Αρκαδία

Επικαιρότητα

 

 

 

 

 

Μπορείτε να μας στέλνετε τις δικές σας ανακοινώσεις, εκδηλώσεις, νέα που θα θέλατε να ανακοινωθούν άμεσα στο internet, με
e-mail, επισυνάπτοντας φωτογραφίες, κείμενα Word κλπ.

 

 

Τετάρτη 10-6-2009

 

 

 

 
Ο ΣΥΡΙΖΑ Αρκαδίας για ΙΓΜΕ
Ο ΣΥΡΙΖΑ Αρκαδίας, συμπαραστέκεται και στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων του ΙΓΜΕ, για την διασφάλιση και αναβάθμιση του ρόλου του Ινστιτούτου στη χώρα μας και των Περιφερειακών του Μονάδων.

Η συνεχής αμφισβήτηση, απαξίωση και συρρίκνωση αρμοδιοτήτων και προσωπικού του ΙΓΜΕ, δυναμιτίζει την μακροχρόνια θετική πορεία σε θέματα που αφορούν την μεταλλευτική βιομηχανία, την ενεργειακή αυτονομία της χώρας, την έρευνα του υπόγειου υδατικού δυναμικού, την προστασία του περιβάλλοντος, με αποτέλεσμα η πορεία του τα τελευταία χρόνια να είναι φθίνουσα σε Εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.

Ιδιαίτερα η Περιφερειακή Μονάδα Πελοποννήσου στην Τρίπολη, κινδυνεύει άμεσα, λόγω συνταξιοδοτήσεων, να μείνει χωρίς επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό, οδηγώντας πρακτικά στην κατάργηση της με αρνητικές συνέπειες στην ανάπτυξη του Νομού μας και της ευρύτερης περιφέρειας.

Καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στη λήψη μέτρων για την αποτροπή της φθίνουσας πορείας του ΙΓΜΕ, με την ουσιαστική στήριξη και αναβάθμιση του για να συνεχίσει να συμβάλει στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.

• Την ενίσχυση της Περιφερειακής Μονάδας Πελοποννήσου στην Τρίπολη με νέο προσωπικό, προκειμένου, όχι μόνο να καλυφθούν οι κενές θέσεις λόγω συνταξιοδοτήσεων, αλλά και ενισχυθεί το ερευνητικό και κοινωνικό του έργο
• Την κατοχύρωση του αντικειμένου της έρευνας των υπόγειων νερών στο ΙΓΜΕ και την εξασφάλιση σχετικών κονδυλίων από το ΕΣΠΑ
• Την στήριξη των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων του, που είναι κατοχυρωμένα μέσα από Συλλογικές Συμβάσεις και διαιτητικές αποφάσεις.

Η προσφορά του ΙΓΜΕ έχει καταξιωθεί στην κοινωνία και αυτό επιβάλλει την στήριξη όλων μας στον αγώνα των εργαζομένων του για την διασφάλιση της ύπαρξης του και την αναβάθμιση του ρόλου του στη λύση των προβλημάτων.

Καλούμε τους τοπικούς φορείς και τους φορείς της Αυτοδιοίκησης να στηρίξουν την προοπτική λειτουργίας και αναβάθμισης του ΙΓΜΕ βάζοντας φραγμό στα κυβερνητικά σχέδια απαξίωσης και διάλυσης του.

Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αρκαδίας

 

 
Εξοικείωση με το internet
SimSafety: Flight Simulator for Internet Safety

Το έργο “SimSafety: Flight Simulator for Internet Safety” (http://simsafety.cti.gr) με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Lifelong Learning Programme / Transversal Programme / Key Activity 3: ICT - European Commission,EACEA), απευθύνεται σε γονείς, μαθητές κι εκπαιδευτικούς και προσεγγίζει ζητήματα ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου υπό το πρίσμα της συνεργασίας και της αλληλεγγύης μεταξύ των νεωτέρων και των μεγαλυτέρων με στόχο τη δημιουργία μιας κοινής αντίληψης ως προς την κατανόηση των κινδύνων που επιφυλάσσει η χρήση του διαδικτύου αλλά και του τρόπου αντιμετώπισής τους.

