Αρκαδία

Επικαιρότητα

 

 

 

 

 

Μπορείτε να μας στέλνετε τις δικές σας ανακοινώσεις, εκδηλώσεις, νέα που θα θέλατε να ανακοινωθούν άμεσα στο internet, με
e-mail, επισυνάπτοντας φωτογραφίες, κείμενα Word κλπ.

 

 

Δευτέρα 27-12-2010

 

 

 

 
Όχι στην παρωδία των εγκαινίων
Εκατό χρόνια μετά τα πρώτα εγκαίνια της λειτουργίας του, το ανακαινισμένο Μαλλιαροπούλειο εγκαινιάζεται και πάλι.

Αλλά πώς; Πρόχειρα, βιαστικά, σχεδόν στα κρυφά.

Αντί μια τόσο σοβαρή κίνηση να συνοδευτεί με καλά οργανωμένες εκδηλώσεις, ώστε να φανερωθεί ανά το πανελλήνιο και μια άλλη πλευρά της Τρίπολης, εκείνη ακριβώς που καταξιώνει στην κοινή συνείδηση και πόλεις και ανθρώπους,

αντί να κληθούν να συμμετάσχουν στη χαρά μας άνθρωποι σπουδαίοι που συνηγόρησαν υπέρ της σωτηρίας του Μαλλιαροπουλείου, παρόλο που δεν ήσαν συμπολίτες μας,
αντί να εγκαινιαστεί η σκηνή του με μια λαμπρή παράσταση από έναν θίασο πανελλήνιου κύρους και αξίας,

αντί να είναι η ημέρα των εγκαινίων απαρχή για την επαναλειτουργία του, με βάση έναν κανονισμό που να το προστατεύει, που να το κατοχυρώνει ως χώρο καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας,

δυστυχώς,
με μια ασυγχώρητη προχειρότητα, ο απερχόμενος δήμαρχος στερεί από την Τρίπολη μια από τις σπάνια εμφανιζόμενες ευκαιρίες να αρθεί αυτή πάνω από τη μετριότητα και τη μιζέρια.

Και μετά τα «εγκαίνια», τι;

Κλειστό το Μαλλιαροπούλειο, θα ξαναθυμηθεί ένα χαρακτηρισμό που συνό-δευε επί πολύ το βίο του και του μαύριζε την ψυχή: «το δύσμοιρον θέατρον»…

Γι’ αυτό, εμείς, η «Θεατρική Ομάδα Τρίπολης», που επί 15 χρόνια (από το 1988 μέχρι το 2003), παλέψαμε με τη σκόνη του, τη σαρακοφαγωμένη του σκηνή, τις αράχνες, τη βροχή και τα «επισκεπτήρια» των περιστεριών,

αρνούμαστε να παραστούμε σε μια παρωδία εγκαινίων. Δεν θέλουμε επ’ ουδενί να είμαστε βουβοί μάρτυρες ενός υποτιθέμενου ξεκινήματος που προαναγγέλλει την επάνοδο της φθοράς.

Η λαχτάρα που επί 6 χρόνια μάς διακατείχε, να δούμε επιτέλους το Μαλλιαροπούλειο να πρωτοστατεί στην πνευματική αναβάθμιση της πόλης, μεταστράφηκε σε λύπη και οργή. Κι αυτή η τελευταία ήταν που υπαγόρευσε αυτό το κείμενο της έντονης διαμαρτυρίας μας.

Καλούμε και τα λοιπά πολιτιστικά σωματεία της Τρίπολης να πάρουν θέση. Γιατί θεωρούμε ότι όλοι έχουν την άποψη πως η Ιστορία, ο πολιτισμός και το μέλλον ενός τόπου είναι υπόθεση των πολιτών και δεν είναι τσιφλίκι κανενός.
 

