Επιστροφή

 

 

 

 

 

 

Παράδοση κτιρίου Πανεπιστημίου

 

Ομιλία Νομάρχη Αρκαδίας κ. Παναγιώτη Γιαννόπουλου

11-1-2002

 

Ομιλία Νομάρχη Αρκαδίας

  

 Με αισθήματα χαράς και συγκίνησης βρισκόμαστε εδώ για να παραδώσουμε ένα νέο διδακτήριο που μόλις αποπερατώθηκε από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αρκαδίας, στη Διοικούσα Επιτροπή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Η σημερινή τελετή, φίλες και φίλοι, έχει μια ιδιαιτερότητα. Το συγκρότημα αυτό ξεκινήσαμε να το κατασκευάζουμε για να στεγάσει μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και να δώσει λύσεις στο πιεστικό πρόβλημα στέγασης που αντιμετωπίζει η δεύτερη βαθμίδα εκπαίδευσης στην πόλη μας. Δεν είχε ακόμη ψηφιστεί το Προεδρικό Διάταγμα για την ίδρυση του Πανεπιστημίου. Η ίδρυση όμως Πανεπιστημίου που έστω και καθυστερημένα ήρθε βρίσκει δυστυχώς την πόλη μας ανέτοιμη από πλευράς κτιριακών εγκαταστάσεων, να υποδεχτεί το νέο πνευματικό ίδρυμα. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αρκαδίας, με ευαισθησία στο θέμα και με διακαή πόθο να συντελέσει στην άμεση έναρξη λειτουργίας του νεοσύστατου Πανεπιστημίου, αποφάσισε να παραχωρήσει προσωρινά, με τη σύμφωνη γνώμη του Δήμου Τρίπολης, το σχολικό αυτό συγκρότημα στη Διοικούσα Επιτροπή, προκειμένου να τεθεί στη διάθεση των πρώτων σπουδαστών που με χαρά περιμένουμε να υποδεχτούμε στο πρώτο Ακαδημαϊκό έτος. 

 

    Έπρεπε να ανατείλει ο 21ος αιώνας, για να γίνει επιτέλους πραγματικότητα το όνειρο και το όραμα χιλιάδων Τριπολιτών, Αρκάδων και Πελοποννησίων γενικότερα. Η αυθαίρετη κατάργηση της Παιδαγωγικής  μας Ακαδημίας προ ετών, χωρίς την ταυτόχρονη αντικατάστασή της από ένα αναβαθμισμένο πνευματικό ίδρυμα Πελοποννησιακής εμβέλειας, οδήγησε την πόλη μας στον πνευματικό και οικονομικό μαρασμό. Ένα ίδρυμα στο οποίο δίδαξαν προσωπικότητες του μεγέθους του Ευάγγελου Παπανούτσου, που έγραψε ιστορία δεκαετιών και λειτούργησε ως φυτώριο Δασκάλων επί σειρά ετών, έπαυσε να λειτουργεί. Παναρκαδικό διατυπώθηκε το αίτημα και καθολικός ήταν ο αγώνας για να αποδοθεί στην Τρίπολη και στην Αρκαδία αυτό που ιστορικά, γεωγραφικά, κοινωνικά και εκπαιδευτικά δικαιούνται: Μερίδιο από την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.  Η Αρκαδία και γενικότερα η περιφέρεια Πελοποννήσου, στερήθηκε δεκαετίες τώρα, των πολύτιμων υπηρεσιών που παρέχει ένα σύγχρονο Πανεπιστήμιο. Οι υποσχέσεις της πολιτείας, οι δημόσιες διαβεβαιώσεις των κομμάτων και ιδιαίτερα της Κυβέρνησης υπήρξαν κατηγορηματικές. Όμως στην πολιτική και ιδιαίτερα στην πολιτική πραγματικότητα της Πατρίδας μας, τίποτα δεν κατακτιέται χωρίς επιμονή, υπομονή, πάθος και αταλάντευτη σταθερότητα στο αιτούμενο.  Οφείλω να τονίσω ότι για την ίδρυση Πανεπιστημίου πάνδημη και αδιάλειπτη υπήρξε η προσπάθεια των Αρκάδων, όπου γης, και των πολιτικών εκπροσώπων τους. Σε όλους ανήκει ο δίκαιος έπαινος και όλοι δικαιούνται να νιώθουν ικανοποίηση και τιμή για τη συμβολή τους στην ευόδωση του κοινού και υψηλού σκοπού. 