Στο πλαίσιο του έργου αναπτύσσεται σε Διαδικτυακό Εικονικό Περιβάλλον (http://opensimulator.org/wiki/Main_Page) το σενάριο ενός παιχνιδιού που ως στόχο έχει την εξοικείωση των παιχτών με πιθανούς κινδύνους, εκθέτοντάς τους σε αυτούς με ασφαλή τρόπο και με τη συνοδεία ενηλίκων. Οι παίχτες καλούνται να καλλιεργήσουν την κριτική τους σκέψη και να αποκαλύψουν – αντιμετωπίσουν τους πιθανούς κινδύνους, αναπτύσσοντας δεξιότητες, αποκτώντας γνώσεις κι εν γένει καλλιεργώντας μια νέα νοοτροπία, εκείνη της ασφαλούς χρήσης του Διαδικτύου.

Στο έργο συμμετέχουν εταίροι από διαφορετικές χώρες (Ελλάδα, Κύπρο, Φιλανδία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Αγγλία) οι οποίοι, με επικεφαλής το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, εξειδικεύονται σε συμπληρωματικούς επιστημονικούς τομείς (π.χ. εκπαίδευση ανηλίκων, εκπαίδευση ενηλίκων, ανάπτυξη εκπαιδευτικού λογισμικού κ.α.) και συνεργάζονται στενά ως προς το θεωρητικό σχεδιασμό και την υλοποίηση του παιχνιδιού. Ικανός αριθμός χωρών (9) αναμένεται να εμπλακεί στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες με παιγνιώδη τρόπο, ανταλλάσσοντας εμπειρίες κι επιτυχημένα παραδείγματα και εξασφαλίζοντας τη διάδοση των αποτελεσμάτων στο ευρύτερο κοινό.

Αντιθέτως, το έργο στοχεύει στην αντίληψη συγκεκριμένων ζητημάτων που αφορούν στην ασφάλεια του διαδικτύου στην πραγματική τους διάσταση και προσκαλεί τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς να αναλάβουν το ρόλο του «συνοδού» σε αυτή την απόπειρα και με τον τρόπο αυτό να έλθουν πιο κοντά στα ζητήματα που απασχολούν τα παιδιά ή/και τους μαθητές τους.

Το έργο απευθύνεται σε μαθητές ηλικίας 9 με 11 ετών (αν και τα ηλικιακά όρια είναι ελαστικά) ενώ αυτό που θα προσκληθούν να κάνουν οι γονείς, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί είναι, παίζοντας το συγκεκριμένο παιχνίδι είτε μέσα από το σχολείο είτε μέσα από το σπίτι σε χρόνο που θα συναποφασιστεί μεταξύ των συμμετεχόντων και των εταίρων του έργου, να προσφέρουν μέσα από συστηματική και μεθοδευμένη λήψη ανατροφοδότησης, τη δική τους άποψη για τη προστιθέμενη αξία (added value) του «εξομοιωτή πτήσης για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου» τόσο από εκπαιδευτικής άποψης όσο και σε σχέση με τις δυνατότητες που παρέχει στην αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος.

Από το έργο προσβλέπουμε στην άντληση εμπειριών και κέρδους από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και συμμετέχοντες σε ατομικό ή/και συλλογικό επίπεδο είτε μέσα από την έρευνα σχετικά με την αντιμετώπιση ενός πραγματικού προβλήματος στην πρώτη περίπτωση, είτε με την απόκτηση ενδιαφέρουσας εμπειρίας από την εμπλοκή ενηλίκων σε συνήθειες αλλά και κάποιους από τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι νέοι σύγχρονα. Ακόμη πιο ουσιαστικό κέρδος προσδοκούμε να αποκομίσουν τα ίδια τα παιδιά, τα οποία μέσα από μια ενδεδειγμένη εκπαιδευτική μεθοδολογία, εκείνη της εκπαίδευσης και της προσωπικής εξέλιξης μέσα από το παιχνίδι, θα κληθούν με ευχάριστο τρόπο να καλλιεργήσουν σημαντικές δεξιότητες όπως είναι η κριτική και συνδυαστική σκέψη, η φαντασία, η αναζήτηση, ο προβληματισμός.