Τρίπολη 26-12-2010
Θεατρική Ομάδα Τρίπολης

 

 

 
ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΑΡΚΑΔΙΑΣ
ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Το Επιμελητήριο Αρκαδίας, σε συνεργασία με τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Αρκαδίας και το ΚΕΣΥΠ Αρκαδίας, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας για την ενημέρωση των μαθητών και μια πρώτη επαφή τους με την έννοια και την αξία της επιχειρηματικότητας, διοργανώνει μαθητικό διαγωνισμό με θέμα την επιχειρηματικότητα και συγκεκριμένα τη δημιουργία μίας πρωτότυπης επιχείρησης ή την παρουσίαση και προώθηση μίας επιχείρησης ή ενός τοπικού προϊόντος ή υπηρεσίας.

Το Επιμελητήριο Αρκαδίας, ως εκπρόσωπος των επιχειρήσεων του νομού μας, ενδιαφέρεται και μεριμνά για την ανάπτυξη και την προώθηση της επιχειρηματικότητας. Στο πλαίσιο αυτής της δράσης, θεωρεί ως σημαντικό στοιχείο τη σύνδεση της επιχειρηματικότητας με την εκπαίδευση, δεδομένου ότι καμία δραστηριότητα δεν μπορεί να έχει επιτυχία και διάρκεια χωρίς το απαραίτητο εκπαιδευτικό υπόβαθρο. Γι’ αυτό και πρότεινε τη διενέργεια αυτού του «διαγωνισμού», η οποία έγινε άμεσα αποδεκτή από το Δ/ντη Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Π. Χαριτωνίδη και στη συνέχεια προχώρησε η διοργάνωσή του σε συνεργασία με το ΚΕΣΥΠ και την υπεύθυνη κ. Ι. Βίγλα.

Σκοπός της πρωτοβουλίας αυτής είναι να έρθουν οι μαθητές σε επαφή με την έννοια της επιχειρηματικότητας, να ενδιαφερθούν, να ρωτήσουν, να μάθουν. Στο σύγχρονο οικονομικό περιβάλλον, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, ο ανταγωνισμός στην αγορά εργασίας είναι τεράστιος και σύντομα οι νέοι θα πρέπει να αναζητήσουν νέους δρόμους απασχόλησης. Είναι λοιπόν πολύ θετικό να μάθουν να αυτενεργούν, να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και να ωθούνται σε καινοτόμες ιδέες και δραστηριότητες. Είναι σημαντικό να υπάρχει μία πρώτη επαφή του μαθητή με την έννοια της επιχειρηματικότητας, τις δυσκολίες αλλά και τις ανταμοιβές του «επιχειρείν», τη σημασία των επιχειρήσεων στην οικονομία και την κοινωνία και, τέλος, να γνωρίζει ότι υπάρχει και αυτή η εναλλακτική για κάθε νέο με γνώση και διάθεση.

Με μεγάλη χαρά είδαμε να ανταποκρίνονται στην πρόσκλησή μας σχολεία και μαθητές από όλη την Αρκαδία, την Τρίπολη, τη Μεγαλόπολη, το Άστρος, το Λεωνίδιο. Ο διαγωνισμός θα διαρκέσει μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς, οπότε και οι ομάδες των μαθητών θα παρουσιάσουν τις εργασίες τους σε μία κοινή ανοιχτή εκδήλωση και θα βραβευθούν οι καλύτερες.

Το Επιμελητήριο Αρκαδίας σκοπεύει να συνεχίσει τέτοιου είδους δραστηριότητες, οι οποίες συνδέουν την επιχειρηματικότητα με την εκπαίδευση και την κοινωνία, καθώς θεωρεί ότι όλοι οι φορείς και όλες οι δυνάμεις πρέπει πλέον να δρουν με συλλογικότητα και αλληλοσυμπλήρωση, προκειμένου να επιτευχθούν θετικά πράγματα για όλους τους πολίτες.