 

    Ως Νομάρχης Αρκαδίας είχα την τιμή και τη χαρά οκτώ χρόνια τώρα  - αλλά και ως δημόσιος άντρας και Πολιτικός να παρακολουθήσω και να συμμετάσχω ανεπιφύλαχτα και ολόψυχα στο μακροχρόνιο αυτόν αγώνα, που ξεκίνησε από την Τρίπολη, εξελίχτηκε σε Παναρκαδικό και απλώθηκε σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τελικά κατέκτησε από την πολιτεία αυτό που δικαιούται και χρειάζεται η Αρκαδία και η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αρκαδίας με ψηφίσματα, με παραστάσεις, με συνεδριάσεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου, με προσωπικές εκκλήσεις του Νομάρχη σε αρμόδια όργανα και πρόσωπα, έκανε το κάθε τι από την πλευρά της για την ίδρυση του Πανεπιστημίου. Η απονομή Τιμής από πλευράς Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αρκαδίας το 1998 στους Πανεπιστημιακούς, Αρκαδικής καταγωγής, ήταν μια θαυμάσια ευκαιρία για μας να αναδείξουμε για μια ακόμα φορά το πρόβλημα, να αναταράξουμε τα λιμνάζοντα ύδατα και να αξιώσουμε από την Κυβέρνηση τη λειτουργία του Πανεπιστημίου με έδρα την Τρίπολη. Το ψήφισμα που ακολούθησε με την υπογραφή όλων των Αρκάδων Πανεπιστημιακών, με τεκμηριωμένο τρόπο έθετε τις βάσεις για τη λειτουργία του πολυπόθητου τριτοβάθμιου εκπαιδευτικού ιδρύματος στο νομό μας. Ένα εκατομμύριο Πελοποννήσιοι  την ημέρα εκείνη είχαν ενώσει τις φωνές τους με εκείνες των Πανεπιστημιακών μας δασκάλων. Αξίωναν την άρση της αδικίας και την άμεση ίδρυση Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, για να σταματήσει επιτέλους την αυγή του 21ου αιώνα ο πνευματικός μαρασμός και να αναγνωριστεί η πολιτιστική και μορφωτική προσφορά της Πελοποννήσου στο πνευματικό γίγνεσθαι αυτού του τόπου.

Σήμερα τέσσερα (4) χρόνια μετά, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αρκαδίας με τη βοήθεια και τη συμπαράσταση της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Τρίπολης αλλά και όλων των φορέων και πολιτών του Νομού, βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να παραχωρήσει το συγκρότημα αυτό στη Διοικούσα Επιτροπή του Πανεπιστημίου προκειμένου να το θέσει με τη σειρά της στη διάθεση των πρώτων φοιτητών.

Στο σημείο αυτό οφείλω να εξάρω τη συμβολή του συμπατριώτη μας σεβαστού πολιτικού ανδρός, Υπουργού Ευάγγελου Γιαννόπουλου, ο οποίος πήρε τις προτάσεις της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και την εισήγηση των Αρκάδων Πανεπιστημιακών δασκάλων και με το κύρος και την αποφασιστικότητά του τις προώθησε στον τότε Υπουργό Παιδείας Γεράσιμο Αρσένη και στην Κυβέρνηση γενικότερα. 

Η επιτυχία, η νίκη, έχει πολλούς πατέρες αντίθετα προς την αποτυχία , προς την ήττα...