Από την Ομάδα Έργου
Αθήνα, Μάιος 2009

 

 
Λίστες παχύσαρκων στα νοσοκομεία
Λίστες με δεκάδες παχύσαρκους που περιμένουν πάνω από ένα χρόνο για να χειρουργηθούν υπάρχουν στα δημόσια νοσοκομεία της Ελλάδας, τη στιγμή που οι επιστήμονες υπολογίζουν πως μέσα στα επόμενα 15 χρόνια το 50% των κατοίκων στις αναπτυγμένες χώρες θα είναι παχύσαρκοι!!!

Αυτά ανέφερε χθες κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου, με αφορμή το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Παχυσαρκίας ο πρόεδρος της επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Ohio (Ohio State University) των Η.Π.Α , και διευθυντής χειρουργικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών κ Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ Κωνσταντινίδης η νοσογόνος παχυσαρκία είναι πλέον η σύγχρονη μάστιγα στον ανεπτυγμένο κόσμο και σκοτώνει καθημερινά παγκόσμια αλλά και στη χώρα μας δεκάδες χιλιάδες άτομα.

Συγκεκριμένα πάνω από ένα δις υπολογίζονται οι παχύσαρκοι παγκοσμίως ενώ στην Ελλάδα το 22,5% του πληθυσμού (18,2% των γυναικών και 26% των ανδρών) είναι παχύσαρκοι. Περισσότερα...

 

 
Βλαστοκύτταρα κατά της ανδρικής υπογονιμότητας
Τα βλαστοκύτταρα ετοιμάζονται να ρίξουν τώρα στη μάχη κατά της ανδρικής υπογονιμότητας οι ειδικοί επιστήμονες μετά τα επιτυχή πειράματα, που άρχισαν στις αρχές της δεκαετίας και συνεχίζονται σε διάφορα εργαστήρια ανά τον κόσμο, με στόχο να υπάρξει δυνατότητα ανάπτυξης κυττάρων της σπερματικής σειράς και τελικά σπερματοζωαρίων από βλαστικά κύτταρα.

Από τα δύο είδη βλαστικών κυττάρων, τα εμβρυικά (Embryonic Stem Cells – ESC) και τα σωματικά ή ενηλίκων (Adult Stem Cells – ASC), που χρησιμοποιούνται στα πειράματα, επιτεύχθηκε για πρώτη φορά το 2003 διαφοροποίηση των εμβρυϊκών βλαστικών κυττάρων (ESC) σε άρρενα γεννητικά κύτταρα in vitro.

Το 2006 σπερματοζωάρια από εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα (ESC) επέτυχαν μικρογονιμοποίηση και τελική ανάπτυξη εμβρύου σε ποντίκια.

Το 2006 για πρώτη φορά αποδεικνύεται σε ποντικούς, η διαφοροποίηση βλαστικών κυττάρων του μυελού των οστών (ASC) σε άρρενα γεννητικά κύτταρα.

To 2007 αντίστοιχα ευρήματα ανακοινώνονται και σε άνδρες.

Πειράματα σε επίμυς έδωσαν ελπιδοφόρα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της νευρογενούς στυτικής δυσλειτουργίας.

Πολύ πρόσφατα, αναπτύσσονται μέθοδοι με το ερώτημα εάν τα βλαστικά κύτταρα από τον λιπώδη ιστό μπορούν να διαφοροποιηθούν προς κύτταρα της σπερματογένεσης.

