010
Προς τους Υπουργούς
- Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
-Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής
- Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

ΘΕΜΑ: Αναγκαίο ένα νέο μορατόριουμ κατά της καλλιέργειας μεταλλαγμένων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξακολουθεί να πιέζει κατά περίπτωση χώρες – μέλη της ΕΕ, μεταξύ αυτών και την Ελλάδα, προκειμένου να άρουν τις απαγορεύσεις μεταλλαγμένων καλλιεργειών. Το επιχείρημα που προβάλλει είναι ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (ΓΤΟ) τα κράτη – μέλη μπορούν να περιορίζουν ή να απαγορεύουν προσωρινά τη χρήση ή την πώληση εγκεκριμένου σε επίπεδο Ε.Ένωσης ΓΤΟ, υπό τον όρο ότι αυτό αιτιολογείται με την επίκληση νέων ή πρόσθετων επιστημονικών στοιχείων, από τα οποία προκύπτουν κίνδυνοι για την υγεία του ανθρώπου ή για το περιβάλλον.

Επίσης, η Επιτροπή επικαλείται τη δυνατότητα που παρέχουν οι ισχύουσες διαδικασίες έγκρισης να λαμβάνονται ειδικά, κατά περίπτωση, διαχειριστικά ή περιοριστικά μέτρα, βάσει επιστημονικών στοιχείων, ώστε να εξασφαλίζεται η προστασία της βιοποικιλότητας σε ευαίσθητα οικοσυστήματα. Διευκρινίζει μάλιστα ότι είναι δυνατόν να δημιουργηθούν ζώνες χωρίς ΓΤΟ, μόνο εφόσον συμφωνούν όλοι οι εμπλεκόμενοι καλλιεργητές!

Όμως, σε ενημερωτικό δελτίο της Greenpeace με στοιχεία που παραθέτει, προκύπτει η μαζική απόρριψη των μεταλλαγμένων από τους αγρότες της ΕΕ. Πιο συγκεκριμένα, το 2009 οι καλλιέργειες μεταλλαγμένων στην Ευρώπη μειώθηκαν 11% κατά μέσο όρο σε σχέση με το 2008, ενώ σε 2 κράτη – μέλη, τη Ρουμανία και τη Δημοκρατία της Τσεχίας, η μείωση κυμάνθηκε από 22% - 55%. Επιπλέον, η Γερμανία και το Λουξεμβούργο, ακολούθησαν το παράδειγμα της Ελλάδας, της Αυστρίας, της Γαλλίας και της Ουγγαρίας και προχώρησαν σε εθνικά μέτρα προφύλαξης, απαγορεύοντας την καλλιέργεια μεταλλαγμένου καλαμποκιού στην επικράτειά τους. Οι κυριότερες αιτίες που οδηγούν όλο και περισσότερους Ευρωπαίους αγρότες να απορρίπτουν την καλλιέργεια μεταλλαγμένων είναι το υψηλό κόστος των μεταλλαγμένων σπόρων και η μεγάλη άρνηση των καταναλωτών, ενώ εκκρεμούν τα μέτρα που θα προστατεύσουν τους αγρότες από περιστατικά γενετικής επιμόλυνσης.

Με δεδομένη λοιπόν την επαμφοτερίζουσα στάση της Επιτροπής από τη μια, και των αρνητικών αποτελεσμάτων από την καλλιέργεια των μεταλλαγμένων στις εν λόγω χώρες, αναδεικνύεται ο μόνιμος κίνδυνος προώθησης ΓΤΟ και άρα είναι ανάγκη η Ελλάδα να πρωτοστατήσει στη σύνταξη ενός νέου μορατόριουμ (ακολουθώντας και το πρόσφατο παράδειγμα της Ινδίας) και να προωθήσουν μεθόδους βιώσιμης γεωργίας που εξασφαλίζουν εισόδημα και τρόφιμα για όλους.

Ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί:
• Προτίθενται να προχωρήσουν στις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να διατηρηθεί η απαγόρευση για τις καλλιέργειες ΓΤΟ;
• Θα λάβουν υπόψη τους τα παραπάνω στοιχεία και θα λάβουν μέτρα, ώστε να διασφαλιστεί με κάθε τρόπο η μη εισαγωγή μεταλλαγμένων σπόρων στην Ελλάδα και να απαγορευτεί σε άλλες χώρες;
• Θα προχωρήσουν σε νέο μορατόριουμ μετά από συμφωνία και με άλλες χώρες;
• Θα ληφθούν μέτρα, όπως νομοθετικές ρυθμίσεις, κυρώσεις για όσους επιμολύνουν, ώστε να αποφευχθούν περιστατικά επιμόλυνσης στην Ελλάδα και στην ΕΕ;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Αλέξης Τσίπρας
Δημήτρης Παπαδημούλης
Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου
Νίκος Τσούκαλης

 

 

 
Η αποστολή του Αστέρα για Ηρακλή
Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η τελευταία προπόνηση του Αστέρα και αμέσως μετά ο προπονητής της ομάδας Βαγγέλης Βλάχος ανακοίνωσε τους παίκτες που θα είναι στην αποστολή για τον αγώνα της 24ης αγωνιστικής με τον Ηρακλή στην Τρίπολη.

Αναλυτικά, η αποστολή του Αστέρα για τον αυριανό αγώνα με τον Ηρακλή θα είναι η εξής: Αναστασόπουλος, Ντεγκρά, Αργυρόπουλος, Ουριμπάρι, Λαμπρόπουλος, Λαζαρίδης, Μαρσελάο, Μπαρτολίνι, Ρίος, Ουντότζι, Καρέρα, Έντερ, Καούνος, Τσέζαρεκ, Λαδάκης, Μπαστία, Βίλτσες, Γιαννούλης και Ρόκας.

Εκτός αποστολής έμειναν οι τιμωρημένοι Καρντόσο, Φυτανίδης, ενώ επιστρέφει ο Βίλτσες που εξέτισε την ποινή του στον προηγούμενο αγώνα πρωταθλήματος με τον Ατρόμητο.

 

 

 

 

Αρχείο >>

 

 


 

 

 

 


[ Αρχική | Τουρισμός | Οικονομία | Πολιτισμός | Υπηρεσίες | Ενημέρωση | Όροι χρήσης | Επικοινωνία ]

Copyright © 2001-2011 - Φιλοξενία σελίδων Αρχική σελίδα