 

 

 
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΕ Η ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ «ΟΡΦΕΑ»
Την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010 ο «ΟΡΦΕΑΣ» παρουσίασε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρίπολης την καθιερωμένη Χριστουγεννιάτικη συναυλία που φέτος συμπληρώθηκαν είκοσι τέσσερα (24) χρόνια από τότε που δειλά-δειλά ξεκίνησε την εκδήλωση αυτή και έγινε θεσμός για την Τρίπολη. Σε μια ασφυκτικά γεμάτη από κόσμο αίθουσα και με ένα κοινό που χειροκροτούσε αυθόρμητα, τα αγγελούδια του «ΟΡΦΕΑ», για πρώτη φορά φέτος, παρουσίασαν μια εναλλαγή χριστουγεννιάτικων τραγουδιών και θεατρικού δρώμενου που απέσπασαν τα κολακευτικότερα σχόλια από τους παρευρισκομένους. Ιδιαίτερα ενθουσίασε η ομιλία για το μήνυμα της Ενανθρώπισης του Θεανθρώπου που ανέπτυξε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης της Ι.Μ. Μαντινείας και Κυνουρίας, πατήρ Θεόκλητος Ντούλιας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ένα μικρό φωνητικό σύνολο αποτελούμενο από παιδιά της Νεανικής χορωδίας του «ΟΡΦΕΑ» που προετοίμασε η μαέστρος κ. Χριστίνα Αθανασοπούλου και τραγούδησαν τέσσερα (4) χριστουγεννιάτικα τραγούδια από όλο τον κόσμο. Κατέπληξε ο συγχρονισμός του συνόλου και ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε ο τρόπος και η επαγγελματικότητα που διέκρινε τους σολίστ των τραγουδιών.

Ακολούθησε η ομιλία του πατρός Θεοκλήτου Ντούλια και η εκδήλωση έκλεισε με την Παιδική χορωδία και το θεατρικό έργο με τίτλο «Νύχτα Χριστουγέννων». Το έργο έγραψε και σκηνοθέτησε η φιλόλογος κ. Αντιόπη-Ζωή Μαργιά και έπαιξαν δέκα (10) παιδιά από την Παιδική χορωδία του «ΟΡΦΕΑ». Στη σκηνοθεσία βοήθησε η καθηγήτρια θεατρολογίας του Μουσικού Γυμνασίου Τρίπολης κ. Ιωάννα Κοντοτάσιου. Μοναδική ήταν η υποκριτική και η αυθόρμητη ερμηνεία των ρόλων από τα μικρά παιδιά. Η Παιδική χορωδία του «ΟΡΦΕΑ» που αποτελείται από εβδομήντα (70) παιδιά περίπου εκτέλεσε τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια, ύμνους και κάλαντα με άψογο συγχρονισμό όταν το θεατρικό έργο το απαιτούσε. Την Παιδική χορωδία προετοίμασε και διηύθυνε η μαέστρος κ. Μαριλένα Κουζίνη. Σε όλους τους συντελεστές που προαναφέραμε αξίζουν θερμά συγχαρητήρια και ατέλειωτα «μπράβο». Το εγχείρημα αυτό θεωρούμε ότι πέτυχε απόλυτα και οφείλεται στην άψογη συνεργασία και επικοινωνία των καθηγητών, των μαέστρων, των μικρών χορωδών και των μικρών πρωταγωνιστών του θεατρικού.

Την Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011 ο «Ορφέας» θα πραγματοποιήσει την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας στα εντευκτήριά του. Καλούμε όλους τους φίλους και συμπολίτες μας να παρευρεθούν για να γιορτάσουμε μαζί τη νέα χρονιά.

www.orfeastripolis.gr

 

 

 

 
Δήλωση για κατάργηση δρομολογίων ΟΣΕ
«Τώρα κινητοποιήσεις για να ανατραπούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης για το σιδηρόδρομο»

Η ακραία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε ότι από 1η Ιανουαρίου οι τιμές των εισιτηρίων του σιδηροδρόμου θα εκτιναχθούν στα ύψη και θα βάλει «λουκέτο» σε πολύ μεγάλο τμήμα του δικτύου.

Για την Πελοπόννησο ανακοίνωσε ΤΕΛΟΣ για το σιδηρόδρομο. Καταργεί τα δρομολόγια Πάτρα – Πύργος – Καλαμάτα – Πάτρα, Καλαμάτα – Μεσσήνη – ΤΕΙ – Καλαμάτα και Κόρινθος – Τρίπολη – Κόρινθος.