Οι ανακοινώσεις αυτές έγιναν σε χθεσινή συνέντευξη τύπου από τον καθηγητή μαιευτικής-γυναικολογίας και ανθρώπινης αναπαραγωγής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Βασίλειο Ταρλατζή, τον καθηγητή ενδοκρινολογίας – ενδοκρινολογίας αναπαραγωγής Ιωάννη Παπαδήμα και τον επίκουρο καθηγητή ενδοκρινολογίας αναπαραγωγής Δημήτριο Γουλή με την ευκαιρία του επιστημονικού συμποσίου <<Ενδοκρινολογία αναπαραγωγής: Θέματα αιχμής στη γυναίκα και τον άνδρα>>, που θα πραγματοποιηθεί στις 12 και 13 Ιουνίου 2009 στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου Hyatt Regency.

Η υπογονιμότητα, τόνισαν οι ομιλητές, είναι συχνό πρόβλημα, καθώς ταλανίζει το 17% περίπου των ζευγαριών. Με αυτά τα δεδομένα, η υπογονιμότητα αφορά στην Ελλάδα 200.000, περίπου, ζευγάρια. Ορίζεται ως η μη επίτευξη εγκυμοσύνης μέσα σε διάστημα ενός έτους μετά από συστηματικές επαφές. Ουσιαστικά, η υπογονιμότητα αποτελεί ένα ευρύ φάσμα που εκτείνεται από εκείνες τις περιπτώσεις, όπου είναι εντελώς αδύνατη η αυτόματη επίτευξη εγκυμοσύνης οι οποίες ορίζονται ως στειρότητα, έως τις περιπτώσεις όπου το μόνο που απαιτείται είναι ένα μικρό επιπρόσθετο χρονικό περιθώριο.

Στο 30%, περίπου, των περιπτώσεων το πρόβλημα εντοπίζεται αποκλειστικά ή κατά κύριο λόγο, στον άνδρα, στο 40% στη γυναίκα, ενώ στο 30% οφείλεται σε μικτά αίτια. Όπως γίνεται φανερό, η συνύπαρξη παραγόντων υπογονιμότητας στον άνδρα και τη γυναίκα είναι πολύ συχνή. Γι’ αυτόν το λόγο, το ζευγάρι θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ενιαία μονάδα.

Συχνό αίτιο υπογονιμότητας στη γυναίκα αποτελούν οι διαταραχές της ωοθυλακιορρηξίας. Στον άνδρα αντίστοιχα αίτια είναι η ιδιοπαθής ανεπάρκεια του σπερματικού επιθηλίου, η κιρσοκήλη και οι λοιμώξεις των επικουρικών γεννητικών αδένων, όπως αυτές του προστάτη και των σπερματοδόχων κύστεων.

Η πιθανή σχέση μεταξύ περιβάλλοντος και υπογονιμότητας έχει λάβει, κατά καιρούς μεγάλη δημοσιότητα. Ασφαλώς, υπάρχει εγγενής δυσκολία στην έρευνα επιβλαβών παραγόντων, όπως το κάπνισμα, καθώς δεν είναι δυνατόν, για λόγους ηθικής, να διεξαχθούν τυχαιοποιημένες μελέτες. Όσο υπάρχουν ενδείξεις, αλλά όχι ακόμη αποδείξεις, για μια σειρά από παράγοντες του περιβάλλοντος, καλό θα είναι η έκθεση σε αυτούς να αποφεύγεται, στο μέτρο του δυνατού.

Σε κάθε περίπτωση, η επιστημονική κοινότητα έχει στρέψει την προσοχή της σε πιθανούς αιτιολογικούς παράγοντες, όπως:

· Θερμότητα: η συνεχής επαγγελματική έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να επηρεάσει το σπέρμα που ήδη έχει κάποια βλάβη

· Ιονίζουσα ακτινοβολία: μη ιονίζουσα ακτινοβολία, ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία

· Χημικές ουσίες: εντομοκτόνα, βαρέα μέταλλα (μόλυβδος: μπαταρίες, βαφές, τυπογραφία, υδράργυρος: οδοντιατρική)

· Οιστρογόνα του περιβάλλοντος: προκαλούν ελάττωση της ποιότητας του σπέρματος και αύξηση της συχνότητας των συγγενών διαμαρτιών