Το επίτευγμα της ίδρυσης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου πολλοί θα διεκδικήσουν και είναι αλήθεια ότι πολλοί συνέβαλλαν, άλλος περισσότερο, άλλος λιγότερο, αλλά αυτό ελάχιστα ενδιαφέρει την ιστορία. Η ιστορία καταγράφει ότι η γενιά μας προσέφερε στον τόπο ένα Πανεπιστήμιο, όργανο παιδείας και ανάπτυξης κοινωνικής και πολιτιστικής. Οφείλω επίσης να επισημάνω ότι για την ίδρυση του Πανεπιστημίου  πάνδημη κα αδιάλειπτη υπήρξε η προσπάθεια των Αρκάδων όπου γης, των πολιτικών εκπροσώπων τους και των Τοπικών και Περιφερειακών εφημερίδων και όλων των μέσων ενημέρωσης. Σε όλους ανήκει ο δίκαιος έπαινος και όλοι δικαιούνται να νιώθουν ικανοποίηση και χαρά για τη συμβολή τους στην ευόδωση του κοινού και υψηλού σκοπού.  Το κτίριο αυτό είναι κατασκευασμένο με σύγχρονες προδιαγραφές ικανό να ικανοποιήσει τις ανάγκες του Πανεπιστημίου στα πρώτα δύσκολα βήματά του.

Σε κάθε περίπτωση βεβαίως, πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες μελέτης χωροθέτησης, αγοράς γης και κατασκευής μονίμων κτιριακών εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. 

Ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση έχουμε την πρόθεση να βοηθήσουμε και θα βοηθήσουμε αρκεί να υπάρξει η πολιτική βούληση για το σκοπό αυτό.

Το ωραίο τούτο οικοδόμημα θα είναι το πνευματικό ίδρυμα της πόλης μας, θα είναι το ζωογόνο εντευκτήριο των παιδιών μας, θα είναι το ιερό τέμενος των Γραμμάτων και των Επιστημών. Ο χώρος τούτος θα είναι εργαστήριο ανθρώπων. Εδώ θα διαπλάθονται χαρακτήρες, θα διαμορφώνονται συνειδήσεις. Εδώ θα είναι η πνευματική αφετηρία ανθρώπων, ακαδημαϊκών πολιτών. Στις αίθουσες αυτού του κτιρίου που σήμερα σας παραδίδουμε, αγαπητέ κύριε πρόεδρε και αγαπητά μέλη της Διοικούσας Επιτροπής, σας καλούμε να υψώσετε τη διδαχή του παιδαγωγού και του επιστήμονα που επιδιώκει τη σωματική και πνευματική ανάπτυξη των φοιτητών του.

Το σχολείο τούτο το εμπιστευόμαστε και το παραδίδουμε σήμερα στον Έλληνα Πανεπιστημιακό Δάσκαλο, στο συνεχιστή του έργου των Μεγάλων Δασκάλων του Γένους.

Ως Νομάρχης Αρκαδίας ζω την ευτυχέστερη στιγμή της ζωής μου... Παραδίδω σε σας, κύριε πρόεδρε της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου, το ναό αυτό της Παιδείας, τον οποίο είμαι βέβαιος ότι με τη βοήθεια των συνεργατών σας θα κατακοσμήσετε. Από σας  τους νέους της Αρκαδίας ζητάω να κατακτήσετε και να αξιοποιήσετε το φως και τη σοφία που σε λίγους  μήνες θα εκπέμπει το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου...

Με αυτές τις σκέψεις σας παραδίδω, παραδίδω στον Αρκαδικό Λαό, το Διδακτήριο τούτο και αφού ευχαριστήσω όλους όσους συνέβαλαν στην ολοκλήρωσή του, υπόσχομαι ότι θα είμαι βοηθός και συμπαραστάτης σας, στις όποιες αντιξοότητες αντιμετωπίζετε, απ' όποια θέση κι αν βρίσκομαι, με την ευχή να είναι κυψέλη δημιουργίας και κέντρο ανθρώπινου στοχασμού.

 

 

 

Το προσωρινό κτίριο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου 11-1-2002

 

Το κτίριο του Πανεπιστημίου ετοιμάζεται 11-1-2002


[ Τουρισμός | Οικονομία | Πολιτισμός | Υπηρεσίες | Ενημέρωση | Όροι χρήσης | Επικοινωνία ]

Copyright © 2001-2005 - Φιλοξενία σελίδων Αρχική σελίδα