Μετά την ισοπέδωση των αποδοχών και των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων έδειξε ότι «εξυγίανση» γι’ αυτήν σημαίνει «λεηλασία» του δημόσιου πλούτου, των λαϊκών εισοδημάτων και κατασυκοφάντηση των δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών.

Απέναντι σε αυτούς που αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν να συνεχίσει να λειτουργεί ο ΟΣΕ αφού παράγει ελλείμματα, οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι:

1) Η γραμμή Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα δεν λειτουργεί από το 2003 και υπεύθυνες είναι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. και όχι οι εργαζόμενοι σιδηροδρομικοί.
2) Τη γραμμή Πάτρα – Πύργος – Καλαμάτα, οι κυβερνήσεις αυτές πάλι επέλεξαν μην την κάνουν κανένα έργο εκσυγχρονισμού, παρότι εμείς επιμέναμε ότι πρέπει να προχωρήσουν οι μελέτες και οι γραμμή ως κανονικού πλάτους άμεσα, όπως επίσης και το τμήμα Κόρινθος – Άργος – Ναύπλιο. Για όσους ξεχνούν, υπενθυμίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας έχει οργανώσει και ημερίδα για το σιδηρόδρομο στην Πελοπόννησο.
3) Κλείνουν σήμερα τη γραμμή Κόρινθος – Τρίπολη, παρότι έχουν πληρωθεί 70 εκατ. ευρώ για έργα εκσυγχρονισμού του δικτύου μέχρι και την είσοδο της Καλαμάτας.
4) Γενικότερα για όλο το δίκτυο του ΟΣΕ ενώ είχαν δεσμευτεί οι κυβερνήσεις ότι θα υλοποιήσουν 4 βασικά έργα μέχρι το 2004: α) τη διπλή γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη, β) την ηλεκτροκίνηση, γ) το εμπορευματικό κέντρο του Θριασίου και δ) τον προαστιακό σιδηρόδρομο και έχουν διατεθεί γι’ αυτά 10 δισ. ευρώ, κανένα από αυτά τα έργα δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.
5) Οι πολιτικοί προϊστάμενοι του ΟΣΕ κ.κ. Μαντέλης, Βερελής, Λιάπης και λοιποί αλλά και οι διευθύνοντες σύμβουλοι που οι ίδιοι είχαν διορίσει εγκαλούνται σήμερα από τη Βουλή για σωρείες παρανομιών και για χορηγίες από τη SIEMENS.

Πάει πολύ, μετά από όλα αυτά, να εγκαλεί σήμερα η κυβέρνηση τους εργαζόμενους και να καταργεί το σιδηρόδρομο σε όλη τη χώρα και να αφήνει μόνο τον κεντρικό άξονα Κόρινθος – Αθήνα – Θεσσαλονίκη.

Επειδή αυτές οι καταστροφικές για τις τοπικές κοινωνίες της Πελοποννήσου, αλλά και όλης της χώρας, αποφάσεις της κυβέρνησης πρέπει να ανατραπούν, εμείς, στη σημερινή σύσκεψη (Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου, 6 μ.μ. στο αμφιθέατρο της Νομαρχίας), θα προτείνουμε να υπάρξει κινητοποίηση όλων των φορέων και των εργαζομένων στα υπουργεία Υποδομών και Οικονομικών και να γίνουν συναντήσεις με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Ο αιρετός Περιφερειάρχης κ. Τατούλης οφείλει να απαντήσει στην επιστολή που του έχει σταλεί και να τεθεί επικεφαλής του αγώνα για να μην καταργηθεί ο σιδηρόδρομος.

Την 1η Ιανουαρίου σταματούν τα δρομολόγια. Περιθώρια για καθυστερήσεις και κωλυσιεργίες δεν υπάρχουν.

27/12/2010
Ο επικεφαλής του συνδυασμού
«Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου»
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ

 

 

 

 

Αρχείο >>

 

 

 


 

 

 

 


[ Αρχική | Τουρισμός | Οικονομία | Πολιτισμός | Υπηρεσίες | Ενημέρωση | Όροι χρήσης | Επικοινωνία ]

Copyright © 2001-2011 - Φιλοξενία σελίδων Αρχική σελίδα