· Ξενο-οιστρογόνα: φυσικά οιστρογόνα σε τροφές (σόγια) / συνθετικά οιστρογόνα (εντομοκτόνα)

Σε μια μετα-ανάλυση συγκεντρώθηκαν 61 δημοσιεύσεις σχετικά με την ποιότητα του σπέρματος, που κάλυπταν το χρονικό διάστημα 1938-1990. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ελάττωση της ποιότητας του σπέρματος κατά τα τελευταία 50 έτη και διατύπωσαν την άποψη, ότι περιβαλλοντικοί παράγοντες ευθύνονται γι’ αυτό το φαινόμενο.

Η διερεύνηση της ανδρικής υπογονιμότητας αποτελεί ταχέως εξελισσόμενο πεδίο της Κλινικής Ανδρολογίας, ιδιαίτερα κατά την τελευταία πενταετία. Η διαγνωστική μελέτη του υπογόνιμου άνδρα για να θεωρείται ολοκληρωμένη δεν θα πρέπει να βασίζεται μόνο στο σπερμοδιάγραμμα, αλλά να περιλαμβάνει επίσης τη λήψη ιστορικού, την κλινική εξέταση και τον πλήρη εργαστηριακό έλεγχο.

Η σύγχρονη εργαστηριακή προσέγγιση περιλαμβάνει μια σειρά σπερμοδιαγραμμάτων, τον υπερηχογραφικό έλεγχο, το βασικό ορμονικό έλεγχο, τον ειδικό ορμονικό έλεγχο, τη βιοψία όρχεων και το γενετικό έλεγχο.

Η εισαγωγή μεθόδων, όπως η βιοψία των όρχεων με λεπτή βελόνη έχει αλλάξει σημαντικά τη διαγνωστική προσέγγιση της ανδρικής υπογονιμότητας. Η μέθοδος αυτή εκτελείται συστηματικά στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» από τη Μονάδα Ενδοκρινολογίας Αναπαραγωγής της Α’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής ΑΠΘ με την πολύτιμη συνδρομή των τμημάτων της Μικροβιολογίας και της Κυτταρολογίας αντίστοιχα.

Στο συ΅πόσιο αυτό θα συζητηθούν σύγχρονα θέ΅ατα αιχ΅ής που αφορούν την Ενδοκρινολογία της Αναπαραγωγής στη γυναίκα και στον άνδρα, από εξέχοντες ξένους και Έλληνες ο΅ιλητές καταξιω΅ένους στα επί μέρους επιλεγ΅ένα γνωστικά αντικεί΅ενα, όπως για παράδειγ΅α οι διαταραχές της ωοθυλακιορρηξίας και της σπερ΅ατογένεσης, ο υπογοναδισ΅ός, η ε΅΅ηνόπαυση, η σεξουαλική δυσλειτουργία στη γυναίκα και στον άνδρα, η ορ΅ονική αντισύλληψη και τα μεταβολικά νοσή΅ατα που επηρεάζουν την αναπαραγωγή. Η επιστη΅ονική αυτή προσπάθεια απευθύνεται σε ευρύ φάσ΅α διαφόρων ειδικοτήτων που ασχολούνται κλινικά και ερευνητικά ΅ε θέ΅ατα που άπτονται της Ενδοκρινολογίας της Αναπαραγωγής.

Κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης (Παρασκευή 12 Ιουνίου 2009, ώρα 20:00,) θα λάβει χώρα τιμητική εκδήλωση για τον καθηγητή Ιωάννη Παπαδήμα, με την ευκαιρία της αποχώρησής του από το ΑΠΘ.

 

 

 

 

Αρχείο >>

 

 


 

 

 

 


[ Αρχική | Τουρισμός | Οικονομία | Πολιτισμός | Υπηρεσίες | Ενημέρωση | Όροι χρήσης | Επικοινωνία ]

Copyright © 2001-2011 - Φιλοξενία σελίδων Αρχική σελίδα